houtlijm

  • Topicstarter Topicstarter Peter V
  • Startdatum Startdatum
P

Peter V

Guest
Heeft iemand ervaring met Den Braven woodfix super D3 voor het lijmen van (balsa)hout in r/c vliegtuigen? Het gaat om een te bouwen Pitts die uitgerust gaat worden met een ZG 62 motor.

Of kan ik het beter bij Pattex of Bison houtlijm houden?
 
Nooit PVA lijm gebruiken, is niet brandstofbestendig. Je zult de eerste dan niet zijn die zijn model in de vlucht ziet desintegreren...

3 basis lijmsoorten voor modelvliegtuigbouw:

1. cel-lu-lose lijm -als 1 woord schrijven levert censuur op :?:-
(butyraat) UHU hart en klonen.
2. cyano (van dun tot dik )
3. epoxy (van snel tot langzaam)

Er zijn er nog wel een stel, maar die zijn voor de meer specialistische toepassingen.
 
Bruno van Hoek zei:
Nooit PVA lijm gebruiken, is niet brandstofbestendig. Je zult de eerste dan niet zijn die zijn model in de vlucht ziet desintegreren...
.

Brandstof? wat is dat?

OK, flauwe opmerking van elektrovlieger, maar de lijmverbindingen komen als het goed is toch niet in contact met brandstof? Folie of papier bespanning en bij de motor een laklaagje beschermen je hout en verbindingen toch?

Nooit geweten trouwens dat PVA niet brandstof bestendig was.

Even dat sensuur woord uit proberen:
cellulose. Shit je hebt gelijk. Wat is dat voor een kutzooi
 
Harold zei:
Brandstof? wat is dat?
Dat is van dat spul waarmee je je model ook direct kunt aandrijven. Dat gaat dan zonder eerst de omslachtige methode van het voeden van een centrale met brandstof, het transporteren van de opgewekte elektriciteit, het omvormen tot bruikbare laadstroom, het laden van de accu's en tenslotte het hiermee voeden van de motor te gebruiken.... :wink:

Harold zei:
lijmverbindingen komen als het goed is toch niet in contact met brandstof? Folie of papier bespanning en bij de motor een laklaagje beschermen je hout en verbindingen toch?
Brandstof komt overal in het model... Door de combinatie met PVA lijm heb ik al het nodige (niet van mij) uit elkaar zien vallen. Het toppunt ooit was een 1/4 scale Piper Cub, waar tijdens de vlucht de motor compleet met motorspant uitviel... En dat was nog wel benzine, laat staan wat methanol aanricht.

Harold zei:
Nooit geweten trouwens dat PVA niet brandstof bestendig was.
Probeer het maar...
 
Ja een motor schot wel ja, maar de rest kan je makkelijk met PVA lijm doen.
Het wil ook wel helpen om het motorschot goed te verven met 2k lak of met epoxy verdunt met methanol zodat het lekker in het hout trekt. :P

PVA is ook veel modelbouwer vriendelijk dan UHU Hart ed. :wink:
 
In dat geval begrijp ik de opmerking van Bruno niet helemaal. Ik heb al het een en ander uit elkaar zien vallen, maar nog nooit heb ik een houtlijmverbinding in een modelvliegtuig los zien komen. Als er brandstof in het hout was gekomen, was het meestal het hout dat verzwaktte en brak door alle olie die het had opgeslurpt, en niet de lijmverbinding die los kwam.

Houtlijm wordt vaak in de bouwhandleiding van kits aanbevolen (in beide kits die ik gebouwd heb in elk geval), en veel scratchbouwers prijzen het aan op de verschillende fora. Ik zelf heb dus ook geen angst om het te gebruiken en aan te bevelen. Overigens gebruik ik voor het motorschot en andere plaatsen waar je brandstof kan verwachten altijd epoxy.

En ja... je motorschotje moet je altijd behandelen. Liefst ook de omgeving en de ruimte voor de brandstoftank.
 
Muxje zei:
In dat geval begrijp ik de opmerking van Bruno niet helemaal. Ik heb al het een en ander uit elkaar zien vallen, maar nog nooit heb ik een houtlijmverbinding in een modelvliegtuig los zien komen.
Ik wel, en al heel wat. Waarom zou ik dat zeggen als het niet zo is?
Muxje zei:
Als er brandstof in het hout was gekomen, was het meestal het hout dat verzwaktte en brak door alle olie die het had opgeslurpt, en niet de lijmverbinding die los kwam.
In alle gevallen waarbij dat zo was, zat de zaak met epoxy, cyano, polyurethaan of butyraatlijm in elkaar. Alle lijmverbindingen die ik heb zien loskomen waren PVA...
Muxje zei:
Houtlijm wordt vaak in de bouwhandleiding van kits aanbevolen (in beide kits die ik gebouwd heb in elk geval), en veel scratchbouwers prijzen het aan op de verschillende fora.
Op het gevaar af pedant te klinken (het is serieus en uit bezorgdheid over de mogelijke problemen die anderen zouden kunnen ondervinden), ik heb al flink wat onjuistheden aangetroffen in bouwbeschrijvingen, dus op zich verbaast me dat niet....
Muxje zei:
Ik zelf heb dus ook geen angst om het te gebruiken en aan te bevelen. Overigens gebruik ik voor het motorschot en andere plaatsen waar je brandstof kan verwachten altijd epoxy..
Nou ja, veel geluk dan maar.... :cry:
Muxje zei:
En ja... je motorschotje moet je altijd behandelen. Liefst ook de omgeving en de ruimte voor de brandstoftank.
Daarover zijn we het uiteraard eens. :D
 
En ook even de plaatsen waar zaken door de bespanning heen steken goed behandelen.
Landings gestel ed.
Het vette spul waarmee je model ingesmeerd wordt tijdens het vliegen is voor het grootste deel olie met wat verbrandings producten van de Nitro ( als je die gebruikt.
De methanol als er nog resten inzitten, zijn binnen een paar seconden verdampt als ze op een groot oppervlak verspreid wordt.
Zaken die niet direct blootgesteld worden aan de methanol kunnen gewoon met PVA gelijmd worden, ribben indekking van de vleugels.

Maar zoals mux al zij ff het motorschot goed behandelen en de tankruimte, landings gestel ed.
En even zorgen dat ook de achterlijst van de roeren goed bespannen/geverfd is.
En een saté prikker door de scharnieren.

En zuinig zijn met lijm, PVA is wat zwaarder dan Uhu Hart. :wink:
 
Heren, heren,

een zeer leerzame ervaring, een vraag stellen op dit forum. Ben al een hoop wijzer geworden over o.a electrictieitscentrales etc. en het verschil tussen ´echt´vliegen en ´zoeven´, nog los van de milieu(belastende) aspecten betreffende het maken en verwijderen van accu´s.

Maar nu even graag terug naar de basis, heeft iemand antwoord op mijn vraag, nameijk ervaring met Den Braven D3 en wat beter is, Bison houtlijm of Pattex.

In afwachitng,

Peter V
 
Back
Top