Ja, we hebben geen weet van hoe die dingen nou "echt" werken, heb er wel een hele tijd over gesproken met ene "Oscar" hij is van Orion en via Ed Ijzer stonden we even te praten, we zaten redelijk op een lijn omtrent de vertiming en basis motorprincipes, hij is motor ontwikkelaar.
Wat er gebeurd, je zet spanning op een spoel, afhankelijk van de weerstand gaat er een stroom lopen, deze stroom bouwt een magnetisch veld op, dit magnetische veld geeft een Lorenz kracht op de magneet, het is hierbij belangrijk, dat de lorentzkracht, loodrecht op pool van de magneet van de rotor staat. (je krijgt dus een moment) Als de L-kracht niet loodrecht op de pool staat, dan is de arm (kracht x arm) kleiner en dus ook het koppel, het liefst wil je dat bij elke situatie een loodrechte kracht/pool situatie heerst....
Hier wordt het lastig (onmogelijk) voor de statische regelaars.....
De ideale situatie van hierboven, is met een statische regelaar maar op 1 punt in het toerenbereik mogelijk.....!!!!
Als er spanning op een spoel gezet wordt, zal er een magnetisch veld opgebouwd gaan worden, dit is er niet in 1 keer aanwezig, dit bouwt op volgens een formule met een e-macht, bij bv. 90 procent is het veld ok bevonden (overige 10% kost teveel tijd, e-macht..) en veel energie aanwezig.... Het kost dus tijd om het veld op te bouwen.
Bij een laag toerental is dus relatief veel tijd aanwezig om het veld op te bouwen en deze precies te timen op de loodrechte situatie, bij een hoog rpm is weinig tijd om het veld op te bouwen en te timen op de loodrechte situatie.
Het liefst ga je dus bij oplopend toerental, steeds eerder beginnen met spanning op de spoel te zetten, zodat 90% van het veld op het juiste loodrechte punt aanwezig is (bij elk toerental), dan het je een hoge efficiëntie.
Bij standaard (statische) regelaars wordt dit proces ook gedaan, zorgen voor juiste timing, dit gebeurd aan de hand van voorgeschreven profiles.......lol.
Je kan dus standje 1, 2, 3 etc kiezen....Dit doet die oude LRP Stock spec,
de "0-graden" regelaar doet nog steeds hetzelfde trucje, alleen kan je niet meer kiezen uit verschillende profiles...(LRP heeft nu een standaard profile omschreven voor overige 0-graden regelaar fabrikanten, gemiddeld voor verschillende banen.....)
Een vertimebare regelaar maakt dat je het zelf kan instellen......dus per baan afhankelijk, daarnaast ook nog een turbo.
Je wil dus van 0 tot max. toerental die loodrechte situatie hebben, meer kan een motor gewoon niet....(daarnaast heeft een motor zelf andere verliezen, mechanisch, ijzer, inductie...)
Vaak hoor je ook dat vertimen (verward met vertimebare regelaars...) waardeloos is voor de efficientie van de motor, dit is alleen waar voor het fenomeen vertimen...Men vertimed een motor immers, om op hogere toeren die loodrechte situatie te hebben, ok, lage toeren geeft dan slechte efficientie (kleinere arm), maar de motor loopt wel meer toeren....
een vertimebare regelaar kan dus bij bijna elk toerental een goede loodrecht situatie creëren...daarom en niks anders gaan ze zo hard....lol
Zelf denk ik dat het verschil in HW en Tekin zit in het algoritme, die het dynamisch proces stuurt, de HW reageerd beter en sneller op toeren/belasting wisselingen.