Project Fairey Gannet

Discussie in 'Vrije vlucht' gestart door stunthenk, 29 aug 2021.

 1. stunthenk

  stunthenk The First Aviators

  Lid geworden:
  7 feb 2006
  Berichten:
  1.032
  Locatie:
  Amersfoort
  Inmiddels is de Gannet bekleed. Ik heb daarvoor het witte tissue uit de doos gebruikt. Dit is dun modelspan, een papier waar ik goed bekend mee ben, dus hopelijk geeft dat een beter resultaat dan bij de Piper Cruiser, waar ik een gladder en harder tissue voor heb gebruikt. Het vel was alleen opgevouwen, dus heb ik het eerst gestreken. Geen stoom gebruiken! De vouwen gingen niet helemaal weg, dus bij het uitsnijden van de verschillende stukken heb ik de vouwen zo veel mogelijk vermeden. De staartdelen zijn aan weerskanten elk met 1 stuk tissue bekleed, de romp is in stroken bekleed. Stroken die steeds drie tot 4 romplatjes bestreken. De vleugelhelften zijn alleen aan de bovenkant bekleed, omdat ze nog over de ondersteldrager heen moeten worden gelijmd. Staartdelen en romp zijn al vochtig gemaakt met de plantenspuit en mooi strak opgedroogd, de vleugel had nog een paar plekken die nog wat strakker mochten dus die heb ik nog een tweede keer ingevocht, nu iets natter. Morgen maar zien of dat heeft geholpen. Volgende stap wordt de onderdelen te spanlakken, twee laagjes, alvorens te proberen ze te verven. In plaats van de eerder genoemde Humbrol ga ik Tamiya verf gebruiken, en steef naar een transparante laag met de airbrush. Nog even zien of ik het cockpit 'glas' voor- of na het verven ga aanbrengen.
  IMG_2041.JPG
   
  ramses en Taylorcraft vinden dit leuk.
 2. stunthenk

  stunthenk The First Aviators

  Lid geworden:
  7 feb 2006
  Berichten:
  1.032
  Locatie:
  Amersfoort
  Vanmiddag het experiment aangegaan om de Gannet van z'n kleuren te voorzien. Ik had niet eerder geprobeerd tissue met slechts 2 laagjes spanlak (dus nog lang niet dicht) te verven. Ik heb Tamiya verf gebruikt, flink verdund met 96% alcohol, in mijn Badger 150 met ook iets meer luchtdruk dan ik normaal zou gebruiken. Het eerste proefstukje, de onderkant van het stabilo (eerst altijd ergens beginnen waar het niet opvalt!) ging meteen al goed, dus heb ik meteen het kielvlak en de onderste 2/3e van de romp ook maar in Sky gedaan. Dunne laagjes, zodat het effect transparant bleef. Daarna de romp en het kielvlak afgeplakt met Tamiya plakband en alles wat niet grijs moest worden afgedekt met dunne plastic huishoudfolie. Het resultaat viel mij erg mee! Dus heb ik het model meteen maar in elkaar gezet. Nu nog de onderkant van de vleugels bekleden, spanlakken en spuiten. En ten slotte het neusblok afmaken met prop, propas etc.
  IMG_2046.JPG
  Er viel nog wel iets bijzonders op: De achterlijsten van de vleugel raken de romp niet! Er staat nog wel een instructie op de tekening dat je een vloeistuk tussen de romp en vleugel moet maken van papier. Maar eens proberen of dit het probleem oplost. De vleugels zitten overigens wel stevig tegen de romp, dankzij de onderstelhouder.
  IMG_2047.JPG
   
  HansH, Taylorcraft, ramses en 2 anderen vinden dit leuk.
 3. Ton van Munsteren

  Ton van Munsteren The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  5.182
  Locatie:
  Dordrecht
  Dat ziet er wel heel goed uit
   
 4. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.216
  Locatie:
  Den Haag
 5. ramses

  ramses Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

  Lid geworden:
  21 sep 2008
  Berichten:
  3.868
  Locatie:
  Heeze
  .
  Fraai geworden :thumbsup:
  Heb je de Gannet voor en na het airbrushen gewogen?
  Ben benieuwd wat de gewichtstoename is (ben dit ook van plan voor m`n Storch).

  Groeten, Ramses
  .
   
 6. stunthenk

  stunthenk The First Aviators

  Lid geworden:
  7 feb 2006
  Berichten:
  1.032
  Locatie:
  Amersfoort
  Nee, dat heb ik niet gedaan. Ik ga pas wegen als het model af is. Het is in ieder geval weinig verf geweest.

  Ik dacht vanmorgen, gesterkt door het succes van gister, weer een belangrijke stap te zetten in de bouw van de Gannet. Dus heb ik de onderkanten van de vleugels bekleed. Best mooi geworden! En het voordeel van de Tamiya acrylverf ten opzicht van de Humbrol op oliebasis is dat het niet wordt aangetast door spanlak. Afijn, de boel zat er op toen ik met realiseerde dat ik eerst de vleugels aan de romp had moeten lijmen! Het tissue er weer afhalen, met thinner aan een kwastje gaf gemakkelijk een enorme smeerboel, dus dat heb ik maar opgegeven. Nu zijn de onderkanten eerst maar bevochtigd, en worden daarna gespanlakt. Uiteindelijk ga ik een spleet in het tissue van de binnenvleugels snijden, de boel in elkaar lijmen en plak daarna nog een strookje plakband over de spleet. Niet verder vertellen!
  IMG_2048.JPG
  Netjes bekleed, ingevocht, liggen nu te drogen. Het valt nu op dat dit tissue wel degelijk een nerf heeft. Ik doe altijd twee proefscheurtjes in een nieuw of onbekend vel tissue, om te kijken of het gemakkelijker in de lengterichting scheurt, of dat dit niet uitmaakt. (de nerf hoort altijd in de lengterichting te gaan). Bij dit tissue leek het niet uit te maken, maar op de foto zie je dat het tissue op de buitendelen in de lengterichting van de vleugel golft, en dat op de binnendelen in de richting van de koorde. Het tissue voor de binnendelen had ik, om de vouwen in het tissue te vermijden, 90 graden gedraaid uitgesneden.
   
  Bruno van Hoek en ramses vinden dit leuk.
 7. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.216
  Locatie:
  Den Haag
  Pas je op dat je geen wokkels aan t maken bent...
   
 8. stunthenk

  stunthenk The First Aviators

  Lid geworden:
  7 feb 2006
  Berichten:
  1.032
  Locatie:
  Amersfoort
  De vleugelonderkanten zijn voorzien van 2 laagjes spanlak. Op mijn brievenweger kwam ik toen uit op een gewicht van 8 gram. Vervolgens een dun laagje Tamiya Sky er overheen geneveld, en de gewichtstoename was onmeetbaar. Je kon zien dat de wijzer een haartje over de 8 gram wees, maar dat kon bijna gezichtsbedrog zijn. Dus, ramses, ik weet nog steeds niet wat de kleurtjes op het gehele model aan gewicht hebben toegevoegd, maar veel kan het niet zijn. En Bernard, ik hou niet van wokkels! Ik heb bij de borrel liever een nootje. De vleugels zijn dan ook mooi recht gebleven.
  IMG_2049.JPG
   
  ramses vindt dit leuk.
 9. BBruins

  BBruins

  Lid geworden:
  20 dec 2014
  Berichten:
  1.216
  Locatie:
  Den Haag
  Ik ben dan weer allergisch voor nootjes.

  Maar ben erg blij dat alles recht is gebleven en ziet er erg gelikt uit allemaal.
   
 10. ramses

  ramses Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

  Lid geworden:
  21 sep 2008
  Berichten:
  3.868
  Locatie:
  Heeze
  Dank voor het wegen en de conclusie.
  Wordt een mooie Gannet :thumbsup:

  Groeten, Ramses
  .
   

Deel Deze Pagina