Scannen en printen

Discussie in 'Tekeningen' gestart door Sareno, 14 dec 2019.

  1. Sareno

    Sareno

    Lid geworden:
    3 okt 2018
    Berichten:
    364
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Wellicht een suffe vraag, zeker vanuit iemand die eigenlijk best veel van PC's weet...(oops).....

    Waar ik me eigenlijk nog nooit mee bezig gehouden heb is functioneel scannen en printen en daar loop ik nu tegen aan.

    Stel ik heb een decal, volledig op schaal. Die scan ik in en wil ik EXACT in dezelfde maat weer printen. Met welke software kan ik dat het beste doen en hoe?

    1 op 1 kopiëren lukt uiteraard wel maar het gaat me dan om 1 decal uit velen die op een A4 staan.

    En soms wil ik een decal juist iets groter of kleiner maken en printen. Maar dan wel met de exacte afmetingen die ik hem geef, net als dat je bij 3D printen doet in Fusion of zo.

    Het is wellicht een hartstikke domme vraag maar ik ben nog geen programma tegengekomen die je nauwkeurig laat scalen.

    Hebben jullie een idee hoe ik dit het beste kan doen?
     
  2. mitchel

    mitchel

    Lid geworden:
    23 jul 2017
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Lopikerkapel
    :DOvertrekpapier?
     
  3. Sareno

    Sareno

    Lid geworden:
    3 okt 2018
    Berichten:
    364
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Op elastiek? :)
     
  4. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    3.334
    Locatie:
    Noord Brabant
    Kleine aanvulling:
    Als de scanner software en printer driver correct zijn geïnstalleerd en er is niet aan de parameters gesleuteld.
    Dan zou in theorie een gescand plaatje 1 op 1 uit de printer kunnen komen.

    In de praktijk is dat hier alleen het geval als ik een gescande A4 af laat drukken op een A3.
    De meeste printers hebben wat wit marge, waardoor een scan er nooit in zijn geheel op schaal 1 op 1 op past.

    Volgens de methode hieronder, uitsnede maken van een scan, krijg je wel de uitsnede op schaal op papier.


    Irfanview
    Ingescand blaadje openen met irfanview.
    Hokje trekken om de decal die je wilt afdrukken.
    Edit -> Crop selection of Ctrl+Y

    Als je het nog wilt verschalen.
    Image -> Resize of Ctrl+R

    Afdrukken.
    Print size:
    Original size (from image DPI)

    Een ander programma is Gimp, maar dat is voor alleen iets 1 op 1 of verschaalt af te drukken, nogal wat overkil.
     
    Laatst bewerkt: 14 dec 2019
  5. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.559
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Geen schande als je iets niet weet.
    Ik ben jaren systeemberheerder geweest maar wist amper hoe je dingen in excel of word moest doen, dat is aan de gebruikerskant van het systeem.
    Scannen als pdf.
    Dan openen in Photoshop en printen.
    Je kan in Photoshop (of Illustrator) ook de PDF scalen en dat werkt prima.
    Het komt bij mij altijd uit de printer in de maat die ik opgegeven heb.
    Ook als ik een tekening heel erg opblaas en hem laat plotten kloppen de maten.

    Ik denk dat @H.B.Busking nog wel betere trucjes weet.

    GJ
     
    Laatst bewerkt: 14 dec 2019
  6. Sareno

    Sareno

    Lid geworden:
    3 okt 2018
    Berichten:
    364
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Dankjulliewel. Ik ga maar eens wat proberen!
     
  7. H.B.Busking

    H.B.Busking Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    9.427
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Ik denk dat GJVO al een hoop geschreven heeft.
    Ik heb de luxe van een goede machine en een inmiddels stokoude high end Xanté laserprinter. (knuffelprinter)

    Die kan ik op de x en de y-as 'kalibreren'... wel via Photoshop of Illustrator (heb zo een Adobe abo er op...)
    En met een printje, of 2 a 3 stuks... zit ik op 99% maat.
    Veelal maak ik de werktekeningen zelf, maar natuurlijk ook een bewerking van een origineel.
    Maar breng altijd een maatvoering in de tekening met een blok van 1 cm en een witruimte van 1 mm.

    Heb ik ook mijn 1:1 maat op het beeldscherm goed in de Adobeprogramma's ingesteld,
    en is schermafbeelding 100% ook werkelijk 100%... makkelijk om snel te controleren of de maatvoering van een scan ook klopt,
    en het overgetekende klopt met het origineel.. je houdt het tegen het scherm...

    Hier een voorbeeld tekeningetje van een kielvlak van de KAOS 60, waar van ook dit deel ik wilde over bouwen...
    Je ziet ook een A4 printvlak gepositioneerd. Dat kan ik random plaatsen... A4 of A3... en de meetstrepen.
    Daar kan de liniaal langs. Papier is levend materiaal, werkt nogal sterk met temperatuur en vooral vochtigheid.
    Vers uit de printer, moet het papier ook even op 'adem' komen. Toner wordt er op gesmolten, bij grote hitte.
    Scheelt soms 1,5 mm als het bekoeld is... een vochtig zomers dagje... je papier is als een jojo...

    Maar uiteindelijk je kan er behoorlijk exact door gaan werken... uitvloeisel van mijn werk...

    Schermafbeelding 2019-12-20 om 15.15.35.png
     
  8. Sareno

    Sareno

    Lid geworden:
    3 okt 2018
    Berichten:
    364
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Wow, dit ziet er wel indrukwekkend uit hoor.! Voor mij wellicht overkill.
    Ik bedoel, voor 3D printen etc gebruik ik fusion 360 en daarbij weet je gewoon welke maten je opgeeft.

    Vroeger (jaja) had je bv Coreldraw. Een vierkant van 3cm was dan ook echt 3cm.

    Nu heb ik een plaatje dat mijn zoontje erg gaaf vindt en die wil ik exact 3cm groot uitprinten zodat ik hem onder de blanke lak kan meenemen, of op een sticker in spiegelbeeld voor een model dat ik van binnenuit spuit.

    Geloof me, dat klinkt makkelijker dan het is.
     
    H.B.Busking vindt dit leuk.
  9. H.B.Busking

    H.B.Busking Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    9.427
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Illustrator? Jaha... Voor mij is dat dan weer volkomen peanuts...
    3D... dat is voor mij dan weer de uitdaging. Invloeken in een nieuw programma... dat gaat vlot... maar de routine er in!
    Alle toetsen combinaties voor functies... is het eerste wat ik er dan inhamer
    Dat hierboven was voor een balsa toepassing. Maar ervoor dien je wel heel goed te meten.
    Dat is eigenlijk altijd wel...

    3D Heeft dan weer een iets hogere resolutie dan mijn handen... maar met vaardigheid lukt heel veel.
    En soms ook snel (definitie van snel, is bij mij traaaag)... voldoende controle... alleen de laserprinter moet je vertellen wat ie moet doen.
    Is ook dan een belaserd monter oud beessie :)

    Maar ik heb nog wel wat dingetjes voor een 3D... ohhh, zeker! Dat is dan om rollend erfgoed de trim niet te doen verliezen.
    Haha... elke keer zo een schepnetje voor onderdelen, achter de wagen, die er af tuimelen is ook niets!
    Tijd, tijd, tijd... Haha

    Hier een ferme poging tot bootrestauratie... ook zo een ding...
    Het print/tekenwerk is uiteraard weer in Sanskriet... Toch werkt het afgemetene
    wel heel prettig... kost wel veel tijd. Wat je ziet is de hek van een modelschip
    met schroefas-richter. In de romp een zelfde systeem aanpak... kost tijd, maar dan heb je het ook
    mooi in lijn. Maar dat is ook de leut in het bouwen. Varen is oersaai... dan is de klus geklaard.
    "Print! Eer ge begint!"

    IMG_0469.jpg


    PS: Scanners... Ook hier heb ik weer een oude Epson... Maar met Siverfast er op.
    Heel wat scanners versleten, verwoesting van kapitaal. De duurste was een Heidelberg. Was ook het snelste stuk.
    Draaide onder een SCSI... na 5x garantie en op en neer naar Aken was ik het zat...
    Maar er waren ook al weer vernieuwde poortaansluitingen... De resolutie was gigantisch.
    Instelmogelijkheden briljant. De ontwerper van die software heeft Silverfast opgezet.

    Opvallend... maatvoering van de scan moet ik toch ook vaak controleren. Kan zijn dat de
    snaar in de schanner verouderd. Ook daar dus weer een PSD check op maatvoering.
     
    Laatst bewerkt: 21 dec 2019
  10. Sareno

    Sareno

    Lid geworden:
    3 okt 2018
    Berichten:
    364
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Hahaha! Nou je bent lekker bezig. Hier ook hoor. Ik ben een RC 4x4 Nitro naar 2WD brushless aan het ombouwen. Inmiddels is het eigenlijk al een geheel eigen ontwerp geworden. Alleen de diff's zijn nog origineel..
     
    H.B.Busking vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina