moet alles RTR tegenwoordig?

Discussie in 'Algemeen auto's' gestart door Mark-013, 5 jul 2018.

 1. Mark-013

  Mark-013

  Lid geworden:
  10 jul 2007
  Berichten:
  306
  Locatie:
  Tilburg
  Het is al weer even geleden dat ik een model verkocht heb. Nu heb ik om toch maar eens wat ruimte te maken enkele modellen te koop gezet. Degenen met enige "vintage" status vinden daarbij vlot de weg naar een nieuwe eigenaar.

  Nu heb ik ook een paar recentere modellen (TT-01 en TA-06) te koop gezet op MP met de vraag om gewoon netjes te bieden. Tot mijn grote verbazing wordt er meer geboden op een RTR TT-01 (met stock elektronica) dan op een roller TA-06 met mooie TRF-opties...

  Waar gaat het mis? Moet alles tegenwoordig RTR zijn en kan men zelf niet meer samenstellen? o_O
  Of ligt het probleem mogelijk ergens anders?
   
 2. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  27.917
  Locatie:
  Sassenheim
  Het gaat mis bij de huidige jonge generatie die liever een gamepad of een aanraakscherm in hun handen hebben dan een stuk gereedschap. RTR is makkelijk, "batterijen" erin en rijden. En zelfs daar nemen ze de 5 uur laadtijd op een simpele stekkerlader voor lief en blijven in het ongewisse van het feit dat er ook snelladers bestaan, dat om de simpele redenen dat ze online liever COD spelen en Netflix kijken dan eens Google gebruiken om meer kennis over deze hobby te vergaren.
  Je ziet het overigens ook in de arbeidsmarkt, de technieksector (infrastructuur) komt personeel tekort en hebben hele leertrajecten en omscholingen opgezet om personeel te vergaren.

  Klinkt misschien raar maar ik heb er zo 1 die ik geholpen heb met zijn aankoop van een brandstof 1:8 classic chassis en niet eens een standaard M4 boutje bij de bouwmarkt weet te vinden omdat hij er 1 verloren was. Motor is ondertussen stuk (kon niet anders) en hij wil meer richting clubracen dus dagelijks komen de MP linkjes met de vraag "is dit wat". En dan komt die echt met van alles waarbij ik hem het advies heeft gegeven om gewoon eerst eens bij wat clubwedstrijden te gaan kijken en te oriënteren wat die nu echt wilt. Ook heb ik hem uitgelegd dat als hij deze hobby meer serieus wilt doen hij het toch zelf moet gaan doen dan alleen al voor een schroefje langskomen.
   
  rubenbosman en Schots en Scheef vinden dit leuk.
 3. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  10.453
  Locatie:
  Nootdorp
  Hij zoekt gewoon een RTR. Dus niet een auto waar hij zelf op zoek moet om het werkend te krijgen met alle risico`s van dien. Duidelijk toch ?

  Voor jullie is het blijkbaar simpel, voor mensen die niet die knobbel hebben moet het toch ook mogelijk zijn om te kunnen rijden ?
   
 4. Mark-013

  Mark-013

  Lid geworden:
  10 jul 2007
  Berichten:
  306
  Locatie:
  Tilburg
  Als je kijk naar het grote aandeel van RTR in de winkels, dan is ook wel duidelijk dat "men" niet meer wil modelBOUWEN. Persoonlijk vind ik dat jammer.

  Maar goed, als er op die TA-06 niet beter geboden wordt dan op een TT-01 dan maak ik er wel een RTR van. Ik heb schijnbaar de inschattingsfout gemaakt dat een dergelijk model nog op een trouwe schare fans kan rekenen. :(

  ik weet nog goed... vroeger... toen RTR nog alleen bij de Bart Smit bestond... :jan:
   
  trialrolf vindt dit leuk.
 5. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  10.453
  Locatie:
  Nootdorp
  Klopt !! Pa koopt wat voor zoon, maar dan moet het wel werkend zijn. Zoon kan namelijk helemaal niks, behalve op zijn schermpje kijken. Zelfs een band plakken is er niet meer bij, staat hij je glazig aan te kijken.
   
 6. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  27.917
  Locatie:
  Sassenheim
  En zoals ik al aangaf is veel jeugd vandaag de dag niet technisch onderlegd, een schroevendraaier is al bijna een vies ding tenzij er een nieuwe videokaart in hun PC moet. Maar het is niet het rijden maar ook de ondehoud, dus er MOET gesleuteld worden. Alleen op dit gebied zien we met grote regelmaat vragen voorbij komen wat er aan de hand is want men is te beroerd om uberhaupt iets los te schroeven, laat staan herkennen wat er fout is. Zoek op dit forum naar "kristal bol" en je komt de topics van dit soort lui tegen.

  Maar om mijn voorbeeld aan te halen, die persoon had voor 125 euro een redelijk goede 2wd brandstof auto van een bekend merk met een zeer goed aanvoelende motor van marktplaats. Omdat hij er totaal niets van weet is die denk ik voor nog eens 500 euro bij 2 winkels opgelicht want we was iet met de stuurservo een hij gaat met een complete Carson zenderset met een goedkope stuurservo naar huis. Ergens anders weer een startkist aangesmeerd met van alles erop en eraan. En uiteindelijk kwam hij via-via bij mij voor het afstellen van de motor want hij vond het raar dat de winkel dat niet gedaan had. Nee duh... als je er niet om vraagt.....
  Maar hij vond hem wat herrie maken, nou dan moet je de Hipex 2095 uitlaat kopen, scheelt een hoop geluid. "Kan jij die er dan op zetten?" Echt, dan schiet de moed niet in je schoenen maar direct door naar de andere kant van de wereld.
  Op een gegeven moment blijkbaar de motor oververhit, is de zuiger uitgezet, zit de zuiger vast in de klemming.... Tja, afstellen hoort er ook bij, je moet de temperatuur in de gaten houden, dus niet he..... Kwam die weer langs en kon ik met een schroevendraaier zo weer de motor loskrijgen en starten.
  En dan beweren dat waarschijnlijk iets mis was met die auto omdat die zo goedkoop was... Nee sukkel, omdat jij niet weet hoe je er mee om moet gaan.

  RTR is heel leuk maar is er iets mee aan de hand verdwijnt het op zolder, in de prullenbak of op marktplaats omdat men te beroerd is om eraan te sleutelen. Hier nog een mooi voorbeeld:
  https://www.rctech.net/forum/nitro-road/1020655-please-help.html
   
 7. jopie95

  jopie95

  Lid geworden:
  9 aug 2011
  Berichten:
  34
  Locatie:
  bourtange (gr)
  persoonlijk vind ik t sleutelen net zo mooi als het rijden, daarom rij ik ook in een auto van 30 jaar oud. kan ik er zelf ook nog wat aan doen.
   
 8. Mark-013

  Mark-013

  Lid geworden:
  10 jul 2007
  Berichten:
  306
  Locatie:
  Tilburg
  Dat heb ik dus ook! Het sleutelen is minstens zo leuk als het rijden.
   
 9. Alexander Samson

  Alexander Samson

  Lid geworden:
  6 jul 2018
  Berichten:
  7
  Locatie:
  Vlaardingen
  Ik ben het er mee eens. Ik vind het sleutelen ook onderdeel van de beleving. Ik ging zaterdag voor het eerst rijden met m’n nieuwe E Revo en ik botste ongelukkig waardoor een van de shocks losklapte. Daarmee verloor ik een onderdeel dat noodzakelijk was voor die shock om goed te kunnen rijden. Natuurlijk was ik daar niet op berekend en had geen reserveonderdelen. Toen beetje lopen zagen en passen en meten aan een electra wartel en daarmee tijdelijk het onderdeeltje gerepareerd als zijnde noodoplossing. Ben je zo weer anderhalf uur bezig met sleutelen maar als alles dan weer werkt geeft dat mij in ieder geval toch extra genoegdoening. Ik kan me alleen goed voorstellen dat sommigen daar geen genoegdoening uit halen. Voor hen is het dan geen modelbouw, maar meer modelgebruik. Ieder zijn of haar invulling aan de beleving van de ‘modelbeleving’ :)
   
 10. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.179
  Locatie:
  Betuwe
  Ondanks dat ik een modelschipper ben: ik heb niets met RTR. Een model waar ik zelf niets aan gedaan heb, heb ik geen binding mee. Alle RTR-schepen op een na die ik ooit gehad heb (en dat waren er best veel in de tijd dat ik scheepsredacteur was van Modelbouw Aktueel) heb ik verkocht. De uitzondering is de (Graupner Premium Line) Titanic van 1,80 meter. Die heb ik zwaar gemodificeerd met geluidsmodule, betere schroeven, rookgenerators en details. Zit ondertussen meer dan 5 maanden research en werk in. De andere schepen heb ik stuk voor stuk gebouwd en sommigen daarna verbouwd.
  Daardoor ken ik ze van haver tot gort. Als er iets defect is, weet ik het binnen no-time weer te fiksen.
  Juist dat is het leuke aan deze hobby: je bent ontwerper, monteur, kwaliteitsmanager, schipper/piloot/coureur, diagnosticus, spuiter, schilder, plakker of lasser en soms allemaal samen.
   
  Mark-013 vindt dit leuk.
 11. Ben44

  Ben44

  Lid geworden:
  27 jul 2010
  Berichten:
  659
  Locatie:
  Water
  Honderd jaar geleden konden grote delen van de bevolking niet lezen of schrijven ,ze werden uitgebuit door diegenen die dat wel konden. Fortuinen zijn er verdiend op kap van die arme drommels.
  Een nagel in een plankje kloppen , een fotokadertje aan de muur bevestigen, lekkend kraantje vervangen/herstellen , zoiets niet kunnen is dan weer het nieuwe analfabetisme geworden.
  Diegenen die dat wel kunnen ................vragen fortuinen om je kraantje te komen repareren.

  De geschiedenis herhaalt zich, enkel wat details wijzigen.
   
  Laatst bewerkt: 10 jul 2018
 12. Baggeraar

  Baggeraar

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  15.522
  Locatie:
  H&NF
  Mag het een keer?
  Mensen die met hun handen werken zijn al heel veel jaren ondergewaardeerd geweest, zwaar onderbetaald ook.
  Heb je de zin en het geluk gehad dat je net ietsje beter kon leren en bracht je daar 4 jaar van je leven extra mee door, kreeg/krijg je ook al kan je niets meteen dubbel zoveel betaald.
  Nu is er met de huidige nintendo generatie, die niets kan en wil, geen mens die nog met zijn handen kan werken.
  Werk genoeg, geen mensen, dus stijgen de prijzen.
   
  Cnn vindt dit leuk.
 13. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  27.917
  Locatie:
  Sassenheim
  Joh, zelfs in de wedstrijdwereld verbaasd het mij hoeveel (lees weinig) kennis mensen van techniek hebben.

  - men propt transponders bij de ontvangers (een transponder is een zender voor het telsysteem)
  - ze rollen antennes op in de ontvangerbak of leggen hem neer op de koolstof radioplaat zodat die onder de body blijft
  - schroeven moeten van een RC fabrikant zijn terwijl je voor hetzelfde geld bij de groothandel 10x tot 50x zoveel kan hebben
  - men koopt graag een 9 port motor omdat 7 per definitie trager is
  - men betaalt liever 500 euro voor een motor dan 200 met een dremel slijpsteentje van een euro waarmee de specs van die 500 euro erin te slijpen is.
  - tandwielen moduul 1 kan niet meer, alles is moduul 0.8 want dat is sneller (ook fragieler met onze vermogens)
  - zelf gemengde brandstof kan nooit goed zijn want de fabrikanten gebruiken speciale oliën... yeah...right...

  En dan ga je je tussen dat soort "kneuzen" die vinden dat ik het fout aanpak wel een eenling voelen terwijl je ze allemaal uitlacht om hun eigen gebrek aan kennis en wilskracht om de materie eigen te maken.
   
 14. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.606
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Dan ga je toch gewoon harder rijden dan hullie? Dan zien ze vanzelf wel of jij degene bent die het verkeerd aanpakt....
   
 15. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  10.453
  Locatie:
  Nootdorp
  Dat is gewoon weer een nieuwe generatie die denkt het wiel opnieuw uit te vinden. Sommigen slagen daarin maar de meesten niet. Techniek blijft daardoor boeiend.
   
 16. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  27.917
  Locatie:
  Sassenheim
  Heb ik ook gedaan, met een 130 euro 5-poort motortje 500 euro motoren bijhouden. En ja, als een motor ploft dan krijg je te horen van "zie je wel, je moet niet aan die dingen dremelen". Ach, en dan sta je voor 130 euro lachend de volgende op de auto te schroeven terwijl hunnie zeker niet de levensduur met 1 motor halen dat ik dat met 4 motoren voor dezelfde prijs kan doen. Nog leuker is dat degene die dat het hardste schreeuwde zelf 1 tot 2 dure motoren per race sloopt maar dat ligt bij hun aan de kwaliteit motoren..... yeah....right....

  Het is heel simpel. De goedkopere Novarossi motoren hebben vaak intern dezelfde materialen, dus dezelfde type drijfstang, dezelfde materiaal krukas maar dan niet gevuld met balanceer gewichtjes en een siliconen insertje en dezelfde materiaal cilinderbus. Alleen de zuiger kan van materiaal afwijken.
  Veel mensen willen graag vergelijken waarom de ene motor sneller is dan de ander en zien dan visueel de extra gefreesde dingetjes terwijl dat juist het minste verschil maakt. Iedereen die zich maar een heel klein beetje verdiept heeft in motoren weet dat het om timingen gaat dus ik heb een vrij simpele methode gevonden om alle timingen in kaart te brengen, dan gaat er ineens een hele wereld open, zeker als ik ook enkele teammotoren heb mogen meten. En eerlijk, zelfs een 60 euro Force of Trackstar motor kan veel harder lopen maar helaas heeft die niet de betere materialen zoals de goedkopere Novarossi's en Picco's wel hebben.
   
 17. Mark-013

  Mark-013

  Lid geworden:
  10 jul 2007
  Berichten:
  306
  Locatie:
  Tilburg
  Ik heb het idee dat ik een gevoelige snaar geraakt heb hier... ;)
   
 18. Baggeraar

  Baggeraar

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  15.522
  Locatie:
  H&NF
  Haha, zie je meteen het verschil tussen modelbouwers en modelkopers.
   
  Schots en Scheef en Mark-013 vinden dit leuk.
 19. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  27.917
  Locatie:
  Sassenheim
  Nee hoor, het geeft gewoon aan dat zelfs pro's in deze wereld wel leuk een auto kunnen afstellen en goed kunnen rijden maar veelal nog steeds niet de techniek snappen.
   
 20. Schots en Scheef

  Schots en Scheef

  Lid geworden:
  25 jun 2008
  Berichten:
  2.412
  Locatie:
  Hoogeveen
  Verkoop een roller vragen ze of er een zender bij zit.....
   
  Ricochet en speedierc vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina