toegestane zenders

bij mij op de club zijn we momenteel bezig om een soort van APK voor de toestelen op te stellen

onderdeel hiervan is onderandere ook het de besturing van dit toestel. of dit namelijk een in nederland goedgekeurde en wettelijk toegestane zender is. maar hoe is hier nu achter te komen het bleek namelijk dat op de meeste oudere zender een kleine ronde goedkeuringssticker was geplakt met het het nummer. maar op de meeste nieuwe zenders (mpx cockpit/ futaba fx18) was er geen een van te ontdekken.

weet iemand waar er mischien een lijst is te ontdekken welke zenders zijn goedgekeurd voor gebruik in nederland 9bij het telecom agentschap was hier niets ovr te vinden
het schijnt trouwens zo te zijn dat er een aantal Hi-tec zenders niet voor nederland zijn teogestaan maar wel verkocht worden..

groet,

vinzw
 
Die kleine sticker was van de RCD radio Controlle Dienst.

Tegenwoordig is alles europees(ch). CE keurmerk is dan van belang in combinatie met toegestane frekwentie.

Modellen keuring is prima. pas echter op voor verplichte materialen als stuurkabels, scharnieren en zo. De constructie en dergelijke moet bij het vlieguig passen.
Voorbeeld.
Een verplicht glasmatje over de vleugel en metalen kwiklinks is onzin bij een holidaytje van minder dan 250 gram.
Op een extra van meer dan 8 kg wil je juist weer een steviger stuurstangen, degelijke scharnieren en behoorlijke vleugelbevestiging.

Regels zijn voor domme mensen :teacher:
Slimme mensen gebruiken gezond verstand.
(Je zou wat lullig kunnen concluderen dat mensen die regels nodig hebben dus een beetje ziek zijn :lol: )
 
waarom zou een goedkeuring van je zender nodig zijn. Als het merk van de zender bekent is bij de club en de range-check is goed is er toch geen probleem.... (je kan natuurlijk ook altijd vragen waar de zender gekocht is)
 
Voor zover ik weet mogen de Nederlandse winkels alleen type goedgekeurde apparatuur verkopen. Net als dat de garages alleen type goedgekeurde auto's mogen verkopen.
Heb je zelf iets gebouwd hebt dan heb je pech de controle dienst keurt dat niet meer wat er op neer komt dat je GEEN zelfbouw apparatuur meer mag gebruiken. Ook apparatuur die je zelf uit het buitenland importeert keuren zij niet meer dus mag je die niet gebruiken.
Als het apparatuur is dat ook in Nederland te koop is dan kan je er van uit gaan dat het in orde is dus lekker gebruiken zou ik zeggen. Met apparatuur van "onbekende" merken, met andere woorden die niet hier te koop is, zou ik voorzichtig zijn. Als er problemen onstaan die op de ene of andere manier aan die apparatuur te wijten zou kunnen zijn kan je problemen krijgen. Vooral de verzekeringsmaatschappijen zijn hier sterk in. Geen goedgekeurde apparatuur, geen recht op verzekering! Wees voorzichtig hiermee!
 
GWS zender is een leuk voorbeeld. Ongetwijfeld een goed zendertje, maar wordt voor zover ik weet niet via nomale handel aangeboden. Wel via internet te krijgen.
Zou dus een probleem kunnen zijn.

@Rogier
Voldoende bereik is niet voldoende. Je wilt ook weten dat de zender andere niet stoort, of door andere gestoord kan worden. Bij keuringen letten ze daar ook op. Ook belangrijk punt voor CE keurmerk.
 
Een type goedgekeurde zender moet een CE-sticker hebben, waarop behalve CE ook een uitroepteken moet staan. Staat er ook nog een nummer op, dan heeft de fabrikant of importeur ook een 'second opinion-test' door een erkend instituut laten uitvoeren. Het kan dus voorkomen, dat apparatuur van verschillende merken hetzelfde CE-keurmerk vertoont.
Bij oude apparatuur kan men altijd 010-5913594
bellen voor info..
 
chips zeg zie het nu pas. heb nooit het officiele antwoord van de RCD meer in deze draad geplakt. Wat corrien hier boven vermeld klopt inderdaad
RCD zei:
Sinds de
wijziging van de telecomunicatie wet in 1998 is de wettenlijke keuring dor
de RCD komen te vervallen, en hiermee ook kleine stickertjes en lijsten van
goedgekeurde zenders.
Dit alles is nu vervangen door het CE keurmerk waaraan de fabrikanten moeten
voldoen enventueel is dit op sommige apparatuur aangevuld met een
waarschuwwingsteken (!) dit houdt in dat het model voor europa is goed
gekeurd maar dat men nog wel moet opletten met de toepassing (met name in
zaken toegestane frequenties in bepaalde landen) deze controle is dus nu bij
de leverancier en de koper komen te liggen

..

vinze
 
Back
Top