Dag allemaal! Er is een hoop drukte hier, terwijl ik op het moment niet op het forum kom, wegens drukke activiteiten met wat andere hobbies. Heb last van betrekkelijk kortstondige aanvallen van behebt te zijn met 't een dan wel 't ander. Kwam er achter door een PB. Ik ben geen profieldeskundige. Aan de TU loopt wel iemand rond die zich daar mee bezig houdt op een fatsoenlijk niveau. Maar goed.
Terug naar de ideeen. Tja, wat betreft profielen heb ik het idee dat er tot nu toe nauwelijks iets beters voorhanden is dan de AGs van Marc Drela. Hij heeft er gewoon akelig goed over nagedacht en brengt nog steeds kleine verbeteringen aan. De man is dan ook full time wetenschapper en houdt zich bezig met profielen voor lage Re getallen, en gespecialiseerde profielen. Alles wat er verder is, lijkt er nogal op en is geen daadwerkelijke verbetering gebleken.
'T hangt er natuurlijk ook heel sterk vanaf wat je wilt. Om een max presterende DLG te maken denk ik nog steeds dat de Supergee de top is. Beetje bijschaven t.a.v. gewicht, presets en vooral trim en je hebt een 'unbeatable'. Het bouwen ervan is echter nog steeds een enorme uitdaging, met name waar het het gewicht betreft. Neus maar eens rond in de enorme threads op RC groups.
De Supergee moet echt 250 gram of minder wegen. Een echte heb ik zelf nooit gemaakt, maar ik heb een afgeleid ontwerpje in hout gemaakt. Niet volledig DLGproof gebleken, maar een mirakel in de lucht. Gaat nu met een elastiekje omhoog en blijft daar zelfs in gammele winterthermiek gemakkelijk boven. Kan snel en werkelijk heel langzaam. Kan verbazend veel wind hebben.
Wil je wat anders (zoals genoemde vliegende vleugel bijvoorbeeld) dan kun je natuurlijk nog heel wat experimenteren. De Red Herring en consorten worden als DLG verkocht en doen het heel aardig als 'fun flyer'. Niks minderwaardigs, maar niet te vergelijken met een goeie DLG a la Taboo, Supergee en dergelijke.
Nou vroeg iemand: Waarom geen vliegende vleugel. Nou daar is wel een reden voor. Een vliegende vleugel vliegt gewoon minder, waar het betreft de minimum daalsnelheid en geringe snelheid. Om lekker een klein belletje op 20mtr uit te melken is dat gewoon niet goed. De verhalen (van met name onze Amerikaanse vrienden) dat de Boomer ed zo fantastisch thermieken zijn gewoon niet waar. Ja, wanneer het echt hard omhoog gaat (en dat kan best eens op geringe hoogte gebeuren) gaat ie lekker mee. Maar dat doet elk fatsoenlijk vliegtuig dat je een meter of 15 omhoog kunt gooien. Vliegende vleugel: Hoop lol en beslist geschikt te maken, maar niet optimaal.
Wel een goede glijhoek maar te grote daalsnelheid en beperkingen om langzaam te vliegen. Wel interessant bij wijze van experiment en er is niks tegen fun flying. Ik heb zelf nog op mijn lijstje staan om een goed thermiekende vliegende vleugel te ontwerpen. Maar combineren met DLG was niet direct mijn bedoeling.
Ente: Ik zou het niet weten, maar iets zegt me dat er een catastrofe van komt bij lancering. Maar proberen is altijd leuk.
De ongelijke vleugels zijn gemaakt om een hogere startsnelheid te maken. Het is een interessante rariteit, maar lijkt niet door te zetten.
Nog een mogelijkheid is kleiner maken. Ook niet best voor de prestatie, maar ik heb een paar verschillende kistjes gemaakt van rond de meter span en daarmee is het maximum aan lol te maken. Met Nimh 250 - 350, twee of eventueel vier servo's (D4.7) kun je de 150 gram ongeveer halen. Niettegenstaande het feit dat zoiets ook een relatief slechte daalsnelheid heeft kun je er toch lekker mee thermieken. Met een beetje oefening gaat zo'n kistje in een dag of twee in elkaar, zo achter op de hoedenplank en loop je middag na middag te smijten.
Bijvoorbeeld:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=351996&highlight=kiss
Wanneer het goed is kan de tekening nog opgehaald worden. Beschouw het niet als een afgerond iets, maar als een startpunt. De tekening is ook niet je van het. Ik heb em zelf gemaakt omdat ik wel eens wilde weten waar de tekenaars mee te kampen hebben.
Overigens vlieg ik em op het moment met een SD 7037 vleugeltje op 8% (camber pro rata verminnderd) en dat gaat echt heel erg mooi. Gaat regelmatig zo uit het handje een bel in en dat is met zo'n mormel echt veel lol, vind ik.
For short:
Bedenk eerst wat het doel is. Daarna ideeen genereren en daarmee aan de slag. Wanneer het doel is om een wedstrijd-DLG te ontwerpen haak ik af. Aan wat er is kan ik althans niks verbeteren. Wanneer er wat alternatiefs bedacht moet worden geef ik graag mijn inbreng/mening.