Niek,
Vroeger werd er gevlogen met NiCd's en later NiMh's. Deze werden volledig leeg gevlogen. Op een gegeven moment bleken de laatste generatie cellen niet meer opgewassen tegen het F5B geweld, en ontplofte er af en toe een pakket. Dit werd dusdanig onveilig dat toen overgeschakeld is op lipo's (ik meen 2006 zo uit het hoofd).
Daarnaast kon je eigenlijk alleen winnen met speciale super-geselecteerde en "gepushte" pakketten, die ook nog eens maar een vlucht of 2 a 3 competatief waren, daarna nog een vluchtje of 10 voor training gebruikt konden worden en dan op waren, dure hobby dus.
Met de komst van de lipo's was de beschikbare hoeveelheid vermogen ineens een stuk hoger voor hetzelfde gewicht, wat het risico van enorme vermogens met zich meebracht. Daarnaast kan een lipo er niet tegen om leeg gevlogen te worden (mag bekend zijn).
Er is toen een zogenaamde "limiter" geintroduceerd. De limiter meet de spanning en stroom die gebruikt wordt en berekent daaruit de hoeveelheid energie die gebruikt is. De magische grens is 1750Wmin. Als deze maximale hoeveelheid energie bereikt is, schakelt de limiter de motor voor die vlucht uit, en gaat ook niet meer aan. (de limiter zit tussen de ontvanger en de regelaar servokabel).
1750Wmin betekent dat je gedurende een minuut gemiddeld 1750W hebt, of gedurende 30sec 3500W. De meeste toppiloten vliegen met 23 tot 28 seconden motorloop, wat neerkomt op vermogens van 4.7 tot 6.5kw. Sinds de introductie van lipo's is F5B een stuk betaalbaarder geworden, de accupakketten kunnen nu een seizoen of zelfs langer meegaan. Zelfs met goedkope Turnigy pakketten zijn goede resultaten te behalen, het hoeft geen super-top of the line hyper-accu meer te zijn die alleen de wereldkampioen met de beste contacten kan kopen.
De truuk met deze energielimiet is deze net (niet) volledig op te gebruiken, genoeg vermogen hebben om veel en snel rakken te kunnen vliegen, maar net niet zoveel dat je de aansluitende thermiektaak niet meer vol kunt vliegen. Stijg je te lang in je rakkentaak, dan kun je er de donder op zeggen dat je teveel energie verbruikt waardoor de motor in de zweeftaak niet meer aangaat en dat is zonde. De thermiektaak is 10 minuten, dat brengt 10x60sec=600punten + de doellanding van 30 punten. Vlieg je een minuut minder ben je al 60 punten kwijt, wat gelijkstaat aan 6 rakken ( 10 punten per rak).
De limiter maakt het spelletje erg interessant, je moet goed opletten hoeveel energie je aan de rakken spendeerd, en toch genoeg overhoudt voor de thermiektaak. Soms zie je mensen heel veel rakken vliegen, om dan na 3 minuten op de grond te liggen in de thermiektaak, tsja, dan heb je niks aan al die rakken, score is alsnog slecht. Het is mij ook een paar keer overkomen, vooral bij setups met heel weinig motorloop, waar je weet dat je met vuur speelt.
Meest gebruikt is de Unilog van SM-Modellbau. Daarnaast bestaat er een limiter van NEU-Motors, die kun je echter niet als datalogger gebruiken. De Unilog kost compleet zo rond de 120 Euro. Naast het gebruik als limiter, kun je allerhande in-flight data uitlezen (stroom,spanning,hoogte,temperaturen,snelheid,toerental), die je kan helpen je aandrijving heel te houden, de kwaliteit van je accu in de gaten te houden en je aandrijving te optimaliseren. De logger is niet alleen verplicht in F5B, maar ook een heel handig stuk gereedschap, wat zijn geld snel terugverdiend (goedkoper dan een opgeblazen regelaar of motor).
In de Nederlandse competitie gaan we trouwens een stuk soepeler om met de limiter. Nieuwe piloten mogen gewoon zonder limiter meevliegen aan de wedstrijden. Voor de beginnend F5B piloot is het toch allemaal nog niet zo van toepassing. Pas als je 33 of meer rakken in een wedstrijd gevlogen hebt (en daar moet je al een goed stukje voor kunnen sturen), komt de verplichting om een limiter te gebruiken. Je hoeft je er dus voorlopig nog geen zorgen om te maken.
Gerben