Knipperlicht module

Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar een knipperlicht module welke een 6V lampje kan laten knipperen.
In mijn geval is het zo dat het te knipperen lampje in de mast van het schip aan een gemeenschappelijke 6V spanning hangt en de verlichting via een MS16 module aangeschakeld wordt via massa.
Voor het te knipperen lampje is dus ook slechts de massa kabel beschikbaar waarop het knipperen geregeld moet worden.
Echter zie ik veelal modules (astabiele multivibrator oplossing) die het knipperen op de spanning regelen (lampje krijgt massa van voeding). Dat werkt bij mij dan niet, toch?
Hoe kan ik een simpele knipperoplossing bouwen die op de massa knippert?
 
Laatst bewerkt:
Ik denk dat je het makkelijkst een knipper led kunt gebruiken. Daar zit een stukje elektronica ingebouwd en kan je zo op een voeding aansluiten. De ingebouwde elektronica laat hem knipperen. Of je hem via de + of de - schakelt maakt helemaal niets uit.
Je kan die leds onder andere HIER kopen. Maar er zijn zekere nog meer winkels waar je ze kan kopen.
 
Klopt. Is de eenvoudigste weg.
Echter is de mast als af en kan ik het lampje niet zo maar vervangen.
 
Met een arduino en een relais is dit eenvoudig te realiseren.

Zo heb ik afgelopen week een pompje voor in het zwembad aangesloten 3 minuten aan en 3 minuten uit.
Kunnen de Kids lekker met een water straal spelen zonder dat de pomp verbrand.

Moet voor rond de 15 euro wel te maken zijn.
 
Je wilt Een knipperlampje waarbij het lampje via de massa geschakelt wordt?
 
Dat zou kunnen als je een lampje hebt dat niet meer dan 20mA á 25mA gebruikt. Voor gloeilampjes is dat wel heel erg weinig dus waarschijnlijk niet bruikbaar. Het enige wat dan over blijft is toch een stukje elektronica en dat je dan naar de min (de nul, de massa of hoe je het ook wilt noemen) schakelt hoeft helemaal geen probleem te zijn.
Als je een beetje handig bent in de elektronica en zelf printjes kan maken kan je met SMD onderdelen een schakelingetje maken dat zo klein is dat je dat overal kwijt kan.
 
Dank allen voor het meedenken.

Inmiddels heb ik een oplossing gevonden waarbij ik in de astabiele multivibrator schakeling de hele zaak omgepoold heb.
Dat blijkt bij zo'n schakeling vrij eenvoudig te kunnen en ik kan daarmee de originele print van de schakeling gebruiken.
Als je de plus en min omdraait, alle elco's omdraait en de PNP transistoren vervangt door een NPN variant met dezelfde specs werkt het geheel zoals gewenst.
 
Heb een blauwe knipperled 3...12volt / 10...20mA en wil deze op 12volt laten branden. is het dan verstandig om toch een weerstand er voor te zetten of kan ik deze direct op de 12 volt aansluiten
Zo niet welke weerstand moet ik dan gebruiken
 
Als het een echte knipperled is, dus een led met elektronica er in, dan is een extra weerstand niet nodig. Is het een gewone led dan is een weerstand absoluut noodzakelijk. je kan vrij simpel uitrekenen wat de weerstandswaarde moet zijn. Je neemt de brandspanning van de led, voor een blauwe led is dat ongeveer 3,4V. Die spanning trek je van de voedingsspanning af, in dit geval dus van 12V. Je houdt dan 8,6V over die over de weerstand moet blijven staan. De stroom is maximaal 20mA. De weerstand is gelijk aan de spanning gedeeld door de stroom, dus 8,6V / 0,02A = 430Ohm. Dat is een standaard E24 waarde maar je kan ook de eerst volgende hogere waarde (470 Ohm) nemen. De stroom door de led wordt dan wat minder, ongeveer 18mA (0,018A), maar dat zal je niet of nauwelijks merken.
 
@klaas,

Blauwe knipperled is max. spanning van 3 V, en de stroom is max. 0,02 A. Blijft over de berekening van de wet van Ohm.
12 V min 3 V = 9 V, Dus R= U gedeeld door I, 9 gedeeld door 0,02 = 450 Ohm, voor de zekerheid ga je een standaard type nemen welke net boven de 450 Ohm zit en dat is 470 Ohm
 
De spanning voor zo'n led wisselt heel erg veel per winkel/fabrikant. Ik heb ze gezien die volgens opgave al bij 2,9V werken maar ook die 3,6V nodig hebben. De spanning die ik het meest tegen kom is 3,4V.
Veel led's met ingebouwde elektronica hebben ook een stroombegrenzing zodat er geen serieweerstand nodig is. Je moet je echter wel goed vergewissen van het feit of die stroombegrenzing er ook echt in zit. Zonder die begrenzing is een serieweerstand absoluut noodzakelijk. Zonder zal de led snel overlijden.
 
Back
Top