Wisboom stoomgemaal

Ik heb alleen een foto.

20231130 02 Rook uit de schoorsteen.jpg


Groet, Jan.
 
Ik heb nog wel een kort filmpje van de eerste goede rooktest met een geïmproviseerde verdeler die model stond voor het onderdeeltje dat Jan heeft gemaakt.
Volume, en de verdeling is meer dan voldoende, maar helemaal perfect is het nog niet.

De rook wordt nl. aangemaakt en dan opgeslagen in een buffertank, en dan kan met het activeren van de ventilator de rook gecontroleerd uitgeblazen worden.
Dat werkte prima bij veelvuldig gebruIk, maar lijkt minder betrouwbaar bij minder regelmatig gebruik zoals nu in het laag seizoen.
De afstemming tussen het volume, buffer en opwarmtijd is nog niet optimaal.


gr. Jan B.
 
Laatst bewerkt:
@Willem, het doel van deze opstelling is dat de „rook“ wordt afgevoerd buiten de vitrine i.v.m. vervuiling.
Nadeel is dat de kroon van de schoorsteen door de zijruiten gezien niet opvalt door spiegeling van de horizontale ruit.
Achteraf bekeken was het misschien mooier geweest de top van de schoorsteen net onder de horizontale ruit te houden en het rook afvoerpijpje te verlengen met een doorzichtig stukje.

Groet, Jan.
 
Ik vind het er heel natuurlijk uit zien.
Ruikt de rook ook naar rook (kolen) of is er toch een grens (qua mogelijkheden)?
Maarten, de rook is eigenlijk stoom….gemaakt van rookvloeistof. Dat is meestal een combinatie van water en bijv. glycerine. Het materiaal dat hier wordt gebruikt is zoals ook in theaters en bij live shows wordt gebruikt.
De stoom condenseert wel weer snel maar blijft toch net wat langer zichtbaar omdat om de hele kleine druppeltjes een filmpje van glycerine zit.
Maar daarom krijg je bij de uitstroomopening na verloop van tijd een vettige aanslag van de neergeslagen glycerine. En ook daarom steekt de kop van de schoorsteen er een beetje bovenuit.
Dus geen echte rook en geen kolengeur….

Gr. Jan
 
Laatst bewerkt:
Vanmorgen samen met Jan Walpot in Kinderdijk geweest om de maquette een onderhoudsbeurtje te geven. Inmiddels is het Werelderfgoed na de rustige winterperiode weer helemaal voor het publiek open en draait de maquette volop mee in de programma’s van de vele duizenden bezoekers.
Tot onze grote tevredenheid werken al onze mechanisch en electrische details zonder problemen….nog wel is er finetuning nodig in de programmering van de aansturing, maar dat deel van het project ligt niet in onze handen.

Verder merken we dat de rook uit de schoorsteen toch een beetje in de vitrine dringt. Dat is ook niet helemaal onverwacht….maar daardoor zit er na verloop van enkele maanden toch een vettige aanslag aan de binnenkant van de vitrine.
Schoonmaken van het glas is dan ook regelmatig nodig. Maar het toevoegen van een “afdichting” in de vitrine rond de schoorsteen zal zeker een heleboel verbetering geven. Dus dat is een nieuw aandachtspuntje voor SWEK.

Het wisboomgemaal, met daarin onze maquette, trekt wel belangstelling……en werk voor de gidsen…..
Een foto van vandaag…….. op een druilerige dinsdag morgen in april rond 11.00 uur….
(mooi te zien hoe de schoorsteen uit de vitrine omhoog steekt..)
Rechts en links de grote riemaandrijvingen van de gerestaureerde pompinstallatie uit 1925.
IMG_7273.jpeg
 
Laatst bewerkt:
ik was toevallig van de week in de buurt van kinderdijk tijdens het maken van een fietstocht. Natuurlijk even gestopt om naar dit fantastische model te kijken.

Was erg leuk om dit verhaal en de bouw van het gemaal te volgen. In werkelijkheid nog indrukwekkender!

IMG_6723.jpeg


Gewedlig gedaan!

Jeroen
 
Is er voor belangstellende ook een barcode waarmee ze naar dit hele verhaal van de bouw gaan?
Want wij hebben zoveel meer gezien en daar van genoten!

Ja, na zo’n lange tijd op dit forum de bouw te hebben gevolgd verwacht je dat er ter plekke iets over de bouw en de bouwers is vermeld. Niets kunnen vinden. In alle eerlijkheid dat geldt ook voor alle andere vrijwilligers die dit gemaal hebben gerestaureerd. Het enige wat je kunt vinden zijn de namen van bestuursleden en sponsors. Zo gaat dat met vrijwilligerswerk, liefde oud papier en zo!

Jeroen
 
Jeroen, onze namen staan vermeld op een plaatje naast het bedieningspaneel.
Op een ander plaatje staat dat wij bouwers zitten te rusten op het bankje voor het gebouw.
Maar Jan en ik zijn het er over eens dat er nog meer uit te halen is, b.v. met een toelichtende video.
Ook de licht effecten voor stromend water kunnen mooier.
Groet, Jan.
 
Back
Top