Iemand ook HP Notebook accu problemen?

Discussie in 'De Non-Modelbouwkroeg' gestart door DennisK, 1 mrt 2011.

  1. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.418
    Locatie:
    Tiel
    Hoi,

    Sinds ruim 2 jaar heb ik een HP DV9870 notebook maar na 1 jaar werd de accu al slechter en na 2 jaar volledig op. Nog 8 % capaciteit.

    Aangezien hij zo goed als altijd aan netvoeding hangt gaf de batterycheck 48 laad cyclussen aan.

    Nu heb ik gelezen dat er meer met problemen zijn betreft de accu levensduur bij HP notebooks.

    HP zegt op de site "Dan moet je de accu maar uit de laptop halen, 50% geladen en op kamertemperatuur bewaren"

    Dat is toch geen advies en zeker geen technische oplossing.
    Mijn broer heeft een Toshiba en die hangt ook vaak aan netvoeding maar die computert nog zo 2 uur op de accu na ruim 2 jaar.

    Nu heb ik sinds vandaag een nieuwe accu maar ja zou ik hem nou laten zitten of eruit halen, of mijn idee, contactjes afdekken met plastic ofzo zodat de accu wel kan blijven zitten.

    Maar handig is het niet. Slaat gewoon nergens op dat de accu stuk gaat bij continue op netvoeding. Lijkt mij dat hij een keer zijn laadcyclus moet stoppen en pas weer bij een bepaald niveau moet gaan laden.

    Anders voor mij na deze nooit geen HP meer. :S

    Gr. Dennis
     
  2. nusti

    nusti

    Lid geworden:
    22 nov 2004
    Berichten:
    962
    Locatie:
    Tilburg
    het is volgens mij een bekend probleem dat als je de laptop continu aan netstroom hebt hangen dat dat niet goed is voor de accu.
    Als mijn laptop vol is trek ik gewoon de stekker eruit en pas als ik het waarschuwingssignaal krijg gaat de stekker er weer in. De laptop is nu bijna een jaar oud en wordt zeer intensief gebruikt en heb nog steeds ruim 2 uur werktijd op een volle accu. het is trouwens een dell.
    Hetzelfde geldt voor de laptop van mijn vrouw. Dat is een hp van nu 4 jaar oud. ook zeer intensief gebruikt. Deze gaat ongeveer een half uur - 3 kwartier op een volle accu. De processor trekt wel een stuk meer stroom dan de mijne. (core 2 duo vs i5)
    Ik zou bij de nieuwe accu dus gewoon de stekker eruit trekken als deze vol is en dan op de accu gaan werken.
    Als de laptop aanstaat zonder dat je erbij bent om bijvoorbeeld met downloaden zou ik de accu gewoon eruit halen.
     
  3. Synasthesia

    Synasthesia

    Lid geworden:
    11 jan 2010
    Berichten:
    682
    Locatie:
    Rotterdam
    klopt, is zeer bekend, ook bij de diverse leveranciers van laptops dat een accu van een laptop niet lang meegaat bij continu aan de netstroom hangen.
    Bij mijn vorige werkgever gaf ik ook altijd als advies mee om de laptop op te laden als deze aangaf dat de accu bijna leeg was en deze direct los te koppelen als deze vol is om zo een zo lang mogelijke levensduur van de accu te hebben.

    De laadcyclus stopt zodra de accu op 100% is, maar zodra hij op 99,9% is gaat hij weer laden omdat de accu dan "niet vol" is.
     
  4. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.698
    Locatie:
    Sassenheim
    In de HP servicemanuals is ook terug te lezen dat je deze accu's kunt refreshen, vaak is het niet de accu maar het computertje die de accu regelt die de status van de accu door geeft.

    Een speciaal op te roepen programma zal de accu opladen, ontladen en weer opladen.
     
  5. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.507
    Locatie:
    Nieuwegein
    toshiba heb ik zelf ellende meegehad. maar gemiddeld gaan accus hier zo'n 1,5 - 2 jaar mee.

    gebruik de laptop intensief en heel erg wisselend.
    had bij de huidige dell toevallig 2 accus door een foutje van dell.
    accu 1 is naar 21 maanden overleden verklaren *werktijd minder dan 1 uur*. accu 2 doet het nu nog ca 2,5 uur zolang ik geen autocad etc draai
     
  6. Klaassie

    Klaassie

    Lid geworden:
    24 jan 2010
    Berichten:
    1.002
    Locatie:
    Barneveld
    Ik heb een extra accu onder de laptop (HP) hangen en op de zaak staat de laptop in een dockingstation, continue aan de netstroom dus. Had vorig jaar ook dat de extra accu er ineens mee ophield, maar geloof niet dat dat hierdoor komt. Bij veroudering door laden/ontladen neemt de capaciteit geleidelijk aan af.
    Lijkt me juist meer vragen van een accu als je hem steeds ontlaad en weer oplaad. Als hij aan de netstroom hangt zal de accu niet onladen, dus ook niet opnieuw gaan laden toch?
     
  7. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.418
    Locatie:
    Tiel
    Nou ik heb inderdaad het idee dat ze de accu blijven laden tot 100%.

    Hadden ze een marge van 10% gehouden was dit probleem er vast niet geweest.
    Ofwel bij 90% pas weer gaan laden als hij daarvoor continue aan netspanning heeft gehouden.

    Maar weet het bijna zeker dat dit gewoon marketing is. Onze goedkope chines lipo's blijven ook niet perfect tot het einde maar bij normaal gebruik zal de capaciteit wel wat afnemen maar heb nog geen lipo hier die na 2 jaar nog maar 10% capaciteit heeft.

    Heb vanmiddag mn oude accu open gesloopt (met beleid) dus heb nu eventueel ook een lege behuizing en weet welke cellen erin zitten. (18650gr 2200mAh) . Maar á 10 dollar p/s en 8 stuks nodig schiet ook niet echt op om dan los te kopen. En dan is inderdaad ook nog de vraag wat de elektronica daar van vind.

    ik zal de accu eens op de vlieglader hangen en kijken wat die er van vind.

    Vind zonder netspanning als het niet hoeft ook niets want je scherm is dan zo donker. Zet je hem voluit is binnen no-time je accu leeg.
     
  8. Lennart

    Lennart

    Lid geworden:
    27 jan 2009
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Heerhugowaard
    Vaak loopt de netstroom via de accu. Tijdens het werken op netstroom wordt bij menig model de stroom via de accu door je laptop gestuurd. Daardoor "slijt" hij sneller. Trek hem er maar eens uit als je op netstroom werkt, kans is groot dat hij uitgaat maar dat je hem gewoon weer aan kunt zetten.

    Wat je veel leest is dat de beste "conditie" blijft wanneer je voor de 20% weer aan de lader zet en bij de 80% er weer af. Maar ja, ik ken weinig mensen deze obsessie hebben. Ik ben ook aan mijn 3e bezig in 1,5 jaar en probeer mijn best te doen hem lief te behandelen maar meer ook niet :)

    *Staat los van HP naar mijn mening. Het lijkt ook wel wat geluk..
     
  9. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.418
    Locatie:
    Tiel
    Kan bij deze de accu al draaiende verwijderen zonder dat hij uitvalt. Adaptor is 4,74A.

    Ontlaadstroom volgens het programmatje is nu op eco 1,7Ah
     
  10. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.418
    Locatie:
    Tiel
    Nou het komt er voor zover ik nu getest heb er keihard op neer dat HP je keihard Naait.

    Heb de accu gister aan de lader gehangen, direct aan de accupolen. Na een paar seconde was hij vol.
    Klopt want hij kwam van de netvoeding af.

    Dus op ontladen gezet. Gemiddeld 0,4Amp (50W max ontlaad vermogen)
    En raad eens. 3006mA ontladen. Accu capaciteit is aan 2s4 2200pack dus 4400mAh accu.

    Nu weer geladen op á 3083mA

    Dus 100 / 4400 x3000 = 67% capaciteit.
    En dus niet 8% en 404mAh wat HP zegt.
    Op zich is dat getal niet zo erg maar als ik terug reken op 1,7Ah verbruik (geeft de PC aan) heb ik een gebruikers duur van á 14 min en dat kwam in de praktijk dus overeen.

    Voor zover ik nu dus kan concluderen is de accu dus nog vrij goed maar zorgt HP gewoon dat je een nieuwe koopt door hem af te knijpen via hardware.

    Ik ga ook nog wel wat sneller ontlaad cyclussen testen met daarbij de accu spanning om te kijken of hij nog wel de spanning vasthoudt.

    En later prik ik hem misschien wel weer in de laptop om te kijken wat hij nu zegt.
    Zou mooi zijn als ik de status kan resetten maar hoe ik dat zou moeten doen.
    Misschien alles spanningsloos maken maar dat is niet zo heel makkelijk.

    Gr. Dennis
     
  11. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.698
    Locatie:
    Sassenheim
  12. cooper

    cooper

    Lid geworden:
    17 okt 2003
    Berichten:
    4.177
    Locatie:
    Mechelen/Gent,Belgie Onderschijtingen: al z
    bij mij valt de pc gewoon uit, de accumeter denkt op die moment dat de accu nog ruim voldoende capaciteit heeft...
    dat stukje 'ontladen' van de kalibratiecyclus lukt me dus helemaal niet :(.

    Zal de accu ook eens proberen ontladen en opladen zonder de laptop :2gunfire:

    nog mensen met suggesties?
     
  13. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.418
    Locatie:
    Tiel
    Had ik ook al gedaan. Optie had ik vanuit de battery check. Die optie heb ik nu overigens niet meer met de nieuwe accu. Zal dan wel niet nodig zijn.

    Voor Cooper is dat wel een mogelijkheid.

    In mijn geval was het in dos een checkdisk in opdracht van het programmatje doen tot de accu leeg was en opnieuw opstarten met voeding en vol laden.
     
    Laatst bewerkt: 2 mrt 2011
  14. cooper

    cooper

    Lid geworden:
    17 okt 2003
    Berichten:
    4.177
    Locatie:
    Mechelen/Gent,Belgie Onderschijtingen: al z
    mijn laptop valt dus gewoon uit alsof je de stekker uittrekt hé boem pats alles gedaan, niet mooi afsluiten zoals het zou moeten.
     
  15. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.418
    Locatie:
    Tiel
    Dat deed ie bij mij eigenlijk ook al niet meer maar kan zijn hoe je hem hebt ingesteld.
    Al eens naar het energie beheer gekeken zoals in die kalibratie test?

    Anders gaat je accu ook gewoon zo snel plat dat hij de kans niet krijgt om af te sluiten.


    Ik krijg er inmiddels iets minder capaciteit in en uit. 2620maH Weet niet helemaal waarom. Of mn ontlaad proces trekt hem toch net iets te ver leeg.

    Net losse cellen gemeten op 4,03 4,02 4,02 en 4,01 volt dus op zich het ongebalanceerd laden valt nog mee. Maar na 12 uur van de lader mis ik toch wel iets aan spanning.
    Laatste lading was op 1.5A laadstroom.
    Vraag me een beetje af hoever ik daar mee zou kunnen gaan.
    Cellen staan parallel dus lijkt mij dat ik op 1C dus 4,4A mag laden en de cellen onderling 2,2A te voor duren krijgen. Beetje lager voor de zekerheid kan ook wel.
     

Deel Deze Pagina