US style Low Bed 3D printed (gedeeltelijk)

Discussie in 'Bouwverslagen Trucks en Bouwmachines' gestart door trialrolf, 24 feb 2020.

 1. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.210
  Locatie:
  Achterhoek
  Dank jullie allen. Het is inderdaad best een mooie combi om te zien en ja, ik heb vandaag gereden en ja, mooie combi om mee te rijden maar.......

  Dan wel zonder lading...... Meteen maar met de deur in huis!

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  De bagger is met 7,5 kg te zwaar. Het probleem zit hem niet alleen in de flex van de 3D geprinte onderdelen maar ook in de vering van de dieplader en de truck. Ook deze veren best ver in. Er moet dus nog wat gebeuren. Nu heb ik al wel een idee om links en rechts wat kleine aanpassingen te doen maar twijfel ook.

  Met een Bruder model kan het ook als statische lading.

  [​IMG]

  En zelfs zonder lading maakt ie best een leuk figuur, nu al

  [​IMG]

  Dit is de standaard hoogte leeg zeg maar.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Tja, wat er nu mee te gaan doen. Volledig verstevigen dan kan ik hem net zo goed meteen van metaal maken. Met lichtere lading rijden statisch?
  Dan hoef ik de gooseneck ook niet te automatiseren en kan ik die stijver maken. Gewoon met een stekker aansluiten (stopcontact op de truck maken dus) en eenvoudige verlichting erop zetten. Geen Beier modules etc. Mooie kist of grote kabeltrommels erop?

  Of gewoon te koop zetten?

  Kan ik hiermee rijden als ik de bagger niet meeneem? De bagger kan op de Goldhofer? Gewoon optisch klaar maken dus? Geen groot spuitwerk van maken?

  Ik weet het dus even niet. Even pas op de plaats en bedenken wat ik ermee kan en wil binnen een beperkt budget. Eerst maar een ander project er weer even bij pakken

  See Ya
   
  Marker, Catwoman, Ghossie en 4 anderen vinden dit leuk.
 2. Jan de Boeff

  Jan de Boeff

  Lid geworden:
  6 sep 2012
  Berichten:
  1.201
  Locatie:
  Rotterdam
  jammer dat de rijtest eigenlijk tegen valt, want het best een mooie trailer om te zien.
   
 3. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.294
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Rolf,


  Ik had dit wel verwacht dat dit zou gebeuren, het geprinte kunststof veert nogal door, terwijl een Bruder dieplader dit niet doet.
  Ik denk dat 3D geprinte statische modellen heel mooi zijn, maar niet geschikt is om chassis van te maken, die bedoeld is voor (zware) lading.
  Je kan de zijkant nog versterken met een U profiel wat je moet laten doorlopen tot aan achterkant tot aan de eerste as.
  Dit zelfde moet je ook aan de voorkant doen en het U profiel door laten lopen tot aan de voor kant van het zwanenhals/nek en de nek met een hoeklijn versterken naar het diepbed toe.
  Maar is dit al dat werk het wel waard ?
  Jammer van al het werk !
  Smiley verdrietig - kopie.png
  Als eerst zou je kunnen proberen om de vering in het achterdek stugger te maken, c.q. de vering blokkeren zodat de vering is uitgeschakeld is.
  Maar dan moet je ook de vering van de trekker stugger maken, want ik zie dat de voorkant ook op de grond ligt.
  Dan nog eens kijken of het diepbed van het wegdek vrij blijft.
  Als dit niet helpt , zou ik de dieplader alleen gebruiken voor lichtere lading, zoals statische Bruder lading of een grote brede houten kist, die heel licht is, met stickers erop van 35.000 kg, maar toch wel stoer op de dieplader staat.

  Het is een dilemma
  Succes met je beslissing, wat het gaat worden.
   
 4. hobbyvanrobbie

  hobbyvanrobbie

  Lid geworden:
  23 feb 2011
  Berichten:
  204
  Locatie:
  Nissewaard
  Heel mooi gedaan Rolf,

  Troost je.
  Zoals je weet, in (model) bouwland, gaat meestal alles niet in 1 keer.
  Net wat je zegt...geeft wel stof tot nadenken, wat er nu mee te doen.

  Blijft wel mooi om te zien.


  mvrgrob
   
  trialrolf en VOLVO FH 16 750 vinden dit leuk.
 5. hobbyvanrobbie

  hobbyvanrobbie

  Lid geworden:
  23 feb 2011
  Berichten:
  204
  Locatie:
  Nissewaard
 6. Jan de Boeff

  Jan de Boeff

  Lid geworden:
  6 sep 2012
  Berichten:
  1.201
  Locatie:
  Rotterdam
  Rolf, ik denk dat het niet in de stijfheid van het materiaal zit maar meer in de constructie en dan nog meer in het ontbreken van een stukje ondersteuning in de Gooseneck, kijk maar eens op Youtube naar filmpjes over koppelen en ontkoppelen van de lowboy.
   
 7. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.210
  Locatie:
  Achterhoek
  Alles gaan verstijven is voor mij inderdaad geen optie Pieter. De vering loopt juist zo mooi op zich. Ga ik maar voor lichtere lading en leuk aankleden of hij gaat zo in de verkoop.

  Bedankt voor het medeleven Rob. Dat is ook wel het leuke met modelbouw en zeker als het een beetje experimenteel is zoals dit 3D print gebeuren.

  Ik heb geloof ik alle filmpjes op You Tube wel gekeken van goosenecks en aanverwanten. Ze waren allemaal van metaal en 3D geprint!
  3D geprint kan ik ze nog niet vinden die automatisch (ont)koppelen.

  Ik heb nog wel een ideetje. Mogelijk een paar kleine verstevigingen. Moet wel 3 kg kunnen dragen vind ik. Zo niet dan gaat ie in de verkoop!
   
  Jan de Boeff en modelbouwer vinden dit leuk.
 8. Kraanbouwer

  Kraanbouwer

  Lid geworden:
  8 jun 2009
  Berichten:
  637
  Locatie:
  Rotterdam
  Hallo Rolf,

  Wat een ontzettend gewaagd maar mooi project! De trailer staat ontzettend mooi achter de Amerikaan jammer dat het niet helemaal werkt zoals je voor ogen had.
  Ik zou je misschien kunnen helpen door is naar de tekeningen te kijken en zien of hier en daar wat verstevigingen voor je kan frezen van messing.'
  Mocht je hier interesse in hebben natuurlijk!

  Mvg. Mitchell
   
  trialrolf vindt dit leuk.
 9. Jan de Boeff

  Jan de Boeff

  Lid geworden:
  6 sep 2012
  Berichten:
  1.201
  Locatie:
  Rotterdam
  Rolf ik bedoelde eigenlijk filmpjes van 1:1 trailers :bye:
   
  trialrolf vindt dit leuk.
 10. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.210
  Locatie:
  Achterhoek
  @ Jan; ha ha duidelijk. Heb er wel wat bekeken en ook van modellen en het gekke is....Er is er geen eentje volledig 3D geprint. Ik denk dat het wel haast onmogelijk is een koppel systeem geheel te printen. Alles heeft zijn grenzen en 3D print ook....en ikke ook :bye:

  Ik denk dat je dat koppelsysteem dan deels metaal zou moeten uitvoeren en daardoor ook de gooseneck steviger zou worden.

  @ Mitchell ; Dank je voor je aanbod. Stel ik zeer op prijs. Gewaagd? ach, bij ons zeggen ze eerder vaak bu'j te bange...... Op zich zit de meeste flex niet in de gooseneck zelf.....lees maar even verder ;)

  Dit gaat even een verhaal worden maar ach, we hebben toch niet zo veel te doen nu
  Het zinde mij toch niet die trailer zo aan de kant te zetten of te verkopen. En wie wil een "mislukt" project nu kopen?

  Ik ben een beetje gaan graven in dozen. Ik heb wat uren speurend op You tube en interweb gezeten en foto's en filmpjes bekeken. Hoe kleed ik het ding verder eigenlijk aan?

  Uit een doos kwam in ieder geval dit aan de linkerzijde te voorschijn.

  [​IMG]

  De oude voorkant van een trailer. De kingpin met de aluminium plaat. Ik had al gezien dat hier in mijn trailer een deel van de flex zat.
  Dus die moeten we hebben ook al voor de slijtage anders van het kunststof op kunststof! Nu heb ik zoveel foto's gemaakt maar de gemonteerde versie houden jullie tegoed.

  Ook was ik al tot de conclusie gekomen dat een geautomatiseerde aan en afkoppel procedure niet tot de mogelijkheden zou gaan behoren. Ik denk dat het met 3D geprinte onderdelen erg moeilijk zal worden. Zeker met deze versie. Dus de gooseneck moest vast aan de trailer.

  [​IMG]

  Deze gaten waren er al en bedoeld voor koppelsysteem....dus M4 boutjes erin en klaar. Tevens de verzinkboutjes eruit en doorboren dacht ik maar......

  [​IMG]

  Bummer........ niet opgelet. Ze komen helemaal niet goed uit.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Maar een paar nieuwe gaatjes en een alu hoekje verder en je ziet er niets meer van en de Gooseneck zit vast maar blijft dus verwijderbaar. Er zit geen lijm tussen.

  [​IMG]

  Zoekend naar de flex kwam ik dit ook nog tegen. Het hele ontwerp is gebaseerd op het gebruik van de Tamiya flatbed trailer. Deze heeft een alu rand die hier precies in moet vallen.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Nu valt deze er tussen. Weer een beetje minder flex.....

  [​IMG]

  Hier nog een verwijzing naar de Tamiya flatbed! Gelukkig bewaar ik wel eens wat en is de doos met truck/trailer Tamiya nog niet weer terug naar zolder.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Weliswaar blauw gespoten maar dat komt nog wel. Heb er een ideetje voor......

  Dit laatste had wel niets met de flex te maken maar was dan weer meer optisch. In de tussentijd was ik toch wel een beetje nieuwsgierig geworden. Ik merkte al met de handtest dat het geheel sterker was geworden. Toch maar even de 7,5 kg wegende bagger pakken....

  ta da!!

  [​IMG]

  Kijk, dat scheelt toch al een stuk! De meest inzakking komt nu echt van de vering van de truck en de aanhanger zelf. Ik denk dat wanneer ik er een goed bovendeck op maak (uit 1 stuk alu of hout) de flex uit de trailer goeddeels weg is. Aan de vering van de truck en trailer ga ik niets veranderen.

  Verder met het optische waarbij ik ook weer een kleine versteviging heb toegepast. Ik heb er geen detailfoto van gemaakt maar op onderstaande foto's zie je de alu buis tussen de chassisbalken. Hier zit een draadeind door en de buis zit mooi strak opgesloten.

  De achterbumper van Hercules heb ik van een gewaardeerde modelbouwcollega gekregen samen met ander aanhangspul dat hij over had. Thanks Mate!

  [​IMG]

  Hier het alubuisje en een aluhoek. De originele bevestiging voor de Tamiya bumper had ik niet helaas. Dus ook hier eigen voorraad aangesproken en een alu hoekje geplaatst.

  De achterbumper met een paar Hercules steunen dus.

  [​IMG]

  Aanpassen.....

  [​IMG]

  [​IMG]

  En passen. Ook hier weer een draadeind door de gehele achterzijde. Omdat het 3D deel niet massief is en een beetje raar gevormd was aan de binnenzijde. Een schroefdraad tappen was niet mogelijk.......en nu ik dit tik....... kom ik nog een keertje op terug!

  [​IMG]

  [​IMG]

  En bij het zoeken kwam ik ook nog een setje spatlappers tegen. Mercedes ster eraf gekrabt en gaan....

  [​IMG]

  [​IMG]

  Dan het verdere uiterlijk. Er komt natuurlijk nog een dek op. Dat moet ik nog even uitvogelen. Het moet immers ook verwijderbaar blijven en sterkte geven aan de trailer.

  Verder zijn er zoveel verschillende soorten en types! De mijne is erg open qua chassis. Je hebt ze ook grotendeels gesloten met beplating, met een gesloten dek achterop. Met tanks en wielen en kisten overal. Dan met dolly's en boosters (dat zijn rare dingen) . Ik denk dat ik hem wel een beetje open wil houden. Wat accessoires en misschien de verlichtingskabels een beetje exposed....als kabels/leidingen zeg maar. Een tank? Brandblusser?......en de ontwerper heeft ook nog een jeep dolly op thingiverse staan. Thingiverse is echter ondanks de nieuwe site weer zo traag als wat en crashed regelmatig. Veel mensen zitten thuis op de wereld...... Kijken of ik nog 2 sets assen met ophanging bij elkaar kan vinden hier. Kom een heel eind.

  Een 1 assige dolly kan ook nog heb ik al gezien..... Kortom heb er weer zin in van deze trailer toch iets te maken. Zal niet primair voor de bagger zijn maar weet dat ik nu toch iets van een kilo of 4 met gemak kan vervoeren. Eens zoeken naar zo'n mooie grote trafo of scheepsmotorblok. Of een mooie oversized kist maken!

  See Ya
   
  Ro-tje, Marker, modelbouwer en 7 anderen vinden dit leuk.
 11. raoul00123

  raoul00123

  Lid geworden:
  20 apr 2019
  Berichten:
  88
  Locatie:
  Fryslan
  mooi opgelost rolf. ik heb op thingiverse een dragline bak staan die je kan up-scalen in je slicer ook een mooie lading
   
 12. Jan de Boeff

  Jan de Boeff

  Lid geworden:
  6 sep 2012
  Berichten:
  1.201
  Locatie:
  Rotterdam
  He Rolf, netjes.....
  had inderdaad wel zonde geweest als je de trailer had weggedaan, zat toch best wel wat werk en eer in.
  en ja dan alles nog eens goed bekijken en overdenken lever dan toch best wel resultaat.
  toppie man

  :banana:
   
 13. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.294
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Rolf,

  Toch maar de dieplader en de nek en het zwanenhals versterkt met aluminium.
  (goede beslissing)
  Dit ziet er al veel beter uit.
  Als er bovendek erop komt, wordt het diepbed ook weer sterker en zal het minder door veren.

  Over de vering :
  Als een 1:1 truck en dieplader wordt beladen veert deze ook in hoor, zeker als een een verenpakket onder de trekker zit.
  Tegenwoordig met de luchtvering kan je dit voor een groot gedeelte opvangen en bij de dieplader het achterdek hydraulisch liften, waardoor het diepbed ophoogt komt.

  Nu de rupskraan er opstaat blijft in ieder geval het diepbed van de grond.

  Als oplossing zou je nog kunnen overwegen om onder de kingpin een dikkere aluminium plaat er bij onder te zetten,waardoor het zwanenhals met de nek hoger op komt.
  Dit zal zeker niet storend staan, want bij de Goldhofer dieplader zit ook best een dikke plaat boven/onder de kingpin. (zie foto)
  Helaas is de foto een beetje wazig
  GERTZEN VOLVO FH 16 700.00010.jpg
   
 14. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.210
  Locatie:
  Achterhoek
  @ Raoul Jouw volg ik al op thingiverse. Had al eens wat over die bak gelezen toch? Heb je nog een foto van het apparaat op je trailer ofzo? Op zich wel leuk. 2 stuks naast elkaar over dwars op de dieplader......houd ik in het achterhoofd. Misschien nog wat groter maken?

  @ Jan Tja dat is modelbouw ook. In de prullenbak durven gooien of met pijn in het hart verkopen omdat je funds moet hebben voor een nieuw project en alles wat er tussenin ligt. Even aan de kant leggen als het niet lukt of als je gewoon zin hebt in wat anders. Ook dat is modelbouw. Heerlijk. Daarom ben ik ook altijd met van alles tegelijk bezig. Heb hier nu 5 Bruder modellen klaar staan........

  @ Pieter bedankt voor de foto. Het komt inderdaad goed. Nu eerst het bed en dan de rest.
   
  VOLVO FH 16 750 vindt dit leuk.
 15. ozy

  ozy

  Lid geworden:
  9 sep 2010
  Berichten:
  23
  Leuk dieplader Rolf,
  Als je de boven en onder platen van de bed kan lijmen op de alu profielen dan maak je een doos constructie van ( torsie doos). Dit is veel stijver dan alleen met schroeven en je kan het maken dat het iets krom naar boven loopt in het midden. Stijver veren in de voor "dempers" van de dieplader zo ook kunnen helpen.
   
 16. raoul00123

  raoul00123

  Lid geworden:
  20 apr 2019
  Berichten:
  88
  Locatie:
  Fryslan
  bij deze een paar foto`s van de bak 20200327_205341.jpg 20200327_205352.jpg
  niet heel groot aan de linkerkant het 1/50 model en rechts de zelfde bak maar dan in 1/14

  er is ook een filmpje van iemand die hem in de slicer groter heeft gemaakt

   
 17. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.210
  Locatie:
  Achterhoek
  Kijk, daar had ik hem een keer gezien. Bedankt Raoul.

  @ Ozy, verlijmen van het bovendek is een dingetje wel.....Je komt nooit nergens meer bij en moet de trailer slopen.
  Ik had nog een ander idee maar dat moet ik nog verder uitwerken maar bedankt voor het meedenken.
   
 18. ozy

  ozy

  Lid geworden:
  9 sep 2010
  Berichten:
  23
  @ Ozy, verlijmen van het bovendek is een dingetje wel.....Je komt nooit nergens meer bij en moet de trailer slopen.
  Ik had nog een ander idee maar dat moet ik nog verder uitwerken maar bedankt voor het meedenken.[/QUOTE]
  Rolf als je de onder plaat in 3 stroken maak dan kan je of de middelste of de 2 buitenst lijmen dan kan je nog van voor na achter. Met voor spanning zo het ook met schroeven/bouten maar de bewegen altijd iets. Probeer eerst je ander idee als de werkt dan is de problem ook opgelost.
   
 19. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.210
  Locatie:
  Achterhoek
  Tja Rolfiedolfie dan moet je toch wat....... Met mezelf aan het brainstormen geweest en besloten het dek toch "dicht" te maken. Een zelfde plaat alu als onderop (ik had er 2 besteld, voorzienend??) er bovenop plakken. Maar dan moet achter wel stroom en lichtsignalen kunnen aankomen.....

  Rommelbakjes en nadenken. Er moesten in principe 8 aders naar achteren, maximaal...... He was da? Flatcable?.....Flatcable!!!!!!

  [​IMG]

  [​IMG]

  Tja, en dan merk je wel weer hoe hard dat spul eigenlijk is. Zo nauwkeurig mogelijk printen is wel handigste. Ik zou nu met tekenen ook weten hoe ik hier een mooie doorvoer zou kunnen maken maar om daarvoor alles opnieuw te printen??? Denk het niet. Dadelijk zie je er ook nooit niets meer van.

  [​IMG]

  [​IMG]

  10 aders van voor naar achteren. Daar moet het mee gebeuren. Nog even goed nadenken...... is het dat?

  OK, dan maar 2K lijm aanmaken. Voor het geprinte gedeelte sekondenlijm gebruikt.

  [​IMG]

  [​IMG]

  En klaar. Het gewicht neemt ook langzaam toe.

  [​IMG]

  Nog een reden voor mij om de aluplaat erop te plakken en niet meteen hout was de dikte van de vloer. Bij het bestuderen van de diverse foto's zag ik dat die vloeren best dik waren.

  Nu moest er nog iets gebeuren.......

  [​IMG]

  De uitleg volgt later.......
   
  Catwoman, Marker, bvdh en 4 anderen vinden dit leuk.
 20. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.210
  Locatie:
  Achterhoek
  Ook deze jongen staat nog steeds in de werkplaats. Met al dat gevideo en geprint werk ik er tussendoor ook wel aan hoor. De afgelopen dagen ook nog druk geweest met een volière voor onze "kip" Max zodat hij ook een buitenverblijf heeft.

  [​IMG]

  Doordat ik nu dat tekenen ook steeds meer begin te begrijpen en het ook leuker begin te vinden zelf dingen te ontwerpen en bedenken gaat er ook meer tijd in zitten. Een onderdeel ontwerpen en je bent een avond verder. Dan werkt het soms ook niet zo als je denkt....

  [​IMG]

  zo had ik dus bedacht dat de randen van het bed ook een eigen ontwerp moesten worden met daarin dan de gaatjes voor de rechthoekige leds en een gimmick....Gewoon omdat het kan! Dat vergde nog wat hoofdbrekens. Jammer is dat Thinkercad maar 4 lettertypes kent.

  [​IMG]

  Inmiddels ligt er weer eentje op de printer. De afsluiters staan op het programma voor vannacht!

  Ook een onderdeel uit eigen bekokstoving heb ik hier staan. Moet nog wat aan veranderd worden.......

  [​IMG]

  Dit moet dan hier ergens terecht komen.....

  [​IMG]

  Ik heb ook heel lang getwijfeld of ik deze trailer zou spuiten. Eigenlijk zou het meteen ook mijn proefproject 3D spuiten worden.....Een proefproject voor alles eigenlijk. Echter vind ik het 3D geprinte uiterlijk en structuur ook wel wat hebben. Het heeft een industriële look? Er zal wel iets aan gespoten worden maar dat zijn dan delen die niet geprint zijn.

  Nu ja, tot de volgende dan maar weer!
   
  Ro-tje, Mark300, Jan de Boeff en 4 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina