Mystery oplader aansluitingen

  • Topicstarter Topicstarter Richajax
  • Startdatum Startdatum
R

Richajax

Guest
Hallo allen :D,


Ik heb een tijdje geleden een lader gekocht die jullie vast wel eens hebben gezien.

Ik wil hem gaan gebruiken voor het ontladen/opladen van aa, aaa & 18500 lion batterijen.

Vandaag ben ik bij een vrij gespecialiseerd zaakje langs geweest (lader mee) met de vraag of hij me aan de aansluitkabels die in de zijkant gaan kon helpen.

Dat kon (wou?) hij niet :(

Daarvoor ben ik zelf al op internet op zoek geweest naar de kabels waarvan ik de aansluiting naam kwijt ben...

Mijn vraag is nu of iemand mij aan een adres kan helpen voor deze kabels ;)

Mijn dank is groot !!!

Groeten, Richard




sku_12618_5.jpg
 
Hoi,

dat zijn balancer aansluitingen die op Lipo accu's worden gebruikt.

Kijk maar:
13.1.1.Rhino610Battery.jpg


Nou zijn er veel verschillende types stekkers dus niet alle Lipo's zullen zo maar passen, dan zijne r wel weer verloopjes verkrijgbaar of losse stekkertjes waarmee je zelf een verloopje kan solderen.

De door jou genoemde accu's ken ik niet, dus daar kan ik je niets over melden.

Wellicht staat in de specs van de lader welke balanceraansluiting er op je lader zit ?

Grtz,
Menno
 
Hoi Richard,

De accu's die jij noemt zijn Li-Ion, een balancer gebruik je bij Lipo (Lihium-polymeer)accu's.
Dat is heel wat anders. Ik weet het niet zeker, maar het zou fout kunnen gaan.
Voorzichtig dus.

Groetjes,
Ad
 
Bedankt voor je waarschuwing, Nitrojunk.

Ik denk dat het wel ok is ;)
In de manual lees ik "is adaptable to various types of lithium batteries, such as Li-ion, LiPo and the new LiFe series of batteries".
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het zijn wel terdege Lipo celletjes, maar dan in het klein. Zie de opdruk maar
sku57906.jpg


VOLGENS MIJ KAN JE ZE DUS NIET ZOMAAR IN JE ZENDER STOPPEN!!!!!!!!!!!!!!!!

Bij het opladen zal je dus wel elke individuele cel moeten meten.
 
Laatst bewerkt:
Klein ??

sku_5790_4.jpg



Deze accus gaan hoofdzakelijk in (hele felle !) led zaklantaarns.
Ik ga ze dus niet in een zender stoppen :D
 
Aan een opdruk met het voltage kan je niet afleiden wat er in zit. Aan de behuizing/constructie al veel meer. Een LiPo is opgebouwd uit platte pakketten met een aluminium beschermlaag. Dat kan omdat het polymeer er in de boel bij elkaar houd/niet weg sijpelt. Een LiIon cel heeft een metalen ronde behuizing, net als een hoop andere batterijen, omdat het electroliet er in vloeibaar is. Ik zou afgaan op de beschrijving van de verkoper, die zegt dat het LiIon batterijen zijn.
Nee deze kan je niet zo maar in je zender stoppen, je moet even uitmikken dat je met he voltage goed uitkomt, en ze moeten wel in je batterijen vak passen. Met twee cellen kom je op 7.2 volt nominaal, en 8.2V als ze helemaal vol zitten. Als je zender naar 5 volt terug regelt, dan kan dat best. je zal alleen het low voltage alarm moeten modificeren, of aan het piepje er van wennen.
Ik heb dergelijke batterijen in mijn zender (turnigy 9x) en ik ben er erg tevreden over. Ik heb een oude LiPo van zijn balanceer aansluiting beroofd, en die op mijn pakket aangesloten voor het laden (pas overigens op met de 9X, die heeft ook een jst-xh aansluiting, maar daar gebruiken ze net de verkeerde pootjes om het nuttig te laten zijn).
Laden gaat met de lader die jij hebt prima, je moet alleen even hem van LiPo programma, naar LiIon omzetten. Het zit wat dieper in het menu, maar met een beetje pielen kom je er zo uit.
Het grote voordeel van deze batterijen is dat de kans groter is dat er nog prik in mijn zenderaccu zit, de accu niet kapot gaat als mijn zender in de tas per ongeluk aan gaat en dat ik als het nodig is hem snel kan laden, of evt een 2s vliegaccu als vervanging kan gebruiken.

Misschien had de OP er even bij moeten zeggen dat hij het maakte volgens een instructie van rcmodelreviews, dat had weer een gevaarlijk! reactie gescheeld.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Aan een opdruk met het voltage kan je niet afleiden wat er in zit. Aan de behuizing/constructie al veel meer. Een LiPo is opgebouwd uit platte pakketten met een aluminium beschermlaag.

Hoi Jib,

dat dacht ik ook ... tot ik een X8Pro heli kocht ;)
Daar zit toch echt een 7,4V Lipo in die uit 2 ronde cellen bestaat :confused:

IMG_3930.jpg


NEE, het is geen A123 pakket, wat ik ook eerst dacht.
Ik heb de Lipo inmiddels meerdere keren geladen met m'n computerladertje, waarbij ik de celspanningen regelamtig heb gecheckt. Het is echt een Lipo, raar, maar waar :)

Ik laad dit Lipootje altijd met 2C, wordt niet eens warm en presteert prima :thumbsup:

Ze bestaan dus wel in een ronde vorm :)

Grtz,
Menno
 
Hoi Jan,

tja, zeker weten ... dat weet je natuurlijk nooit :confused:

Gezien de lege & volle celspanningen, het feit dat de leverancier 'm ook als een Lipo aanprijst, het feit dat ik 'm laad met het Lipo programma en het feit dat er een 2S balanceerstekker aanzit, weet ik het zeker ... denk ik ;)

Waaraan zou ik verder kunnen herkennen wat het werkelijk is ?

Grtz,
Menno
 
Het zou er op kunnen staan...

Zoals JiB ook al schreef zitten LiPo's nooit in een ronde behuizing.

Dat de celspanningen en het laadproces overeenstemmen met LiPo's zegt alleen maar, dat het een 3,7 V Li-Ion cel is. Daaronder vallen LiPo's nu eenmaal ook, dus de eigenschappen zijn praktisch gelijk.
 
Hoi Richard,

De accu's die jij noemt zijn Li-Ion, een balancer gebruik je bij Lipo (Lihium-polymeer)accu's.
Dat is heel wat anders. Ik weet het niet zeker, maar het zou fout kunnen gaan.
Voorzichtig dus.

Groetjes,
Ad

Niet te hard dit soort dingen roepen Ad! Wat je hier zegt is namelijk niet helemaal juist.
Er bestaan allerlei accu´s, NiCad, NiMH, Lood om er maar een paar van de meest bekende te noemen. Lihtium accu´s horen hier ook bij maar die zal je in "het wild" zelden tegen komen. Het probleem is namelijk dat Lithium een alkali metaal is wat nogal gevaarlijk is. Zoek maar eens op wat dat zijn die alkali metalen.
Op een bepaald moment ontdekte men dat het niet persé nodig is om zuiver Lithium te gebruiken voor een accu. Als je de ionen ervan gebruikt kan je een bijna net zo goede accu maken die NIET zo gevaarlijk is!
Zo zijn de LiIon cellen ontstaan die in steeds meer apparaten werden toegepast. Er was echter één probleem de apparaten werden steeds kleiner en de standaard vorm van de cellen voldeden niet meer. Die AAAA en AAA tot en met de penlight cellen toe waren eigenlijk te groot voor die moderne LapTops, GSM's en dergelijke.
Om dit op te lossen is men gaan zoeken naar andere materialen om de accu's van te maken zodat andere vormen mogelijk werden. Uit deze ontwikkelingen is de Lipo ontstaan.
Dit zijn nog steeds LiIon accu's maar er zit geen vloeistof meer in wat die andere vormen tegen hield. In plaats van een vloeibaar elektroliet zit er een polymeer in dat de drager is voor de negatieve pool EN het elektroliet is!!!
Dit betekend dus dat een LiPo een LiIon accu is en ook als zodanig behandeld dient te worden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle LiIon accu's LiPo's zijn. Een Porsche is wel een auto maar niet alle auto's zijn Porsches!
Wat is nu het verschil tussen "gewone" LiIon en LiPo accu's? Bijna niets! Gewone LiIon cellen hebben een nominale spanning van 3,6V en LiPo's van 3,7V. De eindspanning van een LiPo is een heel klein beetje meer dan van een gewone LiIon cel. In de praktijk zal dat echter weinig problemen opleveren. Als je echt het onderste uit de kan wilt hebben moet je een gewone LiIon cel NIET zover opladen als een LiPo. Dat zou fout kunnen gaan. Die kans is bijzonder klein maar niet 0!
Wanneer je een LiPo gaat laden als een gewone LiIon zal er niets fout gaan. De accu zal alleen niet 100% vol geraken. Hij zal misschien tot 90% of 95% komen, of je dat zal merken betwijfel ik heel sterk.
En die balancer? Die heb je bij ALLE LiIon accu's nodig. Aangezien de meeste balancers in de modelbouw wereld gemaakt zijn voor LiPo's zullen die bij de eindspanning van LiPo's hun werk gaan doen. Dat zou dus mis kunnen gaan omdat die spanning een klein beetje hoger is dan voor de gewone LiIon cellen. Er bestaan echter ook balancers die je kan omschakelen tussen gewoon LiIon en LiPo. Wanneer je die altijd op LiIon laat staan kan dat geen kwaad. Alleen zal je accu dus niet helemaal 100% vol komen zoals ik al schreef.
 
Hoi Ernst,

Bedankt voor je duidelijke uitleg, je bent nooit te oud om iets bij te leren.
Mijn kennis van de nieuwste ontwikkelingen op accugebied is beperkt, in mijn tak van modelbouw houden we het bij grote loodgelaccu's.
Ik had een beetje een rottig gevoel bij de gestelde vraag en de eerste reacties daarop. Om die reden besloot ik toch te reageren en tot voorzichtigheid op te roepen.

Groetjes,
Ad
 
Back
Top