Het hangt er van af hoe de accu gebruikt wordt. Wij modelbouwers gebruiken de loodaccu's vrijwel uitsluitend cyclisch. Dat betekend dat we de accu thuis laden, op het veld leeg trekken en dan later thuis weer opladen.
De andere manier van gebruiken is Stand-by gebruik. De accu staat ALTIJD aangesloten op de lader die hem constant op een vaste spanning houdt. De eventuele stroom die nodig is voor het apparaat wordt door de lader (eigenlijk de voeding dus) geleverd. Pas als de netspanning uitvalt zal de benodigde stroom door de accu geleverd worden. Komt de netspanning weer terug dan schakelt de voeding weer in. Deze neemt de stroomvoorziening van het apparaat weer over en zal de accu weer rustig bij laden tot hij weer netjes helemaal vol is.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan noodstroom installaties voor computers en alarminstallaties.
Jij laad je loodaccu dus alsof hij in de Stand-by mode wordt gebruikt. Op zich is daar niets mis mee alleen duurt het lang voor de accu vol is. Ook dat geeft niets dus ga gewoon zo door. Het grote voordeel van dit systeem is dat je de accu gewoon constant aangesloten kan laten op die voeding en dat hij dus altijd op en top vol voor je klaar staat. Denk er wel goed aan dat de spanning van 13,8V NIET overschreden wordt want dan zal langdurig aangesloten laten op de voeding WEL de accu slopen. Die 13,8V is dus echt de limiet!
Ben je de accu een keer vergeten op te laden en wil je hem toch over een paar uur kunnen gebruiken dan kan je hem sneller laden. Je zet de voeding op maximaal 14,9V, liever niet hoger dan 14,7V (2,45V per cel), en begrenst de stroom tot 3,6A. Als je nu de accu aansluit zal hij veel sneller geladen worden maar...... Je moet wel goed opletten dat je stopt wanneer de accu die 14,9V heeft bereikt. Wanneer de laadstroom gaat dalen en tot minder dan 1A is gezakt is de accu vol! Op dat moment MOET je de accu loskoppelen van de voeding of je moet de voeding terug draaien naar 13,8V. Langzaam maar zeker zal de accu ook terugzakken naar 13,8V en kan je de zaak weer zonder gevaar constant aangesloten laten.
De professionele accu meertraps laders van bijvoorbeeld elektrische heftrucks en dergelijke werken allemaal volgens dit principe. De hele dag wordt er met die machines gewerkt en 's avonds worden ze aan de lader gehangen. Die begint met een spanning van 2,45V per cel en een stroom van ongeveer 1/3C. Wanneer de celspanning van 2,45V is bereikt schakelt de lader terug naar een celspanning van 2,3V en blijft daarop staan tot de accu wordt losgenomen van de lader.
Zo is de accu altijd vol en zal de accu ook nooit overladen worden.
Kijk ook eens bij de
MODELBOUW FAQ. Daar staat nog veel meer over het laden en gebruik van een loodaccu.