Tips Aanschaf Rc Drift auto

Discussie in 'Bouwtips rijdende modellen' gestart door MrDaniel, 21 dec 2017.

 1. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Beste leden,

  Zoals de titel al zegt ben ik opzoek naar tips/tricks om een Rc drift car te maken. Ik wil geen RTR maar alles zelf bouwen. Ik heb niet heel veel ervaring met Rc cars maar na het aandringen van mijn neefje wil ik me er toch in gaan verdiepen. De wensen zijn als volgt:

  - Japanse Rc body
  - 4wiel Aandrijving
  - mogelijkheid later te upgraden
  - Voorzien van licht en geluid.
  - ''Makkelijk'' zelf dingen aan kunnen passen.
  - Ongeveer maximaal 300 euro

  Kunnen jullie mij vertellen wie wat en waar ik moet beginnen ? Ik woon zelf in Den Haag wellicht iemand bekend met een RC winkel in deze regio ?

  Ik hoor het graag van jullie :)
   
 2. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  De dichtbijzijnde winkel is Quartel in Pijnacker of in Leiden zelfs 2, Sjaaks hobbyhoek en de Vliegershop. Populair onder de drift is de Tamiya TT01 welke in een D-spec komt. Yokomo heeft div sriftcars als ook 3Racing en HPI.
  Zelf bouwen kan hard oplopen en kan de 300 euro overschreden worden.

  Voor verlichting zijn er kitjes, je moet alleen bij het spuiten van de body rekening houden met de koplampen, soms zijn er zgn buckets met de body meegeleverd. Geluid???? Er vestaan nu wel geluidsmodules van oa Traxxas en Associated maar wil je dat echt? Kijk eerst hoe je budget zonder uit komt.....

  Qua zender is een GT2 lekker goedkoop, of als je iets meer wilt een GT3 of een Futaba 3PL/PV. Simpel servo erbij zoals een Futaba 3001, Voor drift is een brushed motor beter en goedkoop en als accu en lader kan je kosten besparen om voor een simpele NiMh accu te gaan hoewel een LiPo met een simpele lader ook niet veel meer kost.
   
 3. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Dank je wel voor je snelle reactie.

  Zoals ik al zei ben ik totaal niet in dit wereldje thuis dus een aantal begrippen is voor mij echt abracadabra. D-Spec ? Verschil van GT2 en GT3 Zender?

  Heb je misschien wat linkjes waar ik een beetje rond kan shoppen ?
  Eigenlijk ben ik gewoon opzoek naar een bouwdoos. Alles zit er al in maar moet nog wel zelf in elkaar gezet worden. Bestaat dit of zeg ik nu iets heel geks ?
   
 4. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  Er bestaan geen bouwdozen waar alles al in zit. Als je een kit wilt kom je uit bij een los chassis (soms al met body en motor geleverd) waar je de rest zelf naar wens bij moet kopen.

  Een GT2 zender is door veel merken geleverd (oa van Jamara, Conrad, Frysky, Hobbyking) kost 2 tot 3 tientjes met een ontvanger, maar is geschikt voor 1 model en heeft via draaiknopjes heel weinig instellingen. Een GT3 zender is een zender met een display en kant 10 modelgeheugens en veel meer instellingen, kost een paar tientjes meer maar is wel een betere investering voor de toekomst.
  Of als je liever een knuppelzender wilt kan een Spektrum DX2M een aardige betaalbare optie zijn.

  D-spec staat voor Drift spec. Google maar even op Tamiya TT01D, dan wordt het je wel duidelijk.

  En dan linkjes... Ik heb je al 3 winkels gegeven waar je zo langs kunt en ook een website hebben. En dan is een klein beetje eigen inzet ook wel prettig en juist heel leerzaam voor iemand die er niet thuis in is, We kunnen je alles voorschotelen maar dat wil niet zeggen dat jij er blij mee bent.
  Maar OK: https://www.google.nl/search?dcr=0&....1.18.1524.0..0j0i131k1j0i10k1.38.pCdlM3OsR8Q

  En natuurlijk kan je veel in het buitenland goedkoper vinden (Alixpres, Bangood, Hobbyking etc) maar besef wel dat al die winkels jou geen balie geven waar je even naar toe kunt mocht je vragen of problemen hebben.
   
 5. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Heel erg bedankt voor de uitleg.

  Inmiddels inderdaad op verschillende soorten websites informatie gevonden. Na het lezen van een handleiding denk ik toch dat het een tamiya gaat worden aangezien het heel duidelijk beschreven is. Alleen dan komt het eerste probleem aan het licht waar ik nog geen antwoord op heb gevonden. Ik zag dat je kunt kiezen tussen een TT-01 of een TT-02 en dan ook nog een E of een D versie. Wat houd dit precies in ? en wat zijn de verschillen tussen de 01 en de 02 ?

  Na wat rondzoek werk kwam ik op het volgende uit: https://www.conrad.nl/nl/tamiya-nis...ektro-straatmodel-4wd-bouwpakket-1413909.html is dit wat of zeggen jullie van niet doen !

  Dit is een TT-02 met kogellagers ipv glijlagers. Is dit het enige verschil of heb ik iets over het hoofd gezien ?
   
 6. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  De TT02 is een nieuw chassis. Sommigen beweren dat het de opvolger van de TT01 is maar dat is niet zo. Optische verschillen zijn er wel en veel onderdelen zijn niet uitwisselbaar. Ik ben niet helemaal thuis in alle versies maar ik dacht dat de E versie al wat optionele delen in de kit heeft.
  Inderdaad zijn er ook verschillen in met en zonder lagers, verstandig is wel om direct alle glij-lagers voor kogellagers te vervangen.

  De D versie komt dan met drift banden (plastic ipv rubber) maar weet niet of die ook met een locked diff komt (drift makkelijker). Maar over hoe een TT01/02 te optionaliseren voor drift is voldoende op het net te vinden.
  Als ik de manual lees zie ik dat die met kogellagers komt maar zonder gelockte diffs. Voordeel is wel dat je er ook zo een set rubberen banden onder kunt steken om er normaal mee te rijden.

  Onderaan die Conrad pagina zie je ook een aanbevolen electro starterset. Dit bevat dus de zender, ontvanger, servo, accu en lader. En vergeet niet dat de body vaak als een clear body komt en je dus nog verf nodig hebt (speciale polycarbonaat)
   
 7. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Bedankt voor de reactie. Nu rest mij op dit moment nog 1 vraag.. voor welk chassis zijn de meeste onderdelen te verkrijgen ? De tt01 of de tt02?

  En hoe zit het met de bodies ? Zijn deze onderling uitwisselbaar op hetzelfde cassis ?
   
 8. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  De TT01 is al een langlopend populair chassis waarvoor heel veel option parts te vinden is. Mooi blauw aluminium waar je je ook blauw aan betaalt... De TT02 is hard op weg om net zo populair te worden en zal ook veel options kennen. Maar ja, heb je die options nodig? Veelal niet, zeker niet voor het driften omdat dat amper een belasting op het chassis geeft. Als je in de "Tamiya cup" topics gaat lezen zal je zien dat er voor het racen maar weinig onderdelen echt een verbetering geven.
  Maar ja, als je van plan bent honderden euro's aan option parts te kopen kan je beter gewoon een duur chassis kopen zoals een Xray T4.
  Camber-links en een insertje om een diff te locken zal in de 1e instantie een goede investering zijn om een beter driftbalans te vinden hoewel er zonder ook al prima mee te driften is. Dingen als een Gyro/d-box moet je vergeten, je wilt niet dat een stuk electronica je driftkunsten overneemt.

  Dit soort electro tourwagen chassis zijn redelijk gestandariseerd met een 190mm spoorbreedte en een 257mm wielbasis waarop alle 1:10 190mm bodies pasgemaakt kunnen worden. Het onderling uitwisselen zal misschien iets lastige zijn omdat de gaten voor de body-paaltjes tussen verschillende chassis niet universeel is.
   
 9. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Heel erg bedankt voor alle antwoorden op mijn vragen. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van een tamiya motul autech GT-R. Met een TT-02 chassis. Daarbij heb ik nu een setje Carson kogellagers gekocht en een setje driftbanden. Tevens heb ik ook een jamara CCX lipo 2.4ghz 3ch aangeschraft i.c.m een Yuky servo Sumo 0.17s digitaal en een Carson 7.2V 3000Ma accu incl lader en alle extra's. Dit alles heb ik gekocht bij Quartel waar de klantvriendelijkheid voorop staat! Ik ben perfect geholpen en alles is netjes uitgelegd.

  Alleen door zo veel informatie ben ik een klein belangrijk stukje kwijt. De medewerker had mij verteld dat ik de servo onder spanning moest aansluiten. Maar waarom ook alweer en welke handelingen moest ik nog meer doen ?

  Ik hoor het graag van jullie.
   
 10. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  Hmmm.... naar mijn idee wel een trage servo, bij het driften moet je naast het spelen met het gas ook veel corrigeren met het stuur en wil je niet dat die te traag is. Maar in het gevoel wat je gaat opbouwen zal je dat op een later moment misschien gaan merken.

  Je moet eerst de servo aansluiten, aanzetten en de trims in het midden zetten voordat je de hevel van het stuurmechanisme erop zet. De servo zal zo zijn middenstand aannemen waarmee je ook de hevel recht uitgelijnd kunt plaatsen.

  En dan gaan met die banaan!

   
 11. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Inmiddels alles gelukt en hij rijd !!! Suoer tevrede ermee!

  Wel had ik nog een vraag m.b.t de verlichting.
  Ik heb inmiddels een lexus ISF body besteld en hierin wil ik graag zowel koplampen als achterlichten in maken evt incl rem en achteruit. Is dit mogelijk ? En wat heb ik hiervoor nodig?
   
 12. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  Even gezocht, is dat de HPI 200mm? Nu kan je bij de TA02 achter de spoorbreedte aanpassen maar voor zijn de wielen 190mm breed. Het scheelt maar 5mm per kant maar kan lelijk zijn....

  https://www.hpiracing.com/en/part/17542

  Volgens de omschrijving komt die met buckets, ofwel koplamphouders waar de LED's in komen.

  Qua verlichting heb je een grote keuze van simpele brandende LED's (wat je ook zelf in elkaar kunt solderen) t/m intelligente sysremen die de 2 kanalen van je ontvanger uitleest. Tamiya heeft dergelijke verlichting, ook de Conrad heeft wat in het assortiment en anders moet je naar Team Yokomo kijken, dit merk doet veel met driftcars en heeft ook heel veel verlichting t/m streetglow aan toe.

   
 13. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Heel erg bedankt voor de snelle reactie. Inmiddels ff doorgezocht naar een mooie body en gelukkig ook gevonden alleen weet ik niet zeker of deze gaat passen. Hebben jullie enig idee ? :http://aplastics-rc.com/is-350-f-sport

  Nu ga ik zaterdag weer terug naar Quartel om mijn banden om te wisselen en wil ik ook meteen kijken voor wat upgrades. Nu zie je bij veel auto's dat er camber is ingesteld. werkt dit ook ? of is dit puur voor de show ?

  Ook heb ik na een paar testrondes gezien dat de auto wat nerveus rijd. ik denk dat dit mede komt door de dempers dus deze zou ik graag willen vervangen voor oliedempers alleen welke adviseren jullie mij ? ik heb ze van tamiya gevonden maar deze zijn 96 euro !! is dit een normale prijs ? of zijn ze ook nog goedkoper ( maar nog steeds van goede kwaliteit ) van een ander merk verkrijgbaar ?

  Voor nu laat ik het Led gedeelte ff links liggen. Ik wil eerst me body klaar hebben met spuiten etc. Hebben jullie daar nog tips voor ? is bijv airbrush een goed alternatief ? of moet je het echt met een spuitbus doen ?

  En als laatste vraag... ik heb precies het zelfde setje velgen gevonden voor de RC als mijn eigen velgen alleen hoe zit dit met de driftbanden ? kan je deze er zelf omheen leggen? net zoals bij de rubberen bandjes of moet je dit speciaal laten doen ?
   
 14. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  Die body is voor 190mm tourwagens dus dat gaat wel werken.
  Het spuiten ervan doe je aan de binnenkant. Als je meerdere kleuren doet begin je met de donkerste kleur en vandaar werk je naar de lichtere kleuren. Als je niet wilt (of niet zeker weet) dat op een grenslijn 2 kleuren elkaar gaan beïnvloeden spuit je eerst een lagje wit over de net gespoten kleur voordat je de afplaktape weg trekt om de andere kleur ernaast te spuiten. Uiteindelijk eindig je ook met een laag wit aan de hele binnenkant van de body dat ook vuil ed niet door de verflaag zichtbaar is. En beter 3 dunne lagen dan 1 dikke. Als laatste trek je de afplaktape van de ramen los en kan je eventueel een smoke verf gebruiken voor een donkere tint. Let wel op, je moet een polycarbonaat verf gebruiken zoals de bekende Tamiya spuitbusjes. Airbrush kan ook, Fascolor heeft ook verf voor airbrush.

  Omschrijf nerveus. Tipje, google even naar de "Hudy setup book", heel veel basis info over het afstellen van een auto.
  Voor het driften zijn de meningen verdeeld maar er zijn genoeg artikeltjes te vinden hoe een RC driftauto op te zetten. Camberlinks zou in de eerste instantie niet nodig hoeven te zijn en ben zelf van mening dat de extreme camber setups meer een vegelijk is met de echte driftauto's omdat ook met een gewone cambersetting prima te driften is. Maar zoals ik eerder aangaf kan je daarmee wel je balans instellen en voor je gevoel het iets verbeteren. Voor een drift zou een difflock ook beter helpen. Veel voorkomend is juist de speling op het stuurmechanisme die de auto minder maakt, hier zou de alu versie beter in zijn.
  Dempers.... Tja.. het kan zo zijn maar voor een drift niet zo belangrijk denk ik gezien je amper snelheid maakt en normaal op een vlakke ondergrond glijdt.De dempers die je hebt gezijn zijn blijkbaar de TRF dempers, zoals ik al zei, je kunt je blauw betalen aan blauw aluminium. Volgens mij zijn er ook plastic vulbare dempers.
  En als je er met gewone banden mee hebt gereden, hou er rekening mee dat de standaard kitbanden niet de beste zijn en daarmee ook de slechte wegligging verklaard is.

  1:10 tourwagen velgen (voor rubberen banden) zijn redelijk gestandariseerd, dus als je losse velgen en banden hebt moet het gaan werken hoewel driftbanden redelijk stug zijn.
   
 15. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Kijk eens aan daar hebben we tenminste wat aan! heel erg bedankt voor de info!

  Met nerveus bedoel ik dat de auto bij gas geven wegglijd en oncontroleerbaar wordt. Ook stuitert hij een beetje op een gladde ondergrond.
  Ik ben erg blij met je mening over het Camber verhaal. Het is duur puur voor de show en niet echt voor de performance. Dit scheelt al een hoop geld.
  Wel ga ik inderdaad kijken voor een Difflock. Welke raad je mij aan ? ik zie ze van 4 euro tot 21 euro en van plastic tot alu. Welke heb je nou echt nodig en van welk merk ? van tamiya kan ik zelf niet zoveel vinden of ik kijk misschien niet goed. Is er toevallig een website met alle onderdelen voor de tt02 met foto en kosten ?

  Ik ga dit weekend alvast met een andere body van mijn GTR motul proberen of het lukt met spuiten etc. Heb je voor de rest nog tips & trics voor me ? ik wil deze in metallic bordeaux rood spuiten zonder andere kleuren. Moet ik nog een soort hechtprimer hebben of is dit niet nodig? Ook moet ik de mal nog uitknippen. Ik had gelezen dat hier speciale ronde schaartjes voor zijn. Nu heb ik gezien dat ze van Carson 6.60 kosten. Is dit wat of zijn er betere op de markt ? zelfde geldt voor de body driller voor ledverlichting. Deze varieeren tussen de 20 en 41 euro dit ook weer van het merk Carson. van adviseren jullie mij ?

  Is er trouwens ook een andere mogelijkheid je body vast te maken aan het chassis dan 4 gaten in je body te maken ? Ik vind het zonde als alles er netjes uit ziet en dat je dan 4 borgpennetjes ziet zitten.

  Hoe makkelijk is het trouwens om de driftbandjes op de velgjes te monteren ? en welke banden moet je kiezen ? natuurlijk driftbanden maar welke. Je hebt best wel veel verschillen met motief zonder motief of voor 14 euro tot maar liefst 32 euro. Ik wil deze banden i.i.g op de HPI3799 mits deze passen op een TT02 chassis. Ik ben nog niet uit hoeveel mm velgen ik nou daadwerkelijk heb.
   
 16. Schots en Scheef

  Schots en Scheef

  Lid geworden:
  25 jun 2008
  Berichten:
  2.445
  Locatie:
  Hoogeveen
 17. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  Wegglijden is ook een bandenverhaal als je met de originele rubberen banden hebt gereden maar verwacht ook niet op stoffig of op nattig asfalt veel grip te vinden. Je kunt een setje foam bandes halen, kost niet zoveel en geeft veel grip. Nadeel is dat ze ongelijk slijten en dan daardoor op ten duur vreemd grip kunnen geven.
  Het helpt als je de rubberen banden even goed schoon maakt met wasbenzine, remmenreiniger oid.

  Het sluiteren op straat zal wel minderen door betere dempers maar het zal niet weg gaan met die kleinde dempers.

  Camberlinks doen wel iets zoals ik al zei maar of je het in de 1e instantie nodig hebt is een vraag.

  Difflock, wel alleen gebruiken met het driften. Als de auto iets overhelt zullen alle wielen een gelijke doorspinsnelheid houden ipv dat het dif er voor zorgt dat die nog 1 band op gewoon grip wilt houden. Welke difflock? Boeit dat? zolang die maar geschikt is voor je diff. Hij staat ook bij de option parts op de Tamiya site bij de TT02 product pagina.

  Body montage... Magneetjes is al aangegeven. In de offroad doen ze veel klitteband aan de zijkant van het chassis en aan de binnenkant vd body. Let wel op dat met die magneetjes je de paaltjes op maat moet maken en zo er een kans bestaat dat je voor een andere body weer verse paaltjes pas moet maken maar dat zijn de kosten niet.

  Tips spuiten... gebruik een polycarbonaat verf, andere verf bladerd zo af. De body even met wat wasmiddel aan de binnenkant goed schoon maken en de te spuiten delen even met een schuursponsje bekrassen. Na je spuitklus en het laten drogen ook een laag wit overheen spuiten. en voordat je gaat spuiten nog even alle randjes van het afplaktape aandrukken.

  En de driftbandjes op de velg, zou gewoon moeten passen maar omdat driftbanden vrij stug zijn kan het wat lastig gaan.
   
 18. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
 19. MrDaniel

  MrDaniel

  Lid geworden:
  21 dec 2017
  Berichten:
  22
  Locatie:
  Den Haag
  Iedereen heel erg bedankt voor alle tips! Inmiddels is de body gespoten en ziet er heel netjes uit al zeg ik het zelf. Nu willen we natuurlijk een stapje verder gaan door led verlichting in te bouwen. Nu heb ik een aantal modules gezien die je icm ledjes aan elkaar kan koppelen. Nu is mijn grootste vraag welke zijn nou goed ? je hebt ze al vanaf 4 euro tot 55 euro van Tamiya zelf.wat zijn jullie ervaringen met deze modules ?

  - En kunnen jullie me vertellen hoe ik een foto hier upload ?
   
 20. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.344
  Locatie:
  Sassenheim
  Foto's kan je toevoegen met de opties verder onder de text invoer venster of ergens uploaden en de directe link tussen de IMG tags zetten. In het helpdesk deel op dit forum zijn er wel wat topics over.

  Betreft de verlichting, kijk naar wat het kan. Zo heb je inderdaad voor een paar euro alleen verlichting. Zo heb je ook verlichting met een hoop lichteffecten zoals ze op autoshows kennen met flitsende koplampen ed. En zo heb je verlichting die bij de 2 kanalen op de ontvanger moet aansluiten en zo bij het sturen de knipperlichten laten knipperen en div andere funties wat het rijden en remmen aan gaat. Voor de sier kan je ook en uitlaatstuk kopen dat ook wat naverbrandingen kan laten zien en wat ik al eerder aangaf streetglow sets van simpele verlichting t/m effecten.

  Het is aan jou om de werking van de div sets uit te zoeken en op een rij te zetten.
   

Deel Deze Pagina