Hoe 2 motoren in tegengestelden richting draaien.

Discussie in 'Modelbouwsoftware' gestart door Peter58, 14 feb 2020.

  1. H.B.Busking

    H.B.Busking Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    8.700
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    ‘smooi Peet! Tierelier!
     
  2. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.801
    Locatie:
    Oostvoorne
    Peter, Hoe is het gedrag bij minimum toerental? Heb er erg in dat je de mixer uitsturing als je gaat varen terug brengt naar 50%. Vooral bij slepen. Een beetje extreem voorbeeld, maar als je maximaal roer geeft draait je boot wel, maar is de trekkracht 0. Heb op mijn Smit Finland een V-mixer uitgeprobeerd. Met de losse boot varend is het even leuk, maar ben er toch weer van teruggekomen. Laat mij maar gas geven en sturen met twee knuppels. Dan leg ik de boot daar neer waar ik wil. Ligt denk ik grotendeels aan mijn denkpatroon, opgebouwd in de tijd dat ik nog met echte schepen voer. Wel heb ik de zender voor S-F zo gemixt dat ik om te slepen beide schroeven met de linker stick bedien en rechts stuur. Ook wordt (met dual rate) de roeruitslag met 50% gereduceerd. Slepend is de beting het draaipunt van de boot en heb je veel minder roeruitslag nodig. Succes met het uitvlooien van de zender met al zijn functies. Ik probeer nog steeds de hebbelijkheden van mijn MPX Profi 3010 uit de vorige eeuw te doorgronden. Voor zijn tijd al een slimme stoeptegel. Gr. Klaas.
     
    Laatst bewerkt: 16 feb 2020
    H.B.Busking vindt dit leuk.
  3. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    713
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    In tegen gestelde richting draaien met de schroeven kan, maar hoeft niet.
    Daar kan ik voor kiezen met een schakelaar.
    Normaal op de gas stick lopen ze beide vooruit als achteruit.
    Dat word dus uitgevonden als zijn eerste vaart gaat gebeuren, maar dat zal wel ff duren :D
    Grt peter.
     
  4. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.801
    Locatie:
    Oostvoorne
    Peter, Nog even ter aanvulling. Bij een dubbelschroever draaien de schroeven meestal tegen elkaar in. Dit om het koppel van de schroeven in het water te compenseren. Daardoor is er minder stuurcorrectie nodig. Gr. Klaas.
     
  5. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    713
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Dank je klaas, maar dat wist ik al. Wat ik niet wist is dat de bladen met de bolle kant naar voren moesten.
    Nu bezig de oude schroefassen te vervangen voor nieuwe, maar die moeten nog binnenen komen.
    Mijn lagers zijn 6,3mm usa maten, nu komen er 5 mm assen in dus heb ik pasbussen gemaakt om de ruimte op te vullen.
    Lekker klooien zo, lol.
    Grt peter.
     
    k-k en H.B.Busking vinden dit leuk.
  6. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    713
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    @hobbyist
    Ik heb de gebruiksaanwijzing door gelezen, hoop mogelijk zo te zien.
    Echter hoe je dingen moet instellen staat er helaas niet bij :(
    Maar toch dank hiervoor.
    Grt peter.
     
  7. H.B.Busking

    H.B.Busking Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    8.700
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Geen kogellagertjes... of komen de bussen om de as.
    Kijk bijkans bij Nauta op de site. Gewoon gasdichte RVS en een dichtring ervoor... achter eigenlijk ook...
    Dan geeft je een tik tegen de prop... en blijven de props doordraaien... scheelt bakken stroom!
    Nu kan het nog... kan het nog...

    Assen besteld? Maak je die niet zelf uit RVS-genetischgemanipuleerdpisbakkenstaal?
    Puntje even chamferen, desnoods even ophitten opdat de snijplaat oppakt... en snijden maar?

    Maar lagers... als er maar kogels in zitten... glijlagers in een fietswiel... je komt niet vooruit... Haha...
    Verder met in het bootje roeren, hier thuis...
    Groetsels Bas
     
  8. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    713
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Ja rvs assen, aan de motorkant zitten lagers, achter messing bussen met smeerleiding voor vet.
    Maar welke nauta klaas, er zijn er zoveel.
    15818568891684149744169839319881.jpg ouderwetse smeer pot 15818569266553071253422642695704.jpg
    Smeer leiding end schoefas.

    Grt peter
     
  9. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.546
    Locatie:
    Boskoop
    Nou je toch met je nieuwe Taranis aan het oefenen bent.......
    Ik ga hier nog even in op mijn eerdere verhaal over het sturen met de schroeven wat ik in post #6 schreef.
    Stel, G is je gasknuppel. -100% is vol achteruit, 0% is stop en +100 % is vol vooruit.
    En R is je richtingsknuppel, -100% is vol links, 0% is rechtdoor en +100% is rechts (als dat te veel is kan het ook minder, bijvoorbeeld -70% / 0% / +70%).
    Voor een normale V-staart mixer is dan de formule voor je bakboordschroef: G+R, en voor je stuurboordschroef G-R.
    Maar zoals gezegd, dan zal de boot bij het naar rechts sturen een rotatie zoals met de klok mee krijgen, welke opgeteld wordt bij de voorwaartse snelheid. Tot zover draait de boot naar stuurboord en is alles goed, alleen zal de boot bij veel sturen naar rechts en bij weinig gas vooruit een kortere draaicirkel hebben dan bij veel gas. En bij gas achteruit zal de kont naar bakboord draaien, omdat de rotatie hetzelfde blijft, met de klok mee.
    Om nu toch dezelfde reacties te krijgen als bij een gewoon roer, moet de mix-verhouding aangepast worden aan de gasknuppelstand, zodat bij weinig gas de draaicirkel ongeveer gelijk blijft als bij veel gas. Bij een negatieve gasstand (achteruit varen) wordt de mix-verhouding zelfs negatief, en zal de boot dus wèl zowel vooruit als achteruit naar stuurboord draaien.
    De formule wordt nu: bakboordschroef G+G*R, stuurboordschroef G-G*R.
    Draaien op de plaats is er dan niet meer bij, dat zal je op een andere manier moeten oplossen, bijvoorbeeld met een schakelaar die de schroeven alleen op richting laat reageren.

    Succes,
    Max.

    (p.s. met het programmeren van een Taranis kan ik je helaas niet helpen........)
     
  10. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    713
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Dank je voor de uitleg max :thumbsup:
    Grt peter.
     
  11. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    2.800
    Locatie:
    Noord Brabant
    Ja ehm ja het instellen met de knopjes op de zender is een ware crime.
    En dan is er nog een taalbarrière.

    Als jou zender met de pc kan communiceren waardoor je met openTX companion de zender kunt configureren, dan is er nog steeds een
    taalbarrière maar dan kan wel met plaatjes het één en ander duidelijk gemaakt worden.

    En dan krijg je qua mix instelling gas en richting op 2 motoren met vooruit/achteruit/links/rechts zo iets:
    Inputs:
    inputs.JPG

    logicalswitch:
    logicalswitch.JPG

    Mixers:
    mixers.JPG

    Outputs:
    outputs.JPG


    bij het naar links en rechts worden de motoren vertraagd op en af getoerd.
     
  12. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    713
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Ja dat programa heb ik op mn pc, maar moet ik nog mee gaan puzzelen.
    Zal eens kijken of ik het kan vinden.
    Bedankt, grt peter.
     
  13. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    2.800
    Locatie:
    Noord Brabant
    Als je er mee gaat puzzelen, druk dan ook een paar keer op de rechter muisknop, dat is heel handig als je aan mixers gaat sleutelen.
    En natuurlijk de dubbelklik, die is soms ook erg handig.
    Succes met de studie en de modelbouw.
     
  14. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    713
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Heb een uur zitten rommelen maar weet niet hoe ik die tekst aan moet passen.
    Tevens heb ik een pc uit het jaar kruik,, nog trager als een slak.
    Eerst maar eens een snelle scoren, hier zit je 30 minuten te wachten op de opstart.
    Grt peter
     
  15. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    2.800
    Locatie:
    Noord Brabant
    Ehm het komt niet in je op om in die 30 minuten wat anders te gaan doen?
    Het apparaat kan prima alleen opstarten.

    Ik weet niet wat de huidige consumenten pc's als opstarttijd hanteren, maar dat spul waar ik meestal mee werk desktop of laptop.
    Als die vanaf echt helemaal uit op moeten starten, dan zijn ze er binnen 15 seconden.
     
  16. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    713
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Het duurt 14 min voor hij opgestart is, dan wachten dat open tx gaat werken.
    En nee met dat soort dingen heb ik geen gedult :D
    Grt peter
     
  17. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    2.800
    Locatie:
    Noord Brabant
    Ja 14 minuten is wel erg lang en dan is de rest ook erg traag, succes met de aanschaf van een andere pc.
     
  18. H.B.Busking

    H.B.Busking Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    8.700
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Eerder een harde schijf die gedefragmenteerd moet worden...
    Eens in de zoveel tijd is dat nodig... maar als het een heel oud bakkie is...
    kan het wel eens tijd voor een nieuwe worden... velen haten en vrezen die overgang...
    Zelfs ik met m'n Macjes... 1 op 1 overzetten... helaas niet... lukt niet...

    Nu zijn PC wel wat betere doordouwers dan die fancy Mac's en hun meuk garantievoorwaarden.
    Ik heb er al heel wat zien opgeven binnen 3 jaar... daar helpt geen gelikte behuizing tegen...
    Apple... is een verschrikkelijk bedrijf geworden...
     
  19. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    2.800
    Locatie:
    Noord Brabant
    Een SDD ipv een HDD aan boord waar vanaf opgestart wordt, scheelt natuurlijk ook enorm.
     
    H.B.Busking vindt dit leuk.
  20. H.B.Busking

    H.B.Busking Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    8.700
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Mijn Mac zit vol SDD... dat flitst vlot aan...
    Maar mijn oude HP profi station... hopeloos verouderd... veel meer tijd...
    Oude dodelijke XP... daarom... hij mag nog maar alleen maar scannen en printen...
    Is met regulier schijf onderhoud vlot opgestart... minuut?

    Leven is keuzes maken...

    Ik denk wel dat Peter wel blij is met je inzet. Dus als je wilt volhouden, wordt dat vast zeer gewaardeerd!
     

Deel Deze Pagina