Peters hermione la fayette

Nu had ik in verschillende verslagen gezien dat men wat krasjes in een stukje plastic zette, wat lijm erin en klaar is Klara, maar dit was een handigheid die toch niet in mijn vingers aanwezig was.
Met andere woorden, ik ben hier wel aardig mee aan het klootviolen geweest.De eerste poging was een mooi dik stukje plastiek van een smeerkaas bakje, krasjes gemaakt, inkt van de Edding stift erin, en de rest schoonwrijven. Resultaat, alle inkt weer weg.
Hierna inkt erin, drogen laten en met een stukje 800 schuurpapier ondoorzichtig maken en overtollige inkt weghalen. Resultaat, alle inkt weer weg.
Daarna de krassen dieper gemaakt, resultaat, veel te diep natuurlijk, alle raampjes weer weg.



Toen heb ik bij de Friese Schrijfkamer, een kantoorboekhandel, Oost-Indische inkt gekocht, en een mooi velletje plastiek, en heb ik nog een flink aantal pogingen gedaan om iets op het plastiek te krijgen, al die pogingen ga ik hier niet opschrijven, maar het resultaat bleef dat alle inkt weer weggeveegd werd, tot ik dan ineens het licht zag schemeren, en toen kwam dit eruit.


Bij de A bleek dat het plastiek niet helemaal vrij was van beschadigingen, en daar bleef de inkt natuurlijk zitten, en bij B kwam het raampje niet door de Ballotage Commissie.
Dus nieuwe velletjes plastiek gehaald, en nog maar een keer. en die was redelijk.
Hierna moest er nog een netje gemaakt worden voor de bovenste gaten, want de arbeidsinspectie staat natuurlijk niet toe dat de bemanning uit het schip kan rollen, en dat is een stukje horregaas geworden, wat zwart gemaakt is met Oost-Indische inkt, en dit is nu het resultaat.


Links is wat ik er van maken wil, en de rechter spiegelplaat is die van Artesania ( inclusief ramen ).


Nu moeten de twee items nog aan de spiegelplaat bevestigd worden, en dat wordt de volgende uitdaging.

De spiegelplaat heeft trouwens de dompeling in water overleefd, en is intact gebleven, en heeft de ronding van de spiegel aangenomen, na enige aandrang mijnerzijds
 
Dat zijn heel wat pogingen geweest om het goed te krijgen Peter, de uitdrukking; "Al doende leert men" is hier zeker van toepassing ;).
De raampjes met het horrengaas zien er perfect uit, de onderste zouden misschien ietsie beter uit gemeten kunnen worden zodat de raampjes allemaal gelijk zijn. Maar evengoed weer respect voor de manier van volhouden tot het voor elkaar is :thumbsup:
 
Ik stem volmondig met Piet saam. De raampes met horrengaas het uitsekend gekomt, maar de onderste rrampes is niet allemaal symmetrisch. Hoe lijkt dit met nog EEN poging? Dink aan de Botter mij vriend - jij het nie opgegee voordat dit perfect was.
 
@Pingu57 Ik ga ervan uit dat je de foto op pagina i ban je verslag wil benaderen.
Zou het geen goed idee zijn om die bovenste 6 openingen in 1 stuk uit te zagen en zuiltjes te plaatsen voor de onderverdeling? dan kan je het net ook in 1 keer doorspannen.

De zeeg onderaan dit spiegelstuk mag in het midden nog iets hoger zijn om een mooie vloeiende boog van bakboord naar stuurboord te vormen, en de onderste ramen volgen deze zeeg op de voet, dus dat mag naar mijn gevoel ook nog net iets meer zijn.

Bij je vorige versie plaatste je de ramen achter deze plaat. Geeft dat niet wat veel sponning?
Je kan deze plaat als fundering gebruiken en bekleden met latjes, waarbij je de ramen in deze afwerkingslaag inwerkt.
Bij de Royal Caroline heb ik deze dikke plaat uit de kit vervangen door een dunne multiplex om de rondte in de spiegel te krijgen. Je kan ook deze dikke plaat aan de zijkanten aan de buitenzijde dunner schuren, en aan de binnenzijde in het midden, maar ik denk dat een dunnere plaat makkelijker bewerkt en zich mooi laat plooien.

Succes
 
@Herby63 Die foto probeer ik inderdaad enigszins te benaderen, en over de zeeg heb je volkomen gelijk, het vraagt enkel meer aanpassingen want de Wulf loopt helemaal recht namelijk. Die zou dus ook aangepast moeten worden.
De sponning wordt op mijn manier inderdaad vrij dominant, en aan de voorkant is inderdaad mooier, heb je ook gelijk in.
Ik ga over je tips nog eens even een nachtje slapen, en morgen verder kijken.
 
Ik ga over je tips nog eens even een nachtje slapen, en morgen verder kijken.
Kijk ook eens hoe Piet en ik de ramen in het voorschot van de Royal Caroline opgebouwd hebben.
Je kan in plaats van 8 kleine raamopeningen, 1 grote opening uitzagen.
Dan kan je een raam in 1 stuk maken dat precies in deze opening past, met de zwarte lijntjes precies op de goede plaats, evenwichtig verdeeld.
Er achter kan je een latje tegen het schot kleven, zodat dit raam niet naar binnen kan vallen.
Tussen de ramen zet je een balkje (3 x 3?)
Aan de voorzijde werk je af met fijne latjes voor de kozijnen en je kan de rest van de spiegelplaat mooi bekleden met horizontale latten.
Het "glas" zit dan mooi opgesloten tussen de kozijnen en de achterliggende latjes, en moet zelf niet gelijmd worden, waardoor je lijmvlekken vermijdt.

De holle wulf kan je ongetwijfeld de nodige ronding meegeven door latjes van maar 3 mm breed te gebruiken.

Met je "craftmanship" dat je getoond hebt bij je botter moet dit zeker haalbaar zijn :)

PS: in plaats van lijntjes op de ramen te tekenen, zou je ook latjes 1x1mm met PVA-lijm op de folie kunnen lijmen na het plaatsen.
 
@Pingu57
Ik weet niet welke kleur je het glas wil geven. Voorkeur voor geel?
Als ik de foto op pagina 1 bekijk, zie ik een donkerblauwe/grijze tint, al naar gelang de lichtinval.
Als er geen licht achter brandt zie je eigenlijk de reflectie van het water of de wolken.
Daarom heb ik ervoor gekozen de achterzijde van de doorzichtige folie met grijs/blauw/groen-tinten te schilderen. Er mag best wat nuance in zitten.

Maar wil je ze ten allen koste geel, mij ook goed hoor :)
 
Speciaal voor @Heinrich , een kiekje van de zeeduivel, die bovenop zijn mogelijke lunch ligt

DSCN4279.JPG
 
Back
Top