Dat verdraaide geheugeneffect komt toch iedere keer weer naar boven.
Maar ook het misverstand dat de kristalgrootte iets te maken zou hebben met dat geheugeneffect. Dat is dus niet zo! Het is juist dat door LANG (wat tijd aangaat) laden de kristallen groter zullen worden. Grotere kristallen "lossen" moeilijker op dus zal de accu minder presteren.
Dat LIJKT wel op een geheugeneffect maar dat is het dus niet. Het duurt een hele tijd om die grotere kristallen weer op te lossen, als dat al lukt! Het echte geheugeneffect was na één keer volledig laden, ontladen en weer laden weg. Dat is dus het grote verschil.
Nu heeft Michiel voor een groot deel gelijk als hij zegt dat je die grotere kristallen niet merkt. Als je het gaat merken is het al te laat en is je accu eigenlijk al naar de knoppen. Alleen als je topprestaties van je accu gaat eisen zal je het eerder merken. De capaciteit wordt minder maar veel belangrijker is het verder inzakken van de spanning bij grote belastingen. Voor je zender of ontvangeraccu zal je het niet snel merken.
Toch vinden zo goed als alle NiCad en NiMH accu's het fijner als ze wat sneller geladen worden. De meeste NiCad kan je zonder groot gevaar laden met laadstromen tot 1C. Mits je een goede lader hebt natuurlijk. Als de accu vol is MOET hij stoppen met laden.
Ga je sneller laden dan moet je er heel zeker van zijn dat je lader feilloos werkt en er bij blijven als je aan het laden bent. Bij zulke hoge laadstromen kan het goed fout gaan als er iets niet helemaal werkt zoals het hoort of als je verwacht had.
Voor het laden van NiMH hou ik 0,5C als bovengrens aan. Maar ook hier geldt hoger kan en mag vaak wel als je maar een goede en betrouwbare lader gebruikt.
Denk er om dat niet alleen LiPo's kunnen exploderen. Ik heb ook NiCad's en NiMH cellen uit elkaar horen en zien klappen. Hier op het forum zijn daar ook wel voorbeelden van te vinden.