TopRC F9F Cougar

Tijdens de meeting in Odoorn had ik een enorm slechte landing doordat hij begon te slaan met z'n vleugels. Het resultaat was 2 kromme poten en een gebroken wieldeur scharnier. Dit is hersteld en ik heb meer gewicht in de neus geplaatst (600g nu) en wat reflex in de vleugels maar tijdens het testen begon hij weer te slaan. Dit zit blijkbaar in het model en velen zetten er een gyro in... dus dat ook maar gedaan. Zonet 3 vluchten gemaakt met iets turbulentie en het resultaat is super. Je ziet de gyro heel goed werken. Het mooiste is dat op rol hij compleet anders aanvoelt met de gyro aan. Hij wil normaal doorrollen als je stuurt. De vleugel versnelt iets zeg maar. Dat zorgt ook voor het probleem in de landing. Nu met de gyro remt deze de vleugel zodat hij veel lekkerder op rol aanvoelt. Met de gyro aan heb ik de uitslagen weer verhoogt en de expo vermindert. Hij voelt op rol nu heel lekker aan, alsof het een 2x zo groot toestel is met 3x het gewicht. Vooral in de landing zie je de gyro hard werken en blijft hij nu heel mooi stabiel hangen. 3 landingen met de neus mooi omhoog bij iets turbulentie en lekker langzaam zonder enig probleem. Binnenkort wat kleine details afmaken zoals het schilderen van de ruimte om de uitlaat edg. Aangezien hij nu niet meer verkocht hoeft te worden......
 
Vandaag veel wind (dikke 4bft die af en toe aantrok naar 5) dus een mooi moment om eens te kijken hoe de gyro meer wind oplost. Dat oogt en vliegt niet anders dan een beetje wind :) Nog steeds heel mooi stabiel een de gyro corrigeert ongeveer net zoveel als bij weinig wind. Ook in de landing weer heerlijk betrouwbaar al vindt het model vlakker landen (ivm de tegenwind) minder fijn dan high alpha. Ook in de vlucht met rem kleppen uit en de neus omhoog hangt hij heel mooi stabiel en wordt mooi traag.

Wat wellicht nog beter kan is afscherming van motor geluid, of pomp trilling. Tijdens het starten van de motor zie je de roeren redelijk onrustig worden maar dat is zo goed als over als hij stationair draait. Wellicht komt dit doordat de voeding kabels die dicht langs de ontvanger / gyro lopen? In de vlucht merk je het niet maar ik ben benieuwd of de constante correcties die je ziet door de "storing" komen of gewoon de correcties zijn die het model nodig heeft. Je ziet nooit een gekke tik of iets wat niet hoort dus het is geen probleem.
 
Vandaag stond de motor af te koelen 10 minuten na aankomst op de club :) In 2 min opgebouwd en daarna direct gestart. Heerlijk. Afbouwen gaat ook mooi. De motor is klaar met koelen als ik de laatste vleugel in de hoes stop. Project geslaagd. Alleen nog even een leuk video weten te regelen......

IMG_20230926_185856.jpg
 
Na het inbouwen van de gyro vorig jaar had ik nog niet het lood verwijderd wat ik had toegevoegd om te kijken of hij daardoor stabieler werd. Vandaag gevlogen met het lood en dat voelt toch wel heel zwaar aan. Hij vliegt meer als een 30kg kist dan 10kg.... Dus wat lood verwijderd en dat ging al beter maar nog steeds ging het landen niet zoals ik wou. Daarna nog meer verwijderd en toen begon hij lekker aan te voelen op hoogte. Hij had ook iets down trim nodig dus meer moet er niet uit. De landing was super. Heerlijk langzaam en mooi kort. Voelt nog steeds erg stabiel maar nu ook lekker wendbaar. Totaal 280g verwijderd. Klaar voor dit vliegseizoen :-)
 
Een prachtige foto.
Volgende keer de camera lager houden dan is de kist bijna niet meer van echt te onderscheiden.
 
Het is knutsel weer de laatste tijd dus we zijn wat modellen aan het optimaliseren en repareren. Toen ik in de schuur eens naar de Cougar keek werd 1 ding duidelijk: Hier moet verlichting in. Aangezien dit model vaak op een club avond mee gaat en binnen 5 minuten ingepakt is is dit een ideaal model om tijdens de schemer nog een keer te vliegen. De led's die ik nu heb bevallen super dus ik heb een voorraad ingeslagen en ook controllers besteld. Ik heb alvast een beacon ingebouwd in de onderkant van de romp en een landingslicht gemaakt. De beacon is 10mm rond en valt niet echt op. Ook is deze niet kwetsbaar tijdens transport. Dit is gemaakt van transparant PC en verdeeld het licht van de 5W led heel erg goed.

PXL_20241208_203419134.jpg


Het landingslicht zit in de vleugel maar er zijn ook modellen welke een extra licht hebben naast de neuspoot. Aangezien mijn deuren weer dicht gaan met het onderstel uit kan ik dat niet doen maar ik kan wel een lamp op de poot zelf zetten. Er zat al een gat met M3 schroefdraad in de poot dus voor de led's heb ik simpelweg een alu koel lichaam / steun gefreesd en daar de led's ook op verlijmd. De weerstand zit naast het blok en wordt ook gekoeld op die manier. Op 0.6A wordt dit nauwelijks warm dus misschien komt er een andere weerstand op al lijkt dit al heel wat.

PXL_20241208_203639350.jpg


Leuk begin maar ik wacht nog op bedrading en de controller voordat ik deze af kan maken. Eerst maar verder met de led in de staart en die in de vleugels. Alvast even getest op het model en ze zijn goed fel (beacon wordt veel feller straks maar pulseert dan)

PXL_20241208_204439200.jpg
 
De led in de staart zit er ook op. Deze brandt altijd zolang het model aan staat. De led zit aardig diep binnenin en het stuk schijnt aardig door maar dat zie je niet als hij vliegt.

PXL_20241209_211340868.jpg

PXL_20241209_211416591~2.jpg


Ik heb ook een vleugeltip open gemaakt en wat geknutseld met de printer. Een geprint kapje werkt super al zou helemaal transparant wellicht mooier staan, geprint werkt wel goed. De verf zit niet heel vast en de rand is niet mooi strak af te werken dus ik heb eens een dun randje alu erop geplakt als lamp frame. Ik ben er nog niet uit of dit mooi staat. Wellicht na weathering..... De led's zitten op een alu hoek profiel wat genoeg moet koelen. Helaas is er geen ruimte voor 2 flits led's dus de enkele moet maar harder werken straks.

PXL_20241215_094802461.jpg

PXL_20241215_094820648.jpg

PXL_20241215_094904605.jpg
 
De afgelopen 2 dagen nuttig besteed en de verlichting afgemaakt. Er zit geen landingslicht in de vleugel want het is toch geen schaal kist. Zo blijft links en rechts qua aansluitingen gelijk en voor een 8 pins connector was er ook net geen ruimte eigenlijk. Zal wel even duren voordat deze vliegt gezien het veld hard genoeg moet zijn.

PXL_20241226_204951707.MP.jpg
 
2 weken geleden had ik een ongelukje met de Cougar. De landing was misschien iets snel maar dat is normaal geen probleem alleen zat er deze keer een klein hobbeltje in het veld en de Cougar sprong gemeen omhoog en viel toen zonder snelheid van 2 meter naar beneden. Daar kan je niets tegen doen. Wonderlijk genoeg heeft de romp geen schade maar het onderstel heeft de hele klap opgevangen. Totale schade:
- Remklep servo armen doormidden (expres als zwak punt ingebouwd aangezien het eenvoudig te vervangen is)
- Hoofdpoot pennen krom / doormidden
- Houtwerk van de hoofdpoten gescheurd
- Houtwerk van de neuspoot flink verzwakt

Als eerste maar met de pennen begonnen. Dit zijn 12/6mm pennen uit staal. Ik heb nieuwe pennen gemaakt van 6mm verenstaal en daaromheen 12mm alu bussen welke geperst en verlijmd zitten. Dit moet sterk genoeg zijn. Ze passen met minder speling dan de originele pennen dus dat lijkt prima. Ik kan altijd andere maken en zal ze in de gaten houden.

PXL_20250413_145338245.jpg


Normaal is houtwerk vervangen niet zo heel lastig maar deze constructies zijn nogal sterk in de romp verweven waardoor je alles moet vervangen wil je het goed doen. Het zit goed verlijmd met de romp dus het wordt teveel werk om alles netjes eruit te krijgen, opnieuw te frezen en weer te verlijmen dus ik ga het verstevigen. De neuspoot plaat is gedelamineerd en deels losgebroken. Na het verlijmen met een extra versteviging strip was er al een redelijk deel van de stijfheid terug. Om de plaat sterk genoeg te krijgen heb ik aan 1 kant een alu L profiel gemaakt welke de krachten op de rest van het houtwerk overbrengt. Dit voelt sterk genoeg en valt qua gewicht heel erg mee.

PXL_20250415_161830280.MP.jpg


Het houtwerk van de hoofdpoten is lastiger.... denk ik. Dit zit in de vleugelovergang van de romp en je hebt er haast geen toegang toe. Ik krijg het hout weer op zijn plek door deze te forceren met de poten en het idee is om met brede strips erover de plaat weer te versterken. Deze strips worden van spant tot spant gelijmd om zo de krachten goed te verdelen. Door de poten op de juiste plek te forceren moet het houtwerk op de juiste plek blijven tijdens het drogen van de lijm. Er is geen ruimte voor klemmen oid.

PXL_20250415_180221876.jpg

PXL_20250415_180214005.jpg


Morgen maar eens strips zagen van dikke berken multiplex en op maat maken zodat ze strak tussen de spanten passen.
 
Back
Top