Grumman Avenger

Hier mijn verkorte bouwverslag van mijn najaar en winterproject - de Grumman Avenger. Dit vliegtuig is door de Koninklijke Marine in een paar versies gebruikt, o.a voor onderzeebootbestrijding. Nu leek het me leuk een ASW vliegtuig te maken wat in een zwembad tussen onderzeeboten (“targets”) kan vliegen en vliegmaneuvres uithalen. het idee is niet nieuw, ik heb een paar keer de F15 en typhoon van Markus Köhler onder water loopings zien trekken!

dus onderstaand 1:48 model gekocht en daar mbv Fusion 360 een WTC voor geprint, waarin ik de onderzeebootcomponenten ben gaan passen.


De WTC is ongeveer 3 cm breed en 15 lang - en uiteindelijk kreeg ik daarin
- 4 kanaal Schulze ontvanger (30 euro)
- Chinese regelaar van RAF (gratis)
- Twee kleine servos (tientje of zo)
- twee 400 mAh lipos als 2S (15 euro geloof ik)
- overtollige 12 mm diameter 12V borstelmotor
- 3mm propas afdichting van Engel
- de servostangen zijn bowdenkabels afgedicht met een siliconenslangtje en wat vet (bid, bid, bid...)
- nogal wat draadjes en stekkers
Geen plaats meer voor een liposaver!

Dat ging zeker niet in een keer, hier zijn de onderdelen die ik NIET gebruikt heb. Vreemd genoeg gebruikten ALLE props in dit plaatje, van speed tot 25 of 30 mm scheepsschroef, en twee vliegtuigprops, evenveel stroom (ongeveer 1 ampere) bij een “mooi spatpatroon” (zie onder).


de WTC is open naar onderen, door de heel ruime deuren van het bommenruim. Het is afgedicht met cellenrubber (wat al 10 jaar probleemloos mijn K-XVIII afdicht). Hier de eerste waterdichtheidtest in een emmer

Hier de eerste prop test - proefondervindelijk bekeken of het water genoeg spat, de motor niet te heet wordt en de batterij niet te leeg
.

dat vervolgens in bad bevestigd....


En toen het model verder afgemaakt, zonder alle kwetsbare pitottubes, raketten en antennes. Met het landingsgestel ingetrokken en wat extra houten verstevigingen om de vleugels op hun plaats te houden. Ook het behoorlijk wat luchtgaatjes.
Wel met de deksel verstevigd met 3D geprinte Mark 11 torpedo en decals over van een oud setje.
toen nog een statiefoto....compleet met houten scratchbuilt piloot en gunner, beide met oranje zwemvest van servo kabel
en een koffer waarin ook de voor dit model gekochte Graupner Programmeerbare zender (70 euro) past. Alleen de twee staartvlakken worden (apart) door de servos aangedreven, en door mijn eerste programmeerpogingen kan ik met de ene knuppel links of rechts rollen, en met de andere op of neer eleveren. Dat betekent natuurlijk niet dat ik al kan vliegen, dat wordt nog oefenen als ik een keer in een veilig watertje ben.

Voila, mijn tussenproject, lijkt simpel, maar waar toch die 6 maanden gebleven zijn....?

groeten Freek
 
Laatst bewerkt:
Eigenlijk is dit een gevaar voor onze afdeling duikboten.
Die vlieg dingen hadden de nare gewoonte op duikboten te schieten en bommen te laten vallen.
We moeten nu goed oppassen dat Freek niet te dicht bij komt.
Maar welkom Freek.
 
Dat gevaar is reeel! Niet omdat die 3D geprinte torpedo afgeschoten zou kunnen worden, maar wegens de gebrekkige pilotenskills van de bouwer. Heb ook nog geen boot/vliegtuig gezien wat door alleen twee staartroeren goed bestuurd wordt. I zal dus een stil hoekje van een zwembad uitzoeken want de schade door een onderzeese botsing zal aan mijn kant zijn!
 
93CE8DA6-5B80-4F96-8D16-FFAF58E0E365.jpeg
Na een lange periode zonder zwembaden om de Avenger in te testen, dit project weer opgepakt.

Ik heb het stroomverbruik in de test tank gemeten door een voeding eraan te hangen - en daarbij de motor doorgebrand! Nu met een nieuwe motor (incl. 10:1 vertraging) opnieuw getest - op 6-8 volt. De avenger zal met 2S lipo vliegen. Daarbij was max throttle ongeveer 450mA, en motor bleef koel.
0657C387-A55F-4107-9C51-0BED8920BBF7.jpeg
Helaas nog geen liposaver (RAF heeft er een in de post gedaan maar die is nog niet hier), dus verder getest met twee 250mAh lipos als 2S bron. Weinig ruimte in mijn test tank, maar ik kon de boot vrijwel zwevend maken met lood ballast, en zie wat effecten van de hoogteroeren van het vliegtuig. Prop en motor geven ook redelijke snelheid.
4537E41A-BF68-4D8C-9689-5AD4DCD9E0B2.jpeg

Na misschien 10 minuten testen was de lipo van 8,4v naar 7,8v dus dat is ook veelbelovend. Echter … water in de boot, via de propas waar een 3mm geveerde afdichting op zit. Dus nu dat deel weer gedemonteerd en opnieuw gemaakt.
Morgen gaat hij mee op vacantie en 17/18 sept is er een vaardag in een zwembad in Lichtenstein. Dan dus verdere tests!

freek
 

Bijlagen

  • DD78F1DE-9ECC-49B0-A25C-D1F982CA4D92.jpeg
    DD78F1DE-9ECC-49B0-A25C-D1F982CA4D92.jpeg
    473,1 KB · Weergaven: 127
  • Like
Reactions: raf
Succes Freek, en fijne vakantie gewenst.

Mooi zo'n project dan 'on the fly' (:D :p :rolleyes:) ontworpen wordt! Zal jou kennende vast goed komen!
 
Heb nu iets teveel projecten die gebouwd zijn maar nog niet behoorlijk varen)! Hoop in ieder geval de Avenger en Auguste Piccard goed varend te krijgen - hoewel de Avenger veel oefening behoefd! Dan later leren zeilen met die twee zeilboten!
 
  • Like
Reactions: raf
Avenger is voorlopig op “ijs”. De doorvoeren van de twee Bowden kabeltjes en de g-ring van de propellor lekten allemaal. Vliegtuig ging dus direct naar de bodem…. Ding is eigenlijk ook te klein om behoorlijk aan te werken - dus ik ga eerst een wat grotere “vliegende duikboot” bouwen. Dat wordt een f-35
 
F-35 heeft nu 8 vluchten gemaakt en is waterdicht en redelijk in balans. Moet nog veel oefenen, dus wachten op het nieuwe vaar (zwem) seizoen.

met de ervaring van de F-35 nu terug naar Avenger. Hoofd problemen zijn lekkage bij de doorvoeren (die ga ik dus maken met Bruggen doorvoeren zoals bij F-35) en luchtkamers in de vleugels en staart die bij diepte vollopen of comprimeren en de balans verstoren. Die worden dus (net als bij F-35) gevuld met epoxy en balloons.

Eerst maar het vliegtuig naar bouwpakket terug gebouwd…
IMG_0179.jpeg
IMG_0181.jpeg
IMG_0183.jpeg
IMG_0184.jpeg


De lipos zijn nog prima, de ontvanger en regelaar ook. Dat is mooi, want die 4 kanaals Schulze 40mHz kan ik nauwelijks krijgen.

nieuwe WTC geprint met gaten voor de Bruggen doorvoeren
IMG_0185.jpeg
past net (Norbert heeft nog iets kleinere doorvoeren als dat nodig blijkt. Nu eens nadenken over de propas doorvoer, die lekte ook.
 
Was vergeten wat een gepiel op de kubieke milimeter deze “boot”!

maar goed, met epoxy/ballonnen de vleugels en elevators gevuld - zal wel drijfvermogen creeeren en dus straks weer plaat nodig voor lood…
IMG_0189.jpeg
IMG_0188.jpeg

Ook de scharnieren van de elevators opnieuw gemaakt, en omdat de doorvoeren van die pushrods lekkage gaven nu toch plaats gevonden voor twee enorme Norbert doorvoeren. De kroonsteentjes daarachter zijn verbindingen zodat de pushrods onder een hoek naar de elevators kunnen lopen en ook weer uit elkaar kunnen.
IMG_0195.jpeg


Nu begonnen aan een nieuwe 2mm propas verlopend in 3mm waterdichte doorvoer en 4mm koppeling met m2 inbus voor de vertragingsmotor van de prop.

IMG_0190.jpeg


ben benieuwd naar de waterdichtheid test…
 
  • Like
Reactions: raf
Bedankt Lex, nu wordt de grootste uitdaging zo’n klein ding met enorme vleugels perfect te balanceren. Maar eerst ben ik de hoogteroeren en horizontale staartstukken aan het benieuwen door geprinte exemplaren, de kit delen zijn na meerdere malen van scharnieren voorzien te zijn overleden.
 
De elevators en scharnieren van de Avenger zijn vervangen door geprinte versies, want de oorspronkelijke zaten zo goed vast dat ze kapot gingen bij verwijderen om de dode volumes te vullen.

bij natte test was de staart daardoor te zwaar, daar kreeg ik zo’n 3ml schuim in. de neus was veel te licht, daar moest 25 gram lood bij. Nu licht hij nog steeds een beetje met neus naar beneden dus nog een paar gram lood eruit. Streef naar 5 gram drijfvermogen (op 275 gram totaal gewicht).

broertje F-35 moest ook opnieuw getest worden, daar ging 12.5 gram lood bij.
IMG_0229.jpeg
 
IMG_0293.jpeg
Het bekende probleem, Avenger zou in een zwembad getest kunnen worden, maar ik heb alleen een bad. Dus dat wordt weer tot eind april wachten, of toch niet…?

heb de volgende constructie geprint met het idee dat ik de effecten van de prop en staartroeren toch in een bad kan zien. Heet een “carthesian standaard” of misschien een “gyroscoop”. Draait licht door messing busjes en staf, en ik kan er allicht een batterij duurtest mee doen!
 
De standaard is klaar, en kon dus getest worden. Avenger’s 250mAh 2S accu’s opgeladen, en toen “boot” dichtgemaakt. De standaard kwam van pas om de Avenger onder water in het bad een batterijtest te laten doen. 5 minuten op volle kracht (1:10 vertraagd brushed motortje op een drone prop).
Ik hoopte dat de propwash sterk genoeg zou zijn om de Avenger te laten roteren en op en neer te laten gaan in de Cartesian standaard, maar dat was niet het geval. Jammer!

Na afloop bleek 45mAh bijgeladen te moeten worden, lader zegt 12% gebruikt. Dus 10-15 minuten moet te doen zijn.

3 gram lood bij geplaatst om de boot bijna neutraal te maken. Nu accu’s weer in storage tot een geschikte gelegenheid komt…
IMG_0301.jpeg
 

Vorige week een uniek event, daadwerkelijk een rc-winkel bezocht (rc-point in Beunen). Daar allerlei kleinigheden aangevuld, maar ook bleek hij een heel kleine laagspanning waarschuwen te hebben (2x1cm) met LED. Thuis eens gekeken, en er was daadwerkelijk nog plaats tussen de benen van de piloot voor een LED, en in de WTC een stekkertje en de print. Enig testen liet zien dat een RGB LED mooi zichtbaar was bij de spanning die de print gaf, en die dus ingebouwd.

Toen de tweede test van de batterijduur. De 2S 250mAh liet in bad na 28minuten op vol gas de lipo waarschuwer aan gaan. Daarna was de rust spanning 7,2V, en hadden de accu’s 200mAh nodig tot vol.

dus zeer tevreden - de “boot” bleek weer waterdicht, OK getrimd, en best wel zuinig waardoor die piepkleine accu’s toch wat speel plezier gaan geven! Nu het schilderwerk nog verbeteren!

gelukkig nieuwjaar, lieve lezers!
IMG_0320.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Dit blijft een moeilijk project! In Gangelt voor de tweede keer in het zwembad uitgelaten. Dit keer geen belletjes en de “boot” was perfect waterdicht en bleef keurig net aan het oppervlakte. Net iets teveel achterover getrimd waardoor de prop boven water draait en de Avenger niet dook.
GPTempDownload.jpeg


Dus op de rug gelegd en toen dook die prima, en voer zelfs redelijk horizontaal (op de kop). Na drie meter echter een probleem, ontvanger uitval. Dat herhaalde zich een paar keer en dus ingepakt. thuis bleek ontvanger (Schulze alpha 4-kanaal) beetje nat en die dus schoongemaakt en gedroogd. Toen deed hij niets meer. Nog een keer schoongemaakt droog met een krabbertje, en er is weer leven - maar de Schulze heeft nog steeds niet veel range (op het droge) en blinkt (wat volgens mij een indicatie is van ontvangst problemen). Zal hem dus nog een keer oppoetsen en nog eens proberen.

als dat niet lukt een 6 kanaals ontvanger proberen van Hernor gekregen op Subsail (bedankt!), die heeft een wat andere vorm….
image.jpg
 
Back
Top