Mixer voor Terra Top

Hieronder het schema van de mixer voor de Terra Top.
Met deze mixer kun je naar believen 2 kanalen met 1 of met 2 joysticks aansturen
Het schema is dermate simpel dat het eigenlijk voor zichzelf spreekt.

Informatie over mijn zender:
Robbe Terra Top FM Modul
Type FMS-T48

Wanneer dit voor jou zender ook werkt, is het nuttig dit hier te melden. Op deze manier bouwen we gezamenlijk de informatie op.
Als het NIET werkt, dit natuurlijk ook melden !

afb118.jpg


Succes,

Wim
 
mixer

wim,


dit schema werkt niet bij de futaba F16 (mixer),als ik de middelste draad van de potmeter(R) verbind met de andere (L) dan loopt L niet met R mee
maar motor L gaat zelfs langzamer lopen.
ik denk dat ik maar een mixer van futaba moet kopen, of heb je nog andere sugesties ?


Lucien
 
Heb je de rechter draad wel onderbroken?
Anders krijg je volgens mij een heel raar signaal.

ps: Ik ben absoluut geen expert op het gebied van electronica. Dit mixertje heb ik al meer dan 15 jaar geleden in m'n zender gepropt. Hoe ik aan de info kwam weet ik geeneens meer.

Wim
 
Hallo,

Heeft iemand enig idee hoe dit moet werken? Hoe kan in godsnaam 1 signaal de ene servo links, en de andere naar rechts doen draaien?
Voor zover ik mij iets herinner van electronica, is het samenvoegen van 2 spanningen gewoon de grootste spanning die het haalt, dus het is geen optelling of verschil functie!
Zelf indien je de joysticks (pot-meters) in serie zou zetten, kan het - denk ik - nog niet werken.

Iemand een idee? Ik zou hetwel tof vinden om mijn terra-top zendertje met delta-mixing uit te breiden :-)

Tom
 
@Dentompie
Dit is geen mixer, maar een combi-switch.
Als je een delta-V-mixer wilt, zijn er twee opties:
1. Een delta-v-mixer aanschaffen, die in het model wordt ingebouwd tussen ontvanger en servo's.
2. Een mini-option module van een F14-zender gebruiken. Bij een Terra Top FMS moet dan alleen de voedingsaansluiting van het option-module verbouwd worden. Bij een Terra Top FMSS moeten dan ook de 5polige knuppelstekers nog omgebouwd worden naar een 3polig systeem of er moet gezocht worden naar een mini-option voor F16 (dit is een andere zender dan de FC16!).
@Lucien:
Voor een F16 werkt dit schema ook en heb je zelfs het voordeel, dat je beide functies onafhankelijk van elkaar kunt trimmen.
 
Heb ik wel een vraagje. In mijn terra top ziten de stekenrs op de print gesoldeerd. Van de print loopt draad naar de stekker. Waar onderbreek ik hem, tussen de pot meter en de print of tussen de print en de stekker?
 
Dat maakt niet uit. In het schema is de combi-switch tussen de stekkers en de print opgenomen. Het voordeel hiervan is, dat je geen wijzigingen aan de zender hoeft aan te brengen.

Bij de Terra Top FMSS (met 5polig stekkersysteem) kun je de combiswitch ook aansluiten op de dual-rate stekkertjes:
- het blauwe lusdraadje van het hoofdkanaal (nr. 1 of nr. 3) voorzien van een extra draad en deze op 1 van de buitenste aansluitingen van de schakelaar aansluiten.
- het blauwe lusdraadje van het slaafkanaal doorknippen. Eén draadje gaat naar het midden van de schakelaar, één draadje naar de andere buitenste aansluiting.
- de drie draadjes twisten!
- uittesten. Als het niet werkt de stekker van het slaafkanaal 180 graden gedraaid monteren. Er gaat dus niets stuk als de stekker verkeerdom zit, het werkt alleen niet.
Het voordeel van deze Terra Top versie is, dat de trims onafhankelijk van elkaar blijven werken.
 
ik zag vanuit een ander draadje een verwijzing naar dit draadje.

heb nog een tekening die makkelijk kan zijn

2-Motorsetup.jpg


wilde hem eerst zelf tekenen, maar herinnerde mij deze al eens gezien te hebben
(c) Markus @ Proboard.com
 
ik heb een vraagje bij die setup
waarom mag je die rode draad naar esc1 weg laten?

Meestal wordt er zelfs gezegd dat je de rode draad bij de tweede regelaar weg MOET laten.
Dat komt omdat je anders de twee BEC schakelingen in de regelaars parallel gaat schakelen. Dat kan in sommige gevallen problemen geven waardoor het niet ondenkbaar is dat één van de regelaars de geest zal geven. Op z'n minst zal dan de BEC schakeling kapot gaan.

In heel veel gevallen kan het echter zonder problemen op te leveren wel gedaan worden. Je kan de rode draden dan beide laten zitten. Dit kan vrijwel altijd als je precies dezelfde regelaars hebt EN als je BEC schakeling een zogenaamde lineaire BEC is. Wanneer je regelaar een geschakelde BEC (switching BEC) heeft is het zeer sterk aan te raden om het zelfs niet te proberen. De kans dat je dan problemen gaat krijgen is bijna 100%! Dan is het dus zaak om echt één van de twee rode draden los te halen zodat je de BEC van die regelaar in het geheel niet gebruikt.

Hoe weet je of je regelaar een lineaire of een geschakelde BEC heeft? Dat wordt vaak in de specificaties opgegeven maar je kan het ook "zien" aan de stroom die zo'n BEC kan leveren. Als de BEC maximaal 2A kan leveren (misschien soms 3A) dan is de kans heel groot dat je een lineaire BEC hebt. Kan hij echter meer dan 3A (soms tot wel 6A toe) leveren dan is de kans zeer groot dat het een geschakelde BEC is. In geval van twijfel, altijd vragen!!
 
heey ik heb nog een vraag
bij een servo zie je een rode, een zwarte en een witte draad
maar waarvoor dient die witte?
 
ik heb rap een schema getekend gebaseerd op bovenstaand schema
maar dan naar mijn situatie toegepast

schakeling.jpg


mijn ontvanger word met 6V gevoed

en van 2 kanaaltjes in m'n ontvanger naar een V-MIXER
en van daar uit naar de regelaars
maar volgens bovenstaand schema mag er een rode draad weg gelaten worden en als ik goed gelezen heb mogen zelfs beide rode draden naar de regelaars weg gelaten worden omdat deze gevoed worden met een 12V accu


klopt dit schema ?

alvast bedankt

grtz
 
Wouter dat schema klopt hoor!
Wel een waarschuwing, pas op met het voeden van de ontvanger met 6V. Op zich kunnen de meeste ontvangers daar wel tegen maar als je de ontvanger uit een accu voedt kan de spanning bij een net geladen accu een stuk hoger zijn dan 6V. Daar kunnen niet alle ontvangers evengoed tegen. Controleer dat eerst even goed.
 
Back
Top