"TOEN"

Thuis ff kijken wat ik er gebruikelijk in stop qua afm en tork...maar lijkt identiek te zijn. Benodigde krachten zijn minimaal.

Stab sturen we slechts iets van 3 mm down en 6 mm up op de achterlijst.
Dat gaat ongeveer 20% down en 40% up worden.

Bij die 120- 140 % uitslag via de fale safe komt de staalkabel los van de handle en volgt de DT.
 
Oh ja, je bent op vakantie. Is geen haast bij natuurlijk, tekening moet nog gemaakt worden begrijp ik....
Uitslag servo moet altijd lukken, bij Jeti kun je de middenstand een offset geven, bv. midden niet bij 0% maar bij bv. -60%. Dan heb je dus meer ruimte over voor de DT stand.

Romp voor E-uitvoering wordt een paar cm langer, net als bij die van jou neem ik aan.
 
Laatst bewerkt:
5 cm langer...in de diesel uitvoering ook..anders moet de staart te licht en kwetsbaar gebouwd worden...en we gebruiken een iets voorlijker zwp en iets meer instelhoek verschil om diep duiken na een slechte overgang in te dammen.

Stillair prestaties zijn minder van belang...het moet lekker vliegen en wat sneller dan org om ook bij een paar meter wind vooruit te kunnen komen.

We zitten hier te wachten op fietsweer..
 
5 cm langer...in de diesel uitvoering ook..anders moet de staart te licht en kwetsbaar gebouwd worden...en we gebruiken een iets voorlijker zwp en iets meer instelhoek verschil om diep duiken na een slechte overgang in te dammen.

Stillair prestaties zijn minder van belang...het moet lekker vliegen en wat sneller dan org om ook bij een paar meter wind vooruit te kunnen komen.

We zitten hier te wachten op fietsweer..
Ik moet de 1,5 cc Skylon XL toch nog wat minder kritisch trimmen, want als je bij wat meer wind het wegdrijven tijdens de stijgvlucht probeert te corrigeren met rudder, dan kan het zijn dat er een soort slinger beweging ontstaat, die de snelheid nog verder laat oplopen waarna er doodenge oscillaties ontstaan.
Let ook op, dat je met de ruddertrim niet de uitslag van de servo zó begrenst, dat de DT niet meer inkomt.
In dat geval heb je dus wel een roer naar rechts staan, maar geen DT.
In anderhalve spiraalslag ben je zó beneden en dan heb je brokken....
Ik weet het, met een Webra Record zou dat allemaal (letterlijk) zo'n vaart niet lopen, maar die Taifun Hurrikan is zo'n lekker motortje...
Waarschijnlijk zit het euvel in een te flexibele stabilo-ophanging. De volgende keer begin ik met meer en stuggere elastieken.
En een tandje minder vermogen, dan gaan we zien wie er het laatst lacht.....

Over fietsweer... Ik ben zowel zaterdag als zondag er nog op de Gazelle 1975 racer op uit geweest en zondag ging al weer heel aardig.
Morgen in de ochtend zou ook een mogelijkheid zijn, maar dat zien we dan wel....
 
We hebben het al over gehad..groot stabilo en tex bekleding op de romp..dat is te flexiebel.
De romp zou helemaal beplankt moeten worden met 1 mm balsa. We maken er in de herfts/winter wel een bouwdagje van op het Chateau Bleriot.

Wat je nu verder nog kunt doen is de prop achterste voren monteren...en ja..vooral niet sturen tijdens de klim.
 
En TOEN was het over?, deel 2.

Het is vakantie tijd en dat betekend wegens onze prive situatie erg druk met niets doen.
Zodra die vakantie over is roept de bouwzolder weer maar nu dus plenty time om verhalen te schrijven.


Anders dan bij deel 1 staat er nu een vraagteken achter de titel en met als sub titel " Van Condor tot de PH-SAM Luchtvaart Club" gaan we van 2000 naar een open einde.

DE GESCHIEDENIS.

In deze post zal ik de komende tijd een poging doen de geschiedenis van PH-SAM te reconstrueren..van de start in 2000 tot heden..de highlights en de ontwikkelingen en zodra weer thuis ook de nodige plaatjes er bij waar dat nu niet mocht lukken.

Het zal enige tijd vergen om eea boven water te krijgen maar gezamenlijk zal dat ongetwijfeld gaan lukken.

De start in 2000.

Met een groep VV vliegers welke geen lid waren van een VV Luchtvaart Club hebben we in 2000 het collectief CONDOR opgericht.

Die naam is ontleend aan de wakefield van Juste van Hattum en die kist is proxy gevlogen op het Wakefiekd WK in 1937.

condor_details_blad1_1937.jpg




Op het hoogtepunt telde het collectief 25 deelnemers en werd er gezamenlijk gebouwd in de "hangaar" van Henk van Hoorn in Zwolle. Het vliegen werd gedaan op het Speulderveld..de heide bij Garderen en Condor verzorgde jaarlijks meerdere wedstijden in het Nederlandse VV wedstrijdgebeuren.

Speerpunt was de de klasse F1B..( de vroegere wakefield klasse) en in 20xx wist een team van Condor een 2e plaats te bereiken op het WK in Bulgarije en in 20xx een 1e plaats op het EK in Hongarije.

Afbeeldingen.


De overgang naar TFA.

Im 2008 begon een klein deel van Condor te kijken naar de 100 jaar Kanaal overtocht van Louis Bleriot en werdt er naast wakefield vliegen ook wat aan big scale gedaan.
Om e.e.a. te testen werd het terrein nu bekend als OHA in gebruik genomen.

Afbeelding.


Rond 2015 was de wakefield interesse en de groepsgrootte behoorlijk afgenomen en ontstond het snode plan om over de Simplon Pas in Zwitserland te vliegen. Er werden trainingen met vintage modellen opgezet om in estafette te vliegen..het model van het ene naar het andere team door te sturen.
Bij aanvang was dat met slechts 3 teams en 6 man, VV vliegers van het Condor collectief. Maar om de Geo Chaves route van 1910 deels te vliegen, tot over het hoogste punt van de Simplon pas, waren minstens 7 tot 8 teams nodig en na een oproep op het MBF voor meer avonturiers stonden we met een hele groep op OHA met vintage kisten de schone kunst te oefenen en hadden we meerdere grote spandoeken met The First Aviators er op..een naam ontleend aan het beroemde boek van Curtis Prendergast.


91YmcZcelBL.jpg



Diverse overland vluchten volgden en het vliegen met vintage modellen beviel zo goed dat er in 2018 zelfs een vintage meeting op OHA kon plaatsvinden onder de naam Dutch Old Warden..met een knipoog naar de beroemde locatie in Engeland.

Afbeelding.

We gingen ook On Tour..en in samenwerking met de Arnhemse Luchtvaart Club ontstonden er gedurende 3 jaar Silent Flight oldie meetings op de heide bij Garderen.

Afbeelding.

De meetings op OHA werden uitgebreid naar 2x per jaar en in elk voorjaar ontstond de MayFly..ook weer met een knipoog naar het gebeuren op Old Warden in Engeland.



De geboorte van PH-SAM.

Het vintage vliegen groeide als kool en we kletsten wat af in het VV forumdeel..tijd voor een eigen plekje en het Vintage & Classic forumdeel ontstond. Achter de schermen liepen de contacten via giga grote groepsconversaties wat niet onopgemerkt bleef bij Forumadmin...en we kregen een "Members only" deel..alleen te bekijken door de PH-SAM leden.

Aansluiting bij de World Wide SAM organisatie kon niet uitblijven en op de meetings op OHA wapperden fier onze beachvlaggen.

2022-04-27 21_25_16-Window.png




Op het hoogtepunt van het collectief hadden we ruim 100 deelnemers en tot wel 50+ vliegers op het grote veld en vlogen we uit naar MVC's in den lande voor nog meer meetings onder de titel "PH-SAM ON TOUR".

2025 durfden we de grote sprong aan..een voltallig bestuur..over de 100 Sammers en de transformatie naar een echte vereniging met inschrijving bij de KvK en eigen statuten..in de rechtsvorm Informele Vereniging.

Afbeelding.


The Rise and Fall.

Maar elke verandering is geen verbetering en de achterliggende gedachte dat we daardoor nog meer zouden kunnen organiseren bleek ijdele hoop. Het afsluiten van een BAV voor het bestuur bleek niet haalbaar..de Vereniging wordt weer uitgeschreven bij de KvK en of we weer als een informele groep V&C liefhebbers met als honk het MBF verder gaan?

Zo..en nu weer verder met de DREAM WEAVER...




 
Op de Dreamweaver tekening zie ik in het midden van de vleugel alleen wat extra driehoekjes om de vleugelhelften bij elkaar te houden. Met RC en Lipo aan boord is de vleugelbelasting natuurlijk wat hoger dan vroeger. Heb jij dat nog versterkt daar Henk?
 
Laatst bewerkt:
Het 1e DreamWeaver ontwerp stamt uit de periode dat de motorbelasting slechts 200 gr/cc was...ipv de latere en nog steeds geldende 300 gr/cc.

Dehalve trachtte men toen de kisten net boven die minimale 500 gram te krijgen.

In de 3 DWs die ik tot nu toe gemaakt heb zitten in de wortel en tip knik rijkelijk dunne triplex knikversterkers en de 2e en 3e hebben meer rechte ribben in de vleugel en stab gekregen.

De neus verlenging is 25 mm extra neuslengte en 25 mm de pylon naar achter.

Ondanks die extra's en de RC blijft het gewicht onder de 600 gram.

Wellicht de belangrijkste modificatie is het nu vlakke vleugel en stab profiel. Dat is overduidelijk merkbaar in de vliegsnelheid en de nr 2 en 3 zijn een paar meter/sec sneller dan de nr 1 met de org profielen.
Nu is het mogelijk om bv met 3 m/sec wind het model iets van 500 meter downwind te laten gaan en dan toch weer upwind te komen op zoek naar een volgend belletje.
 
Ik vlieg al mijn zuigerkisten alsof het VV is..tijdens de klim en de eerste minuut zweven of langer de zender ter zijde..en vluchten van 10 minuten zijn het maximum. Het tanken...starten en hands free lanceren vindt ik leuker dan jagen op een lange vluchtduur.

In de org VV periode was de max voor dit tijdperk kisten ook niet al te hoog en 5 minuten vluchtduur en een paar minuten dalen met DT gaf al een meer dan genoeg beleving en vooral afstand.

Alles ging toen visueel..de 1e minuten zo hard mogelijk er achteraan rennen om vast te stellen waar de kist ongeveer lag en dan zonder op of om te kijken recht op het doel aflopen.
 
Ok, mooi project voor komende winter dus. Sterkte van de vleugel is over nagedacht begrijp ik, ook mooi dat het profiel is aangepast om wat meer wind aan te kunnen. Ik zal er meer mee gaan vliegen als een normale elektrozwever, dus niet met een loodrechte start met veel power, maar iets rustiger aan. Gewoon een goede klim en dan zweven. Zit er aan te denken om er geen klapprop op te zetten, maar een klein propje met een hoogtoerige motor, dan heb je toch een beetje het geluid van vroeger :)
 
Nou Frank...ik denk dat wanneer je van de "eerste schrik" bent bekomen je het gaspedaal wel wat verder gaat intrappen en de grenzen op gaat zoeken. Eigenlijk ben je er al mee bezig..met het geluid bv..
:)
 
Back
Top