Mijn eerste ervaringen met Autodesk Fusion 360

Discussie in 'Modelbouwsoftware' gestart door Lou van Wijhe, 14 mei 2021.

 1. Lou van Wijhe

  Lou van Wijhe Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  25 dec 2012
  Berichten:
  71
  Locatie:
  Hilversum
  Hoe het begon
  [​IMG]
  Mijn kennismaking met CAD (Computer Aided Design – Computerondersteund ontwerp) begon in de negentiger jaren van de vorige eeuw met een Internet-oproep van Autodesk, een softwarebedrijf dat op zoek was naar bètatesters voor een nieuw product, AutoCAD LT (Light). Mijn sollicitatie werd geaccepteerd, niet alleen verheugend omdat het interessant werk was maar ook omdat ik na het testwerk een gratis exemplaar van elke nieuwe versie kreeg. Op gezette tijden verscheen er een koerier van UPS aan de deur met een pakket met documentatie en een CD met bijgewerkte software. De samenwerking eindigde toen Autodesk eiste dat het testwerk voortaan online werd gedaan, wat in die tijd hoge kosten voor datacommunicatie met de Verenigde Staten inhield; mijn hobbybudget liet dat niet toe. De belangstelling voor CAD blééf echter door de jaren heen en toen ik voor mijn knutselwerk een computergestuurde portaalfrees (Stepcraft) had gekocht, vulde ik mijn CAD-programma (toen TurboCAD) aan met CAM-software (CamBam). Die combinatie werkte prima maar elke software-update kostte geld en ik kreeg het gevoel dat ik toch met wat oude techniek bezig was. Zeker toen ik een nieuw product ontdekte van mijn oude “werkgever” Autodesk, een moderne, complete CAD/CAM-oplossing: Fusion 360, gratis voor hobbyisten.

  In ons gezelschap van modelbouwers bevinden zich velen die bedreven zijn in het gebruik van moderne 3D CAD-ontwerpsoftware, als Inventor, Solidworks, Onshape, e.d. Hen zal ik weinig nieuws kunnen vertellen. Ik vond mijn praktische kennismaking met Fusion 360 echter zo interessant, dat het mij nuttig leek om anderen deelgenoot te maken van mijn eerste ervaringen.

  Fusion 360 - Gratis voor Hobbyisten? Ja, maar...
  Fusion 360 is een basisprogramma met volledige 3D CAD/CAM-functionaliteit, optioneel aangevuld met een aantal specialistische extensies. Bij de introductie van Fusion 360 werd onder andere een gratis licentie geïntroduceerd voor hobbyisten en startende ondernemers. Met deze gratis licentie had men voor persoonlijk gebruik alle functionaliteit beschikbaar. Voor startende ondernemers was het gebruik echter alleen gratis, als men onder een jaarlijkse omzet van US$ 100.000 bleef. En er moest jaarlijks worden bevestigd dat men nog steeds aan deze criteria voldeed. De gratis licentie werd extreem populair. Het oogmerk van Autodesk was dat sommige gebruikers zouden overstappen naar de betaalde versie als hun werk groeide. Het nadeel was dat sommige ondernemers de gratis aanbieding misbruikten. Om de situatie naar het oorspronkelijke doel terug te brengen, heeft Autodesk onlangs de volgende licentievormen vastgesteld.

  Nieuwe licenties
  1. Fusion 360 voor persoonlijk gebruik (gratis) – Beperkte functionaliteit voor niet-commercieel, persoonlijk gebruik.

  2. Fusion 360 voor startende ondernemers (gratis) – Volledige functionaliteit, er is echter voorafgaande goedkeuring door Autodesk vereist.

  3. Fusion 360 voor professioneel, commercieel gebruik (€ 61/maand, € 503/jaar).

  De meeste modelbouwers zullen in groep 1 of (in bijzondere situaties) in groep 2 vallen. Voor groep 2 wordt onder andere als eis gesteld dat het om innovatieve ontwerpen gaat en dat de licentiehouder meewerkt aan de promotie van Fusion 360. Voor wat, hoort wat...

  De licentie voor persoonlijk gebruik (gratis). Wat je krijgt en wat je mist...
  Om mijn verhaal compact te houden, wil ik hiervoor verwijzen naar dit overzicht. Mijn indruk is dat de daarin opgesomde mogelijkheden de behoeften van een hobbyist ruimschoots dekken, ook al zal er allicht iets bij zijn waarvan het gemis door deze of gene wordt betreurd. Waar ik in de voorwaarden even naar heb zitten kijken is het begrip “documents”, waarvan een hobbyist er maximaal 10 gelijktijdig actief mag hebben. Onder “document” verstaat Autodesk een Fusion ontwerp, een Fusion tekening of een Fusion 2D PCB (Printed Circuit Board). In het gebruik kunnen “documents” echter aan en uit worden gezet en het aantal opgeslagen “documents” is onbeperkt. Deze limiet van 10 actieve documenten vormt voor mij geen praktisch probleem.

  De Fusion 360 leercurve
  De eerste indruk was verwarrend, althans bij mij. Ik heb het programma langere tijd op mijn PC gehad en er slechts af en toe aan geroken. Op een gegeven moment werd de nieuwsgierigheid echter te groot. In het begin heb ik gezocht naar een handboek, maar dat is er niet. De reden daarvoor is gelegen in het feit dat de software nog steeds volop evolueert. Wel zijn er op Internet veel instructievideo’s te vinden. Een uitschieter vond ik de serie “Learn Autodesk Fusion 360 in 30 Days”; compact, duidelijk en ter zake, klik hier. Verder is deze serie verhelderend; het enige nadeel is de breedsprakigheid van de maker. Heb je nog geen zin of tijd om een complete serie te volgen, bekijk dan in elk geval deze video.

  De eerste stappen
  Nadat ik vierkante ogen had gekregen van het aanschouwen van alle instructievideo’s, meende ik in staat te zijn om de opgedane kennis te gebruiken in een oefenproject. Om het mezelf niet te gemakkelijk te maken, koos ik een uitdagend onderwerp, de lenspomp van mijn theeklipper in aanbouw, de Cutty Sark. Er hoefde geen bruikbaar eindresultaat te zijn, het ging mij in eerste instantie om het leertraject.

  [​IMG]

  Gedurende het project kon ik gaandeweg de werkwijze van een 2D CAD-programma loslaten en mijn weg vinden in de wereld van “solids, bodies, components, faces en planes”. Fusion 360 kan in principe worden gebruikt als een 2D tekenprogramma, maar de standaard aanpak is eerst de vorming van een object in de 3D ruimte. Daarna kan met enkele muisklikken uitvoer naar allerlei vervolgstappen worden gedaan, zoals 2 en 3-assig frezen, draaien, 3D printen, lasersnijden, vervaardigen van tekeningen, enz. In mijn oefenproject heb ik mij voorlopig beperkt tot de ontwerpfase, de uitvoer komt later. Het heeft geen zin een gedetailleerd overzicht van mijn onbeholpen eerste stappen te geven, de vermelde instructievideo’s geven een beter beeld. Ik wil wel met enkele afbeeldingen laten zien, hoe allround het programma is.
  [​IMG]
  Het eindresultaat
  (bedieningsstangen van de pompcylinders ontbreken nog)
  [​IMG] [​IMG]

  Het origineel en het 3D ontwerp
  [​IMG]

  Werktekening gemaakt met niet meer dan 8 muisklikken
  (automatische stukslijst en maatinschrijvingen zijn mogelijk)
  Aanmelden voor een persoonlijke licentie
  De aanmeldingsprocedure is rechttoe-rechtaan en wordt hier beschreven. De licentie heeft een geldigheid van 1 jaar maar kan jaarlijks verlengd worden. Als de einddatum nadert krijg je een aankondiging in het scherm van Fusion 360. Je kunt een persoonlijke licentie echter pas verlengen, als de afloopdatum verstreken is. Je kunt die datum controleren in het “About”-scherm van het Help-menu. Zie voor verdere details hier.

  Slotoverwegingen
  1. Fusion 360 is cloud-based. Je kunt het programma 2 weken met enige beperking offline gebruiken maar dan moet het weer online gaan om te synchroniseren. Persoonlijk zit ik daar niet zo mee; zelfs Windows wordt niet meer bijgewerkt als je niet regelmatig online bent.

  2. Fusion 360 biedt geen ondersteuning voor Nederlandstalige gebruikers, alleen Engels, Duits, Frans en Italiaans zijn beschikbaar. Alle documentatie, instructievideo’s e.d. buiten het programma zijn in het algemeen alleen in het Engels.

  3. Fusion 360 vraagt een redelijk zwaar systeem; 32-bit processors worden niet ondersteund. Vanuit mijn hobby als videofilmer heb ik een wat ouder maar krachtig systeem (I7 processor, 16 GB werkgeheugen) maar zelfs daar begon Fusion 360 te jengelen over de trage grafische kaart (waar ik trouwens niets meer van gemerkt heb). Je bent wel gebaat bij een goed scherm. Ik heb er een met een HD-resolutie (1920 x 1080 pixels) maar af en toe merk ik dat ik me vooroverbuig om het scherm te lezen. Dat kan natuurlijk ook aan mijn 81-jarige ogen liggen...

  4. Autodesk beschouwt de ondersteuning van gratis gebruik door hobbyisten gelukkig als een structurele zaak. Citaat: “Fusion 360 for Personal Use remains free. It’s not going away.”

  Al met al is de kennismaking met Fusion 360 mij prima bevallen. Het programma is sneller aan te leren dan ik dacht. Probeer het uit!
   
  Laatst bewerkt: 14 mei 2021
  Demaic, Gerrit-Jan, jef en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. francois lamein

  francois lamein

  Lid geworden:
  22 jun 2015
  Berichten:
  45
  Locatie:
  veendam
  zeker met wat leer werk en wat oefen werk kan je een heel eind komen.
  het word nu veel gebruikt voor 3d printen wat op zich een goede zaak is denk ik.

  wat bij ons op het werk veel gebeurt is dat kleine aanpassingen eigenlijk snel gedaan zijn.
   
 3. jef

  jef The First Aviators

  Lid geworden:
  14 jan 2011
  Berichten:
  1.606
  Locatie:
  Hulshout België
  Zeer interessant draadje :thumbsup:

  Zelf onlangs de gratis Fusion 360 geïnstalleerd , nu zijn de bewerkingen mij niet onbekend daar ik voor het werk al eens Inventor gebruik , alhoewel ik waarschijnlijk maar een fractie van de mogelijkheden gebruik .
  Zoals voor mijn zelfbouw motortjes ,
  Nova Exploded view.jpg

  Een tijdje geleden heb ik deze portaalfrees kunnen overnemen https://www.cnc-step.nl/high-z-s1000t/
  Echter zonder software , op aanraden van de Nederlandse verdeler heb ik dit aangeschaft https://www.cnc-step.nl/cnc-software-cad-cam-frezen-software/kinetic-nc-cnc-besturingssoftware/
  Nu is mijn "probleem" om tot een bruikbare machine te komen , dus vanuit Fusion via de nodige tussenstappen tot effectief een gefreesd stuk , vooral voor vliegtuig delen , vleugelribben , rompspanten , enz.

  Groeten Jef
   
 4. Lou van Wijhe

  Lou van Wijhe Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  25 dec 2012
  Berichten:
  71
  Locatie:
  Hilversum
  Goedemiddag Jef,

  Zo te zien heb je een mooie machine aangeschaft. Het is een luxere uitvoering van mijn Stepcraft-portaalfrees; die van jou heeft b.v. kogelkomloopmoeren en een betere kabelgeleiding. De box die je erbij gekocht hebt, bestuurt de machine aan de hand van een CNC-bestand (G-code). Het CNC-bestand met de berekende freespaden moet van Fusion 360 komen (kijk hier voor uitgebreide instructies).

  Officieel is er voor G-code een internationale standaard maar tussen fabricaten blijken er nogal was dialecten te bestaan. Dat wordt opgevangen met een zogenaamde post-processor die de G-code aanpast. Ik weet niet of er een voor jouw machine bestaat en of je er überhaupt een nodig hebt.

  Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb.
   
 5. jef

  jef The First Aviators

  Lid geworden:
  14 jan 2011
  Berichten:
  1.606
  Locatie:
  Hulshout België
  Bedankt Lou , de machine zou weinig gebruikt zijn maar stond ergens in een hoekje volledig onder de rommel en moet eerst grondig gereinigd worden , gezien ik binnen enkele maanden van mijn pensionering kan genieten zou ik deze dan ook graag in orde zetten.

  Ook bedankt voor de link , deze ga ik eens grondig bestuderen , blijkbaar heb ik nog wel een postprocessor nodig tussen fusion en kinetic-nc-cnc , volgens cnc-step.nl zou ik deze gratis kunnen downloaden van hun .

  Het kan dus nog enkele maanden duren vooraleer de machine bedrijfsklaar is , moest ik ondertussen nog vragen hebben schrijf ik ze hier wel neer , misschien zijn er nog mensen mee geholpen .

  Bij de machine zat ook nog een klauwplaat die als 4de as kan gebruikt worden maar zoals ik begrijp is dit niet mogelijk met de gratis fusion versie .

  Groeten Jef
   
  Gerrit-Jan vindt dit leuk.
 6. Lou van Wijhe

  Lou van Wijhe Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  25 dec 2012
  Berichten:
  71
  Locatie:
  Hilversum
  Ja, je zult hier en daar beperkingen tegenkomen; zo is er ook geen ondersteuning voor een toolwisselaar. Maar die heb ik sowieso niet...
  :koud:
   
  jef vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina