tips over het bouwen van een ketel

Discussie in 'Stoom techniek' gestart door Finn.s, 10 nov 2017.

  1. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    1.039
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Geluk gehad, onderstaande gelezen?

    Druckbelastbarkeit Druk belastbaarheid, b.v.6 bar
    Ruhebelastung: 3/4 x Skalenendwert Aanwijzing onder constante belasting( 4,5 bar)
    Wechselbelastung: 2/3 x Skalenendwert Aanwijzing onder wisselende belastingen, drukken van stoommachines (4 bar)
    kurzzeitig: Skalenendwert Korttijdig de maximale uitslag voor de schaalverdeling
     
    Laatst bewerkt: 3 nov 2018
  2. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    21.650
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ja natuurlijk is dat compleet wat anders... :rolleyes:

    Harm, wat denk je nu in godsnaam.... Wat ik ook ben, ik ben scheepswerktuigkundige met hoogste vaarbevoegdheid en 26 jaar werkervaring....

    Denk je nu ECHT, dat ik niet in staat ben om te extrapoleren van het ene klusje naar het andere?

    Kom eens van je voetstuk af, joh!
     
  3. Monster Diesel

    Monster Diesel

    Lid geworden:
    28 jan 2012
    Berichten:
    233
    Locatie:
    Het Gooi
    Luchtfles stork scheepsmotor, 55 bar op de klok en dat 24 uur lang, die knalt niet hoor. Mooi stukje vakwerk uit 1963, pittig flessie zo'n ding. Ik heb hem op 20 bar, kan je 2 keer starten .

    Groetjes, monsterdiesel
     
  4. Finn.s

    Finn.s

    Lid geworden:
    10 nov 2017
    Berichten:
    135
    Locatie:
    Gorinchem
    moet het afpersen nog een bepaalde tijd duren, ik heb die gasfles 10 minuten op 25 bar laten staan.
    is er een regel voor die zegt hoe lang een drukvat onder een bepaalde druk moet staan om fatsoenlijk getest te worden
     
  5. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    649
    Locatie:
    noord-limburg
    upload_2018-11-3_22-50-16.png

    Zelf bij deze niet zo dure manom. staat het met een rode streep aangegeven.
    Zonde als hij echt doorslaat en weet niet of hij dan nog betrouwbaar is.
    Die dingen kosten ook nog eens geld.

    Veel modelbouw plezier
    Willum
     

    Bijgevoegde bestanden:

  6. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    21.650
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ja, maar dat heeft niks met de maximale continue druk te maken, want dan had hij bij 4 bar gestaan in plaats van 3,5 (2/3 van 6 = 4....).
    Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met dat het een manometer is die ooit door de fabrikant van het apparaat waar hij van afkomstig is, geplaatst is, en is gewoon een maximum druk voor die specifieke toepassing.
    Het ontbreken van een merk (manometer merk bedoel ik) wijst daar ook op. Gewoon een custom-wijzerplaat naar mijn mening.

    Zitten bijvoorbeeld ook op de originele manometers van onze luchtcompressors, maar niet op de vervangende die ik los bestel van Atlas Copco.
     
  7. Finn.s

    Finn.s

    Lid geworden:
    10 nov 2017
    Berichten:
    135
    Locatie:
    Gorinchem
    Precies, mijn luchtcompressor heeft bij 10.5 bar ook een rood streepje, dat is de druk waarbij hij afslaat

    Ook bij mijn model stoommachine staat bij 1.5 bar een rood streepje, ook de max werkdruk

    Bij mijn econosto drukmeters staat zo’n streepje er niet op omdat die niet voor een bepaalde applicatie zijn gemaakt
     
  8. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    1.039
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Indien je edoelt met afpersen het stapsgewijs op sterkte brengen van het uitgegloeide koper?
    - Het beste is door beheerst pompen de druk opvoeren, een paar seconden wachten, druk eraf en weer rustig naar de volgende druktrap.

    Je perst af met water. Zelfs bij de kleinste lekkage zal de einddruk niet constant blijven, dus als de ketel enkele minuten op druk blijft, dan is deze dicht en goed getest..
     
  9. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    649
    Locatie:
    noord-limburg

    Brutus,
    Die mano. 3,5 is speciaal gemaakt voor een toepassing (dus zo besteld),
    maar toch staat het rode streepje op ca. 60% van de volle schaal. Zo kun je jou manometer met jou scala met jou opdruk en firmanaam laten produceren.
    Bij allemaal dit type manometers staat het streepje op 60%. 40% veiligheidsmarge bij overbelasting.
    De foto laat drie merken manometers zien met de zelfde schaalopbouw.
    Verder laten deze mano's zien naar welke norm ze gemaakt zijn ISO 5171 en 1 EN562 in dit geval voor een zelfde toepassing. Technische gassen behalve brandgassen zoals acetyleen.

    Die zogenaamde grotere manometers met glycerine of zonder van Rvs, staal, messing of kunststof hebben soms een overbelastings- beveiliging ingebouwd factor 1-10 maal. Is er een overbelasting in de meter ingebouwd dan staat dit duidelijk op de scala te lezen. Maar overbelasting is voor pechgevallen niet de regel.

    Maar ik denk dat Stoompomp daar nog meer over kan vertellen hij heeft immers bij een bedrijf gewerkt die dit soort manometers in service namen.

    Verder heb ik een tijd terug een beschrijving van een manometerproducent geplaatst die veel verteld over dit thema.

    Veel modelbouwplezier
    Willum
     
  10. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    1.039
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Heren,
    Lezen jullie de gegeven antwoorden?
    In bericht #420 aan Finn.s heb ik het specificatie blad toegevoegd van WIKA.
    WIKA is een wereld bekend manometermerk.
    Voor de zekerheid nogmaals toegevoegd.
    Lees vooral pag. 2 linker kolom.

    Druckbelastbarkeit
    Ruhebelastung: 3/4 x Skalenendwert
    Wechselbelastung: 2/3 x Skalenendwert
    kurzzeitig: Skalenendwert.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    kaapstander vindt dit leuk.
  11. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    1.039
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Klopt, dat was over WIKA.
     
  12. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    649
    Locatie:
    noord-limburg
    16 februari 2018 geplaatst.
    Dat is 'm exact die.
    Je hebt een goed geheugen of een goed archief.

    Als ik onderstaand ingeef bij Google kom ik er gelijk.
    WIKA:
    DS_PM0101_en_co_3997
    DS_PM0202_en_co_3672
    DS_PM0204_en_co_3681
    Etc.
    So, so...

    Dat is duidelijke info.
    Voor ieder soort gebruik 'n manometer.
    Willum
     
  13. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.499
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Moet de druk daarbij telkens helemaal terug naar standaard atmosferische druk?
     
  14. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    21.650
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ja... dat zijn respectievelijk 4,5 en 4 bar.... niet 3,5 bar (waar het rode streepje stond).

    Lees jij wel wat Finn of ik schreef????
     
  15. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    21.650
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Yup....
     
    ron van sommeren vindt dit leuk.
  16. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    649
    Locatie:
    noord-limburg
    Het gegoochel in dit soort verhaaltjes leidt tot complicaties.
    Een schrijft iets, de ander vult aan, weer een verstaat...


    So he,
    Ben je nu boos?
    Dat had ik niet verwacht.
    Jammer.
    Was niet de bedoeling.

    Die ene foto (manometer rode streep 3,5 bar) van die meter hoorde bij het geneuzel
    over het verhaal opblazen van manometers.
    Verder de opmerking dat er een veiligheidsmarge geld bij dit soort meters.
    En verder is die meter die doorgeslagen is nog wel betrouwbaar? Nee dus.

    Bij 4 bar testdruk heb je dan toch al een manometer nodig van 10 bar inclusief veiligheidsmarge.

    upload_2018-11-4_15-28-14.png

    Het gegoochel in dit soort verhaaltjes leidt tot complicaties.
    Een schrijft iets, de ander vult aan, weer een verstaat...
    En dan is er ongenoegen.
    Zeer jammer...

    Sorry als ik voor verwarring heb gezorgd.
    Op concrete vragen, treffende antwoorden.

    Veel modelbouw plezier
    Willum
     
    Laatst bewerkt: 4 nov 2018
  17. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    1.039
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Ja en daarom reageerde ik.
    Het al of niet aanwezig zijn van een rood streepje doet niets af aan het geadviseerde meetbereik onder wisselend/dynamisch gebruik.
    Het is niet zo, dat een manometer met streep mag je dynamisch niet hoger belasten dan tot de rode streep en een manometer zonder streep tot aan het maximale schaal bereik.
    Overigens, je hebt wel gelijk, dat de streep wordt aangebracht door de machine leverancier, als indicatie voor veilig bereik.
    Als je naderhand een vervangende manometer koopt, dan staat er geen streep op, omdat de verkoper niet weet voor welke druk/proces deze gebruikt gaat worden.

    De manometers, die mijn vorige werkgever "Manotherm" te Rotterdam verkocht, waren alle zonder streep. Alleen de in opdracht geijkte of voor specifieke toepassingen/processen samengestelde manometers werden in opdracht van een streep voorzien.

    Maar altijd werden de voorschriften van WIKA aangehouden, zie de eerder aangegeven schaalwaarden voor de diverse processen.
     
    Laatst bewerkt: 4 nov 2018
  18. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    649
    Locatie:
    noord-limburg

    En dan die ene manometer:

    En dan hebben we die ene variant zonder streep met maar met overbelastingsveiligheid. Prima ding.
    upload_2018-11-4_16-26-10.png

    Als ik dan bij mensen kom die manometers gebruiken zonder deze veiligheid
    en dan tot volle schaal gaan, dan gaat dat wel eens goed fout.
    Manometer weg.
    Leen mano plaatsen, nieuwe laten maken.
    Weer zoals nadrukkelijk gewenst nieuwe mano. ook zonder marge en veiligheid.
    Okee.

    Groet.
    Willum
     
  19. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    1.039
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Willum,
    Dit zijn geen bourdonbuis manometers, maar doos manometers!
    Dit systeem wordt ook in schrijvende barometers gebruikt.
    Op de linker manometer is goed te zien de doos met de beide membranen aan onder en bovenzijde.
    De drukvastheid van een doosmanometer voor lage drukken is veel hoger dan voor een bourdonbuis.
    De linker manometer heeft een meetbereik van 0,06 bar, waarschijnlijk toegepast voor het meten van aardgas druk in leidingen.
    De tweede heeft een meetbereik van slechts 1600 mbar = 1,6 bar.
    Door de constructie van de doos, kan deze veel overdruk hebben. Maar bij hogere drukken worden de membramen door hun oppervlak door enkelzijdige belasting op vervorming belast.
    Nu zullen er weer personen zijn, die zeggen, dat bij hun op de plant manometers worden gebruikt met een membraan voor een veel hogere druk.
    Echter dit membraan is voor scheiding van de agressieve proces gassen/vloeistoffen naar de manometer.
     
  20. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    21.650
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Nee, en het was ook niet een reactie op jou... ;)
    En als je even terugleest, zie je dat dat precies was wat ik óók zei, vandaar mijn vraag, of jij wel leest wat ik schrijf, als tegenvraag op jouw
    Dat komt namelijk nogal aanmatigend over als je zelf mijn antwoord niet goed leest of niet goed begrijpt....

    Post 426 zegt namelijk niks meer of minder dan dat het rode streepje niks met de geadviseerde meetdruk te maken heeft, en Finn bevestigt dat nog een keer....
     

Deel Deze Pagina