Op zoek naar niet luchtdoorlatende as.

Discussie in 'De Non-Modelbouwkroeg' gestart door corvl, 16 dec 2015.

 1. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  Hallo allemaal,

  Ik zit met een probleempje. M'n verwarmingsinstallatie wordt gevoed met houtpellets (Geperst zaagsel in de vorm van 6 mm dikke cilindertjes tot 3 cm lang).

  Er is een grote ruimte waar een 15 kubiek van dat materiaal ligt , vanaf deze ruimte gaat het 2x per dag naar een z.g.n. "Tages Behälter". Dit wordt gedaan met behulp van een vacuüm motor, de pellets worden door een dikke slang aangezogen. Als deze Behälter vol is dan stopt de vacuümmotor met het vullen. Het meten of die vol is wordt gedaan door middel van een afstandssensor.

  Het probleem is dat na een dag of 3-4 er zoveel stof op deze sensor zit dat hij denkt dat tie constant vol is. De kachel stopt er dan ook mee na een 5 dagen. Erg frisjes hier in Oostenrijk en kan ook nog eens gevaarlijk zijn ivm bevriezende leidingen.

  Voor m'n werk ben ik vaak 7 dagen of langer weg van huis, jullie zien het probleem al.

  Nu wordt het de hoogste tijd om een oplossing te verzinnen. (De fabrikant heeft geen oplossing , want ik ben namelijk de enige die dat probleem heeft :rolleyes:).

  Zelf zit ik te denken om een servo te plaatsen die 1x per dag een borsteltje langs deze sensor haalt. Ik wil alleen niet de servo in de "Tagesbehälter" plaatsen ivm stof en ook mag er geen electro-bekabeling lopen in deze behälter ivm statische electriciteit , stof-explosie, enz.

  Dus , kwestie van een gaatje boren in de deksel , asje erdoorheen , borsteltje aan de ene kant , aan de andere kant een servo met een arduino boardje die communiceert met m'n domotica.

  Nu ben ik dus op zoek naar een as die ik kan gebruiken als doorvoer. Moet luchtdicht zijn, aan de ene kant 1 atmosfeer , aan de andere kant richting vacuüm , ook stof mag geen probleem zijn.

  Iemand een ideetje?

  Bedankt,
  Cor
   
 2. Niek

  Niek Forum veteraan

  Lid geworden:
  21 aug 2002
  Berichten:
  8.771
  Locatie:
  Almere
  Voor waterdichte doorvoer van een stuurstang hebben ze in de modelbouwwinkel een soort van blaasbalgje.
  stang er doorheen, tule dichtbinden, ca 2 cm slag.
   
 3. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  Heb je misschien een linkje , ik heb zitten zoeken , maar kan niets vinden.
  Het is een draaiende beweging die ik moet maken. Zo'n blaasbalge , kan daar aan 1 kan 1 atmosfeer en aan de andere vacuum op staan?

  Bdankt,
  Cor
   
 4. bosreus

  bosreus

  Lid geworden:
  19 okt 2003
  Berichten:
  1.560
  Locatie:
  de Kempen
  Ik zou voor een olie-keerring gaan, gebruiken wij als afdichting voor onze assen in de duikboten. Ik denk niet dat er hoge temperatuur aanwezig zijn.

  Suc6
  Hans
   
 5. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  @ Hans; Dat klinkt goed. Temperatuur is omgevingstemperatuur , maximaal 32 graden.

  Heb je een linkje voor me , google helpt me niet echt verder.

  Bedankt,
  Cor
   
 6. bosreus

  bosreus

  Lid geworden:
  19 okt 2003
  Berichten:
  1.560
  Locatie:
  de Kempen
 7. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.784
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Persoonlijk zou ik, ondanks dat ik inderdaad ook zo mijn bedenkingen heb bij de opmerking "U bent de enige met dat probleem", éérst eens kijken bij vergelijkbare installaties, want linksom of rechtsom, hoort bij een dergelijk volautomatisch systeem ook een sensor die niet iedere vier a vijf dagen de boel op slot zet....

  Het vacuum, daar zou ik me geen enkele zorg over maken overigens, dergelijke transportsystemen werken over het algemeen met luchtsnelheid t.g.v. een tamelijk beperkte onderdruk (0.1 bar onderdruk, ofwel 0.9 bar absoluut, is al verschrikkelijk véél), niet de onderdruk zelf: het is eigenlijk meer een soort stofzuiger, en die houd ook niet op met werken van alleen een klein gaatje in de slang (sterker, veel oudere, goedkope stofzuigers gebruiken een soort "lekpoort" als zuigkrachtregeling). Dus een klein asje door een niet al te ruime opening verstoort de transportwerking in het geheel niet.

  Dat gezegd hebbende, zou ik echter eens kijken of je OF de sensor ergens kunt plaatsen waar hij minder last van stof heeft, OF eens kijken wat er anders is aan de installaties die wél zonder storing werken....

  Vaak is bijvoorbeeld de hoek waaronder die aanvoerslang de "Tagesbehälter" binnenkomt een veroorzaker van veel ellende. Of de zuigkracht is te groot (te hoge snelheid van de naar binnen kletterende pellets), waardoor er teveel stof ontstaat. Of iets simpels van dien aard
  In die richting zou ik éérst zoeken, voor je met allerlei ombouwingen aan symptoombestrijding gaat doen.
   
  Laatst bewerkt: 16 dec 2015
 8. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.784
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Een redelijk luchtdichte afdichting voor een dergelijke beweging kun je zelf maken met bijvoorbeeld een stukje 3 mm rondstaal, een stukje buis van 3 mm binnendiameter, en een stukje siliconenslang (brandstofslang) van 2,5 mm binnendiameter.

  Lijm het buisje in de wand als lagertje, steek aan weerszijden een stukje brandstofslang over het buisje (uiteinden goed ontbramen, vet de as in (ook wat vet in het buisje doen), en steek die as er door.

  Kost geen drol, 99% kans dat je alles wat je nodig hebt al in huis hebt als rechtgeaarde modelbouwer, en in een oogwenk gemaakt, gaat vermoedelijk meerdere duizenden veegbewegingen(1 x per dag is 365 bewegingen per jaar, dus meerdere jaren), mee.

  EDIT: vermoedelijk dicht 3 mm binnendiameter slang op 3 mm as al ruim voldoende af, en zal soepeler bewegen/langer meegaan
   
 9. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.202
  Locatie:
  Betuwe
  Wat is de oorzaak van de stofvorming?
  Valhoogte?
  Kun je beperken door de uitstromende pellets uit te laten komen op een schuin geplaatste plaat. Een glijbaan dus. Dan wordt de valsnelheid beperkt en dus de stofvorming ook. In de gaten houden dat de handel in de "Tagesbehalter" niet opstroopt.

  Of de uitstroom-opening voorzien van losse lappen (van dun materiaal) om opvliegend stof te beperken.

  Uiteraard de zaak goed aarden...

  Steek je licht eens op bij veehouders: die gebruiken vaak soortgelijke systemen om veevoer van hun silo's richting stallen te transporteren.
  Ook de manier waarop de silo's gevuld worden zou je kunnen helpen.
  Probleem daarbij is ook vaak stofvorming, met gevaar voor stof-explosie.

  Ooit eens een cursus gevolgd over de ATEX-problematiek...
  De opgedane kennis zit nu onder een laagje stof.
  :confused:
   
 10. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  Dank voor alle antwoorden:

  Brutus en Roel ; De oorzaak is de kwaliteit van de pellets. Bij de fabricage en dan het inblazen naar mijn voorraad ruimte komt er veel zaagsel/stof vrij. Het bedrijf van de verwarming wast zijn handen dan ook in onschuld , en zegt dat ik moet klagen bij de fabrikant van de pellets. De fabrikant van de pellets zegt dan dat het merk verwarmingsinstallatie erg veel problemen hiermee heeft en zegt dat ik de enige ben die klaagt over de pellets (er is maar 1 fabriek in de buurt die ze maakt) . Ik moet zeggen dat ik dat ook wel een beetje geloof, dat van die pellets. Afgelopen 2 jaar heb ik weinig last gehad, 1x per 2 weken de sensor schoonmaken en geen problemen gehad , nu is het weer zover. Omdat ik in de toekomst minder thuis ga zijn , wil een voorzorgsmaatregel maken.

  Een mogelijke oplossing is een soort 2e afzuig installatie waar de pellets eerst komen en dan stofvrij worden gemaakt. Kosten 1000 euro en dat is weer een aparaat wat verstopt kan raken. Zie ik minder zitten en de technieker was er ook niet zo enthausiast over.

  Roel: Valhoogte en schuinte beperken zal denk ik niet helpen, het stof/zaagsel zit al in de pellets , in de "Tages Behälter" vallen de pellets ca 70 cm tegen een schuine wand. Ik denk dat het meer is door het "botsen" tijdens het aanzuigen door de slang. Zowel bij de jaarlijkse bevulling, maar ook bij de dagelijkse bevulling.

  Brutus: zuigkracht te groot: hmmm, dat kan ik niet instellen om te proberen , daarnaast ik denk dat het meeste stof/zaagsel komt tijdens de jaarlijkse vulling en de kwaliteit van de pellets. Dit jaar blijkbaar weer een wat mindere kwaliteit.

  Oh ja , een Technieker die zei dat een grote oorzaak statische electriciteit is wat komt door de wrijving van de pellets met de buizen. De sensor trekt de geladen stof/zaagsel deeltjes aan. Hij heeft getest of alles goed met elkaar verbonden was / geaard was en kon geen probleem vinden.

  Een buur heeft zo'n zelfde systeem en die moet ook regelmatig de sensor schoonmaken.
  Ik denk dat de nieuwere systemen met een soort van transportband gaan , maar om dat bij mij om te bouwen ...... ik denk dat een borsteltje een makkelijkere oplossing is.

  Ik blijf dan toch bij m'n idee met het borsteltje hangen.
  Het zelfmaak buis-silicone slang heb ik hier wel liggen , maar als dit al ietsjes beter is , dan haal ik liever zoiets voor die paar euro:
  http://www.engel-modellbau.eu/catalog/product_info.php?cPath=37_256&products_id=650

  Flensje ervoor maken , gaatje boren in de deksel , seal met flens plaatsen , borsteltje aan de ene kant , servo aan de andere kant , klaar.

  Cor
   
 11. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.784
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Dat hangt van je knutselvaardigheid (en bereidheid) af....

  Het elevatorsysteem werkt vermoedelijk gewoon met een centrifugaalfan, en je kunt bijvoorbeeld de uitlaat daarvan een stuk knijpen.

  Een andere hele effectieve manier, die tweeledig werkt, is een klein "luchtlek" in die tagesbehälter maken, door een buisje te plaatsen wat buitenlucht aanzuigt die recht over die sensor blaast. Je vermindert je zuigkracht, EN je zorgt voor een schone luchtstroom die het stof van de sensor blaast .

  Tien tegen een, dat er op die tagesbehälter een inspectieluikje zit, waarlangs je bij die sensor komt. Anders had je niet eens gedacht aan de mogelijkheid van een borstel plaatsen. Als je in plaats van die luchtdichte doorvoer een klein buisje plaatst, wat als een blaasmondje op die sensor gericht staat, kon je al eens een heel eind van je probleem af kunnen zijn.

  Iets dergelijks gebruiken wij in ketelbranders om de vlamdetectie, het inspectieruitje en de ontstekingselectrodes schoon te houden.
   
  Thedo en Ariel vinden dit leuk.
 12. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  @ Brutus: nee geen kijkglas , het is een metalen trechter waar de bovenkant vanaf gehaald kan worden. Op de "deksel" zit de vacuum motor en de sensor. De onderkant van de "Tagesbehäter"/ Trechter , komt in het wormwiel/ ,es om de gesneden pellets naar de verbrandingskamer te brengen.

  Maar wat je zegt over dat buisje , dat vind ik wel een briljant idee. Dan blijft er een schone straal lucht tegen de sensor aangeblazen zodat er geen zaagsel/stof op kan komen. Super.
  Ga ik morgen of overmorgen mee aan de slag , denk een messingbuisje en dat met hardsoldeer aan de deksel solderen.

  Super!
   
 13. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.784
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Hoe je het er in zet, is jouw zaak, maar ik zou het in elk geval demontabel houden, zodat ingeval het niet werkt, makkelijk ongedaan te maken is, danwel een grotere, kleinere, kegelvormige of trompetvormige blaasmond aan gezet kan worden....
   
 14. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  Ja , kan ook , met een flensje en dan 3 bouten- moeren en wat rubber ertussen
   
 15. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  Zojuist wat aan de verwarmings installatie geknutseld. Een messingbuisje met binnendiameter 5mm zo goed en zo kwaad als het ging zonder buig- gereedschap gebogen in een U-vorm. Flens erop hardgesoldeerd , 4 gaatjes geboord. Klaar!

  De vacuum motor zuigt nog genoeg aan om de pellet tank vol te krijgen , en ik voel dat het 5 mm buisje lucht aanzuigt. Zo te zien werkt het goed , maar of het goed werkt , dat weet ik over een paar dagen.

  Iniedergeval erg bedankt voor het goede idee!
  Cor
   
 16. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.784
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Ik duim voor je!
   
 17. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  Net thuis van een 7-dagen werken.
  En het heeft perfect gewerkt , vrijwel geen stof op de sensor :banana:

  Heel erg bedankt voor de tip , een groot probleem is nu opgelost m en zo simpel!!!!

  Cor
   
 18. Doedelzak

  Doedelzak Guest

  Had je niet veel eenvoudiger gewoon een fan op de sensor kunnen zetten?

  // ok ik moet eerst de hele draad lezen. Wat je nu gedaan hebt, komt effectief op hetzelfde neer.
   
 19. corvl

  corvl verslagschrijvers

  Lid geworden:
  6 sep 2002
  Berichten:
  2.523
  Locatie:
  Tirol -Oostenrijk
  @ Doedelzak , nee , wnt een fan/ventilator zou alleen het stof rondblazen , met dit tuitje komt er een kleine stofvrije luchtstroom op de sensor, zodat er geen stof in de buurt kan komen.

  Cor
   
 20. Doedelzak

  Doedelzak Guest

  Want een luchtstroom uit een tuitje, is anders dan een luchtstroom uit een fan? :)

  Het probleem is opgelost, maar je antwoord is nonsense natuurlijk ;)
   

Deel Deze Pagina