Op dit draadje heb ik mijn bunghee beschreven en werkt feilloos.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=136750&page=24&pp=15
Voor de trekkracht te meten gebruik ik een uit de viswinkel verkrijgbare urnster .ben je toch wat meer verzekert dat je dure model niet crashed door te weinig trekkracht aan je stiekkie :wink:
normaal is het dat de stiek op 5G wordt afgesteld wat overeenkomt met ongeveer 8kg voor een minifan elektrojet die meestal net rond een kilo weegt en voor modellen tot 1.5kg erg fijn. Voor een sp400 model loop je de kans om bij de start dan meteen door flutter of overtrekken je modelletje te vernielen. reactie tijd is redelijk kort om te corrigeren :wink: . in plaats van de Jepe stiek gebruik ik voor mijn RBC delta400 (met 16/15/3 en 3lipos

en verkleinde spanwijdte) post elastieken 17serie4parrallel en een beetje door elkaar heen gevlochten. lang touw eraan zodat het model de stiek niet op hoeft te tillen om hoogte te winnen. de trekkracht begint dan voelbaar funktioneel te worden bij 6kg. bij 5 kg is hij nogal "elastiekerig"

en zit er weinig fut in. Zal zeker door de verschillende lengtes van de stiekjes en de plaatsen van de knopen liggen. de lengte van de trekduur is ongeveer 4 meter wat goed in verhouding ligt met de afmetingen van het model.
voor een schadevrije start is het mij zeer goed bevallen om bij middendekkers en hoogdekkers blokken van schuim onder de vleugeltippen te leggen ipv de bezemstelen. voordeel van de blokken is dat je model mooi vlak op de grond ligt op het draadje. de instelhoek om te klimmen gebeurt vanzelf bij de start.
filmpje:
http://www.warbirds-rc.com/PhotoReconCenter/RBC-VIDEO/VIDEO0012.avi
bij laagdekkers zit de haak net voor de neuslijst en wordt de neus niet opgetild door de stiek met de start en zal je veel valse starts krijgen met alle gevolgen van dien... Een dolly zoals Jepe die heeft zijn hiervoor perfekt want de grote wielen die er aan zitten tillen het neusje een beetje op zodat de start soepel verloopt.
bij sommige modellen is dit ook niet zaligmakend en heb ik ook een ramp van bezemstelen gemaakt maar dan 0.5m verenstaal van 3mm dik aan het einde in de steel gezet ipv houten blokken. de pennen zijn makkelijk in elk ondergrond (behalve beton :wink: ) te drukken en de hoogte is netjes te regelen. bij de foto van de Me 262 van theo zie je dat de stiek met de start het model naar beneden trekt door de grote hoogte van de ramp. hierdoor komen er toch behoorlijke krassen op je vleugels. beter is het om de ramp dan een heel eind te verlagen om dit tot een minimum te beperken. ook een stuk langer touw tussen stiek en model maakt de start een stuk soepeler.
plaatje van start op post313. op 316 ligt hij op de ramp.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=207250&page=21&pp=15
vdo hier:
http://www.warbirds-rc.com/PhotoReconCenter/RBC-VIDEO/index.htm
reden dat ik een beetje uitvoerig ben is omdat ik er zelf ook nog een heb liggen maar dan met ingedekte vleugels en gfk romp maar ben er niet aan toe gekomen in het sp400 tijdperk. nu is een typhoon 6/15 en 1500 lipos echt dolletjes erin!
schuimen blokjes onder de tippen zou ik zelf doen met mijn me163 :wink:
Succes!
grtz, Erik