Hoi Richard,
De accu's die jij noemt zijn Li-Ion, een balancer gebruik je bij Lipo (Lihium-polymeer)accu's.
Dat is heel wat anders. Ik weet het niet zeker, maar het zou fout kunnen gaan.
Voorzichtig dus.
Groetjes,
Ad
Niet te hard dit soort dingen roepen Ad! Wat je hier zegt is namelijk niet helemaal juist.
Er bestaan allerlei accu´s, NiCad, NiMH, Lood om er maar een paar van de meest bekende te noemen. Lihtium accu´s horen hier ook bij maar die zal je in "het wild" zelden tegen komen. Het probleem is namelijk dat Lithium een alkali metaal is wat nogal gevaarlijk is. Zoek maar eens op wat dat zijn die alkali metalen.
Op een bepaald moment ontdekte men dat het niet persé nodig is om zuiver Lithium te gebruiken voor een accu. Als je de ionen ervan gebruikt kan je een bijna net zo goede accu maken die NIET zo gevaarlijk is!
Zo zijn de LiIon cellen ontstaan die in steeds meer apparaten werden toegepast. Er was echter één probleem de apparaten werden steeds kleiner en de standaard vorm van de cellen voldeden niet meer. Die AAAA en AAA tot en met de penlight cellen toe waren eigenlijk te groot voor die moderne LapTops, GSM's en dergelijke.
Om dit op te lossen is men gaan zoeken naar andere materialen om de accu's van te maken zodat andere vormen mogelijk werden. Uit deze ontwikkelingen is de Lipo ontstaan.
Dit zijn nog steeds LiIon accu's maar er zit geen vloeistof meer in wat die andere vormen tegen hield. In plaats van een vloeibaar elektroliet zit er een polymeer in dat de drager is voor de negatieve pool EN het elektroliet is!!!
Dit betekend dus dat een LiPo een LiIon accu is en ook als zodanig behandeld dient te worden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle LiIon accu's LiPo's zijn. Een Porsche is wel een auto maar niet alle auto's zijn Porsches!
Wat is nu het verschil tussen "gewone" LiIon en LiPo accu's? Bijna niets! Gewone LiIon cellen hebben een nominale spanning van 3,6V en LiPo's van 3,7V. De eindspanning van een LiPo is een heel klein beetje meer dan van een gewone LiIon cel. In de praktijk zal dat echter weinig problemen opleveren. Als je echt het onderste uit de kan wilt hebben moet je een gewone LiIon cel NIET zover opladen als een LiPo. Dat zou fout kunnen gaan. Die kans is bijzonder klein maar niet 0!
Wanneer je een LiPo gaat laden als een gewone LiIon zal er niets fout gaan. De accu zal alleen niet 100% vol geraken. Hij zal misschien tot 90% of 95% komen, of je dat zal merken betwijfel ik heel sterk.
En die balancer? Die heb je bij ALLE LiIon accu's nodig. Aangezien de meeste balancers in de modelbouw wereld gemaakt zijn voor LiPo's zullen die bij de eindspanning van LiPo's hun werk gaan doen. Dat zou dus mis kunnen gaan omdat die spanning een klein beetje hoger is dan voor de gewone LiIon cellen. Er bestaan echter ook balancers die je kan omschakelen tussen gewoon LiIon en LiPo. Wanneer je die altijd op LiIon laat staan kan dat geen kwaad. Alleen zal je accu dus niet helemaal 100% vol komen zoals ik al schreef.