Model attractie

Discussie in 'MBF Labs' gestart door kwintuh, 11 okt 2014.

 1. kwintuh

  kwintuh

  Lid geworden:
  11 okt 2014
  Berichten:
  3
  Hallo Modelbouwers,

  Ik ben nieuw hier dus laat ik me eerst even voorstellen: Ik ben Quinten en ik ben 16 jaar oud. Ik ben al lang gefascineerd door de techniek in attractieparken. Ik ben nu bezig met het eerste jaar op school als Procesoperator.

  Ik ben al een tijdje aan het brainstormen om een model te maken van [URL=" au Chocolat[/URL] uit Phantasialand. Het is hierbij de bedoeling dat je met een soort van slagroom spuitzak op muizen gaat schieten die een bakkerij hebben overgenomen.

  Ik wil beginnen met het maken van het ritsysteem. Ik zit nog te bedenken in welke schaal maar hier hebben jullie misschien wel goed advies voor. Het systeem zelf is vrij simpel. Er ligt op de vloer 1 rails waar sleepcontacten aanzitten. Het karretje wordt vooruit geduwd via de achterwielen. De voorwielen kunnen draaien en er zitten nog 2 wielen horizontaal tegen de rails aan die dus de bochten van de rails volgen.

  Bij Conrad heb ik al zitten kijken voor assen en tandwielen etc. maar ik kan niet direct opmaken welk tandwiel op welke diameter as past. Er staat namelijk bij het tandwiel dat het een boorgat heeft van 4/5 mm (0.8 mm naar mijn weten) maar deze grote as is niet verkrijgbaar. 0.8 mm is volgens mij ook meer flexibel staaldraad.

  Ik hoop dat jullie me met dit soort problemen kunnen helpen en ik hou jullie op de hoogte!

  Hier nog wat overige linkjes die jullie een beter idee van het systeem kunnen geven:

  Gyazo - ffbc390676bca43962a69e56e85ccc32.png
  Gyazo - ca34796c356d9d861629397e9d474be4.png

  Dit is een systeem wat ik als voorbeeld gebruik maar dan zonder magneet:
  Gyazo - 04d93115ac3646c39fae11d4ac7d8e9d.png
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 2. Micropuller

  Micropuller Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 jul 2004
  Berichten:
  6.404
  Linkje naar het tandwiel?

  Edit: ik heb het denk ik al gezien. Je hebt zeker gekeken naar conische tandwielen? Die worden vaak per setje verkocht (een groot en een klein tandwiel). In dat geval heeft het grote tandwiel een asgat van 5mm en het kleine een asgat van 4mm.
   
 3. kwintuh

  kwintuh

  Lid geworden:
  11 okt 2014
  Berichten:
  3
 4. Micropuller

  Micropuller Forum veteraan

  Lid geworden:
  1 jul 2004
  Berichten:
  6.404
  Ligt eraan met wat je bedoelt met "zonder zelf al te veel materialen te moeten maken". Onderdelen zijn er genoeg te koop, maar zullen vaak aangepast moeten worden. Ook wil je iets maken wat nu niet bepaald standaard is, dus zul je zelf ook creatief moeten zijn. Neem nou zo'n track met sleepcontacten. Wat er nog het meest op lijkt is een electrische racebaan, maar als je een stapje verder wilt, zul je toch zelf aan het knutselen moeten gaan.
   
 5. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  11.868
  Locatie:
  Woerden
  Je hebt een leuk idee om iets te maken en stelt hier vragen over hoe je dat kan maken. Prima, dat zou ik ook doen want iedere keer zelf het wiel uitvinden is niet echt nodig. Maar toch zal je ook zelf flink aan de bak moeten.
  Begin eerst eens met goed voor jezelf op een rijtje te zetten wat je precies wil. Maak eens tekeningen, schetsjes desnoods. Probeer dan iets te bedenken om die dingen ook echt te kunnen maken. Het gaat er helemaal niet om dat je precies uit gaat tekenen hoe dat tot het laatste schroefje moet worden gebouwd. Het gaat om het principe.
  Heb je dat duidelijk voor je, en het liefst ook op papier dan kan je naar de details gaan kijken. Waarom ook op papier? Mij is gebleken dat papier een geweldig "geheugen" heeft. Dingen die je bedenkt kunnen na een paar dagen vervagen en dan ben je vaak het eigenlijke idee weer kwijt. Dat gebeurt vooral als je heel veel andere informatie krijgt, dan verdringt de nieuwste info de oudere. ;) Heb je de zaken op papier staan dan kan je daar altijd weer op terug komen.

  Oke,je hebt je idee├źn duidelijk en gaat naar de details kijken. Hoe wil ik die karretjes laten rijden? Wat zijn de mogelijkheden? Kan ik daar bestaande rail systemen voor gebruiken? Zo ja welke, zo nee kan ik zelf iets maken?
  Heb je het idee dat je een bestaand railsysteem kan gebruiken dan zal je meer willen weten over die systemen. Zoeken op het internet zal dan veel info kunnen geven. Vragen op dit forum mogelijk ook.
  Kom je tot de conclusie dat een bestaand systeem niet bruikbaar is dan zal je zelf iets moeten maken. Maar wat? Daar komt je creativiteit om de hoek kijken. Probeer eens wat te bedenken. Heb je wat dan kan ik me goed voorstellen dat je wilt weten of dat ook haalbaar is. Kan je dat wel zo maken met de materialen die je er voor hebt? Ook hier weer, kijken op het internet en vragen hier op het forum. Er zijn hier heel veel mensen die ervaring en kennis hebben met het maken van de meest uiteenlopende mechanische en elektronische zaken.

  En dan zelf ook nog gaan maken? Tja, dat hangt natuurlijk helemaal van jou eigen "handigheid" af! Hoe goed kan jij met gereedschap omgaan? Hoe precies kan jij werken? Hoeveel tijd heb je daar voor? Heb je, of kan je aan de juiste materialen en gereedschappen komen? En zeker zo belangrijk, is er iemand in je omgeving die je eventueel kan helpen? Iemand die je kan leren hoe je bijvoorbeeld met een kleine draaibank om moet gaan?

  Het klinkt allemaal er professioneel maar naar mijn ervaring is de kans op slagen vele keren groter als je op deze manier te werk gaat. Thuis heb ik nog diverse "projecten" die ik ooit ben begonnen maar die door slechte "planning" niet goed uit de verf kwamen. Enkele daarvan liggen al jaren stil en ik kom er niet toe het weer op te pakken. Dat is erg jammer maar daar moet ik nu mee leven. ;) Vele andere projecten zijn daarna gelukkig wel goed gegaan en wie weet dat die paar oude ooit nog wel eens afgemaakt gaan worden. ;)
   
 6. kwintuh

  kwintuh

  Lid geworden:
  11 okt 2014
  Berichten:
  3
  Na een lange tijd niet meer op het forum gekeken te hebben en het project ook een beetje uit het oog te zijn verloren heb ik er over nagedacht en vindt het toch zonde om zo'n mooi idee weg te doen. Hierdoor wil ik het nu proberen terug op te pakken. Ik ga zorgen dat alles van ideeen op papier komt.

  Hier al iets wat niet te missen is bij het bouwen van een attractie: Een plattegrond

  [​IMG]
   
 7. Fuel Monkey

  Fuel Monkey

  Lid geworden:
  6 jun 2010
  Berichten:
  991
  Locatie:
  Hoofddorp
  Spit deze link eens door.
  Deze man heeft diverse kermis attracties gemaakt inclusief bewegende botsauto's.
  http://www.meb.gerolf.be/
   

Deel Deze Pagina