die 20% nitro verbrand niet. het is en blijft een hulpmiddel, maar het zit wel in de plaats van brandbare stof.
strikt genomen zit er in 0% nitro brandstof meer verbrandingswaarde.
Daar zit je behoorlijk fout, Teunis...
Nitro verbrand absoluut... Het is een koolwaterstof met een stikstof/zuurstof verbinding erin.
Het heeft een tamelijk lage stookwaarde (ongeveer 8,5 Mj/kg) maar het heeft maar extreem weinig zuurstof nodig.
Daarnaast heeft het vanwege de aanwezigheid van stikstof-oxiden in het proces, behoorlijk invloed op de ontsteekbaarheid van het mengsel.
Maar dát heeft uitsluitend invloed op het loopgedrag, NIET op de hoeveelheid energie die er geleverd wordt
Om het op een rijtje te zetten:
In een motor is de hoeveelheid brandstof die je kunt verbranden puur en alleen afhankelijk van de hoeveelheid lucht in de cylinder.
Dat is het uitgangspunt, en dat geld voor ALLE motoren, van Coxje tot mega-scheepsdiesel. Die cylinder heeft vaste afmetingen, en daar past maar een vaste hoeveelheid lucht in per omwenteling, en dus kun je daar ook maar een vaste hoeveelheid brandstof in verbranden (waarbij voor een andere brandstof ook een andere vaste hoeveelheid geld).
Om dus verschillende brandstoffen te vergelijken met het oog op hoeveel vermogen je motor gaat leveren, moet je niet uitgaan van de brandstof, maar de hoeveelheid lucht als maatgevend beschouwen: je kijkt dus hoeveel je kunt verstoken met één kilo lucht, en hoeveel energie daarbij vrijkomt.
Benzine levert ongeveer 40 MJ/kg, maar je hebt 14,5 kilo lucht nodig om 1 kilo benzine te verbranden.
in 1 kilo lucht verbrand je dus.ongeveer 0,07 kilo benzine en heb je 2,75 MJ aan energie. Brandstofverbruik om 1 MJ te leveren, ongeveer 0,025 kilo
Methanol levert ongeveer 20 MJ/kg, maar je hebt in een gloeiplug motor) 6 kilo lucht nodig om 1 kilo methanol te verbranden.
in 1 kilo lucht verbrand je dus 0,17 kilo methanol en heb je 3,3 MJ aan energie. Brandstofverbruik per MJ ongeveer 0,05 kilo
Nitromethaan levert ongeveer 8,5 MJ/kg, maar je hebt 1,7 kilo lucht nodig om 1 kilo Nitromethaan te verbranden.
in 1 kilo lucht verbrand je dus.0,58 kilo Nitromethaan en heb je 5 MJ aan energie. Brandstofverbruik per MJ ongeveer 0,11 kilo
Zolang je dus niet let op het verbruik, heb je op pure Nitro bijna anderhalf keer zoveel vermogen als op metanol, maar je verbruikt er wel ruim 2 keer zoveel van. Uiteraard geld DUS ook, dat naarmate het Nitropercentage toeneemt, het brandstofverbruik evenredig toeneemt.
Dat is gerekend bij de ideale of stociometrische verbranding. Voor rijkere mengsels geld ruwweg, dat de hoeveelheid lucht nog steeds maatgevend is: de overtollige brandstof verbrand domweg niet. Echter, er gebeurt wel degelijk wat met die onverbrandde brandstof: er komt geen onverbrandde methanol of Nitro uit je uitlaat, maar een chemisch gekraakt soepje.... En daar komt een narigheidje van Nitro om de hoek: bij dergelijke rijke verbrandingen heb je weinig controle op wát er nu precies reageert met wát, en een van de verbrandingsrestanten is HNO3, ofwel salpeterzuur (Nitric Acid, weet je gelijk waar de naam vandaan komt). Want de onverbrandde gedeelten, die kraken en reageren met elkaar. Dat levert weinig of geen energie op, maar vormt wel nare bijproducten.
Helaas heeft de noodgedwongen erg rijke verbranding van gloeiplugmotoren tot gevolg dat er dus hele nare zuren gevormd worden, en in combinatie met het water wat ontstaat bij de verbranding van Methanol, EN de tamelijk koele motorloop krijg je dus een mengsel van water, en zuur, in vloeibare vorm in de motor.
Klinken roestige lagers bekend in de oren?
De combinatie methanol met nitromethaan werkt dus als een katalysator (versneller), hierdoor neemt het vermogen toe.
Bovenstaande is dus het bewijs dat het vermogen van een motor toeneemt.
Sorry... maar dit is nu de regelrechte ONZIN, waarmee brandstoffabrikanten het publiek zand in de ogen strooien. Niet jouw fout, Arnoud, maar wel een aanwijzing dat he jeel erg moet oppassen met zulke informatie voor waar aan te nemen.
Het is ten eerste geen bewijs, maar een "verklaring" (gebaseerd op commercie en reclame: wat klinkt het mooist voor het publiek?), en een verklaring die aantoonbaar onjuist is: een kathalysator is namelijk gedefiniëerd als een stof, die een chemische reactie bevordert danwel afremt
zonder zelf aan die reactie deel te nemen
Voorbeelden van katalysatoren zijn het platina draadje in je gloeiplug (de plug verbrand zelf niet), water op een stuk ijzer (het ijzer roest, maar dat is een verbinding met zuurstof, NIET met water) of bijvoorbeeld het poeder uit een poederblusser (negatieve katalysator, onderbreekt de reactie met zuurstof, maar het poeder zelf brand zelf niet en ligt na de blussing onverbrand tussen de overgebleven rommel). Nitro neemt aan de verbranding deel, en is dus géén katalysator.
het bewijs heb ik hier boven geschreven, en iedereen met een lijstje chemische eigenschappen kan controleren dat mijn cijfers kloppen (cijfers zijn wel afgerond i.v.m. makkelijker rekenen). Nitro levert meer vermogen, omdat je er meer van kunt verstoken in dezelfde hoeveelheid inlaatlucht. Heeft niks met de snelheid van de reactie te maken:
Stikstof verbindingen hebben de eigenschap reacties te versnellen, maar chemisch gezien heeft de reactiesnelheid niks met de hoeveelheid energie te maken: Dynamiet (ook een stikstofverbinding, nitroclycerine om precies te zijn) geeft een heel harde klap, maar er komt per kilo maar heel weinig energie vrij, minder dan van een even zwaar stukkie openhaardhout.
Daarom word tegenwoordig zo vaak ANFO gebruikt, wat de klap van een nitraat combineert met de energie van een petroleum destillaat.
Het vaak geroemde koelende effect van Nitro, word puur veroorzaakt door de grote hoeveelheden die er van nodig zijn...
Als de verbrandingswaarde omhoog gaat zal de uitstoot m.i. minder zijn..
Is domweg niet waar....Voor 1 MJ heb je met benzine (verbrandingswaarde 40 MJ/kg) 0,39 kilo uitstoot, met methanol (verbrandingswaarde 20 MJ/kg) 0,35 kilo en met Nitro (verbrandingswaarde 8,5 MJ/kg) 0,316 kilo....
Dat word veroorzaakt door de veel geringere zuurstofbehoefte van een laag energetische brandstof.
Het heeft overigens weinig met de hoeveelheid olie op je toestel te maken. Daarvoor is de invloed van verschillende oliesoorten, het gebruikte motortype (2 of 4takt) de gebruikte uitlaat (en met name hoe heet die uitlaat blijft) en de plaatsing van die uitlaat van veel te grote invloed om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen:
Ik heb toevallig een 2 en een 4 takt omgebouwd naar benzine, beide draaien op dezelfde 1:5 mix. De tweetakt verbruikt wel wat meer dan de viertakt (levert ook veel meer vermogen), maar zelfs als ik daar rekening mee houd, dan nog braakt de 2 takt het toestel flink onder, en het verspreid zich ook veel verder. De viertakt daarentegen geeft "her en der een spettertje"... Veel minder dan je zou verwachten.