stoom turbine met generator

Is er een essentieel verschil tussen schoepenvorm van stoom- en gasturbines?

Niet echt... de gassen volgen in principe dezelfde wetten van stromingsleer, maar de specifieke eigenschappen van stoom (soortelijke warmte, warmteval, expansie, drukken en snelheden) liggen natuurlijk wel héél anders, waardoor de basisvorm (bot gezegd een soort van getordeerd vleugelprofiel met extreme koorde-kromming) met héél andere hoeken uitgerekend moet worden.

Verder zit je met gasturbines aan een beperkt aantal trappen (meestal maar één), bij stoomturbines kan dat letterlijk meerdere tientallen schoepenschijven op een as belopen, met steeds verder oplopende expansie en daartussen lei,- of omkeerschoepen als stator in het huis gemonteerd.
Je moet iedere trap opnieuw doorrekenen en dat is een ongelofelijk complexe zaak.
Ik heb het heel lang geleden allemaal gehad op school,maar er nooit meer iets mee hoeven doen. Begrijpen doe ik het nog wel, maar ik zou je geen enkele formule meer kunnen opnoemen.
De goniometrie daarentegen is weer tamelijk eenvoudig.

Als je al een verschil wilt aanwijzen, dan is in zijn algemeenheid een gasturbine voor straalvoortstuwing uitgerekend om de gassen zo zuiver mogelijk in axiale richting de turbine te laten uitstromen (i.v.m. stuwkracht), bij een asvermogen turbine moeten de gassen in zijn algemeenheid gewoon een zo gunstig mogelijk hoek hebben na verlaten van het eerste loopwiel, zodat zoveel mogelijk vermogen aan het tweede loopwiel (de as-aandrijving) afgegeven wordt.
Stoomturbines probeer je in zijn algemeenheid gewoon de grootstmogelijke richtingsverandering van de stoom in het loopwiel te bewerkstelligen. Schoepen van een stoomturbine hebben daarom vaak een grotere buiging en veel vlakkere uitstroom hoek.

Groet, Bert
 
Laatst bewerkt:
Stoomturbine!!!

Hallo allemaal,

Ik zit in 6VWO en doe mijn PWS over zonne energie.
Ik wil graag een centrale bouwen waarin water wordt verhit tot stoom, en daaruit wil ik graag stroom krijgen. Ik heb alle onderdelen voor mijn centrale al. Alleen één klein ding mis ik, namelijk een stoomturbine...
Ik heb zelf de materialen niet om een stoomturbine te bouwen, dus raadde mijn docent mij aan om er een te kopen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben al een week op het internet aan het zoeken en heb nog steeds geen één winkel gevonden die dit verkoopt. Misschien kijk ik wel verkeerd, ik weet het niet.

Maar een via facebook kwam ik op deze site en ik vraag me dus af of een van jullie mij kan helpen?

Ik zou zeer dankbaar zijn als iemand mij kan helpen!

Groetjes,

Julien
 
Alleen één klein ding mis ik, namelijk een stoomturbine...

Ik hoop dat je dit cynisch bedoelt, want anders heb je de materie toch onvoldoende bestudeerd. De turbine is een technisch vernuftige machine die je niet zomaar even in elkaar knutselt.
Je zal best wel iest kunnen fabriceren dat gaat draaien als je er stoom (of lucht) tegenaan blaast zoals een molentje, maar om er het vermogen mee op te wekken die je nodig hebt om de dynamo/generator aan te drijven komt wel even wat meer kijken.
Misschien dat anderen wat weten, maar ik ken geen kleine hobby turbines die ook nog geschikt zijn om er een zeker vermogen uit te krijgen.

Groet,

Ad Bakker

Wat let je, hier dus die van youtube en nog een ander voor $119 en $ 159.
 
Denk dat je nog het beste allemaal auto-sloopjes langs kan gaan, en dan zoek je een zo kompleet mogelijk turbo setje. Dat heeft er nog het meeste van weg, probeer veel dingen erbij te bietsen zoals alle passende slangen en zo, en betaal niet teveel. Meestal zijn ze toch allemaal gaar, hebben ze zonder olie gelopen en zijn dik aan revisie toe. Je zou dan de uitlaat- kant er af kunnen slopen, dan hou je dus de inlaat- kant over met een uitstekende as, voor aandrijving van je generator. De prestaties zullen gering zijn, maar op lucht zal het zeker draaien, op stoom weet ik echt niet......

Zo kom je nog het meest in de buurt denk ik, als je het wat wegfreest en ombouwt kan je het heel aardig laten lijken. Echt ''zelfbouw'' lijkt mij pittig, is behoorlijk gecompliceerde zooi.... Komt een hoop ''knowhow'' bij, je lagers, smering, afdichting, etc etc, en het dan zo bouwen dat het ''presteert'' valt niet mee.

Ik haal geen oude koeien uit een forum sloot en wil geen linke discussies her-openen, maar in 1 ding hebben ze hier wel gelijk : stoom is gevaarlijk maat, onderschat het niet. Zonder goede, veilige en liefst gekeurde ketel kan je dat beter niet doen, er komt meer bij kijken dan je denkt. Gewoon lekker prutsen met een oud kompressortje joh, of anders een koelkastpomp (al geeft die te weinig voor een turbine denk ik), stukken beter idee.

Ik denk......ford escort en kleiner, daar ergens moet je het zoeken.

Monster diesel
 
Zoek eens op Tesla Turbine, niet zo moeilijke constructie en er kan weinig mis mee gaan.
Makkelijk zelf te maken van de schijfjes uit een harddisk, zijn allemaal uitgebalanceerd en kunnen ook hoge snelheden aan.
Om de snelheid van de turbine aan te passen aan de schroef is wel een reductiekast noodzakelijk omdat de turbine op snelheid is ontworpen.
 
In de huidige Modelbouwer nr 10/2013(modelbouwblad van de Modelbouw Vereniging) staat ook een artikel over een turbine en de bouw er van.

Maar als je geen Frees/Draaibank tot je beschikking hebt word het lastig.
Plus dat je moet weten wat je doet (maakt), die dingen zijn levensgevaarlijk als ze uit elkaar klappen.

Staan nog meer leuke artikelen in deze keer trouwens. ;)

Groeten, Mark
 
Back
Top