Vragen en Tips voor CNC schuim snijden

Discussie in 'Bouwtips vliegende modellen' gestart door Vale Ouwe, 19 nov 2019.

  1. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.006
    Locatie:
    Hell
    Ik heb natuurlijk een vraag en daar begin ik gelijk maar mee.
    Wellicht hebben er meer mensen vragen over CNCsnijden en vast en zeker zijn er die antwoorden kunnen geven.

    Ik heb een tijdje geleden ook maar eens een CNCschuimsnijder gemaakt.
    Een erg complete beschrijving (incl bestellijst en stl-files voor het printen van onderdelen) is hier te downloaden; https://www.flugmodell-magazin.de/d...n-styropor-und-anderem-schaummaterial-teil-1/
    Bij Gilles Muller de GMFC-pro versie, samen met de USB-interface aangeschaft; http://gm.cnc.free.fr/en/index.html
    En na enig experimenteren lukt het me heel behoorlijk om vleugels te snijden.
    Zelfs al de wat meer complexe vleugels van de Avro Vulcan (Een Deltavleugel met pijlstelling en twee knikken in de voorlijst). Het gekozen profiel komt voor het gemak uit de kleine lijst profielen die standaard in de gmfc software zit.
    So far so good. :koud:

    Om een stuk romp als zijaanzicht te snijden (nog even geen stukjes romp) heb ik een tekening als achtergrond geladen in Fusion 360, achtergrond gekalibreerd, en in polylines over getrokken.
    Daarna geexporteerd als dxf-file en deze geimporteerd in gmfc.
    Prima. Tot dusver gaat alles lekker.

    Waar ik nu op vastloop is het volgende;
    Ik wil een stuk schuims snijden (een deel van de romp).
    De lengte is ca 600mm. Het XPS-schuim heeft dan al de afmetingen van 120 x 120 x 600mm.
    Aan de ene "kopzijde" wil ik een vierkant van ca 11 cm hebben met afgeronde hoeken (zeg diameter 20 mm).
    Aan de andere "staartzijde(?)" een cirkelvorm van 11 cm.
    Gelijk is het ook de bedoeling dat er een "kern" van 90mm tbv van een edf uit gesneden wordt.

    Het lukt me om dit te tekenen in Fusion 360, maar dan ben ik er dus nog niet.
    De gmfc-software wil graag polylines zien.
    Handmatig "overtrekken" met polylines is niet moeilijk, maar de gmfc-software wil graag wel even veel punten zien aan zowel de "kop"- als "staart"zijde.
    En dat krijg ik niet voor elkaar.:oops: Dat is handmatig vrijwel ondoenlijk.

    Ik heb afgelopen weekend Devfus foam 2 http://www.devcad.com/eng/devfusfoam.asp aangeschaft (omdat dit met polylines werkt), maar dat ik eigenlijk ook een overtrek programma.
    Best mooi en handig en daar ga ik vast wel eens iets leuks mee doen, maar niet wat ik nu zoek.

    Ik wil dus gewoon een "kop" en een "staart"-vorm kunnen tekenen waarmee de software van gmfc overweg kan. De afstand daartussen is eenvoudig in te geven in gmfc.
    HELP! ;)

    Als iemand de schuimsnijder uit de eerste link wil nabouwen en vragen heeft.
    Stel ze gerust.
     
  2. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.606
    Locatie:
    Boskoop
    Ik heb in het verleden met GMFC gewerkt (maar ik ben de licentie informatie kwijtgeraakt :(). Met het programma Profscan (downloaden via de GMFC site) kun je .dxf bestanden omzetten naar .dat bestanden, die dan weer door GMFC gelezen kunnen worden. Is dat niet een route om te proberen?
    Het lijkt er trouwens op dat GMFC ook direct dxf data kan gebruiken, waarbij je zelf het aantal punten kunt bepalen volgens de site:
    Native support of DXF objects:
    • Lines, circles, splines, polylines recognized,
    • User setting of the number of points in an object,
    Edit: oeps, dat is de Expert versie
     
    Laatst bewerkt: 19 nov 2019
  3. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.006
    Locatie:
    Hell
    Ga ik proberen.
    Dank je. Laat ik weten.

    Kun je Gilles niet een mailtje sturen?
    Mogelijk heb je nog een oud mailtje over de licentie, of een afschrift van een betaling?
    Hij kan wellicht zelf ook nog wel wat nazien.
    Bereid om te helpen is hij vast en zeker, net als dat hij vlot reageerd op mailtjes.
     
  4. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.006
    Locatie:
    Hell
    De Expert versie lijkt het te moeten kunnen en dat kan ik natuurlijk even vragen.
    Maar eigenlijk denk ik iets over het hoofd zie.
    Zo'n eenvoudige vorm zou toch in te moeten geven zijn met de professionele versie, ik zie wel ingewikkeldere vormen langskomen.
    Rhino lijkt het te kunnen? Maar dit aanschaffen heeft gezien de prijs niet echt mijn voorkeur.

    Als er geen andere/betere methode is, dan maar overwegen om de expert-versie aanschaffen.
    Uiteindelijk wil ik gewoon dat het werkt.
     
  5. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.606
    Locatie:
    Boskoop
    Nou, ik heb het even met Rhino (versie 5) geprobeerd, maar ik krijg het daar ook niet mee voor elkaar om het aantal knooppunten te bepalen.

    Edit: Met wat omwegen is het me toch gelukt, als volgt;
    - teken curves, eventueel samenstellen tot één curve
    - verdeel de curves in bijv. 100 segmenten en creëer een punt object aan de einden van ieder segment (1 commando in Rhino)
    - verwijder de curves
    - creëer een 1e graad curve door de punten
    - verwijder de punten
    Je hebt dan polylines met een vast aantal hoekpunten die je via dxf in GMFC-Pro kan importeren.
     
    Laatst bewerkt: 20 nov 2019
  6. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.006
    Locatie:
    Hell
    Ik zal van het weekend eens een trail versie van Rhino installeren en daarmee experimenteren.
    Jaren geleden wel eens van Rhino gebruik gemaakt, maar of ik aan die ervaring nog iets zal hebben?
    Ik lees wel wat je schrijft maar het zegt me helemaal niets. :oops:
    Maar ik ga het proberen.

    Met een snijdraad langs een mal was ik allang klaar.
    Maar CNC-snijden geeft wel een veel mooier resultaat en als je de "data" eenmaal voor elkaar hebt werkt het zelfs vlotter.
    De moeite waard om tijd in te steken in ieder geval.
     
  7. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.606
    Locatie:
    Boskoop
    Importeer je ontwerptekening vanuit Fusion via dxf, dgn of één van de vele formats die Rhino kent.
    Rhino commando's:
    Join om alle lijnstukken tot één lijn te smeden
    Divide om de curve in een te kiezen aantal stukken te verdelen, bijvoorbeeld 100, kies alleen de optie Mark Ends om Point objecten op de deelpunten te plaatsen
    Delete om de oorspronkelijke curve te verwijderen, en alleen de Points over te houden
    CurveThroughPt om een curve door de punten te trekken, kies Degree 1, Curve Type Interpolated, Knots Uniform, Closed
    verwijder de Points via menu Edit > Select Objects > Points, selecteer alle Points en druk op de delete toets
    Wat je overhoud is een Polyline bestaande uit rechte lijnstukken, die je vervolgens weer als dxf kan exporteren.

    Hoe ik een specifiek beginpunt van de Polyline kan bepalen, wat belangrijk kan zijn om de startpunten van twee profielen in GMFC te synchroniseren, weet ik nog niet helaas.
     
    Laatst bewerkt: 21 nov 2019
  8. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.006
    Locatie:
    Hell
    (heel veel uren verder)
    Eindelijk lukt het, en nog redelijk eenvoudig ook.

    Ik teken twee te snijden "profielen"/sketches in Fusion 360 en exporteer elk profiel/sketch als dxf-file.
    Gewoon gebruik makend van cirkels, lijnen etc (polylines niet noodzakelijk).
    Het is wel makkelijk om alvast in het profiel aan te geven waar je wilt kunnen beginnen te snijden (ergens aan de rechter zijkant) als je een "hol" profiel wilt snijden.

    Met de beide dxf-files kun je dan direct verder werken met de gmfc- software.
    Ik had de pro-versie al aangeschaft en de expert-versie al even "op zicht". Dat lijkt hier nu door elkaar heen te werken, want in de pro-versie heb ik opties die enkel voor de expert beschikbaar zouden zijn.

    Hoe dan ook; met de expert versie lukt het, en ik ga dan ook voor deze upgrade.
    In de expert-versie kun je dan de beide profielen (root en tip) probleemloos als dxf-file importeren.

    Dan ben je er natuurlijk nog niet.o_O
    Het profiel van de "root" en "tip" hebben vrijwel per definitie niet evenveel stappen om te snijden, en dan wordt het niets.
    De oplossing ligt er in om de punten in de profielen te synchroniseren.

    Je begint om in beide profielen te bepalen waar punt "0" ligt (om te beginnen) en waar het volgende te snijden punt ligt.
    (eventueel de volgorde omkeren).
    Daarna kun je in beide profielen een traject selecteren waarbinnen de punten gesynchroniseerd moeten worden.
    Meer is het eigenlijk niet.
    Voorlopig werkt het zo. Op naar de volgende uitdaging ;)
     

Deel Deze Pagina