Hoi Hans, bleef Dennis bij alle figuren wel binnen de box? Jaren geleden vloog hij ook al zo en toen was dat niet altijd het geval. Zelf vind ik het wel een mooie vliegstyle. p.s. nog gefeliciteerd met het kampioenschap
Lees de Australische visie: http://aussiemodelflyers.blogspot.com/ What is the real story from Portugal?
Een YS vlieg je met bv. een 18.1x11.1 prop. Er zijn echt wel electromotoren te maken die zo'n prop met hetzelfde toerental rondslingeren. Alleen willden de huidige electrovliegers, om de verkeerde redenen volgens mij, allemaal van die belachelijk grote latten rondslingeren bij lagere toerentallen. Ik geloof er geen snars van dat een YS170 CDI meer vermogen heeft dan een electromotor, het zit 'm alleen in de configuratie van die electromotoren waar het nu nog fout in gaat. Het is wachten tot er een keer een fabrikant komt die niet een 24x13 lat als uitgangspunt neemt..
Die australiers zijn wel erg zuur. VOlgens hen zouden geloof ik alle juryleden eikels zijn en niet goed opletten. Chistophe en Benoit zouden niet kunnen vliegen etc. Wel erg kort door de bocht. De eindstand was misschien wat vreemd, maar ik geloof niet dat wat daar staat nu echt het hele verhaal is......
Er volgt daarna wel een aardige discussie. In een spinn-off draadje ook de suggestie om electronische hulpmiddelen voor de jury te introduceren. 'hawk-eye: the plane is out'
Vraag aan Bob, Job, Haijo, of wie het nog meer misschien gezien heeft.. Het gaat om de WindS waar sebart mee vloog.. had hij op zijn model nu een glasvleugel zitten, of toch houtbouw/folie?
Wind S houtbouw met folie Volgens Seba zelf vloog hij met een van eerste productie modellen die hij 3-4 weken voor de competitie had ontvangen. Hij bevestigde de prijs van 1500 euro en de eerste leveringen zouden nu ongeveer gedaan kunnen worden. De kist wordt geproduceerd in dezelfde fabriek waar zijn andere modellen gemaakt worden. De SFG's worden los meegeleverd die je er dan zelf op kan plakken. Het contra-roterende propellor systeem kost 2500 euro inclusief de Hacker en wordt voor dat geld geinstalleerd in Italie. Roald
Inderdaad Alex: :shock: :shock: :shock: Heeft iemand (verwijzing naar) foto's van dat contraroterend systeem? En wat is de prijs van de Hacker die er in zit (afronden op honderd-tallen mag ) ? Dan weten we ongeveer de prijs van het kale systeem.
Hieruit leid ik af dat de beoordeling door een mens gebeurt en niet door een meter, en dus subjectief is. Dit verbaast me eerlijk gezegd nogal. Lijkt me een dankbare bron voor jury-protesten. Om te scoren bij een vrouw, moet je haar juist veel aandacht geven. Allemaal dertigers en veertigers in deze discussie en NOG moet ik jullie daarop attenderen.
HEt contra-roterende prop systeem kost het belachelijke bedrag van 2600 euro: Conter Rotating Power System(2???????) Daarvoor krijg je de Hacker binnenloper, een Hacker/Jeti spin regelaar, 2 carbon props en een spinner. Als we dan 'reguliere F3A spullen' pakken, en dat optellen: Hacker C50 14XL: 545 HAcker/Jeti SPin 99 opto: 180 2 carbon props: 120 spinner: 60 Totaal: 905 euro. Dan kost 'het systeem' dus 2600 - 905 = 1695. En dat voor een paar andere tandwieltjes in de gearbox en een extra hol asje. Voor dat geld, kun je beter de standaard spullen kopen en dan de gearbox-verandering + het holle asje door een specialist laten maken.
Mijn Japanse is een beetje roestig de laatste tijd maar ik vermoed een planetaire gearbox zodat beide props evenveel koppel (of vermogen?) opslokken. Dan nog lijkt me 1700Euro lichtelijk van de pot gerukt. Dit lijkt me dan toch stukken goedkoper (let op het jaartal!): http://home.hetnet.nl/~ronvans/outrunner/contrarotating_tandem_lrk.doc Nog meer succesvolle coaxiale contra-roterende zelfbouw, groot en klein: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=246407&highlight=contrarotating
Dat is helemaal niet nodig toch? Het zijn gelijke props, als ze hetzelfde toerental draaien, ben je dus klaar. Sterker nog, planetair lijkt mij in dit geval juist onwenselijk. Je krijgt dan namelijk verschillende toerentallen, of de kans daarop, en daarmee dus een random torqueresultaat op je toestel, terwijl de bedoeling juist was dat de torque weg zou vallen.. Dat zou van de wal in de sloot zijn..
Verderop kan je lezen dat dat op misverstand berustte er zat een vertaalfout van het Engels naar het Japans.
Dat had ik gezien Hans, het ging mij niet om de vertaalfout maar het feit dat de geluidsbeoordeling niet objectief is als een mens dat doet.
De geluidsmeting wordt dan ook met een dB meter gedaan. Een jurylid heeft echter daarnaast de mogelijkheid een geluidspenalty op te leggen. Ondanks dat een toestel aan de dB norm voldoet, kan het geluid toch heel naar, hinderlijk, etc. zijn. Daar kan een jurylid, inderdaad subjectief, een penalty voor opleggen. Pas als alle juryleden dat doen, of een meerderheid, ken niet de exacte regels, wordt die penalty ook echt doorgevoerd.
Dan is het nog lastig.. het gaat denk ik voornamelijk om de bijgeluiden die sommige kisten maken in de lucht, zoals het typische gefluit van een Spark tijdens een rol.