LEGO Politieboot bouwverslag

Een tijdje terug heb ik een LEGO politieboot gekocht (ja, ik heb een zwak voor LEGO, en helemaal als het drijft...!) en na het opbouwen kwam in mij op dat hij misschien wel groot genoeg zou zijn om aan te drijven. De rompvorm was ook al een stuk beter dan de klassieke lego rompjes...
Nu had ik nog een stuk speelgoed liggen van ongeveer dezelfde lengte, een kleine monohull met de bekende "thrust-vectoring"-besturing.
Enfin, om een kort verhaal lang te maken:
full

Het rompje met de restanten van het speelgoed-speedbootje er in...

full

De kuip deels weggeslepen en stukken lego verdiept ingelijmd, zodat het dek flush weer dichtgemaakt kan worden met LEGO-platen. Wat tijdelijk lego gebruikt om de verdieping op zijn plek te houden tijdens het lijmen...

full

Na een semi-geslaagde testvaart (hij vaart redelijk, maar dankzij het "thrust vectoring" motortje-aan-motortje-uit stuursysteem valt hij compleet dood in de bochten) besloten fatsoenlijke besturing in te bouwen met een roertje en wat HK-RC stuff...

full

En uiteindelijk het dek op de romp gelijmd en de boot afgebouwd!
full


LEGO-politieagentjes als bemanning:-D

Ik moet nog gaan testvaren met al dat lego bovenop, maar ik heb in ieder geval flink lol gehad bij het bouwen en ik dacht dat jullie het misschien wel geinig vinden als fun-reading.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Leuk!
Ik zou er wel een vaar-filmpje van willen zien.
groet,
Hay
 
Lego is inderdaad mooi spul, maar: nogal zwaar. Is ze niet onstabiel door een zware bovenbouw?

Wim
 
Ik heb geen idee, ik heb nog niet gevaren met opbouw. Zonder opbouw kwam hij in ieder geval prima van zijn plekje.
Ik hoop dat ik een filmpje kan schieten van de eerste vaart, maar dat gaat lastig worden want ik kan doordeweeks eigenlijk alleen maar 's avonds wat later varen en sturen en filmen tegelijk gaat ook niet heeel makkelijk ofzo.
Drijven zal hij wel doen; dat heb ik al in de gootsteen uitgeprobeerd. Ik maak me meer zorgen om omslaan en of het roertje wel genoeg doet voor dit bootje ;)
 
Nee, die tijd hebben we (gelukkig!) al achter ons gelaten :D Die boten die dat hadden, hadden ook de stroomlijn van een baksteen en die waren pas écht topzwaar. Die kieperden zonder dat gewicht botweg om. Deze blijft op zich netjes rechtop drijven en ik heb geprobeerd het gewicht zo laag mogelijk in de romp te krijgen. Het is dus vooral op rustig water varen en vingers gekruist bij de bochten ;)
 
Zo, nou... De testvaart is gemaakt, hier in één van de vijvers bij het AIVD-gebouw. Mooie passende plaats voor een politieboot :D
Recap:
-De boot is inderdaad aan de zware kant, vooral achterin
-De ESC zit aan stuurboord, en dat uit zich dus in dat de boot ook naar stuurboord hangt
-De boot vaart stiekem best heel mooi, vooral langzaam is het best een geinig gezicht. Op snelheid is het meer "veel herrie, veel golven, weinig echte go" - zoals te verwachten viel ;)
-De agent op de voorplecht stond niet zo stevig op de benen en moest gered worden door yours truly :(

Enfin, kijk voor jezelf. Dit is het derde filmpje dat ik geschoten heb; de eerste twee stond meer leeg water op dan boot.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heel grappig.
Zag (en hoorde vooral) in het filmpje dat je schroeven lucht slaan.
Mocht je nog verder willen met deze boot, zou je kunnen overwegen de schroeven dieper te plaatsen en dan de assen halverwege door de bodem naar buiten te voeren ipv nu door de spiegel.
 
Tsjah. Het zijn ook schroefjes van een klein speedbootje, en op zich ook bedoeld om veel harder mee te varen. Toen ik met alleen de romp even testvoer (zonder dek en alles er op) ging dat ook een stuk beter, hij planeerde toen bijna.

Misschien verander ik het van de winter, voor nu vind ik het eigenlijk wel prachtig zo. Ik kan gewoon spelevaren met LEGO :D

Volgende projectje gaat wel weer wat harder varen: dat is die NQD-speelgoedboot waar ik een paar maanden geleden over vroeg waarmee ik die kon upgraden.
 
Leuk,
vaart inderdaad heel aardig bij lage toeren. gas geven lijkt geen zin te hebben. misschien je schroeven verder naar achter plaatsen, of grotere diameter?
in ieder geval leuk om te zien.
Hay
 
Dit is natuurlijk ook maar een beetje spielerei he..., ik verwacht eigenlijk dat jullie dit veel beter kunnen. Maar ik ga nog wel wat met die tip doen om de schroeven verder naar onder te plaatsen. Ik moet nog even kijken hoe ik dat precies ga doen.
Wat is jullie raad;
-De schroeven en motoren even ver naar achter als nu alleen lager; Voordeel: de indeling kan blijven zoals hij nu is met het accupack voor de motoren
-De schroeven en motoren ook een stuk naar voren zodat de schroeven net onder de boot komen te draaien. Nadeel is dan wel dat er een andere oplossing voor het accupack gevonden moet worden. Naar achteren is vanwege de gewichtsverdeling *eigenlijk* geen optie.

Grotere schroeven lijkt mij geen optie, de motortjes zijn waarschijnlijk nu al dusdanig bemeten dat ze het propje nét aan kunnen ;-) het donor-bootje was een goedkoop Karwei-prulding voor 9-jarigen. Ik geloof nooit dat ze daar overbemeten motoren in hebben gestopt. Maar hee, I could be very wrong eh :-)
 
Laatst bewerkt:
Okee, niet ónder de romp dus, maar onder de romp uit stekend - vlak voor de spiegel door de bodem heen en if any, de propjes juist verder naar achteren en niet naar voren?

Ik heb zojuist toch het dek er maar weer even van af getrokken en het hele verhaal los gepeuterd. Ik kon het toch niet helemaal hebben dat het niet helemaal goed ging. Dat zal jullie vast wel bekend in de oren klinken :D Tenminste, als ik de andere bouwverslagen hier zie, is perfectionisme hier eerder regel dan uitzondering.
 
Back
Top