Mercedes Benz Arocs 3348 6x4 kieper

Discussie in 'Bouwverslagen Trucks en Bouwmachines' gestart door trialrolf, 22 jan 2019.

 1. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.501
  Locatie:
  Achterhoek
  [​IMG]

  Zoals al aangegeven in mijn bouwverslag van de MAN is er hier weer het een en ander veranderd. Bovenstaande truck komt mijn verzameling weer aanvullen na de aderlating van afgelopen week.

  Natuurlijk verkoop ik niet graag de modellen. Echter financieel gaat het veel minder nu en heb ik wel redelijk veel vrije tijd. Het van grond af aan opbouwen van een truck vind ik gewoon erg mooi werk. Je eigen draai geven aan een bouwpakket. Het uitzoeken, bouwverslag maken en kopen van alle leuke spulletjes erbij.

  Dus plat gezegd er moet dan ook geld komen. De enige manier naast een overval is dan spullen verkopen......
  Natuurlijk verdien je nooit echt geld bij het verkopen van modellen. Toch ben ik best tevreden.

  Dus....... Weer een echt compleet verslag hier! Ik zal weer proberen zoveel mogelijk foto's te maken. Dit ook al omdat dit een redelijk nieuw model is en er nog niet veel verslagen van zijn.

  Mooi he, die dozen als je ze open maakt.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Cor, ahop, MarlinNavigator en 4 anderen vinden dit leuk.
 2. Langedijker truckertje

  Langedijker truckertje

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  124
  Locatie:
  Langedijk
  Veel plezier met het bouwen van deze truck. Ik ben ook met zo een bezig.
   
 3. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.975
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Rolf,


  Gaat het bedrijf inkrimpen ?
  Smiley verdrietig Klein.png SMILEY HUILEN - kopie.jpg
  Van een kipwagentrailer naar een bakwagen kipper !

  Weinig werk in de "Achterhook" Smiley Zonnnebril Klein.png
   
  hobbyvanrobbie en Ghossie vinden dit leuk.
 4. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.501
  Locatie:
  Achterhoek
  Ja Sander, kunnen we bij elkaar afkijken ;)

  Pieter, ja, maar dat hoeft niet altijd een verslechtering te zijn :rulez:

  Natuurlijk ga ik deze truck niet helemaal standaard bouwen. Voor de lol had ik een keer bij een gerenommeerde modelbouwwinkel een "wishlist" ingevuld met allerlei leuke spullen voor deze truck. Assen, versnellingsbakken, velgen, banden, geluid en licht, de hele rataplan!!!

  Ruim € 2500,00 had ik op het laatst. Daar zat de verf en afwerking nog niet eens bij. Dat was toch weer iets te veel van het goede. Daar moest minstens € 1000,00 af. Dat valt nog best tegen.

  Toen heb ik ook besloten om de MAN op de slachtbank te leggen. De assen van Carson zijn mooi en deden onder de MAN hun werk goed. De voorwielaandrijving heb ik niet gemist. In het begin ging hij in het terrein zelfs met de voorwielen van de grond met een volle kieptrailer. Daarna is er ook lood in de neus gekomen. Bovendien gaat de MAN de meeste meters nu op het "asfalt" afleggen. Goede banden met voldoende grip zijn dan minstens zo belangrijk. Ik denk dat die uit de set van de Arocs gaan voldoen aan die eis. Mogelijk zet ik er nog inserts in.

  De twijfel was er dan ook of ik de Arocs 6x6 aandrijving zou geven. De vooras met bevestiging, aandrijving en eventueel een centrale sper/versnelling gaat al gauw € 400,00 kosten. Gezien de ervaring met de MAN en het beperkte laadvolume van de Arocs heb ik besloten om er dus een 6x4 van te maken met de Carson achterassen en de Lesu banden die veel grip geven en stabiel genoeg zijn.

  [​IMG]

  [​IMG]

  In het Ford project had ik een nieuwe vooras gebruikt die ik nog had liggen. Na demontage ligt deze nu in het Arocs bakje.

  [​IMG]

  Om de terreinwaardigheid toch nog weer iets te vergroten en ook gewoon voor het smoelen heb ik ook een verhogings-set van Carson gekocht.
  Deze verhoogt de rijhoogte met 8 mm. De bodemvrijheid word natuurlijk niet groter. De werking is dus ook vooral optisch en de hele opbouw staat wat hoger.

  [​IMG]

  Tot slot van deze update nog even de zwaailampen. Die had ik van de MB SK berger afgeschroefd. Brengen toch niet essentieel meer op voor die wagen en ik kan ze mooi op de Arocs zetten. Ze zijn schreeuwend duur maar ik vind het nog steeds de mooiste in modelbouwland.

  [​IMG]

  Er is nog meer moois onderweg. Ik kies natuurlijk weer voor Beier. In deze truck ga ik de SFR-1 proberen. Dit ook ivm de ruimte.
  De aandrijving van de bak is ook nog een dingetje. De originele spindelaandrijving vind ik naast duur vooral heel erg langzaam. Het zal in het echt ook niet zo heel snel gaan maar dit vind ik tenenkrommend. Nog tenenkrommender vind ik dat ze nu ook een Tuning spindel verkopen. Die krijg je er niet bij, nee daar moet nog eens € 30,00 voor aftikken!!!

  Servonaut heeft inmiddels ook een spindelaandrijving voor de Arocs maar ook prijzig. Ook is er een optie een standaardspindel van RCBMIN in te bouwen. Ik houd wel van mooi en anders dus ook nog wat contacten met zelfbouwers...... We zullen gaan zien wat er allemaal nog binnenkomt.
   
  Manuel Lentjes, Cor, ahop en 3 anderen vinden dit leuk.
 5. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.975
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Rolf,

  Vraagje :
  Je zal wel denken waar bemoeit hij zich mee.

  Waarom ben je niet voor de Arocs cabine gegaan van Bruder en zelf het chassis samengesteld en een losse kiepbak bij RCRBmin gekocht, dan had je wellicht goedkoper uit geweest, jij als echte "Bruder" man
  Reden : Omdat je toch nog veel onderdelen op voorraad hebt.
  Of voor de losse Arocs cabine van RCRBMIN.

  Ik ga zelf altijd voor het goedkope, soms koop ik onderdelen 2e hands via Ebay.de
   
  Ghossie vindt dit leuk.
 6. Ghossie

  Ghossie

  Lid geworden:
  28 dec 2008
  Berichten:
  1.884
  Locatie:
  Schoonebeek
  Erg gaaf project Rolf, ik ga aanhaken en volgen.
   
 7. markioo

  markioo Forum veteraan

  Lid geworden:
  21 dec 2007
  Berichten:
  6.397
  met die verhoogset heb je wel meer bodemvrijheid wat betreft de aanbouwdelen aan het chassis,tank uitlaat kisten spatborden hangen wat hoger,maar onderkant diff tja die blijven t zelfde of je moet voor de terreinbanden gaan die zijn fractie groter in diam dan de standaard banden
   
 8. markioo

  markioo Forum veteraan

  Lid geworden:
  21 dec 2007
  Berichten:
  6.397
  krijgt vooras dan ook de losse veerbladen set
   
 9. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.501
  Locatie:
  Achterhoek
  Pieter, ik heb ook gedacht aan een Tamiya Arocs trekker en Servonaut Sandmaster of een andere bak. Dat is echter niet perse goedkoper. Bruder heb ik eigenlijk niet overwogen omdat ik geen 1:16 truck wil bouwen. Ook had ik al de Carson assen en banden. Die passen dan weer niet onder een Bruder cabine.

  Ik heb wel veel van Bruder maar dat zijn allemaal randvoertuigen. De trucks wil ik graag 1:14 (of in de buurt) houden. Het ging ook niet om het allergoedkoopste in dit geval. Ik heb door de goede verkoop wel een beetje redelijk budget. € 2.500,00 niet maar met mijn huidige planning moet ik uitkomen.

  Koos; Das mooi man!

  Marco; Zoals geschreven komen de Lesu banden eronder. Wat bedoel je met de losse veerbladenset?
   
  hobbyvanrobbie, VOLVO FH 16 750 en arm1948 vinden dit leuk.
 10. markioo

  markioo Forum veteraan

  Lid geworden:
  21 dec 2007
  Berichten:
  6.397
  het lesu bladveerpakket dat zijn losse veerbladen,kan je er bladen van af halen voor soepelere vering en er zitten tussenstripjes tussen de bladen voor n nog soepelere werking
   
 11. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.501
  Locatie:
  Achterhoek
  Voorlopig gaat er eerst de originele vering onder.
   
 12. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.501
  Locatie:
  Achterhoek
  Heerlijk, ik ben begonnen. Ik vind het toch wel een lekker gevoel om met een dergelijk project te beginnen. Natuurlijk is het geen echte modelbouw maar voor mij het juiste. En daar gaat het natuurlijk om. Er zijn nog verschillende pakjes onderweg met mooi spul. Het tikt ook wel erg aan op die manier. Komt erop neer dat je deze truck met licht en geluid niet onder de € 1.000,00 kunt bouwen. Maar goed er is budget dus......

  [​IMG]

  De doos uitgepakt.

  [​IMG]

  De spulletjes die ik al had.

  [​IMG]

  [​IMG]

  En het Tamiya stickervel. Zoals gebruikelijk niet voor gestanst. En tot mijn schrik zie ik dat er geen "Meiller kipper" stickers bij zitten maar Oshika...... Nee he !!! Ik zag overal de Meiller stickers en dacht dat ie erbij zouden zitten......Zijn dus nu ook onderweg.

  [​IMG]

  En aan de slag..... Meteen in het begin al aan de slag met de eerste aanpassing. De 8mm verhogingskit van Carson. Toch blijf ik erbij dat het materiaalgebruik bij Carson/Veroma beter moet kunnen. Het voldoet maar gezien de prijs.....hhmmm

  [​IMG]

  Dit zijn dus de onderdelen voor de voorzijde. Hier zitten uiteindelijk de bladveren aan.

  [​IMG]

  De eerste tekening die ik kan afhaken. Ik zal niet geheel volgende volgorde van het boekje werken. Dat heeft te maken met ervaring, eigenwijsheid en bepalen van wel of niet standaard bouwen. Ook het wel of niet hebben van de aanvullende onderdelen Dat scheelt als je al eens een Tamiya truck hebt gebouwd.

  [​IMG]

  Achter is het hoogte verschil ook duidelijk.

  [​IMG]

  En zo heb je al een heel chassis liggen. Valt jullie ook op dat er enorm veel gaten in zitten?

  De verschillende bestellingen lopen dus. Een van de zaken die essentieel is is het spindelsysteem. Hiervoor heb ik contacten in Duitsland. Iemand heeft daar voor zijn Arocs (standaard 6x4 trekker omgebouwd) voorzien van een spindelsysteem met een RB motor. Binnenkort ga ik weer bij hun op de permanente baan rijden en gaan we kijken of het 1 op 1 over te nemen is op mijn Arocs.
  Daarvoor wil ik het chassis en de kiepbak dus klaar hebben staan.

  We gaan dus een beetje tempo maken ;-)

  Helaas is het nog veel te koud om te spuiten. Ik kan dus nog wel een tijdje over de kleuren nadenken......
   
  Manuel Lentjes, ahop, vwforum en 7 anderen vinden dit leuk.
 13. Modeltrucker93

  Modeltrucker93

  Lid geworden:
  18 aug 2013
  Berichten:
  587
  Locatie:
  Utrecht
  Hoi Rolf,

  Het beginnetje is er alweer.

  Sven
   
 14. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.501
  Locatie:
  Achterhoek
  Dat is altijd een lekker gevoel vind ik zelf. Heb enorm veel zin in deze truck. Vind het jammer dat ik zoveel heb moeten verkopen maar het is niet anders. Denk echter aan deze Arocs veel plezier te gaan beleven.

  Nog even tijd gehad wat te doen.....Eerst even de pakjes uitgepakt.

  [​IMG]

  Bij TH Truckmodelbouw de "tussenwand" besteld. Dit is een alu versie (helaas). Had hem in het verleden ook in de Actros geplaatst. Die was van staal en veel zwaarder. Het was eigenlijk de bedoeling meer gewicht op de vooras te krijgen. Zal er nu dus wel lood bij plaatsen.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Dan de Beier SFR-1 en een AKL-8 voor de aansluitingen. Daar komt nog een tweede exemplaar van.
  De boel even aan de kant en het chassis er weer bijgepakt. Even de assen monteren.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Dat begint bij de schokdempers. Ook hier weer de typische Tamiya modellen en gelukkig niet meer rose.......
  De langere kapjes komen uit de Carson verhogingskit.

  [​IMG]

  De vooras en vering geheel uit het Ford project overgenomen. Bladveren zijn hetzelfde en op gevoel hebben ze ook dezelfde veerkracht. Dan ga ik niet alles slopen natuurlijk......

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  De achtervering ging eigenlijk meteen in 1 toer door. Dit is allemaal niet zoveel werk.

  [​IMG]

  [​IMG]

  De Carson assen gemonteerd. Ik zet hem nog even niet op de wieltjes. Als het goed is komen er nog velgen binnen. Dan ga ik niet eerst de plastic velgen eronder zetten.

  Het chassis is nu zo ver klaar dat de motor ("unterflur" gearmotor) erin kan en de stuur servo. De motor is echter in bestelling. Duurt dus nog even.
  Voor de spindel(aan)passing moet ook de bak zover klaar zijn. Dus pak ik de framebalken er bij.

  [​IMG]

  [​IMG]

  De draaipunten van de bak heb ik voorzien van kogellagers in plaats van de glijlagers.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Zo, dat zit er weer op voor vandaag. Dit weekend is het slecht weer. Heb me voorgenomen veel te doen aan modelbouw!!
   
  Manuel Lentjes, ahop, Rakthi en 5 anderen vinden dit leuk.
 15. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.975
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Rolf.


  Dit is dus de nieuwste Beier 3 in 1
  Ik ben benieuwd of dit goed werkt !
   
 16. markioo

  markioo Forum veteraan

  Lid geworden:
  21 dec 2007
  Berichten:
  6.397
  h
  wat zijn de afmetingen van de kipperbak eigenlijk
   
 17. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.501
  Locatie:
  Achterhoek
  Dit is inderdaad de nieuwste Beier telg Pieter. Ben er ook benieuwd naar. De geluiden in Duitse facebook groepen zijn over het algemeen positief en de gemelde problemen stuk voor stuk gebruikersfouten.

  De bak is 37 x 17 x 9 cm Marco.

  Dus de zatermiddag heb ik al een beetje zinvol besteed. Het 3e frame in de truck laten we maar zeggen. Het zogenaamde subframe.

  [​IMG]

  Zelfde soort framebalken als chassisbalken. Hieraan dus het een en ander van het gebruikelijke plastic schroeven. Ik vervang al zoveel mogelijk kruiskopschroeven door inbusboutjes. een aantal moeten nog vervangen worden voor het spuiten. Het is ook nog niet helemaal duidelijk welk plastic er allemaal moet blijven zitten bij de definitieve spindel en eindmontage. Het is zelfs nog niet duidelijk of dit subframe wel in gebruik blijft. Dat hangt een beetje van mijn spindelproducent af. Volgende week zaterdag weet ik meer.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Hier had Tamiya mij wel een beetje tuk. Door het gaatje op de bovenstaande foto moest een boutje evenals in de andere 3 soortgelijke houders.
  Deze moesten dan in het frame van de bak gedraaid worden. De bak zit dan echter gewoon vast en kan dus niet kiepen.
  In de hele beschrijving reppen ze met geen woord over de kiepfunctie en laten ze je de bak gewoon vastschroeven met 4 M3 boutjes!!!
  Ook de spindelset van Tamiya zelf noemt men ook niet. In de bouwbeschrijving van die spindelset zelf moet je die 4 boutjes verwijderen en niet meer terugplaatsen.

  Ik geef toe, was eerst bijna op het verkeerde been gaan staan, had het boutje al in de hand.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Wat meer foto's gemaakt omdat dit de eerste Arocs kieper op het forum is. Vreemd is dan ook weer dat Tamiya wel 2 stangen laat monteren met houders aan de bak om de bak rechtop te kunnen zetten. Ook daarover geheel geen uitleg in de beschrijving. Dit zou je toch niet hoeven te monteren als je er een vaste bak van maakt.......Rare jongens die Japanners.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Hier dus met de bak naar beneden. We gaan weer lekker verder!
   
  Manuel Lentjes, ahop, Marker en 6 anderen vinden dit leuk.
 18. Ghossie

  Ghossie

  Lid geworden:
  28 dec 2008
  Berichten:
  1.884
  Locatie:
  Schoonebeek
  Je gaat hard Rolf, je hebt de voorkant verhoogd, maar ik heb, of even niet goed gelezen of opgelet. Hoe zit dat met de achterzijde, hoe is die verhoogd.
   
  VOLVO FH 16 750 vindt dit leuk.
 19. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.501
  Locatie:
  Achterhoek
  Koos, we blijven wel opletten he :)


   
  Ghossie en VOLVO FH 16 750 vinden dit leuk.
 20. markioo

  markioo Forum veteraan

  Lid geworden:
  21 dec 2007
  Berichten:
  6.397
  de alu kleur plaatje is iets hoger dan de standaard plaatjes
  is ook zelf te maken,
  enne de vooras verhoogplaatjes heb ik nu ook van de 1/10 crawler ombouwsets bladveren bevestiging
  maar zijn niet 2 losse stripjes met 2 gaatjes erin maar n u strip met 2 gaten erin,dan schommelt t minder
  zal morgen foto plaatsen
  heb mn arocs 4x4 kippertje onder handen genomen namelijk ermee
   

Deel Deze Pagina