In dit antwoord ga ik er van uit dat het NiCd of NiMh accu's zijn!
Eerst volledig laden op de manier die de fabrikant adviseert. Als je dat niet weet dan kan je uitgaan van laden met 0,1C gedurende 14 uur. Hou tijdens het laden de cellen in de gaten. Worden ze echt goed warm dan kan er iets mis zijn en kan je het beste die cel direct al weg doen (bij het chemisch afval).
Als de cellen geladen zijn moet je ze ontladen met 0,05C en dan de tijd bij houden. Wanneer de celspanning tot ongeveer 1V per cel is gedaald stop je het laden en kijk je hoe lang het heeft geduurd. Als de cellen nog echt goed zijn zal dat ongeveer 20 uur duren!

Waarom zo langzaam ontladen?.... Omdat de fabrikanten de capaciteit opgeven bij zo'n lage ontlaadstroom. Wanneer je bijvoorbeeld een 1200mAh cel hebt moet je die dus ontladen met 60mA. Dat is in de praktijk een onzinnig lage stroom, dat ben ik met iedereen eens maar ik heb dit niet verzonnen.

Ga je echter de cel met een hogere stroom ontladen dan zal de bruikbare capaciteit merkbaar lager zijn. Stel je gebruikt 1,2A (dat is 1C). In theorie zou de accu dan in 1uur leeg zijn, in de praktijk mag je blij zijn als je 50 minuten haalt!
Veel laders hebben de mogelijkheid om cellen te ontladen. De meeste "meten" dan direct de capaciteit. Op het display krijg je dan bijvoorbeeld te zien dat er 867mAh uit de accu is gekomen. Zoals ik al aangaf is dat getal sterk afhankelijk van de ontlaadstroom. Aleen bij een ontlaadstroom van 0,05C zal de opgegeven capaciteit (moeten) kloppen.
Zelf heb ik een ontlaad apparaat dat ik gebruik om de capaciteit van diverse accu's te kunnen testen. Meestal ontlaad ik met 0,5C en als de "gemeten" capaciteit dan nog 80% of meer is zal de accu prima te gebruiken zijn. Is de capaciteit tussen de 60% en 80% dan is de accu niet de beste meer maar voor vele toepassingen die niet te veel stroom gebruiken nog prima bruikbaar. Komt de capaciteit onder de 60% dan wordt de accu toch echt minder en moet je nadenken oever vervanging.
Succes.