Wat is een sleper nou precies?

  • Topicstarter Topicstarter Eleanor
  • Startdatum Startdatum
@ eleanor,

Volgens mij is de Banckert een smit sleper geweest en heeft in het europoort gebied geopereerd. En had als thuis haven de Scheurhaven vlakbij Rozenburg zodat hij ook snel buitengaats was richting Maasmond.

Maar ik kan het mis hebben hoor :wink:

:oops: euhm had gedeeltelijk gelijk Het schip was in den beginne de MAASBANK en die was van smit ( 1965 ) en rond 1977 overgegaan naar Vlissingen en kreeg toen de naam Banckert. excuus :wink:

Gr Martin
 
citrorob zei:
Dat ligt eraan wat je papieren noemt. Met een groot vaarbewijs mag je in iedergeval niet beroepsmatig alles varen in de binnenwateren net als iemand met een klein vaarbewijs II. Wat je dan beroepsmatig mag varen weet ik niet. Daar heb ik mij nooit in verdiept.

Met papieren bedoel ik de Zeevaartschool, dat is nu een Marof opleiding zo ver ik weet.

Hierna ga je verder als Werktuigkundige of Stuurman al hoorde ik dat dit ook al weer verandert zou worden.

Het is toch van de idiote dat je een vooropleiding moet doen, voor Werktuigkundige en Stuurman, als je al weet dat je bijvoorbeeld Werktuigkundige wilt worden.


 
@Martin '70
Ik weet wel ,als dat er indertijd zo!n sleepboot is omgetrokken bij de Europoort waar er ook iemand bij is verdronken.
En meende als dat de MAASBANK is geweest
mvg
Frederik :D
 
In mijn herinnering was dat de Vikingbank. Volgens mij was ze niet omgetrokken, maar heeft een tros in de schroeven gehad. Hierbij is ze op drift geraakt en op de dam van Hoek van Holland gelopen en gekapseist.
Ik heb haar nog zien liggen, een trieste aanblik.

Maar even on topic de vraag wat is een sleper, kort en krachtig:
Een werkschip!

Groetjes Hans.
 
Oei Zoef en Frederik dat is van voor mijn tijd denk ik. Ik weet alleen dat ze de Maasbank heeft geheten en dat ze de Banckert is genoemd nadat ze is vehuist naar vlissingen en van Vlissingen is ze in 1988 verkocht en verhuist naar Iran en in 1991 gezonken en verloren gegaan. ( En daar was het geen schip van de woestijn, ze had toch geen bulten :lol: :wink: )

weer on topic om met dezelfde woorden te spreken als Zoef de Haas: op en top een werkschip dus :wink:

Gr Martin
 
Hoi Allemaal,

Zoef de Haas heeft inderdaad helemaal gelijk, het was niet de Maasbank (later Banckert) maar de Vikingbank die op 18 Maart 1967 verging :?.

Vikingbank_01.jpg

Foto; via Tugspotters

Vikingbank_02.jpg

Foto; via Tugspotters

Van dit type sleepboot ( :wink: ) zijn er 4 gebouwd. Eerst zijn de Steenbank (tegenwoordig Valcke) en Schouwenbank (tegenwoordig Ekster) gebouwd en een paar jaar later de Maasbank (later Banckert) en Vikingbank gebouwd. Er zitten wel wat verschillen tussen deze twee versies, maar in grote lijnen zijn ze gelijk.

De Maasbank is in 1965 bij de NRS (Nieuwe Rotterdamse Sleepdienst) haar loopbaan begonnen (daarvan zie je ook het logo aan de zijkant van het stuurhuis), daarna ging ze in 1977 naar de NVS (Nieuwe Vlissingse Sleepdienst), om vervolgens in 1981 over te stappen naar van den Akker eveneens in Vlissingen, tot slot is ze in 1988 naar Iran gegaan en is toen omgedoopt tot Takavar. Helaas is ze daar in 1991 ook aan haar einde gekomen :cry: .

De oudste twee varen dus nog steeds rond als Valcke en Ekster voor de Belgische marine en de jongste zijn beide vergaan :(.

Groetjes, Danny.
 
Danny, in de Belgische Marine hebben we enkel nog de Valcke, maar dat is een oude SMit-sleper (Astroloog??) uit de jaren '80. De oude Valcke en Ekster hebben we al jaren niet meer, maar ik heb geen idee waar die nu zijn.
Groetjes, Johan
 
Hoi Allemaal,

Oké even wat rechtzetten; de in 1960 gebouwde Steenbank is in 1972 de Astroloog geworden en in 1980 de Valcke. Die vaart inderdaad nog steeds voor de Belgische marine. De Schouwenbank die in 1960 gebouwd is is eveneens in 1972 van naam veranderd. Dat is de Astronoom geworden om vervolgens in 1981 ook naar de Belgische marine over te stappen en Ekster te worden.

Wat ik even vergeten was is dat de Ekster in 2000 verkocht is aan een particulier, maar die kocht in principe een wrak :(. Ze hebben bij de Belgische marine tijdens de revisie van beide namelijk besloten om van de twee slepers weer één goede sleper te maken. Kortom de Ekster is compleet gestript en de onderdelen zijn in de Valcke gestopt als dat nodig was. Alle onderdelen die nog niet direct nodig waren liggen ergens op een plank als reservedelen voor de Valcke te wachten. Daarom heeft hij haar begin dit jaar ook weer verkocht, of ze nog steeds ergens ronddrijft weet ik niet maar........

Tsja, zijn het zusterschepen? ik vind van wel ze vertonen immers meer overeenkomsten dan verschillen maar ze zijn wel van verschillende tekeningen gebouwd.......

Ik hoop dat het zo weer een beetje duidelijk is,

Groetjes, Danny.
 
Danny Bimmel zei:
Tsja, zijn het zusterschepen?

Als je de Maasbank/Vikingbank zusterschepen vind van de Steenbank/Schouwenbank, zijn de Smit Houston/Smit New York ook zusterschepen van de Smit Rotterdam/Smit Londen :D
 
Hoi Adam,

Juist, jij hebt het door :lol:.

Maar wat moeten we dan met de Smit Hunter........ twijfelgevalletje....... :wink:.

Afijn genoeg hierover, als de gesmeerde bliksem weer :ontopic: .

Groetjes, Danny :wink: .
 
Even wat rechtzetten over de Vikingbank.
Die is niet vergaan omdat ze een tros in de schroef kreeg maar omdat de motoren uitvielen.
Het complete verhaal van de stranding luidt als volgt:

De Griekse ms Alkyone had een deel van haar lading gelost in Rotterdam en ging op weg naar Hamburg. Er stond een stormachtige noordwesten wind, toen het schip de Waterweg uitstoomde. Net buiten de bescherming van de pieren raakte bij het geven van bakboordsroer de stuurmachine onklaar en liep het schip bakboord uit naar de banken bij de zuiderpier. De Vikingbank was na nog geen half uur ter plekke, en men accepteerde sleepboothulp.
De stranding vond even voor half zes plaats en om half zeven had de Vikingbank de tros uitstaan en met de kop op de zee werd hoog water afgewacht. De Schouwenbank en de Maasbank maakten ook vast..
De positie van de slepers in de monding van de Nieuwe Waterweg was allesbehalve ideaal te noemen. De ebstroom liep tegen de golfrichting in en de zee werd steeds ruwer.
Om even over half negen brak de tros van de Maasbank en om vijf over negen de tros van de Schouwenbank. Opnieuw vastmaken had geen zin omdat het bijna laag water was. Alleen de Vikingbank stond nog vast.

Het was net half tien geweest, toen de Vikingbank plotseling door een oprijzende grondzee stuurboord uit werd geslagen. Het water stortte zich over het achterdek en wierp de boot dwarszees, waardoor zij gevaarlijk diep over stuurboord overhelde. Aangezien de tros ook over stuurboordzijde schoof, werd de slagzij voor de Vikingbank kritiek. Tijd om door hard bakboordroer te geven de slagzij ongedaan te maken en de tros te kappen kreeg men niet, want een tweede breker drukte de boot nog verder over stuurboord. Wel had de kapitein opdracht gegeven om de sleepdraad te laten slippen, maar stuurman Wijnhorst die naar buiten sprong om de liertrommel te bedienen die op het schavot stond, achterop de brug, werd door de overkomende zee van de bruguitbouw op het achterdek van de sleepboot geslagen. Gelegenheid om de stuurman te hulp te komen kreeg men niet, omdat de machines van de Vikingbank uitvielen. Dit kwam doordat de luchtinlaat in het gangboord door de enorme slagzij water inplaats van lucht naar binnen zoog. Hopeloos overgeleverd aan de zware branding dreef het schip snel in de richting van de zuiderpier. Men probeerde nog door het uitwerpen van de ankers een stranding te voorkomen, maar het anker krabde en zo stootte vijf minuten na het uitvallen van de machines de Vikingbank tegen de uitlopers van de zuiderpier.

vikingbank.jpg


ciao,
Ronald
 
Dat van die luchtinlaat vind ik maar een vreemd verhaal.

Maar aan de motor zitten luchtfilters die de lucht uit de machinekamer zuigen.

Kan mij wel voorstellen dat er wat open heeft gestaan en er zo water in de machinekamer is gelopen en via de luchtfilters de motor in.
 
Naar aanleiding van deze stranding zijn de luchtinlaten bij de andere schepen naar een andere plaats gebracht.
 
@ Jan,
Maar dan moeten er alsnog luchtinlaten in de machinekamer zitten, anders zal de motor stikken net als evt personeel in de machinekamer.
Ron
 
Inderdaad Adam.

Het vergaan van de sleepboot Vikingbank betekende het kalf, dat eerst moest verdrinken alvorens het aanzuigsysteem van de motoren veranderd werd. Deze luchtinlaat, die eerst in de walegang zat, werd nu verplaatst naar de schoorsteen.

ciao,
Ronald
 
black sea zei:
@ Jan,
Maar dan moeten er alsnog luchtinlaten in de machinekamer zitten, anders zal de motor stikken net als evt personeel in de machinekamer.
Ron

Natuurlijk moet er lucht in de machinekamer komen, dat gebeurd dan bij de schoorsteen.
Met mooi weer is het nooit een probleem, dan staat de machinekamerdeur open, dit kan altijd niet bij een sleepboot als die aan het slepen is, vooral niet als hij als achtersleepboot fugeert.

Een paar jaar geleden is hier in het Eemskanaal de Waterpoort van Wagenborg, die als achtersleepboot zijn machinekamerdeur open had staan en doordat de stopper niet werkte kenterde, is gelukkig allemaal goed afgelopen doordat het niet in diep water was en de sleeptros knapte.
De sleepboot richte zich weer mooi op met veel stoom uit de machinekamer, alleen lag hij wat dieper wat op de foto's goed te zien is.

Maar ik heb nooit een motor gezien in die tijd kan nu anders zijn waar een aparte luchtinlaat van buiten naar de motor ging.

Heb die klere luchtfilters wel schoon moeten maken, die aan de motor zitten met gasolie, je handen krijg je wel schoon, maar je porien lijken wel mee-eters.
 
En Jan,
daarom wou Wagenborg niet dat het bekend werdt van die machinekamer deur, maar helaas voor wagenborg en mooi voor ons was er een fotograaf in de buurt. :lol:
 
Auke,

Als ik de fotograaf geweest was, dan was ik er mee naar de krant gegaan mooi zakcentje Hot News.

Ik heb die foto's ook naar jou gestuurd hoorde dat je ze uitgeprint had en in de messroom aan de wand geplakt had.
Was dat niet einde stage voor jou.
 
Hoi,
Ik denk wel een goede definitie te hebben voor een Zeesleper, AHT, AHTS en PSV.

Zeesleper,
Een schip speciaal ontworpen voor het slepen van zware installatie over oceanen en zeeen. Maar deze schepen zijn ook zodanig ingericht voor het bergen van gestrande en in problemen geraakte zeeschepen.
Goede voorbeelden hiervan zijn: Smit(wijs) Rotterdam, London, Singapore, John Ross enz.

AHT,
Een schip wat in eerste instantie ontworpen van het verslepen van installaties en in problemen geraakte schepen.
Het schip is ook ingericht voor het uitbrengen en opvissen van platform ankers en kan assisteren bij het manoeuvreren van grote installaties.
Voorbeelden van deze schepen zijn de President Hubert, Carlo Magno, Granit, Banckert enz.

AHTS,
Zie AHT maar dit schip heeft een danig groot achterdek voor het vervoeren van containers voor installaties in de offshore. Ook zijn in dit schip voorzieningen getroffen voor het vervoer van vaste en vloeibare stocks voor platformen. mogelijke ladingen zijn methanol(gespecialiseerd), Fuel, Benthonite, Cement, Barite, Brijn enz

Voorbeelden van deze schepen zijn Union Manta, Field Express en de overgrote meerderheid van de smit-lloyd schepen.

PSV,
Een PSV, of platform supply vessel, is speciaal ontworpen voor het vervoer van supplies voor platformen. Opvallende grootheden van deze schepen zijn het dekoppervlak en het volumes tot het vervoeren van Bulk ladingen.

voorbeelden van deze schepen zijn,
Shelf Express, Energy Express, Power Express, Supply en Rig Express, Highland Buglar, Far Grimshader, Lady Elizabeth, Centaur(Harms) enz.

Havenboten,
Havensleepboten, of havenboten, zijn schepen zijn speciaal ontworpen voor het werk in de havens en het assisteren van zeeschepen van en naar kaaien en jetties. bijkomende taken kan zijn het assisteren bij bergingen.

ik hoop dat dit wat meer duidelijkheid schept.

gr,
wouter
 
Back
Top