Klipperschip Cutty Sark - Schaal 1:50

Discussie in 'Bouwverslagen historische schepen' gestart door Lou van Wijhe, 19 feb 2020.

  1. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    Over Herman Buitelaar en HBM gesproken: Tot 1972 heb ik in Alphen aan den Rijn gewoond en kwam toen regelmatig bij Herman Buitelaar, die een gereedschapswinkel in Gouda had. Bij een van mijn bezoeken ging mijn vrouw mee; helaas liep zij bij het verlaten van de winkel langs een mand met zagen waarbij ze bleef haken en een nieuwe jas kapot trok. Tweehonderd gulden was toen een flink bedrag. Buitelaar vroeg om de koopbon en voldeed prompt het totale bedrag. Kijk, zo krijg en houdt je klanten. Sindsdien kijk ik bij elke aanschaf of ik ook bij HBM terecht kan...
     
    Montgomery, TIMBERWOLF, *Hans* en 2 anderen vinden dit leuk.
  2. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    Ik kreeg vanmorgen van HBM, die ik ook het geluidsbestandje had gestuurd, de volgende reactie:

    Het geluid komt inderdaad van het zaaglint, als deze op spanning staat wordt het 'knarsen' van het rubberen loopvlak van de wielen versterkt. Soms is dit geluid al bij nieuwe machines aanwezig, maar treed meestal op als het zaaglint wordt vervangen. Het rubberen loopvlak gaat naar het zaaglint staan, het profiel komt dan niet helemaal overeen als deze wordt vervangen. Voor het gebruik van de lintzaag vormt dit geluid geen enkel bezwaar of reden tot zorg. Zolang de wielen zonder gespannen zaaglint maar soepel en probleemloos lopen.

    Dit komt me niet onwaarschijnlijk voor. Ik heb de gewoonte om het zaaglint in de machine te ontspannen als ik hem niet gebruik. Na het laatste gebruik is hij echter door omstandigheden 3 dagen met gespannen zaaglint blijven staan. Het knarsen begon direct daarna. Zonder het zaaglint draaien de wielen probleemloos en zonder bijgeluiden. Overigens zit het onderste wiel muurvast op de as maar heeft het bovenste wiel, dwars op de draairichting, wat speling. Maar laat ik niet paranoïde worden...

    Ik denk dat ik de zaag maar weer voorzichtig in gebruik neem. Sorry voor deze uitweiding en bedankt voor de tips!
     
    Montgomery en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  3. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    2.862
    Locatie:
    Ittervoort
    opgelost, en laat de buren maar klagen. :)
     
  4. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    De architect kreeg het ontwerpen van de huizen op ons woonerf als eerste opdracht toen hij terugkwam uit Amerika waar hij werkte bij een instituut voor temperatuur- en geluidsisolatie. Daar plukken wij nog steeds de vruchten van. Tegenover ons woonde een concertpianiste die thuis oefende op een volwassen vleugel. Je hoorde haar alleen (mooi) spelen als ze de tuindeur openzette. En het geluid van een moderne lintzaag is sowieso niets vergeleken bij het geluid van huilende buurkinderen.

    Tenslotte, ik heb de lintzaag vanmorgen weer in gebruik genomen en het bijgeluid lijkt gaandeweg minder te worden. So far, so good.
     
    TIMBERWOLF en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  5. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    2.862
    Locatie:
    Ittervoort
    Ik woon in een bejaardenflet. 80% hier hoort sowieso niks, natuurlijke isolatie zeg maar. :) Maar die machines vallen best mee qua geluid. Met het raam dicht stoor je meestal niemand.
    Wel straks foto's van het resultaat, zijn we dol op hier.
     
  6. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    De laatste tijd heb ik niet veel gedaan. De tropische temperatuur, gecombineerd met mijn eveneens hoge leeftijd (nou ja, 80...) en verminderde hartwerking, nodigde er niet toe uit om veel zaagsel te produceren. Het feit dat ik veel zaag, schaaf en schuur in een vrije kamer van mijn woonhuis, zorgt er sowieso voor dat ik een constante strijd moet voeren tegen stof en zaagsel. Dat lukt vrij aardig met een automatisch startende stofzuiger (PROXXON CW-Matic), via een cycloonvat aangesloten op machines met een aansluiting voor stofafzuiging.

    [​IMG]

    Nu hebben overwegend alleen stationaire machines en grotere handmachines een aansluiting voor stofafzuiging, bij mijn kleine PROXXON-machientjes ontbreekt die. Dus heb ik, gebruikmakend van 2 ruggelings verbonden boeksteunen, 1 figuurzaagklemmetje en enkele adapters uit de rommelbak, een verplaatsbare afzuiging geconstrueerd.

    [​IMG][​IMG]

    Dat werkt prima. Er resteert echter één “probleem”:
    De PROXXON-stofzuiger heeft een contactdoos waarop je de gebruikte machine kunt aansluiten. Start/stop je de machine dan start/stopt de stofzuiger. De stofzuiger staat uit de weg in een hoek maar als ik de boel verbind met een verlengkabel, werkt de automatiek niet. Ik heb geen idee waar dat in zit. Iemand wel een idee?
     
    TIMBERWOLF vindt dit leuk.
  7. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    1.682
    Locatie:
    Nuenen
    Slaat hij dan niet aan of slaat hij dan continue aan?

    Meestal werkt zo'n automatiek op belasting. Als hij een belasting ziet (meestal gemeten door stroomverbuik) dan slaat hij aan.

    Het zou aan het verlengsnoer kunnen liggen, ik neem aan dat je bedoelt dat je de aangesloten apparaten via een verlengsnoer aansluit, niet dat de stofzuiger zelf via een verlengsnoer aangesloten wordt? Dus probeer eens een ander verlengsnoer, juist bv wel of juist niet met randaarde en kijk wat er gebeurd

    Ik heb de zelfde opstelling met een verlengbak met 8 stopcontacten eraan. Dan hoef ik niet iedere keer uit- en in te pluggen. Sluit ik daar teveel apparaten op aan dan slaat hij wel eens aan ondanks dat er geen apparaat aan staat dan is de lekstroom gewoon te groot. Zo iets zou het bij jouw ook kunnen zijn.
     
    Laatst bewerkt: 29 jun 2020
    Lou van Wijhe vindt dit leuk.
  8. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    2.862
    Locatie:
    Ittervoort
    Geen idee, maar soms is het ook fijn dat hij nog even doorzuigd als je al gestopt bent met schuren. Ik zou de stofzuiger aansturen met zo'n klikaanklikuit systeempje van de gamma. Afstandbediening bij de hand werkt ook prima.
     
    Lou van Wijhe vindt dit leuk.
  9. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    De stofzuiger zit rechtstreeks op een wandcontactdoos en de gebruikte machine via een verlengsnoer (ik heb er 2 geprobeerd, een lange en een korte, met hetzelfde effect) op de stofzuiger. Als ik dan de automatiek en de aan/uitknop indruk, start de stofzuiger direct zonder dat de aangesloten machine aan is. Ik denk dat de automatiek inderdaad denkt dat er verbruik is, hetzelfde gebeurt als ik een Scheppach lintzaag aansluit, maar dan zonder verlengkabel. Alle andere machines starten en stoppen de stofzuiger correct mits ze zonder verlengkabel aangesloten zijn.
     
  10. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    Ook een idee, bedankt!
     
    Stephan Kertész vindt dit leuk.
  11. Jinny

    Jinny

    Lid geworden:
    26 jul 2009
    Berichten:
    226
    Locatie:
    WestFriesland Warmenhuizen
    Het zou zomaar kunnen dat de verlengkabels te dun zijn?
    99% vd verlengkabeltjes schuitjes, whatever hebben maar hele dunne koperen draadjes, Chinese soms zelfs ijzeren.
    Koper is namelijk duur.
    En dunne draadjes dempen je inschakelpiek, waardoor de machine misschien van slag raakt.

    Een goede verlengkabel zou minimaal 1,5 qmm (liever nog 2.5 qmm) koperen aders moeten hebben en dan zou je machine het gewoon moeten doen.
     
    Lou van Wijhe vindt dit leuk.
  12. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    Ik kan niet binnenin kijken maar volgens mij is het een gangbare standaardkwaliteit. Ik heb vanmorgen een mailtje gestuurd aan PROXXON Duitsland. Ik verwacht vandaag een antwoord, ze reageren meestal snel en dan laat ik het weten. In elk geval bedankt voor je reactie.
     
  13. Jinny

    Jinny

    Lid geworden:
    26 jul 2009
    Berichten:
    226
    Locatie:
    WestFriesland Warmenhuizen
    Ga er dan maar vanuit dat het dunne draadjes zijn.
    Ik heb wel eens 0.5 qmm gevonden in een verlengding waar trots 16A op stond...
     
  14. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    1.682
    Locatie:
    Nuenen
    Met alle respect maar 0,5mm2 heeft een nominale (DIN, ISO etc) rating van 11A, dus 16A zou kunnen. het hangt ervan af wat er nog meer bij staat. Als dat de max rating is klopt het wel hoor. Maar een automatiek van een stofzuiger mag niet (en zal ook niet) daar door van slag raken.
     
    Stephan Kertész vindt dit leuk.
  15. Jinny

    Jinny

    Lid geworden:
    26 jul 2009
    Berichten:
    226
    Locatie:
    WestFriesland Warmenhuizen
    Zonder het topic te willen kapen, 0,5 qmm komt niet veel verder dan 3A.
    Daarna wordt het warm.
    11A door 0.5 qmm komt neer op een erg heet draadje en stinkend pvc.
    Ga je niet willen.
    Vuistregel, 6 a 7 Ampère per qmm
     
  16. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    Van PROXXON ontving ik de volgende reactie:

    Hallo Herr van Wijhe,
    ich habe mit unserem Techniker gesprochen. Er sagt, dass unser Staubsauger nicht mit allen Geräten funktioniert. So zum Beispiel nicht mit der Säge von Scheppach, wenn diese auch eine Abschaltautomatik hat. Auch ein zu langes Verlängerungskabel sollte nicht benutzt werden. Grundsätzlich kann es auch zu Problemen kommen, wenn ein Verlängerungskabel mit Schalter dazwischengeschaltet wird.
    Diese Informationen führen zwar nicht wirklich zu einer Lösung Ihres Problems, sollten aber zumindest eine Erklärung dafür geben.

    Ik kan er mee leven...
     
    Jinny, Montgomery en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  17. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    2.862
    Locatie:
    Ittervoort
    M.a.w. ze weten het niet. Bij Hans ging het wel. Dus zal de automatiek in de stofzuiger het niet helemaal doen zoals hoort. Dat wordt de gamma, klikaanklikuit. Ik doe het ook zo omdat ik een Henry als stofzuiger gebruik.
     
  18. Jinny

    Jinny

    Lid geworden:
    26 jul 2009
    Berichten:
    226
    Locatie:
    WestFriesland Warmenhuizen
    Ha, net een pm discussie met Hoosterw over dit onderwerp.
    Interessant.
    Leuk dat PROXXON mijn lijn volgt, ik had het nog niet gelezen toen ik de pm beantwoorde.
     
    Pingu57 vindt dit leuk.
  19. Lou van Wijhe

    Lou van Wijhe

    Lid geworden:
    25 dec 2012
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Hilversum
    Stephan,
    Je hebt mijn geheugen opgefrist. Ik heb nog een (Chinese) "intelligente stekker" over uit een setje van 5. Ik gebruik die in combinatie met mijn Eneco Toon-thermostaat. De stekker verdraagt 2.500 W en kan geschakeld worden met mijn smartphone. Wie bewaart wat hij heeft...
     
    TIMBERWOLF en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  20. Jinny

    Jinny

    Lid geworden:
    26 jul 2009
    Berichten:
    226
    Locatie:
    WestFriesland Warmenhuizen
    Lou, nog eens terug gelezen, als jouw verlengdoosjes een neonlampje hebben, dan zou het eventueel kunnen zijn dat die de zut voor de gek houden.
    Dat heeft ook (minimaal) gebruik.
    En anders, ik zoek nu heel ver, capacitieve werking van het verlengsnoertje.
    Condensatorwerking..

    Ik ben nu even aan het brainstormen..
     

Deel Deze Pagina