Vertragings schakeling schema?

  • Topicstarter Topicstarter Janssen
  • Startdatum Startdatum
Uiteraard is dit zowel electronisch als per anloge relais-techniek op te lossen.

a: electronisch: het reed-relais stuurt een "trigger"-schakeling aan, bij het sluiten van het contact, wordt éénmalig een puls (naar de wisselbediening) gestuurd...., pas na het verbreken van het reed-contact wordt de schakeling gereset .... (of de schakeling wordt gereset met een 2e reed-contact even verder op ....)

b: electro-mechanisch, ongeveer het zelfde, d.m.v. een bi-stabiel relais, schakelt het reed-contact de wissel en het relais, in deze stand schakeld het relais het reed-contact af, even verderop schakelt en tweede reed-contact het relais weer in de begin-stand ....

Bi-Stabiele relais (vroeger ???) bij bijna elke treinen-fabrikant in het programma....

Conrad levert onder bestelnr:
50 33 98-51 voor € 5,40 een 12V bi-stabiel (print) relais met '2 omschakelcontacten tot 2A t belasten.....

21 73 74-51 dit zelfde relais op een printje met kroonsteentjes voor € 13,25
 
Er zijn tegenwoordig natuurlijk allerhande systemen voor modelbanen te koop en op het gebied van vertragingsschakelingen zijn er oa. van Velleman div zelfbouw kits in de handel. Om het nu niet gelijk te moeilijk te maken beschreef ik het gebruik van een contakt rail. De werking is simpel: een contakt rail is een gedeelte waar normaal geen spanning op staat. Zaag gewoon een gedeelte van de rail door, van bv. 20cm aan weerskanten, zodat een geïsoleerd gedeelte ontstaat. Maak hieraan een draad vast welke apart op elk gewenst moment van spanning kan worden voorzien. Zo kan je dus een trein eerst het reedcontakt laten passeren en als deze dan het spanningsloze gedeelte oprijdt zal nadat de laatste as van de loc de onderbreking is gepasseerd stoppen. Dit werkt uiteraard alleen met een motorwagen aan de voorkant van de trein, zijn er treinen bij met de aandrijving in het midden dan wordt het verhaal weer anders.

Groetjes Hans.
 
Back
Top