Kuifjes raket

Discussie in 'RaketModelbouw' gestart door chriske, 18 mrt 2021.

 1. chriske

  chriske

  Lid geworden:
  17 mrt 2021
  Berichten:
  8
  Locatie:
  Belgie
  Hey,

  In het verleden heb ik al heel wat geprint, meestal ruimtetuigen en telescopen. Ben lid van een volkssterrenwacht. Urania(Hove, België) ontvangt jaarlijks heel wat volk en geeft rondleidingen aan die bezoekers. Tijdens die rondleidingen wordt uiteraard ook aandacht besteed aan ruimtevaart en kunnen de bezoekers genieten van de vele ruimtetuigen die ikzelf maak.
  Verspreid over onze sterrenwacht staan al heel wat raketten en ook een schaalmodel van de Hubble-Space-Telescope. Dat model is gebouwd op schaal 1:7. Dat ding is (met open luik) 2.5 meter lang. Er staan ook enkele SaturnV raketten(2.1m hoog) en ook nog twee Falcon9(SpaceX) eveneens 2m hoog. Eentje van die twee staat 'vertrekkensklaar' en daar net naast staat er eentje met open landingsgestel die net 'terug kwam'.
  Er zijn nog heel wat modellen van ruimtetuigen die op de planning staan in de nabije toekomst. Bijna altijd zijn het schaalmodellen van bestaande ruimtetuigen. Deze keer heb ik een kleine zijsprong gemaakt en komt Kuifjes raket aan de beurt.
  Die raket wordt 1.7m hoog en wordt ook volledig geprint. Om het een beetje vooruit te laten gaan gebruik ik een uitzonderlijk grote nozzle, nl. 1.5mm. In mijn verzameling van nozzles heb ik ook nog een 2.5mm zitten. Soit, Kuifjes raket is door gebruik te maken van zo'n dikke nozzle uiteraard redelijk snel klaar. De meest onderdelen voor dit project zijn trouwens al geprint. Alle onderdelen van de raket samen(zonder het 'onderstel') werden geprint op net geen 14uur. Nog een beetje schuurwerk om wat kleinere foutjes weg te werken en dan zijn die klaar om een laagje verf te krijgen. Van deze raket worden er 2 gemaakt.

  Chris

  Selection_066.jpg
   
 2. janhein

  janhein The First Aviators

  Lid geworden:
  10 aug 2003
  Berichten:
  1.824
  Locatie:
  Rottevalle
  mooi project ,

  succes met printen
   
 3. chriske

  chriske

  Lid geworden:
  17 mrt 2021
  Berichten:
  8
  Locatie:
  Belgie
  Haja, nog vergeten. Op de voorgrond van de foto hierboven staat een kleine constructie die met boutjes M2.5 in elkaar gevezen werd.
  Die constructie heeft niks te maken met de raket. Maar heeft wel te maken met het project waar we ook aan werken momenteel. De 'vertrekkende' Falcon9 waarover ik ook sprak zal voorzien worden van een LUT(LaunchUmbilicalTower). Die LUT komt uiteraard naast de Falcon9 te staan en wordt, zoals in het echt, weggeklapt net voor lancering. Die constructie wordt bijna 2m hoog, dus nog heel wat verdiepingen te tekenen en printen/monteren.
  Al een tijdje nu heb ik gezelschap gekregen van een paar vrienden die goed overweg kunnen met CAD tekenpaketten. Michel en Peter tekenen de verdiepen, sturen de files naar mij en ik ben de 'printer' van dienst. Gelukkig heb ik meer dan 1 printer...:p
  Om de haverklap Skypen we om af te spreken hoe het verder moet met onze LUT.
   
  Vale Ouwe vindt dit leuk.
 4. chriske

  chriske

  Lid geworden:
  17 mrt 2021
  Berichten:
  8
  Locatie:
  Belgie
  Hey,

  De onderdelen van al die raketten btw hebben een redelijk korte printtijd. Heeft alles te maken met die dikke nozzle, maar eigenlijk meer met de printerinstellingen zelf. Beetje meer uitleg over die techniek is hier wel op zijn plaats. Die 'speciale' techniek is niet uniek hoor, elke printer kan die 'SpiralVase' techniek toepassen.
  Onderstaande afbeelding is een print-preview van het voorlaatste segment van Kuifjes raket.
  Daar zie je (op de glasplaat) een eerste stuk dat een infill heeft van slechts 20%. Die eerst 5mm heeft drie gaten van 6mm(en eentje in het midden). Die gaten zitten in elk segment op dezelfde diameter. Doorheen al die gaten steek ik draadeinden M6 en zo stapel ik al die segmenten netjes op elkaar. Elk segment wordt ook nog eens individueel vast gezet met moer en rondellen. Bedoeling hiervan is dat elk onderdeel op zich vastzit aan die draadstangen. Het idee is om het gewicht van al die onderdelen niet op het onderste segment te laten vallen. Dus in tijd kan er nooit sprake zijn van vervorming.
  Na die eerst 5mm hoogte(met infill), gaat de printer automatisch over in die 'SpiralVase' modus. Als dat begint dan gaat de Z-as hééél traag beginnen draaien terwijl de X- en Y- as lekker hun rondjes beginnen draaien. Dat maakt dat de printer eigenlijk een 'spiraal' print. De wanddikte van elk SpiralVase gedeelte is met die mijn nozzle 1.6mm. Net genoeg om elk segment manipuleerbaar te maken. Tijdens elk rondje is de Z-as 1.15mm de hoogte in gegaan, dus dat gaat stevig snel. Het is zeker niet zo dat al die segmenten slappe dingetjes zijn, met slechts een wanddikte van 1.6mm, nee hoor. Die kan je wel vervormen maar niet makkelijk stuk nijpen.
  Dat zou wel het geval zijn als je diezelfde techniek zou toepassen met een gekochte printer met een normale nozzle. De meeste printers worden verkocht met een 'standaard' nozzle van 0.4mm. Dus de wanddikte zou op die manier te veel te dun zijn om daarna werkbaar te zijn.
  Ik zal later een foto posten, eens ik begin met monteren.

  Chris

  upload_2021-3-19_9-53-27.png
   
 5. chriske

  chriske

  Lid geworden:
  17 mrt 2021
  Berichten:
  8
  Locatie:
  Belgie
  Lag even stil omdat de verbindingsplaten(hoe heten die dingen eigenlijk) tussen thruster en landingfeet gebarsten zijn. Ik koos de goedkoopste oplossing en gebruikte daarvoor 18mm MDF. De verbindingen werd gemaakt met inserts waar schroefdraad inzit. Eigenlijk niet meer dan een messing plug. Tijdens aanschroeven van de bout in die plug is de MDF gebarsten.
  Dat barsten van sommige platen is een veelvoorkomend verschijnsel. De man in de doehetzelf zaak wist me te vertellen dat heel veel van hun plaatmateriaal, MDF, multiplex en nog wat andere, vanuit China komen, en blijkbaar nemen die het met de samenstelling van die materialen niet al te nauw. Met dit resultaat dus...:(
  Ben dan maar overgestapt op 19mm multiplex(berk), maar dan gekocht in een meer professionele zaak. Die wisten me te vertellen dat ze nooit materialen aankopen in China, net om die voornoemde reden.
  Bon, terug zagen, frezen, schuren...
   

Deel Deze Pagina