Mijnheer Kabel-internet,
Ik ben het helaas absoluut niet met u eens. Sommige van uw raadgevingen zijn verouderd; achterhaald en incorrect. In sommige gevallen zelfs gevaarlijk:
1) Rondsnuffelen op Internet kan leuk zijn maar niet alle info op het web is correct (helaas). Zo ook accu info.
2)
Drupppelladen is voor alle type cellen schadelijk, zelfs voor normale loodaccu's.
Druppelladen is schadelijk voor loodaccu's Jazeker!
Bij een correcte laadwijze van loodaccu's (2,3-2,5 volt per cel spanning er overheen zetten, stroom bepaald door weerstand van de accu en het spanningsverschil tussen lader en accu; op een gegeven moment wordt de stroom nagenoeg nul en is de accu vol) Is druppelladen
onmogelijk!!!
Druppelladen betekent in dit geval dus niets meer of minder dan een incorrect laadproces waarbij er in het traject voorafgaand aan het druppelladen ook al schade aan de accu wordt aangericht!!!Bij NiCd en NiMH cellen is druppelladen schadelijk omdat op de lectroden in de cellen kristalgroei optreedt. Deze kristallen geleiden slecht waardoor de inwendige weerstand toeneemt!
3)
NiCads, NiMh en lithion accu's zijn gemaakt voor snelle ontlading, dus bv voor elektromotoren, zaklantaarns en dergelijke, niet bv voor apparaten welke minder dan 1/10 van de capaciteit van het apparaat verbruiken.
Hierdoor worden de accu's *lui* en worden steeds minder aktief - het zgn geheugeneffect treedt dan op, wat ook het geval is bij het laden van niet geheel ontlade accu's.
Lithium-ion accu's ontworpen voor hoge stromen??? Ik dacht het niet!!!
Veel stroom onttrekken aan een Lithium-ion cel betekent net als verkeerd laden een grote kans op explosie :blowup: van de cel!!!
Verder heeft de ontlaad snelheid weinig te meken met lui worden van cellen maar wordt dit eerder in de hand gewerkt door te langzaam laden. De eerder genoemde kristalgroei treedt altijd op bij laden echter als functie van de laadtijd en niet als functie van de laadstroom.
Bij de door kabel-internet weergegeven laadmethode (1/10 C, 14 uur) heb je dus relatief veel veel laadtijd en dus ook veel kristal ontwikkeling = veel inwendige weerstand = snel inklappende cel spanning!!
Conclusie: NiCD en NIMH cellen laden in een zo kort mogelijke tijd!! Hierbij moet de celtemperatuur inderdaad in de gaten worden gehouden; boven de 40 graden bij een NiCD en boven een graad 60 is er iets mis. De vraag is echter of een dergelijke temperatuur met een
goede lader (minimaal deltapeak) en laadmethode (pulserend heeft de voorkeur wegens verminderde drukopbouw in de cel) snel bereikt zal worden