Die zogenaamde CC/CV curve wordt helemaal bepaald door de accu en niet door de lader.
De lader zal ingesteld zijn op een uitgangsspanning van 4,2V per cel. Als je een lege accu met een spanning van 3,5V per cel daar op aan sluit zal er een hele hoge stroom gaan lopen. Die stroom wordt bepaald door de inwendige weerstand van de accu en van de lader. Daar moet je ook de weerstand van de draden en de connectors ook nog bij optellen. Alles bij elkaar is dat nog steeds heel weinig dus de stroom zal flink hoog oplopen.
Omdat de accu's maar met een bepaalde maximale stroom geladen mogen worden, anders gaan ze kapot, zal de lader de stroom beperken tot een veilige waarde voor die accu. Die stroom wordt of door het programma bepaald of kan je zelf binnen bepaalde grenzen instellen. Op dit moment zal de lader zich in de CC (Constant Current) mode bevinden.
Na verloop van tijd raakt de accu vol en zal de spanning van de accu steeds dichter bij de 4,2V per cel komen. Op een gegeven moment is die spanning nagenoeg bereikt en zal het spanningsverschil zo klein worden dat de stroom steeds minder gaat worden. De lader is dan in de CV (Constant Voltage) mode gekomen. Als je maar lang genoeg wacht zal de accu op een gegeven moment 4,2V per cel zijn. Dan is er geen spanningsverschil meer en zal er ook zo goed als geen stroom meer lopen.
Even een heel ander voorbeeld dat de zaak misschien wat inzichtelijker maakt.
Stel je hebt twee emmers. Je hebt één emmer vol met water en onderaan zit een kraantje. Je sluit een stuk slang aan op het kraantje en hangt het andere eind in de tweede, lege, emmer. Je vult één emmer met water en draait dan het kraantje open. Er zou een flinke stroom water door die slang kunnen gaan lopen Om te voorkomen dat er teveel water gaat stromen draai je het kraantje maar gedeeltelijk open. Zo zal er een veilige stroom water naar de lege emmer gaan lopen. Helaas is de te vullen emmer een heel klein beetje lek dus er gaat een klein beetje water verloren. Niet erg maar je met er wel rekening mee houden. Om te voorkomen dat de volle emmer leeg raakt vul je die constant bij vanuit de waterleiding.
De volle emmer is de lader. De waterleiding het lichtnet. En de slang is de laadkabel. Het kraantje is de stroombegrenzing waarmee je de stroom kan bepalen. Het lekje kan je zien als de oorzaak van de verliezen die er altijd zijn bij het laden van een accu.
Naarmate de lege emmer vol raakt zal de stroom water steeds minder worden totdat het waterniveau in de tweede emmer gelijk is aan dat in de eerste emmer. Dan loopt er helemaal geen water meer door de slang. Oke, behalve dan het hele kleine beetje om dat kleine lekje te compenseren. Maar dat is zo weinig dat je dat haast kan verwaarlozen.
Toch heeft het invloed op de lader. Als je een watermeter hebt aangesloten op de slang naar de lege emmer zal die aangeven dat je bijvoorbeeld 10,5 liter water in die emmer hebt laten lopen. Er er kan maar 10 liter in?
Vreemd, of toch niet...... Komt het bekend voor?
Het laden van een LiPo gaat op vrijwel precies dezelfde manier dus dat die curve van een lader niet bepaald top zou zijn snap ik niet.