Waarom hebben sommige electro vliegtuigen vertraging nodig ?

steffe zei:
Harold, Nico

Hierbij heb ik nog een vraag met betrekking tot de geinduceerde weerstand door de propellor:
In welke toestand, is de weerstand ontwikkeld door de prop, het kleinst? (indien de prop niet meer wordt aangedreven door de motor)

a) indien de prop vrij kan meedraaien of
b) bij ingeschakelde rem waarbij de prop stilstaat ?

Een draaiende propellor, door de wind aangedreven, is een soort windmolen. Die haalt energie uit de stroming: geeft meer weerstand. In de grote luchtvaart wordt bij propellor vliegtuigen (bv. Fokker 50 maar ook de DC3) de propellor 'in vaanstand' gezet als de motor uitgezet moet worden tijdens de vlucht. Lukt dat niet, dan heb je een groot probleem (bv. het DC3 ongeluk bij den Helder, enkele jaren geleden) Bij een electromotor is het probleem kleiner omdat die een soort vrijloop heeft. Probeer een DC3 motor maar 'ns met de hand rond te draaien .... Ook nu geldt weer vermogen = toerental x koppel
 
Als een prop door de wind draaid, dan "verbruikt" het wind energie. De lucht wordt door de molen afgeremd (omgekeerd: bij aandrijving wordt de lucht versneld).
Edit: Als je stilstaande lucht hebt en er komt een een vliegtuig met vrij draaiende prop langs, dan staat de lucht daarna niet stil meer maar beweegt in de richting waarin het vliegtuig bewoog.
Zelfde als een vrachtwagen langs rijdt en de losse bladeren achter zich aanzuigt.
Ten opzichte van het vliegtuig (met prop) is de lucht trager. Ten opzichte van de grond is de lucht versneld in tegengestelde richting van de vliegtuig beweging.

Zo'n draaiende prop gedraagd zich een beetje als een schijf en levert dus weerstand.

Voor noodgevallen werkt een langzaam draaiende grote klapschroef prima als rem om je zwever uit te hoge thermiek te halen. De prop is aangedreven en levert toch weerstand!

Reden: propsnelheid van de prop ligt dan onder de vliegsnelheid.

Een ander voorbeeld is autorotatie bij een helikopter. Met vrij draaiende rotor komt het toch heel wat rustiger naar beneden als met stilstaande rotor.

Beste voorbeeld: autogyro's! Rotor niet aangedreven. De "schijf" heeft veel weerstand (en lift natuurlijk)
 
Back
Top