Rook uit lader wanneer balanceerkabel en laadkabel worden aangesloten

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Velthuis, 10 nov 2019.

  1. Velthuis

    Velthuis

    Lid geworden:
    10 nov 2019
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Boxmeer
    Hoi mede-modelbouwers

    Ik heb deze hobby na 20 jaar weer opgepakt en ben bezig om een een laadkistje te maken.
    Hiervoor heb ik een nieuwe lader besteld (HTRC T240 DUO) maar heb hiermee een probleem.

    Waneer ik een 12V loodaccu aansluit op de laadpoort wordt deze netjes herkent, deze kan ik zowel ont als opladen.

    Waneer ik een 2S LiPO aansluit op de balanceerpoort (6s laadkabel -> naar 2S balanceer bordje -> accu) wordt deze netjes herkent en kan de individuele cel spanningen uitlezen.
    Als ik daarna ook de laadpoort aansluit (ja, polariteit is gechecked) komt er rook uit de lader. Let wel, de lader was op dit moment losgekoppeld van het net en stond dus uit !
    Ik heb de lader geopend en het nogmaals geprobeerd, na een paar seconden staat een SMD diode te roken.

    Heeft iemand een idee wat ik fout doe?
     
  2. brutus

    brutus The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    20.756
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Wat je fout doet weet ik werkelijk niet, maar die lader is vermoedelijk toast....
     
  3. ruudxd

    ruudxd Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 nov 2007
    Berichten:
    6.034
    Locatie:
    Zwolle
    Ik weet niet of het kwaad kan om de accu aan te sluiten als de lader uit is, maar het lijkt mij niet de bedoeling?
    Waar heeft u de lader gekocht?
     
  4. Velthuis

    Velthuis

    Lid geworden:
    10 nov 2019
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Boxmeer
    Lader komt uit China. Dacht misschien ook aan het feit dat hij uit stond, aan de andere kant zou dit toch niets mogen uitmaken? Stel je anders voor; lekker aan het laden en misschien wel brand wanneer de stroom uitvalt.
     
  5. fbk

    fbk

    Lid geworden:
    25 apr 2005
    Berichten:
    1.858
    Locatie:
    Nijmegen
    Ik ken deze lader niet, maar kan me voorstellen dat het fout is gegaan omdat je de Lipo hebt aangesloten terwijl de lader uit stond.
    De lader is spanningsloos en kan dan de Lipo niet herkennen. De Lipo kan dan ook de oorzaak zijn dat er foutieve stromen gaan lopen en onderdelen opblazen.
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.615
    Locatie:
    Woerden
    Als je een LiPo aansluit zonder dat de lader aan staat kan en mag de lader niet kapot gaan. Ik ken geen enkele (goede) lader die daar niet tegen kan! Zoals Velthuis al schrijft wat als de spanning eens een keer uitvalt?
    Helaas kan ik ook niet zeggen wat er dan wel fout is gegaan. Om daar achter te komen zou ik de lader in m'n handen moeten hebben en nakijken. Maar daar is de servicedient voor dus misschien kan je contact opnemen met @Corrien hier op het forum.
     
  7. WillydeWoofer

    WillydeWoofer

    Lid geworden:
    25 apr 2015
    Berichten:
    1.976
    Locatie:
    Omgeving 's -Hertogenbosch
    Onmiddellijk weggooien. Levensgevaarlijk!
     
    easy vindt dit leuk.
  8. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    2.305
    Locatie:
    Noord-Brabant
    Qua bediening en aansluiten doe je het goed.

    Dit is een gevalletje DOA (dead on arrival) dus terug naar de leverancier / winkelier om het te ruilen voor een goed werkend exemplaar.

    Mocht de servicedienst, dit merk of de importeur hiervan vertegenwoordigen dan is dat ook nog een te bewandelende weg.
     
  9. Velthuis

    Velthuis

    Lid geworden:
    10 nov 2019
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Boxmeer
    Dank voor de reacties.
    Ik ben in contact met de verkoper, even kijken of we een oplossing kunnen vinden.
     
  10. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    27.491
    Locatie:
    Sassenheim
    Zijn bij de accu of in het stekkersysteem niet de polen verdraaid?
     
  11. Velthuis

    Velthuis

    Lid geworden:
    10 nov 2019
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Boxmeer
    daar dacht ik ook aan, maar als ik de laadpoort of de balanceerpoort afzonderlijk aansluit werkt het geheel wel
     

Deel Deze Pagina