(verplaatst naar microhelikopters, omdat ik de zender toch meer voor een heli heb uitgewerkt, en dit is mijn stekkie op het forum
)
Omdat de intresse naar de mx-12 toeneemt, met name onder de helikopter liefhebbers, en ik het als beginner lastig vond om de zender in te stellen, heb ik maar besloten om voor mezelf maar met name de beginnende beginners en andere een MX-12 walkthrough te maken. Hieronder zullen de verschillende mogelijkheden en functies van de MX-12 worden uitgelegd. Let op! In de schermpjes zul je de instellingen zien die voor mijn heli, x400, van toepassing zijn. Deze zullen dus niet of niet volledig van toepassing zijn voor jouw machine. Aan eventuele ongewenste gevolgen ben ik niet aanspakelijk te stellen!
. Suggesties en verbeteringen zijn welkom. Zet ze maar hieronder neer. Ik behandel voornamelijk alleen de instellingen voor de heli, omdat ik van vliegtuigen weinig tot geen verstand van heb, en dus niet weet de zender daarop in te stellen. Wellicht dat iemand anders me hierbij kan aanvullen.
De Graupner MX-12
MX-12 gereed maken voor gebruik
Om de MX-12 goed te laten werken moeten nog een aantal zaken uitgevoerd worden. Allereerts het monteren van het kristal. Let erop dat je een speciaal Graupner kristal monteerd voor een optimale werking van de zender. Het kristal moet aan de achterzijde erin gestoken worden., als op de volgende afbeelding:
Aansluiten van componenten
Het aansluiten van alle componenten zoals servo’s, ontvanger e.d. gebreurt als volgt:
Veiligheid en andere waarschuwingen
Om de MX-12 te gebruiken is het natuurlijk handig om met een volle accu te beginnen. De accu kan op twee manieren geladen worden, vanuit de zender (aan de rechter zijde zit een aansluitbus hiervoor) en door de accu zelf op te laden. Nu is het belangrijk dat je met de volgende zaken rekening houdt:
- Bij de aansluiting aan de rechterzijde is de polariteit van de stekker omgewisseld. Nornaal is bij dat soort stekkers de kern +, en de huls -, nu is dus de huls +, en de kern -. Gebruik dus voor het laden geen oude trafo die zo’s aansluiting heeft, maar koop een speciale laadkabel bij bijvoorbeeld rctechnics.
- Als je de accu vanuit de zender laad is 0.5A de maximale waarde, als je de accu zelf laad is 1.5A de maximale waarde. Mocht je nu vanuit de zender met 1.5A hebben geladen, en hij doet het daarna niet meer, dan moet je de zekering vervangen. Deze zit als je de achterkap losschroeft onder de printplaat waar de antenne op aangesloten zit.
Bij de MX-12 zijn alle knuppels voorzien van een veer, en de knuppels centreren zich weer. Bij de gasknuppel is het echter wel handig om een ratel te monteren en de veer van de desbetreffende richting te verwijderen. De ratel is als het goed is bij de zender meegeleverd, en moet gemonteerd worden met twee schroefjes op de staafjes in de zender. Let erop welk schroefje voor welk staafje je gebruikt. In de messing staaf moet een metaalschroef, in de plastic staaf moet een houtschroef.
Het is mogelijk dat je het fijner vind als de knuppels van de zender wat langer zouden zijn. Dit kan als je met een inbus sleutel het schroefje in de knuppel losdraait, vervolgens de knuppel op gewenste lengte brengt, en het schroefje weer vast te draaien.
De Mx-12 heeft de mogelijkheid om de zender met de computer te verbinden. Dit kan via de DSC (direct servo control) poort. Graupner werkt met een mono jackplug van 3,5mm, het topje is het signaal, de rest is de aarde(ground) Het onderzoek naar het maken van een geschikte kabel die in windows XP herkend wordt loopt nog, dus stay tuned. Of als je er een hebt, PB me dan.
Functies en toetsen
De volgende afbeelding laat zien welke toetsen e.d. de MX-12 bezit, en waar ze voor zijn:
Alle functies van de knopjes en wat je er mee kunt komt later aan de orde.
Bij de MX-12 moet behoorlijk wat ingesteld worden. De MX-12 heeft twee instelmenu’s, namelijk van de zender zelf, en de instellingen per model. Die van de zender zelf bereik je door de zender eerst uit te zetten, vervolgens de Scroll down + select toets ingedrukt te houden, en de zender aan te zetten. Die van het model zelf beriek je door de zender eerst aan te zetten, en vervolgens de Scroll down + select toets in te drukken. Je zult nu zien dat je in een ander menu terecht komt. Bij beide kun je met behulp van de Scroll up/Scroll down toets verschillende submenu’s bereiken, en met de select toets in dat submenu de overige instellingen selecteren. Het veranderen van de instellingen gebeurt echter met de clear, Edit +/Edit- toets.
Als je de zender voor het eerst aanzet, verschijnt er op het LCD display het volgende:
De zender zelf instellen
Allereerst gaan we de instellingen van de zender zelf instellen. Zet de zender eerst uit, houdt vervolgens de Scroll down + select toets ingedrukt, en zet de zender aan. Het MODEL SEL menu verschijnt dan op het scherm:
Het pijltje staat bij het modelnr. Door middel van de Edit +/Edit- toets kun je een van de 10 andere ingeprogameerde modellen kiezen. Door een maal op select te duwen gaat het pijltje naar TOTAL T, door op clear te drukken wis je de modelgebruikstijd.
Door vervolgens op Scroll up te duwen kom je in het MODEL NAME menu:
door de select en de Edit +/Edit- toets te gebruiken kun je #1 een naam geven. Deze verschijnt naderhand achter #1 in je beginscherm.
Door weer op Scroll up te drukken kom je in het MODEL TYPE menu:
Door op de Edit +/Edit- toets te drukken kun je aangeven of je gebruikt maakt van een Helikopter of een Vliegtuig. Door op select te duwen en clear kun je alle instelligen voor je model nummer wissen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het MODEL COPY menu:
in dit menu stelt de zender je de mogelijkheid alle instellingen van het ene model naar het andere model te kopieren. Het zou dus ook als een soort backup kunnen dienen van je juiste instellingen.door op de Edit +/Edit- toets te drukken kun je kiezen naar welk nummer model je je instellingen wilt kopieren.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het MODULATION menu:
In dit menu kun je kiezen voor PPM of SPCM. SPCM stelt je de mogelijkheid tot het gebruiken van Failsafe, maar niet elke ontvanger ondersteunt/gebruikt failsafe. Kijk dus naar de specificaties van jouw ontvanger, welke modulatiesoort deze gebruikt. Mijn Mzk sexta gebruikt PPM, vandaar dat het ook in het scherm ingestelt staat.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het STICK MODE menu:
In dit menu kun je zelf bepalen of je het gas Rechts (mode1) of Links (mode2) wilt. Dat doe je door gebruik te maken van de Edit +/Edit- toets. Door op select te duwen kun je het gaskanaal reversen voor al je modellen. Later in deze walktrough zul je merken dat het ook per model kan.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het TRAINER menu:
Door de Edit +/Edit- toets te gebruiken kun je kiezen voor NORMAL, PI.LINK, PI.LINK+SLAVE. NORMAL gebruik je als je geen leraar-leerling functie gebruikt.
PI.LINK gebruik je als de zender van de leraar is, PI.LINK+SLAVE gebruik je als de zender van de leerling is.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het SWITCH SEL menu:
D/R, Dual Rate, wordt niet gebruikt bij helikopters, maar wel bij vliegtuigen. Het is er voor om de uitslag van de servo’s via een schakelaar te regelen. Dual rate verdubbelt of halveert de uitslag. De servo uitslag kan van 0-125% worden ingesteld. Bij mij staat deze schakelaar op INDIVID, oftewel geblokkeert.
GEAR is er voor om het landingsgestel in of uit te klappen, maar bij heli’s met een GY401 o.i.d wordt deze schakelaar of functie gebruikt voor de Gyro mode. Bij mij zit deze op de rechts achter schakelaar.
FL-M is voor de flymode in te stellen. Later in deze walktrough komen de verschillende curves aan bod. Je hebt dan een curve voor NORMAL, en STUNT. Met de schakelaar die je dan aan deze functie toewijst kun je dan tussen deze modussen schakelen. Bij mij staat deze op de links achter schakelaar.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het laatste menu, het SWASH TYPE menu:
Dit menu stelt je de mogelijkheid om te kiezen tussen NORMAL, voor normale heli’s met vier aansluitingen op de swashplate, 180* CCPM, 120* CCPM, en 90* CCPM. Ik gebruik NORMAL, omdat ik een gewone swashplate heb.
Zender uitzetten, je bent klaar met de zender zelf instellen.
Einde instellen zender zelf.
Instellen gekozen model:
In het vorige deel heb je voor een bepaald model gekozen, #1, #2......Ik kies voor model #1, omdat ik nog maar een model heb. Nu zetten we de zender weer aan en krijg je als het goed is het volgende scherm:
Druk nu de Scroll down + select toets in om in het instelmenu van het modelnummer te komen. Het eerst scherm wat je dan krijgt is het menu D/R &EXP:
Deze functie wordt bij helikopters niet gebruikt, wel bij vliegtuigen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het REVERSING SW menu:
In dit menu kun je bepaalde kanalen laten omkeren. Het is wel handig dat als je de stick vooruit duwt dat de heli dan niet naar achteren gaat. De heck mag NOOIT in de zender gereversed worden, maar altijd op de gyro zelf indien mogelijk.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het SUB TRIM menu:
In dit menu kun je de kanalen trimmen zonder dat de streepjes in de balkjes in de rand verschuiven (SUB trim :wink: ).
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het TRAVEL ADJ menu:
Door steeds op de select toets te drukken kun je van de andere kanalen de uitslag van de servo’s bepalen. Bedenk dat als je een GY401 of een andere gyro met op de zender regelbare gain, deze ingesteld moet worden bij de GEAR. Dit is om het hunting effect weg te werken (Het heftig zwabberen van de staart) Dit wordt dan NIET nogmaals op de gyro ingesteld.
Door bijvoorbeeld de knuppel naar voren te duwen (dat normaal de heli naar voren beweegt) of naar achteren kun je het andere percentage bij AILERON veranderen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het THRO CUT menu:
Bij elektroheli’s is deze functie uitgeschakeld (INHIBIT). Echter bij brandstofheli’s kan deze functie wel gebruikt worden. Door op het drukknopje boven te duwen, neemt de gasservo een vooraf ingeprogrammeerde stand in, totdat het knopje losgelaten wordt.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het THROTTLE HOLD menu:
In dit menu kun je het gas een bepaalde waarde aan laten nemen als een bepaalde schakelaar omhaalt. Door de Edit+/Edit- toets te gebruiken kun je de vaste waarde voor het gas inprogrammeren als je in mijn geval de ELEV D/R schakelaar omhaalt. Ik heb deze waarde op nul, zodat de motor uitgaat als ik de ELEV D/R schakelaar omhaal. Door op select te duwen en daarna de Edit+/Edit- toets te gebruiken kun je een andere schakelaar ervoor gebruiken.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het THRO menu. Dit menu heeft twee curves. De zender geeft eerst de NORMAL curve aan. Als het pijltje bij NORM staat en je drukt op Edit+ gaat hij naar de STUNT curve. Bij mij zijn beide lineair, maar dat ligt aan je model en elektronica. Als de bijbehorende schakelaar in de aan positie staat komt er een streep onder de flymode te staan.
NORMAL gas curve:
Als je op select duwt krijg je het volgende scherm:
door op select en Edit+/Edit- te duwen kun je de waarden voor P-low(laagste knuppelstand), P-1( ¼ stand), P-MID (middelste stand), P-3 ( ¾ stand) en P-HIGH (hoogste stand) instellen.
Mijn curve waarden zijn: 0, 25, 50, 75, 100
STUNT gas curve (voor het echte werk :wink
Als het pijltje bij NORM staat en je drukt op Edit+ en vervolgens op select krijg je de STUNT curve op het scherm:
De curve waarden kun je op zelfde wijze instellen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het laatste menu, het PITCH menu. Dit menu heeft drie curves. NORM, STUNT, HOLD. De curve waarden zijn op gelijke wijze in te stellen als bij de gascurves. Als de bijbehorende schakelaar in de aan positie staat komt er een streep onder de flymode te staan.
NORMAL pitch curve
mijn curve waarden zijn: 40, 45, 55, 75, 100
De curve waarden zijn afhankelijk van de maximale uitslag van je servo’s. Beter reactie is P-HIGH bijvoorbeeld op 100.
STUNT pitch curve:
De lijn bij mij is lineair om de maximale pitchwaarden van de bladen te halen.
HOLD pitch curve:
De lijn is ook lineair, want bij mij doet t er niet toe omdat de Throttle Hold functie bij mij is om de motor te blokkeren.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het REVO MX menu:
Met dit menu kun je het toerental mixen met de uitslag van de heckservo, om te voorkomen dat als je meer gas geeft de heli rond gaat tollen. Als je een Gyro hebt die HH(Heading Hold) bezit, is dit menu overbodig, en hoef je het dus niet in te stellen. Ook dit menu heeft een NORMAL en STUNT modus. Door op select te duwen en de Edit+/Edit- toets te gebruiken kun je de UP en DOWN waarde instellen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het MX1 menu:
In dit menu kun je een bepaald kanaal met een ander kanaal mixen, en aan een bepaalde schakelaar koppelen. Door de select en de Edit+/Edit- toetsen te gebruiken kun je andere kanalen selecteren, de offset waarden instellen, en de schakelaar in te stellen. Door bij de schakelaarfunctie op clear te drukken is de mixing altijd aan. Ik heb bij mijn helikopter geen mixing gebruikt.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het MX2 menu. Hier kun je precies hetzelfde mee als bij het MX1 menu
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het laatste menu, waarin je de posities van de kanalen kunt zien:
Einde instellen model.
//EDIT:
MX-12 gebruiken om te simuleren:
- Maak volgens het menu “De zender zelf instellen” hierboven een nieuw model aan van het type vliegtuig.
- Stel de modulatie van dit model in op SPCM
- Zoek of maak een kabel met aan beide kanten twee 3,5 jack mono stekkers. Ze zien er zo uit:
- Installeer eerst Ppjoy op je PC via deze link.
- Bijbehorende installatie manual link.
- Installeer vervolgens SmartPropoPlus via deze link
- Met bijbehorende Instalatie manual
- Stel SPP zo in:
- Stop de Monokabel in je microfoon/line-in ingang en bij je zender in deje DSC poort aan de linkse zijde.
- Je kunt microfoonboost inschakelen, om het signaal te versterken.
- Ga nu naar “Start -> Configuratiescherm-> Spelcontrollers” en selecteer de virtual joystick die je met Ppjoy gemaakt hebt. Druk vervolgens op ” Eigenschappen”.
- Bij het tabblad Instellingen kun je op “Kalibreren”klikken, om je computer te af te stemmen op je zendersignaal.
- Als je dit gedaan hebt zie je in het tabblad test de balkjes bewegen als je de sticks/knopjes beweegt.
- Bij gebruik van de zender als simulator moet je altijd SPP laten draaien in windows. Je drukt dan op “hide”.
- Bij PPjoyDLL kun je eventueel het “update interval”instellen. Dit is meestal iets van 20 ofso.
- PPjoyDDL hoeft niet aan te blijven staan.
- Je kunt nu Simuleren.
Einde Simuleren
//EDIT
Nu nadert je dan het einde van deze walktrough van de Graupner MX-12.
Ik hoop dat met name de beginnende beginners onder ons hier veel aan zullen hebben(ik val geloof ik ook nog onder deze categorie :roll: )Mocht je dus nog iets zien/gezien hebben wat je denkt/zeker weet dat niet klopt, zet maar hieronder. Is mischien sticky een optie?, zodat ie makkelijk terug te vinden is?
Gegroet Rik Hermsen

Omdat de intresse naar de mx-12 toeneemt, met name onder de helikopter liefhebbers, en ik het als beginner lastig vond om de zender in te stellen, heb ik maar besloten om voor mezelf maar met name de beginnende beginners en andere een MX-12 walkthrough te maken. Hieronder zullen de verschillende mogelijkheden en functies van de MX-12 worden uitgelegd. Let op! In de schermpjes zul je de instellingen zien die voor mijn heli, x400, van toepassing zijn. Deze zullen dus niet of niet volledig van toepassing zijn voor jouw machine. Aan eventuele ongewenste gevolgen ben ik niet aanspakelijk te stellen!

De Graupner MX-12

MX-12 gereed maken voor gebruik
Om de MX-12 goed te laten werken moeten nog een aantal zaken uitgevoerd worden. Allereerts het monteren van het kristal. Let erop dat je een speciaal Graupner kristal monteerd voor een optimale werking van de zender. Het kristal moet aan de achterzijde erin gestoken worden., als op de volgende afbeelding:

Aansluiten van componenten
Het aansluiten van alle componenten zoals servo’s, ontvanger e.d. gebreurt als volgt:

Veiligheid en andere waarschuwingen
Om de MX-12 te gebruiken is het natuurlijk handig om met een volle accu te beginnen. De accu kan op twee manieren geladen worden, vanuit de zender (aan de rechter zijde zit een aansluitbus hiervoor) en door de accu zelf op te laden. Nu is het belangrijk dat je met de volgende zaken rekening houdt:
- Bij de aansluiting aan de rechterzijde is de polariteit van de stekker omgewisseld. Nornaal is bij dat soort stekkers de kern +, en de huls -, nu is dus de huls +, en de kern -. Gebruik dus voor het laden geen oude trafo die zo’s aansluiting heeft, maar koop een speciale laadkabel bij bijvoorbeeld rctechnics.

- Als je de accu vanuit de zender laad is 0.5A de maximale waarde, als je de accu zelf laad is 1.5A de maximale waarde. Mocht je nu vanuit de zender met 1.5A hebben geladen, en hij doet het daarna niet meer, dan moet je de zekering vervangen. Deze zit als je de achterkap losschroeft onder de printplaat waar de antenne op aangesloten zit.

Bij de MX-12 zijn alle knuppels voorzien van een veer, en de knuppels centreren zich weer. Bij de gasknuppel is het echter wel handig om een ratel te monteren en de veer van de desbetreffende richting te verwijderen. De ratel is als het goed is bij de zender meegeleverd, en moet gemonteerd worden met twee schroefjes op de staafjes in de zender. Let erop welk schroefje voor welk staafje je gebruikt. In de messing staaf moet een metaalschroef, in de plastic staaf moet een houtschroef.
Het is mogelijk dat je het fijner vind als de knuppels van de zender wat langer zouden zijn. Dit kan als je met een inbus sleutel het schroefje in de knuppel losdraait, vervolgens de knuppel op gewenste lengte brengt, en het schroefje weer vast te draaien.

De Mx-12 heeft de mogelijkheid om de zender met de computer te verbinden. Dit kan via de DSC (direct servo control) poort. Graupner werkt met een mono jackplug van 3,5mm, het topje is het signaal, de rest is de aarde(ground) Het onderzoek naar het maken van een geschikte kabel die in windows XP herkend wordt loopt nog, dus stay tuned. Of als je er een hebt, PB me dan.
Functies en toetsen
De volgende afbeelding laat zien welke toetsen e.d. de MX-12 bezit, en waar ze voor zijn:

Alle functies van de knopjes en wat je er mee kunt komt later aan de orde.
Bij de MX-12 moet behoorlijk wat ingesteld worden. De MX-12 heeft twee instelmenu’s, namelijk van de zender zelf, en de instellingen per model. Die van de zender zelf bereik je door de zender eerst uit te zetten, vervolgens de Scroll down + select toets ingedrukt te houden, en de zender aan te zetten. Die van het model zelf beriek je door de zender eerst aan te zetten, en vervolgens de Scroll down + select toets in te drukken. Je zult nu zien dat je in een ander menu terecht komt. Bij beide kun je met behulp van de Scroll up/Scroll down toets verschillende submenu’s bereiken, en met de select toets in dat submenu de overige instellingen selecteren. Het veranderen van de instellingen gebeurt echter met de clear, Edit +/Edit- toets.
Als je de zender voor het eerst aanzet, verschijnt er op het LCD display het volgende:

De zender zelf instellen
Allereerst gaan we de instellingen van de zender zelf instellen. Zet de zender eerst uit, houdt vervolgens de Scroll down + select toets ingedrukt, en zet de zender aan. Het MODEL SEL menu verschijnt dan op het scherm:

Het pijltje staat bij het modelnr. Door middel van de Edit +/Edit- toets kun je een van de 10 andere ingeprogameerde modellen kiezen. Door een maal op select te duwen gaat het pijltje naar TOTAL T, door op clear te drukken wis je de modelgebruikstijd.
Door vervolgens op Scroll up te duwen kom je in het MODEL NAME menu:

door de select en de Edit +/Edit- toets te gebruiken kun je #1 een naam geven. Deze verschijnt naderhand achter #1 in je beginscherm.
Door weer op Scroll up te drukken kom je in het MODEL TYPE menu:

Door op de Edit +/Edit- toets te drukken kun je aangeven of je gebruikt maakt van een Helikopter of een Vliegtuig. Door op select te duwen en clear kun je alle instelligen voor je model nummer wissen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het MODEL COPY menu:

in dit menu stelt de zender je de mogelijkheid alle instellingen van het ene model naar het andere model te kopieren. Het zou dus ook als een soort backup kunnen dienen van je juiste instellingen.door op de Edit +/Edit- toets te drukken kun je kiezen naar welk nummer model je je instellingen wilt kopieren.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het MODULATION menu:

In dit menu kun je kiezen voor PPM of SPCM. SPCM stelt je de mogelijkheid tot het gebruiken van Failsafe, maar niet elke ontvanger ondersteunt/gebruikt failsafe. Kijk dus naar de specificaties van jouw ontvanger, welke modulatiesoort deze gebruikt. Mijn Mzk sexta gebruikt PPM, vandaar dat het ook in het scherm ingestelt staat.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het STICK MODE menu:

In dit menu kun je zelf bepalen of je het gas Rechts (mode1) of Links (mode2) wilt. Dat doe je door gebruik te maken van de Edit +/Edit- toets. Door op select te duwen kun je het gaskanaal reversen voor al je modellen. Later in deze walktrough zul je merken dat het ook per model kan.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het TRAINER menu:

Door de Edit +/Edit- toets te gebruiken kun je kiezen voor NORMAL, PI.LINK, PI.LINK+SLAVE. NORMAL gebruik je als je geen leraar-leerling functie gebruikt.
PI.LINK gebruik je als de zender van de leraar is, PI.LINK+SLAVE gebruik je als de zender van de leerling is.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het SWITCH SEL menu:

D/R, Dual Rate, wordt niet gebruikt bij helikopters, maar wel bij vliegtuigen. Het is er voor om de uitslag van de servo’s via een schakelaar te regelen. Dual rate verdubbelt of halveert de uitslag. De servo uitslag kan van 0-125% worden ingesteld. Bij mij staat deze schakelaar op INDIVID, oftewel geblokkeert.
GEAR is er voor om het landingsgestel in of uit te klappen, maar bij heli’s met een GY401 o.i.d wordt deze schakelaar of functie gebruikt voor de Gyro mode. Bij mij zit deze op de rechts achter schakelaar.
FL-M is voor de flymode in te stellen. Later in deze walktrough komen de verschillende curves aan bod. Je hebt dan een curve voor NORMAL, en STUNT. Met de schakelaar die je dan aan deze functie toewijst kun je dan tussen deze modussen schakelen. Bij mij staat deze op de links achter schakelaar.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het laatste menu, het SWASH TYPE menu:




Dit menu stelt je de mogelijkheid om te kiezen tussen NORMAL, voor normale heli’s met vier aansluitingen op de swashplate, 180* CCPM, 120* CCPM, en 90* CCPM. Ik gebruik NORMAL, omdat ik een gewone swashplate heb.
Zender uitzetten, je bent klaar met de zender zelf instellen.
Einde instellen zender zelf.
Instellen gekozen model:
In het vorige deel heb je voor een bepaald model gekozen, #1, #2......Ik kies voor model #1, omdat ik nog maar een model heb. Nu zetten we de zender weer aan en krijg je als het goed is het volgende scherm:

Druk nu de Scroll down + select toets in om in het instelmenu van het modelnummer te komen. Het eerst scherm wat je dan krijgt is het menu D/R &EXP:

Deze functie wordt bij helikopters niet gebruikt, wel bij vliegtuigen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het REVERSING SW menu:

In dit menu kun je bepaalde kanalen laten omkeren. Het is wel handig dat als je de stick vooruit duwt dat de heli dan niet naar achteren gaat. De heck mag NOOIT in de zender gereversed worden, maar altijd op de gyro zelf indien mogelijk.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het SUB TRIM menu:

In dit menu kun je de kanalen trimmen zonder dat de streepjes in de balkjes in de rand verschuiven (SUB trim :wink: ).
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het TRAVEL ADJ menu:


Door steeds op de select toets te drukken kun je van de andere kanalen de uitslag van de servo’s bepalen. Bedenk dat als je een GY401 of een andere gyro met op de zender regelbare gain, deze ingesteld moet worden bij de GEAR. Dit is om het hunting effect weg te werken (Het heftig zwabberen van de staart) Dit wordt dan NIET nogmaals op de gyro ingesteld.
Door bijvoorbeeld de knuppel naar voren te duwen (dat normaal de heli naar voren beweegt) of naar achteren kun je het andere percentage bij AILERON veranderen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het THRO CUT menu:


Bij elektroheli’s is deze functie uitgeschakeld (INHIBIT). Echter bij brandstofheli’s kan deze functie wel gebruikt worden. Door op het drukknopje boven te duwen, neemt de gasservo een vooraf ingeprogrammeerde stand in, totdat het knopje losgelaten wordt.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het THROTTLE HOLD menu:

In dit menu kun je het gas een bepaalde waarde aan laten nemen als een bepaalde schakelaar omhaalt. Door de Edit+/Edit- toets te gebruiken kun je de vaste waarde voor het gas inprogrammeren als je in mijn geval de ELEV D/R schakelaar omhaalt. Ik heb deze waarde op nul, zodat de motor uitgaat als ik de ELEV D/R schakelaar omhaal. Door op select te duwen en daarna de Edit+/Edit- toets te gebruiken kun je een andere schakelaar ervoor gebruiken.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het THRO menu. Dit menu heeft twee curves. De zender geeft eerst de NORMAL curve aan. Als het pijltje bij NORM staat en je drukt op Edit+ gaat hij naar de STUNT curve. Bij mij zijn beide lineair, maar dat ligt aan je model en elektronica. Als de bijbehorende schakelaar in de aan positie staat komt er een streep onder de flymode te staan.
NORMAL gas curve:

Als je op select duwt krijg je het volgende scherm:

door op select en Edit+/Edit- te duwen kun je de waarden voor P-low(laagste knuppelstand), P-1( ¼ stand), P-MID (middelste stand), P-3 ( ¾ stand) en P-HIGH (hoogste stand) instellen.
Mijn curve waarden zijn: 0, 25, 50, 75, 100
STUNT gas curve (voor het echte werk :wink

Als het pijltje bij NORM staat en je drukt op Edit+ en vervolgens op select krijg je de STUNT curve op het scherm:

De curve waarden kun je op zelfde wijze instellen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het laatste menu, het PITCH menu. Dit menu heeft drie curves. NORM, STUNT, HOLD. De curve waarden zijn op gelijke wijze in te stellen als bij de gascurves. Als de bijbehorende schakelaar in de aan positie staat komt er een streep onder de flymode te staan.
NORMAL pitch curve

mijn curve waarden zijn: 40, 45, 55, 75, 100
De curve waarden zijn afhankelijk van de maximale uitslag van je servo’s. Beter reactie is P-HIGH bijvoorbeeld op 100.
STUNT pitch curve:

De lijn bij mij is lineair om de maximale pitchwaarden van de bladen te halen.
HOLD pitch curve:

De lijn is ook lineair, want bij mij doet t er niet toe omdat de Throttle Hold functie bij mij is om de motor te blokkeren.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het REVO MX menu:

Met dit menu kun je het toerental mixen met de uitslag van de heckservo, om te voorkomen dat als je meer gas geeft de heli rond gaat tollen. Als je een Gyro hebt die HH(Heading Hold) bezit, is dit menu overbodig, en hoef je het dus niet in te stellen. Ook dit menu heeft een NORMAL en STUNT modus. Door op select te duwen en de Edit+/Edit- toets te gebruiken kun je de UP en DOWN waarde instellen.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het MX1 menu:

In dit menu kun je een bepaald kanaal met een ander kanaal mixen, en aan een bepaalde schakelaar koppelen. Door de select en de Edit+/Edit- toetsen te gebruiken kun je andere kanalen selecteren, de offset waarden instellen, en de schakelaar in te stellen. Door bij de schakelaarfunctie op clear te drukken is de mixing altijd aan. Ik heb bij mijn helikopter geen mixing gebruikt.
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het volgende menu, het MX2 menu. Hier kun je precies hetzelfde mee als bij het MX1 menu
Door weer op Scroll up te duwen kom je in het laatste menu, waarin je de posities van de kanalen kunt zien:

Einde instellen model.
//EDIT:
MX-12 gebruiken om te simuleren:
- Maak volgens het menu “De zender zelf instellen” hierboven een nieuw model aan van het type vliegtuig.
- Stel de modulatie van dit model in op SPCM
- Zoek of maak een kabel met aan beide kanten twee 3,5 jack mono stekkers. Ze zien er zo uit:

- Installeer eerst Ppjoy op je PC via deze link.
- Bijbehorende installatie manual link.
- Installeer vervolgens SmartPropoPlus via deze link
- Met bijbehorende Instalatie manual
- Stel SPP zo in:

- Stop de Monokabel in je microfoon/line-in ingang en bij je zender in deje DSC poort aan de linkse zijde.
- Je kunt microfoonboost inschakelen, om het signaal te versterken.
- Ga nu naar “Start -> Configuratiescherm-> Spelcontrollers” en selecteer de virtual joystick die je met Ppjoy gemaakt hebt. Druk vervolgens op ” Eigenschappen”.
- Bij het tabblad Instellingen kun je op “Kalibreren”klikken, om je computer te af te stemmen op je zendersignaal.
- Als je dit gedaan hebt zie je in het tabblad test de balkjes bewegen als je de sticks/knopjes beweegt.
- Bij gebruik van de zender als simulator moet je altijd SPP laten draaien in windows. Je drukt dan op “hide”.
- Bij PPjoyDLL kun je eventueel het “update interval”instellen. Dit is meestal iets van 20 ofso.
- PPjoyDDL hoeft niet aan te blijven staan.
- Je kunt nu Simuleren.
Einde Simuleren
//EDIT
Nu nadert je dan het einde van deze walktrough van de Graupner MX-12.
Ik hoop dat met name de beginnende beginners onder ons hier veel aan zullen hebben(ik val geloof ik ook nog onder deze categorie :roll: )Mocht je dus nog iets zien/gezien hebben wat je denkt/zeker weet dat niet klopt, zet maar hieronder. Is mischien sticky een optie?, zodat ie makkelijk terug te vinden is?
Gegroet Rik Hermsen

Laatst bewerkt: