Nieuwbouw Big-Lift: Electro sleper!

Discussie in 'Sleepvliegtuigen' gestart door Japie.G, 5 jan 2013.

  1. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    Hallo iedereen!

    Omdat ik Hendriks draadje flink aan het vervuilen was en toch veel vragen houd, toch maar een eigen draadje.

    Bij het renoveren van een 1970 big lift liep ik tegen ernstige problemen aan. Een soort van balsa houtrot of iets dergelijks. In ieder geval moest ik dt project even aan de kant zetten om eens goed te overdenken en voor te leggen aan anderen.

    In de tussentijd had ik van Hendrik de volledige tekeningen gekregen van een versimpelde biglift. Ik was onder de indruk van de eenvoudige constructie en kreeg toch wel heel veel zin om eens te gaan bouwen. Mijn bouwervaring is zeer gering. Vroeger from scratch eens wat vrije vluchtnzwevers gebouwd. Verder wat bouwdozen als de spectra en sophisticated lady. In ieder geval leek me de biglift een erg leuk project! Ik ben ook zeer gecharmeerd van het model!

    Het moet een aardig uitgevoerde electrosleper worden aangezien ik van dat benzine spul geen kaas heb gegeten. (En 't stinkt ;)) Door enorme hulp van Juun heb ik gekozen voor een forse, doch niet te dure hobbyking setup.

    [​IMG]

    Hieronder de foto's van de stand van zaken!

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Zoals jullie zien heb ik nog geen motorschotten e.d. gemaakt. Ik heb namelijk geen idee hoe ik die dikke motor het best kan bevestigen. Zijn hier tips voor? Domp en zijwaartsstelling in het motorschot inbouwen? Of met washers e.d. dit bewerkstelligen?
     
    Fred Albert vindt dit leuk.
  2. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.260
    Locatie:
    wichmond
    welke motor heb je?
     
  3. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.260
    Locatie:
    wichmond
    ik heb eventueel nog wel een motor mount over waar motoren tot 63 mm breed in passen
     
  4. hendrik

    hendrik

    Lid geworden:
    28 jul 2005
    Berichten:
    1.494
    Locatie:
    Deventer
    Komen die dikke accu's erin? Grapje...

    Hij gaat lekker, succes met de bouw!
     
  5. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    Hey, er komen 2x 5s accus in voor een 10s setup. En ehh.. die accu's zijn niet dik haha!

    De motor is een 6374. Wil je wat meer info geven over die mount? Ik heb wel interesse denk ik :)
     
  6. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.260
    Locatie:
    wichmond
    [​IMG]

    Kan je alle kanten mee op

    laat maar weten
     
  7. knife-edge

    knife-edge

    Lid geworden:
    11 jan 2006
    Berichten:
    4.398
    Locatie:
    Zutendaal
    Het zal je zeker NIET aan power ontbreken met jouw set-up !:cool:
     
    Laatst bewerkt: 6 jan 2013
  8. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    Zoo e.rukkers! Dat lijkt me wel wat! PB :)

    En ja, qua power zal het wel goed zitten straks :)
     
  9. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.260
    Locatie:
    wichmond
    Pb terug
     
  10. Gerben

    Gerben Forum veteraan

    Lid geworden:
    22 mrt 2003
    Berichten:
    5.425
    Locatie:
    Rotterdam
    Waarom bouw je de romp niet gewoon door tot helemaal vooraan?

    De constructie met een motorspant ergens 20cm achter de voorkant van de kist is gebaseerd op brandstofmotoren. Brandstofmotoren worden 'van achteren'bevestigd, daarom wordt er daar een schot gemaakt.
    In dit geval werk je met een electromotor, die je het beste van voren monteert. Waarom dan ook niet gewoon een spant voorin, in plaats van eerst een spant achter de motor, en dan een of andere steun om alsnog de motor van voren vast te kunnen zetten.

    Omdat je in dat geval de romp mooi doorbouwt van hout, kun je meteen een mooie motorkap maken, wat eigenlijk geen kap is maar gewoon de romp die tot vooraan doorloopt. Dus ook geen losse glasvezel kap die over de romp hangt, ziet er nog strakker uit ook :)

    Gerben
     
  11. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    Daar heb ik wel aan gedacht. Echter bij het zoeken naar afbeeldingen van de wat zwaardere electrokisten kwam ik alleen maar voorbeelden tegen van kisten waarbij de motor tegen het achterschot is gemonteerd. Ik ging er, niet gehinderd door enige kennis en ervaring, vanuit dat dit dus de beste/meest safe methode zou zijn. Nu bedenk ik me ineens dat dit dus wel eens kisten zouden kunnen zijn die oorspronkelijk voor brandstof bedoeld zouden zijn. Desalniettemin lijkt de ophanging van e.rukkers me zeer solide. Een volgende keer zou ik het wellicht anders doen, echter is de 'neus er al af' en ben ik van plan zelf een mal te maken voor een aansluitende GFK motorkap, op basis van de originele kap. Toch ook leuk om het origineel voor 't oog in ere te houden :)
     
  12. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.260
    Locatie:
    wichmond
    Ik zou als nog een motor kap van balsa maken. Desnoods om mijn steun heen met Luik aan onderzeide om bij de motor te komen
     
  13. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    Ik zal het overwegen. Aangezien de neus van de kist er vooralsnog zo:

    [​IMG]

    bijstaat, liggen alle opties nog open. Eerst goed nadenken voordat ik daar mee aan de slag ga. Ik vraag me sowieso af hoeveel ruimte ik heb voor een motorsteun als ik een achterwaartse montage wil..

    [​IMG]

    Vandaag de hulplijsten in de romp gelijmd:

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 6 jan 2013
  14. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    En zowaar, het zaakje begint met een beetje fantasie op een biglift te lijken :)

    [​IMG]
     
  15. hendrik

    hendrik

    Lid geworden:
    28 jul 2005
    Berichten:
    1.494
    Locatie:
    Deventer
    Met dit tempo kun je zo mee naar het biglift treffen :)
     
  16. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    Ik doe m'n best!
     
  17. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.120
    Locatie:
    away
    Ik ben het helemaal met Gerben eens. Neus gewoon door bouwen, schot helemaal vooraan en je motor daar andersom achter schroeven. als ik het zo zie hoef je niet eens de as om te keren.
    Het handigst is om je motorschot alvast van zijstelling en domp te voorzien. Eventueel kun je dan later met dunne ringetjes de laatste afstellingen doen.
     
  18. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    Ik ben een beetje uitgegaan van onderstaand advies uit een ander draadje:

    Dat betekend dat de motor aan de achterzijde vastgezet moet worden (zoals op de foto een paar posts hierboven). Nu ga ik toch weer twijfelen. Bedankt voor alle input tot dusver!
     
    RCjeffrey vindt dit leuk.
  19. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Prop moet je bij deze grote motoren op de as zetten zodat deze het dichts bij het lager zit .

    En volgens jouw tekening is de neus uit balsa .

    Mvg Johan
     
  20. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.983
    Locatie:
    Raalte
    Nu ik goed naar de motor zit te kijken lijkt me dat misschien toch het beste.. Anders komt de torque kracht op de bell terecht volgens mij.. Nouja bedankt! Ik quote een post uit Hendriks draadje, dat ga ik ook maar toepassen!

    Dan zou de motor dus met de spanconus gebruikt worden op de volgende manier:

    [​IMG]


    Ik weet het, maar ik was dus van plan om een GFK kap te maken :)

    Achja de neus komt als laatste aan bod om alles even te laten bezinken.

    Ook maar alvast eens nadenken over servokeuze en plaatsing.. Ik zie geen voordelen voor digiservo's, trekken alleen maar hoge stromen volgens mij. Iemand tips voor goede, maar niet te dure servo's voor deze kist? en de plaatsing..?

    Aan de slag maar weer!
     
    Laatst bewerkt: 6 jan 2013
    bosreus vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina