lab voeding defect? stroombegrenzing altijd aan. help

Discussie in 'Model elektronica' gestart door poebe, 18 feb 2021.

  1. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    1.937
    Locatie:
    meppel drenthe
    Halloooo modelbouwvriendjes

    Ik heb via marktplaats een Voltcraft Lineaire netvoeding PS-1302D gekocht en deze werkt op geen enkele manier. ( manual https://asset.conrad.com/media10/ad...-0-30-vdc-0-2-a-60-w-aantal-uitgangen-1-x.pdf)

    Zodra ik hem in schakel en de knop van de voltage ook maar iets verdraai schiet hij direct in de stroombegrenzing

    De netvoeding heeft een instelbare stroombegrenzing. Deze wordt actief (indicatie CC) wanneer de vooraf ingestelde stroombegrenzing door overlast of kortsluiting overschreden wordt. Hierbij wordt de uitgangsspanning elektronisch verminderd om een beschadiging van de netvoeding te voorkomen.

    Het is dus zo dat er geen verbruiker op zit dit het lijkt mij dat het apparaat ergens op de print sluiting maakt maar ik ben al uren bezig geweest met proberen en meten maar ik kom er niet uit, ikstellen lukt niet en er komt niks uit.

    Ik kan nergens een sluiting of bruin gerookte onderdelen vinden op de prints zowel visueel als met de multimeter.
    Zelf alle weerstanden etc. heb ik door gemeten en het lijkt allemaal goed.
    Ik ben bang dat ik iets over het hoofd zie, wellicht dat iemand van jullie een soort gelijk iets mee heeft gemaakt en mij verder kan helpen?
    Mijn geduld begint een beetje op te raken en ik ben bang dat ik het apparaat eerdaags in de oud ijzer bak ga gooien en voor een 100 a 150 euro een spiksplinter nieuwe ga kopen.

    Alvast bedankt voor het kijken

    Maryn

    DSC_1835.JPG DSC_1834.JPG

    Instellen van de gewenste uitgangsspanning • Controleer eerst of geen verbruikers op de netvoeding zijn aangesloten. • Schakel de netvoeding in via de bedrijfsschakelaar (1); de bedrijfsindicatie (2) moet branden. • Let erop, dat de omschakelaar (3) voor de weergave zich in ongedrukte positie (symbool "V") bevindt. Op de display wordt de uitgangsspanning weergegeven. • Breng de stroominstellingsregelaar "CURRENT" (8) in de middelste positie. • Stel via de "VOLTAGE"-instellingsregelaar (7) de gewenste uitgangsspanning in. De spanning wordt op de display (11) weergegeven. Instellen van de stroombegrenzing Ter bescherming van de verbruiker kan de maximale uitgangsstroom vooraf worden ingesteld en beperkt. • Controleer eerst of geen verbruikers op de netvoeding zijn aangesloten. • Schakel de netvoeding via de bedrijfsschakelaar (1) in; de bedrijfsindicatie (2) moet branden. • Breng de stroominstellingsregelaar "CURRENT" (8) in de linker, minimumpositie. • Sluit de beide bussen minus (5) en plus (6) kort met een kortsluitingsbrug (bijv. meetleiding). Let op voldoende geleiderdoorsnede. Deze dient ten minste 0,5 mm2 te bedragen. • Bedien de omschakelaar (3) voor de weergave van de stroom en breng deze in de gedrukte positie (symbool "A"). Op de display wordt de max. uitgangsstroom weergegeven. • Stel op de stroominstellingsregelaar "CURRENT" (8) de gewenste, maximale uitgangsstroom in. Verwijder de kortsluitingsbrug van de netvoeding. • Opnieuw drukken van de omschakelaar (3) toont weer de uitgangsspanning in de display.



     
  2. ReneZ

    ReneZ

    Lid geworden:
    7 dec 2020
    Berichten:
    91
    Locatie:
    Breda
    Ik verdenk de current potmeter. Zeker als de stroom indicatie op 0 blijft staan.
    (Op de zaak dit ook wel eens bij de hand gehad. Contact cleaner helpt, een nieuwe pot helpt beter)
     
    Cnn vindt dit leuk.
  3. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    1.937
    Locatie:
    meppel drenthe
    het volgende zou hij op moeten reageren. de mogelijkheid bestaat maar ik heb de meter eruit gehad, door gemeten en getest maar hij lijkt goed te werken.
    Contact cleaner heb ik al gebruikt maar helpt ook niet. geen enkele verandering. geen enkel teken van verandering

    Schakel de netvoeding in via de bedrijfsschakelaar (1); de bedrijfsindicatie (2) moet branden. • Let erop, dat de omschakelaar (3) voor de weergave zich in ongedrukte positie (symbool "V") bevindt. Op de display wordt de uitgangsspanning weergegeven. • Breng de stroominstellingsregelaar "CURRENT" (8) in de middelste positie. • Stel via de "VOLTAGE"-instellingsregelaar (7) de gewenste uitgangsspanning in. De spanning wordt op de display (11) weergegeven.
     
  4. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    1.937
    Locatie:
    meppel drenthe
    enkel wanneer ik de omschakelaar (3) in druk flitst er een ongebruikelijke waarde door het beeld zoals 66.04 en 102.64 heb ik ook al gezien maar dat is dus echt in een flits, willekeurige waarden erg hoog soms maar ook normaal zoals 15.2 bijvoorbeeld.
    Als ik de schakelaar half in duw komt er een waarde van 2.5 bijvoorbeeld op beeld welke langzaamaan oploopt tot het me te lang duurt en laat ik de schakelaar bij 15.56 los en begint alles weer opnieuw maar oppzich twijfel ik niet echt aan de 6 polige schakelaar want hij switched wel tussen amps en volts maar dan kan natuurlijk ook bedrog zijn
     
  5. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    1.937
    Locatie:
    meppel drenthe
    U kon wel eens gelijk hebben na nogmaals meten!
    Besteld! 10k potentiometers 4stuks voor de zekerheid
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.269
    Locatie:
    Woerden
    Dat de potmeter defect is lijkt mij onwaarschijnlijk. Het is waarschijnlijker dat er een transistor of een Ic ergens in het stroom circuit defect is. Zonder schema is het lastig om te vinden maar dit is niet zo'n heel erg ingewikkelde voeding. Het zou dus goed mogelijk moeten zijn om de fout te vinden. Zeker als je weet hoe zo'n voeding werkt en je de onderdelen kan herkennen is reparatie best wel mogelijk.
    Dat je rare waardes op het display ziet bij het omschakelen is volledig normaal. Daar moet je niets achter zoeken. Wat je doet is namelijk de ingang van de digitale paneelmeter loskoppelen van het spanningsmeet circuit en doorverbinden met het stroommeet circuit. Er zal eventjes een moment zijn dat de ingang nergens mee is verbonden, zeker als je de knop niet helemaal indrukt. Op dat moment zal de paneelmeter van alles en nog wat kunnen oppikken via de draden en de schakelaar.
    Het is jammer dat je zo ver weg woont anders kon ik je misschien wel helpen. Reparatie en onderhoud van meetapparatuur is heel veel jaren mijn dagelijks werk geweest bij Fokker op Schiphol-Oost.
     
  7. ReneZ

    ReneZ

    Lid geworden:
    7 dec 2020
    Berichten:
    91
    Locatie:
    Breda
    Een rotte potmeter heeft mij regelmatig geplaagd bij mijn labvoedingen (op werk), het ding bleef ongeacht de stand van de pot "0 A" doorgeven aan het binnenwerk, zodat het ding permanent in OC stond. Anders de stroomshunt gebroken (dikke weerstand of draadgewonden weerstand, meestal 0,1 Ohm oid)
    Verder wat Ernst zegt..
     
  8. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    4.070
    Locatie:
    Noord Brabant
    Ja dit is standaard/gangbaar spul een schema is wel zo fijn, het schema toont ook aan dat het een gangbare configuratie is.
    Ik heb hem er als bijlage aan dit bericht aan toegevoegd, dit is wel een zoveelste kopietje van een kopietje.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.269
    Locatie:
    Woerden
    Dank je, weer een schema voor mijn archief. ;);)
     
  10. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    1.937
    Locatie:
    meppel drenthe
    Als ik de pootjes van de potmeters kort sluit (V & A 1 voor 1) met een draadje krijg ik direct waarden in beeld en gaat het cc lampje uit!
    Met een beetje geluk heb ik ze morgen in huis en dan ga ik ze vervangen. zeer benieuwd!
    thnx!

    Allen bedankt voor het mee denken!
     
  11. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    1.937
    Locatie:
    meppel drenthe
    is deze wel van de PS-1302D ?
    hij komt namelijk niet helemaal overéén met mijn apparaat. de gelijkrichter B 401 en wat er na komt ziet er bij mij anders uit op de print.

    Hoewel... ik ga het even na kijken, ik lees tekeningen als deze niet vaak meer... weggooi economie ;)
     
  12. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    4.070
    Locatie:
    Noord Brabant
    Ja maar het kan ook van een variant van de PS-1302D zijn, ik weet niet van welke generatie de defecte voeding is.
    Als je dat kunt achterhalen, zou je bij Conrad het schema wat er beter bij past kunnen opvragen, Voltcraft is een huismerk van Conrad.
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.269
    Locatie:
    Woerden
    Dat maakt voor mij niet zo veel uit. Ik "spaar" een beetje dit soort schema's en elke schema wat ik tegen kom sla ik op. In het verleden heb ik daar al wel een voordeel van gehad. ;);)
    Overigens zal de schakeling nooit zo gek veel anders zijn. Misschien wat andere ("zwaardere") onderdelen zodat hij meer stroom kan leveren of een iets andere meter of twee meters. Dat soort kleine niet echt belangrijke verschillen.
     
  14. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    1.937
    Locatie:
    meppel drenthe
    dit heb ik geprobeerd en het werkt niet.
    niks te zien op de multimeter of apparaat
    de condensator en weerstand staat 9.20v op.
    ook is de wat ik dacht defecte potmeter vervangen en dat helpt ook niet.
    wat is de reden hierachter dat de voedingvan de condensator en weerstand verbonden zou moeten worden aan de uitgaande voeding van het apparaat?
    wel raar dat er niks te zien is wanneer ik dit doe. het zou betekenen dat er iets mis moet zijn in de massa of zie ik dat nu verkeerd
     
  15. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    4.070
    Locatie:
    Noord Brabant
    Over welke condensator en potmeter heb je het, er staan in het schema nummertjes bij.
    Laat ik even gokken, je bedoeld condensator C105 en potmeter PT102, die zijn van de spanningsregeling.

    De stroombegrenzing wordt geregeld met PT103, waarbij de weerstand R405 als shunt dient.
    Die is 0.22 ohm/5W.
    R404 is ook een shunt kan best zijn dan één van die 2 stuk is.
    Het kan zijn dat het schema er niet helemaal bij past.
    Wat ik als eerste zou controleren, is of de hulpspanning van de spanning en stroom regeling, dat is de 8V nog aanwezig is.
    In het schema is er een positieve en negatieve spanning, aan de trafo in het van het apparaat zelf kan ik niet zien of er zo'n spanning aanwezig is.

    In dit soort simpele voedingen is altijd een beetje negatieve spanning nodig om een voeding naar 0V terug te kunnen regelen.

    Bij dit soort voedingen is het vaak bij de professional, het uit elkaar halen van de voeding meer tijd vergt, dan het defecte component vinden.
     
  16. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    1.937
    Locatie:
    meppel drenthe
    ik vind het aardig tegen vallen het defect te detecteren.
    De 8volt kan ik ook nergens vinden
     
  17. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    4.070
    Locatie:
    Noord Brabant
    De trafo in de voeding heeft een 8V uitgang, die wordt ergens gebruikt.
    Maar daar zit het probleem niet.

    Als ik de foto zo eens bekijk, waar ook de trafo op zichtbaar is.
    Op die foto is een grote blauw elco te zien met vlak in de buurt een kleintje bij de vermogenstransistor.
    Ik zie daar ook een diode zitten.
    Als ik nu het schema ter hand neem wat er niet helemaal bij hoort, het blijkt van de PS 302A te zijn. als die diode D110 stuk is en in sluiting staat, dan krijg je het zelfde effect.

    Ik denk dat je eerder naar zo iets moet kijken.
     

Deel Deze Pagina