Interessant artikel over LiPo-accu’s

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door haje74, 30 apr 2020.

  1. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.909
    Locatie:
    Sassenheim
    Iedere aftaking is een voltage, bij +/- 19A
    Bij een gezamelijke massa kan je inderdaad een dikke schakelaar gebruiken, ke kunt ook gewoon de connector lostrekken.
     
  2. Jackske

    Jackske

    Lid geworden:
    15 nov 2016
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Lier
    Zou graag ook met schakelaars werken, is ook wat gebruiksvriendelijker.
    Even bekeken en als ik dan tussen elke weerstand een schakelaar zet die 25A aankan zit goed denk ik hè?
    En zo kan ik elke weerstand gemakkelijk aan of uit schakelen.
    Ik ga dan die 4 weerstanden bestellen.
    En drie schakelaars met led.
    Voor de behuizing die ik heb kan ik drie fans van 40x40 naast elkaar krijgen, die ga ik dan waarschijnlijk wel extern moeten voeden, maar dat vind ik geen probleem.

    De lipo buzzers zijn onderweg, maar heb er nog 1 liggen.
    Ik ga bekijken of het me lukt om zoals bij jou te doen, is ook weer gemakkelijk dat het vanzelf uitgeschakeld.
     
  3. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.909
    Locatie:
    Sassenheim
    Ik zou dan zoiets adviseren:

    [​IMG]

    Dus de 4 dikke weerstanden in serie met ieder een aftakkung voorde juiste accuspanning.

    En dan over de 3 weerstanden een LED met een eigen weerstand. Neem je een standaard 2v LED (rood/groen/geel/oranje) kan je bij ieder een weerstand van 100 ohm gebruiken. Heb je een 3v LED (blauw/wit) zal je met 56 ohm per LED wel goed zitten
     
  4. Jackske

    Jackske

    Lid geworden:
    15 nov 2016
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Lier
    Laatst bewerkt: 21 mei 2020
  5. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.909
    Locatie:
    Sassenheim
    Met een 12v schakelaar 16v schakelen lijkt mij geen probleem. In een auto kan de spanning ook tot 14.4v oplopen en schakelaars gaan echt niet raar doen bij een paar volt meer.
     
  6. Jackske

    Jackske

    Lid geworden:
    15 nov 2016
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Lier
    Ja en nu ik eraan denk, het is serie aansluiting, dus de voltage is dan al verdeeld en zal die nooit de volledige voltage of spanning krijgen.

    Nu wil ik daar ineens zo'n voltage/ampére display bij, maar ik vind deze alleen maar tot 60A, en de 4S ontladen zal al gauw rond de 70 a 75A zitten.

    Idee waar deze te vinden zijn?
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.945
    Locatie:
    Woerden
    Daar is heel veel voor te vinden hoor. Kijk maar eens HIER. Dit is maar één voorbeeld maar als je een beetje zoekt kan je nog veel meer vinden.
     
  8. Jackske

    Jackske

    Lid geworden:
    15 nov 2016
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Lier
    Al rot zitten zoeken op Google. Wist niet dat de link een aanrader was om daar te bestellen.
    Ga hem gelijk bestellen.
    En alle andere onderdelen.
    Als ik alles heb zet ik de voortgang van de discharger hier neer.
     
  9. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.909
    Locatie:
    Sassenheim
    Ook op 4S zal je op die 19A uit komen.
     
  10. Jackske

    Jackske

    Lid geworden:
    15 nov 2016
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Lier
    Juist dom van me, was te snel en had alles opgeteld.
     
  11. Jackske

    Jackske

    Lid geworden:
    15 nov 2016
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Lier
    Je zult ondertussen al grijs haar krijgen van me, maar toch nog een vraag.
    Met deze setup ontlaad ik met 19A, maar als ik dan met het dubbele wil ontladen met 38A kan ik er gewoon een reeks in serie naast zetten van dezelfde waarden uiteraard, klopt toch hè.

    En tussen die serie kan ik altijd ook nog een enkele schakelaar tussen zetten.

    Want dit is uitgerekend op volle lipo's, en dit zijn ze niet altijd.
     
  12. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.909
    Locatie:
    Sassenheim
    Natuurlijk kan dat, maar wil je dat? Als het te snel gaat en je bent er niet op tijd bij met het uitschakelen is je accu verder ontladen dan je wilt.

    Als je flink geld aan vermogensweerstanden wilt uitgeven, misschien een idee om hier naar te kijken:
    https://www.conrad.nl/p/modelbouw-o...0_pla-2108371&WT.srch=1&vat=true&insert_kz=8J

    Deze is onlangs door SkyRC uitgebracht als een opvolger voor hun 2S ontlader.
     
  13. Jackske

    Jackske

    Lid geworden:
    15 nov 2016
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Lier
    Het is de bedoeling natuurlijk dat ik ook een lipo buzzer er tussen plaats (als dit me lukt afgaand op u schema van je zelfbouw) zodat het vanzelf afslaat op de gewenste voltage.
    Ik heb natuurlijk geen flauw idee hoe snel dit gaat.

    Bedankt voor de link.
    Al heb ik niet altijd evenveel tijd, toch wil het graag zelf bouwen omdat ik dat graag doe en leer hier veel uit.
    Het zal het beste zijn dat ik gewoon begin met de eerste reeks in serie, en dit kan ik nog altijd achteraf uitbreiden.
    Eerst maar eens kijken hoe snel dit gaat, en vooral dat ik het er goed vanaf zal brengen of niet.
     
    haje74 vindt dit leuk.
  14. Jackske

    Jackske

    Lid geworden:
    15 nov 2016
    Berichten:
    373
    Locatie:
    Lier
    Alle onderdelen zijn besteld, dus wachten tot alles binnen is.
    En kunnen we met de bouw beginnen.
     
  15. haje74

    haje74

    Lid geworden:
    1 aug 2010
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Zutphen
    Geweldig! Ben benieuwd..:worship:
     

Deel Deze Pagina