Guillows Spitfire project

  • Topicstarter Topicstarter rumble
  • Startdatum Startdatum
Inderdaad kan niet echt kwaad, echter de servo blijft wel stroom trekken. Mogelijks loopt iets nog een beetje stroef of staat die servo gewoon te trekken aan de stuurstang terwijl het stuurorgaan al "einde loop" is. Eventueel via de ATV van je computerzender aanpassen.

Stevo
 
Ha die Jacques, zou je wel willen hé

ATV : Automated travel volume (hoeveel een servo langs beide zijden uitslaat)

Stevo
 
afb9145.gif
 
Nog even een foto van het retract mechanisme.

afb10146.jpg


Het weekend is weer voorbij en kwam op het idee om toch maar het richtingsroer te gaan besturen. Zo gezegt, zo gedaan.

Ik had nog een heel leuk klein wieltje wat het staartwiel zou gaan worden. Het zou een vast wiel worden. Ik heb me bedacht. Het staartwiel wordt stuurbaar met het richtingsroer. Een eenvoudige constructie moet voldoende zijn. Dus......... weer aan de knutsel.

afb10150.jpg



Het wieltje zit met een kunststof lagertje om een 1mm stalen asje. Het asje is zo gebogen dat het loodrecht op de romp staat en door een kunststof buisje kan draaien. Het buisje zit vast gelijmt in de romp. Boven op het 1mm asje een overgebleven servo-hoorn vastgezet en via een 0.8mm stangtje aangesloten op de roer-hoorn van het richtingsroer.

afb10148.jpg


Het richtingsroer bevestigd en het wiel vastgemaakt. Werkt heel leuk en kost me nog geen 2,5 gram.
Wanneer hij straks dan niet vliegen wil kan ik altijd nog een beetje taxi-en, LOL.

Het is nu tijd om het totaal gewicht te gaan controleren. Want ik wil niet boven de 300gram uitkomen. Alles wat er nog op moet er op gezet en maar eens meten......... 254 gram. Hier komen de vacuum delen nog bij 7 gram en wat bekleding +/- 35 - 40 gram.

Totaal ongeveer dus 301 gram. Wordt nu dus wel oppassen.

afb10149.jpg


Ook het zwaartepunt bepaalt. Dit zit wel goed en kan ik straks met de accu nog een beetje verleggen. Nu eens kijken of ik nog wat gewicht eraf kan halen.
 
Inderdaad, de vleugel is aan de onderzijde reeds bespannen. Om een beetje te oefenen met het materiaal. Het is goed te bewerken maar wel erg kwetsbaar en het plakt vanzelf aan elkaar als je niet oppast. Het krimt erg goed en weegt niet veel.

Ron, bedankt voor de links; had ik nog niet gevonden.

Voor de rest een beetje met de dremel in de weer geweest om uiteindelijk nog 4 gram uit de romp te halen. Het is allemaal "gat". Maar de sterkte is niet afgenomen.

afb10242.jpg


Daarna de motor gepast en ingebouwd. Het motor frame gemodificeert zodat er de standaard servo rubbertje in passen en de motor in rubbers hangt aan de romp. Ik hoop dat de trillingen in de romp dan wat afnemen. We zullen zien.

afb10243.jpg


Tevens de motor 2graden naar rechts en ongeveer 1 graad naar onder gericht met een stukje extra balsa. De schroeven gaan door het brandschot en zitten vast in strookjes multiplex van 1mm. Deze zijn met een extra balsa blokje weer bevestigd aan de hoofd-langsliggers. Dit moet stevig genoeg zijn.

afb10244.jpg


Nu ga ik de vleugel bevestiging doen en de motor regelaar inbouwen.
 
Hallo JP

Leuk project man! Het doet me ook goed dat je al 2 AXI's hebt...hoe is het met de piper?

Het begint bij mij nu ook weer te jeuken, eindelijk eens de Bronco afmaken met 2 typhoon 6/20 's en dan op spitfires gaan jagen :-)

De achterste grijze bronco was een proefmodelletje met 2x speed 280, vloog geweldig ondanks zijn 750 gram...De vleugel op de nieuwe bronco is even geleend van een speed 400 trainertje.
afb3137.jpg


Hans
 
@Hans,

Beetje off-topic, maar goed.

Twee AXI's, tja........ mooi spul! De ene in de piper cub was ingebouwd en na twee maal proefdraaien is de motor steun totaal vernietigd. LOL. Wordt ook weer plakken dus.

De AXI in de spit zit met de orginele motorsteunen direct op het motorschot. Ik hoop dat dit langer stand houd. Alleen maak ik me nog een beetje zorgen om de draaimomenten. De romp is niet zo heel erg bestand tegen het draaimoment van de motor. Maar het blijft een vliegtuig en geen tank dus we gaan het gewoon proberen.

Heb je trouwens enig idee waar je de bespanning mee kunt verfen? Het is bespanning van Nelson Lightfilm.
 
Hallo JP,

Ik ken deze film niet...is het met of zonder een lijmlaag? Het beste is gewoon proberen op een proefstukje. Je kan met de kleine spuitbusjes van Tamayia (PS) eens proberen, deze dekken erg goed. Anders met Humbrol/revell verf, en airbrushen...

Als de hechting slecht is, kan je een dun laagje kunststofprimer spuiten (Motip Plastic Primer); werkt goed op Oracover e.d.

Hans
 
Ben ook erg benieuwd, als je het mij vraagt is de Spitfire een van de mooiste historische jagers.

Alex
 
De laatste tijd langzaam doorgegaan. Wat kleine punten zoals motorkap, vleugelbevestiging, inbouw elektronica en bouwen van de staartvlakken.

De elektronica past er makkelijk in. Er is ruimte genoeg in de romp om het een plekje te geven. De ontvanger zit net achter de cockpit zodat ik er nog bij kan als het nodig mocht zijn. De servo's voor de staart vlakken zitten straks onder de bekleding en kan ik niet meer bij. De zijn dus al definitief ingebouwd.

afb10665.jpg


De antenne van de ontvanger (Rex5) via een 0,8mm buisje naar buiten gebracht zodat die ongeveer 4 cm boven de romp uitkomt. Straks gaat de antenne draad naar het kielvlak.

afb10667.jpg


Het kielvlak en het achterste stuk van de romp bespannen omdat ik daar straks moeilijk bij kan als het hoogteroer er vast in zit. Het hoogteroer ook bespannen en gespoten. De bespanning is hoogglans en dat wil ik niet dus heb een busje Tamayia (bedankt Hans) gekocht en moet zeggen dat het redelijk hecht. Laten we zeggen dat het er niet afwaait tijdens de vlucht. De onderzijde wordt grijs en de basis kleur van de spit is olijf groen. De schutkleur wordt donker bruin.

Het bevestigen van de vleugel kon op verschillende manieren. Ik heb gekozen om het maar met M4 bouten vast te zetten. Ik wil niet dat de vleugel kan bewegen tov de romp omdat de servo's in de vleugel zijn gebouwd en "ingebed" zitten in de romp. Bij een tiplanding zal de romp dan sneller beschadigen als de vleugel kan bewegen.

afb10668.jpg


De bevestiging van de vleugel geeft overigens de romp veel meer torsie stijfheid. Dat is mooi meegenomen en kost niets meer.

De neus is afgewerkt met een motorkap die met een schuifje vastgezet kan worden. Schuifje is van 0,8mm staal en schuift in een gaatje in het balsa spantje net achter de motorkap. Een tip, boor het gaatje en laat er CA-lijm in lopen. Daarna een paar keer het schuif je er in en eruit en het gaatje slijt niet meer uit. Het balsa wordt hard.

afb10669.jpg


De oude multiplex zender is inmiddels ook aangepast zodat met een schakelaar de wielen in en uit gedaan kunnen worden. Het insolderen van twee weerstanden en twee instelpotmeters was voldoende. De opgaande slag en de neergaande slag kan worden ingesteld. Het brommen van de servo is ook verleden tijd.
Eventueel kan er ook nog een condensator worden aangebracht zodat de snelheid van de servo vertraagt kan worden. Echter dit is minder succesvol omdat het laatste stuk van de beweging steeds langzamer gaat. Voor de kenners onder ons, volgens de welbekende e-macht. Ik ben tevreden met de snelheid zonder condensator dus besteed er geen tijd meer aan.

Mijn ervaringen met de bespanning van Nelson Lightfilm zijn zeer goed. Het is heel goed te bewerken en krimpt als geen ander. Het is een soort plastic en scheurt snel als je het snijd of knipt. Eenmaal op het vliegtuig is het beresterk. Het mooie is dat je overlappingen bijna niet ziet. Deze smelten als het ware in elkaar over. Een nadeel zijn wel de bekende blaasjes als je het over elkaar heen plakt. Het is in mijn beleving net zo makkelijk te verwerken als oracover alleen tegen een veel lager gewicht en kost minder dan de helft.

Het gaat nu snel, misschien toch een herfst project? Wat moet ik dan in de winter doen?
 
De romp is bespannen. Alle rondingen maken het een lastig maar uitdagend karwei. Het is een goed idee geweest om in de romp spanten een inkeping te maken tussen de langsliggers.

afb10878.jpg


Na het bespannen zijn alleen de langsliggers nog zichtbaar. Erg mooi.

Voor de laatste maal passen voordat er gespoten kan worden.

afb10879.jpg


Het spuiten is niet mijn sterkste kant maar het zit er naar tevredenheid op. De schutkleur is er met behulp van een uitgeknipt A4 velletje opgespoten. Knip de contour in het velletje, leg dit op de vleugel en spuit langs de rand van het velletje. Werkt goed.

afb10880.jpg


De cockpit voorzien van instrumentatie en het lijkt net echt. Ook de spinner (10gr) erop gezet en de prop zwart gemaakt.

afb10881.jpg


Helaas past een stoeltje er niet meer in. Het gewicht is nu totaal 290 gram. Nog onder de 300, dus wat dat betreft doel bereikt. Er kunnen nu nog wat details aangebracht worden zoals motor uitlaat en oliekoelers. Heb besloten om eerst de proefvlucht te maken en dan de detailering te doen.

De trekkracht van de motor is ongeveer 340 gram dus mooie loopings moeten mogelijk zijn. Zonder toeters en bellen is het mogelijk om het gewicht onder de 250 gram te houden.

Nog een leuk filmpje gevonden van iemand die dit model ook heeft gebouwd.

http://members.home.nl/j.p.visser/spit01.wmv

Het nieuwe project voor de winter ligt trouwens ook al klaar. Het is voor mijn broer een "raggertje".

afb10883.jpg


Laten we hopen dat de maiden van de spit net zoveel plezier geeft als het bouwen ervan. Even wachten op goed weer. Tot dan.
 
Hadden we toch gelijk met z'n allen..... :wink:

Errig mooi gedaan! Zag ik nu goed dat het stabilo een positieve incidence heeft? Is dit standaard of heb je het zelf er in gebracht? Maakt het vliegen van de spit natuurlijk wel meer echt :thumbsup:

Het weer voor morgen wordt naar alle waarschijnlijkheid best redelijk. Maiden morgen?
 
Rumble,
Hij is erg mooi geworden, zelfs een instrumentenpaneel erin 8O

Hopelijk gaat je eerste vlucht goed.

Daar zien we natuurlijk ook graag plaatjes van (of filmpjes)
 
Back
Top