XT60 stekkers

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Peter58, 26 jul 2020.

 1. Peter58

  Peter58

  Lid geworden:
  4 nov 2019
  Berichten:
  1.412
  Locatie:
  Vrouwenparochie
  Hallo mannen,
  Ik ben bezig de xt60 stekkers te monteren, maar bij de eerste gebeurde waar ik al bang voor was, het plastck smelt. Had eerst geprobeert ze uit elkaar te halen maar dat gaat niet, hoe doen jullie dat?
  Grt peter.
   
 2. timmybeetle

  timmybeetle

  Lid geworden:
  3 sep 2010
  Berichten:
  248
  Locatie:
  Helden
  XT60

  Ik doe altijd de contra stekker erop zetten, en dan pas solderen.

  grts Hans

  En als ik het zo lees heb je hem veel te lang heet gemaakt?
  Welke soldeer bout gebruik je dan! toch geen 100Watt he
   
  lecraM vindt dit leuk.
 3. Peter58

  Peter58

  Lid geworden:
  4 nov 2019
  Berichten:
  1.412
  Locatie:
  Vrouwenparochie
  Er schreef iemand dat je er een zware bout voor moest gebruiken, dus gedaan :(
  En ik weet niet hoeveel watt dat ding is, is al 40 jaar oud.
  Grt peter
   
 4. timmybeetle

  timmybeetle

  Lid geworden:
  3 sep 2010
  Berichten:
  248
  Locatie:
  Helden
  Beste Peter

  Wel die iemand heeft je dan geen plezier gedaan zo te lezen.
  60watt is voldoende en solderen is een kunst.

  groet Hans

  ff googlen

   
 5. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.566
  En vooal, snel werken en eerst de kabel en de soldeerplaats op de connector vertinnen.
   
 6. Peter58

  Peter58

  Lid geworden:
  4 nov 2019
  Berichten:
  1.412
  Locatie:
  Vrouwenparochie
  Het lijkt op het filmpje zo makkelijk,pressies zo gedaan maar het werkt niet. Wat een but stekkers :mad: die gaan de kliko in! Zelfs mijn grote soldeerbout lukte het niet, soldeer wil niet vloeien, todat het plastic smeld.
  Grt peter.
   
  Laatst bewerkt: 26 jul 2020
 7. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.566
  Dan doe je echt iets verkeerd. Er is niets mis met XT-60 connectoren. Neem een goede en schone soldeerbout en harskernsoldeer. Soldeer de connectoren zelf altijd met een Weller Magnestat met een vermogen van 60 watt en met een korte, stompe soldeerpunt. Dan wordt de warmte gemakkelijker overgedragen al in het filmpje. Daar wordt een spitse punt gebruikt.
   
 8. Peter58

  Peter58

  Lid geworden:
  4 nov 2019
  Berichten:
  1.412
  Locatie:
  Vrouwenparochie
  Ik heb de grote in een punt geveild, gebruik ook harskernsoldeer, draad en conector vertind dat ging goed.
  Maar aan elkaar solderen ho maar :mad: plastick smeld bij te lang hem er op houden.
  Het had handigger geweest als je de stiften er uit kon halen.
  Grt peter.
   
 9. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.566
  Als de draad en de connector niet aan elkaar solderen, dan is er te weinig warmteoverdracht naar het metalen deel van de connector en de vertinde draad. Het plastic wordt blijkbaar wel warm genoeg om te smelten. Plastic smelt sneller dan soldeertin. Voeg tijdens het aan elkaar solderen een klein beetje tin toe. Dan vergroot je het oppervlak waarmee de warmte wordt overgedragen. Krijg de draad probleemloos gesoldeerd voor het plastic smelt.

  Goed solderen is best lastig en vraagt veel ervaring. Het is een vaardigheid die vaak wordt onderschat.
   
 10. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  10.710
  Locatie:
  Nootdorp
  Ik heb eigenlijk altijd hetzelfde probleem. Vertinnen gaat prima maar het samensmelten lukt niet, het duurt gewoon te lang. Ik gebruik een 30 watt boutje.
   
 11. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.566
  30 watt is wel erg weinig. Zeker als de koperdraad dik is. Dan vloeit er te veel warmte in de koperdraad weg en wil het tin niet smelten.
   
 12. JaapDMC

  JaapDMC

  Lid geworden:
  12 aug 2012
  Berichten:
  85
  Locatie:
  Friesland
  Solderen was bij mij ook altijd een grote bron van frustratie, tot ik een goed soldeerstation (80 Watt met temperatuursregeling) met 5 verschillende soldeerpunten kocht.
  Daarna ging het solderen met plezier, van XT90 connector tot miniatuur printspoortjes op flightcontrolers.
  Het is een flinke investering, maar je hebt er je hele (modelbouw)leven plezier van.
   
 13. Huibert

  Huibert

  Lid geworden:
  5 sep 2005
  Berichten:
  2.721
  Locatie:
  IJsselstein
  Hier wordt voor deze stekkers de weller 80 watt gebruikt. Eerst even de contra stekker plaatsen en dan de bout ertegen aan beetje tin en het vloeit direct. Dan draad, welke al vertind is, erbij pakken. Bout weer tegen de stekker beetje tin erbij, je zult zien dat de tin direct smelt, dan kan de kabel er direct in gestoken worden en klaar is het;)
   
 14. Rick NL

  Rick NL The First Aviators

  Lid geworden:
  18 apr 2008
  Berichten:
  3.447
  Locatie:
  Gouda
  Wanneer je moet gaan vijlen aan een soldeerpunt heb je een probleem. Een probleem dat met zware 'oude' soldeerbouten vake voorkomt. De bout wordt té heet, de soldeer én de punt zullen te snel oxideren. De warmteoverdracht is door die oxiden slecht, de harskern verbrand voor dat deze het oxideren van de koperdraad en stekker kan voorkomen.

  Met een voldoende zware, maar temperatuur geregelde bout en harskern soldeer gaat het solderen van alle stekkers goed. Voor een XT60 moet een geregelde bout met 60W of meer, op ~ 340°C voldoende zijn. Eerst de draad vertinnen, dan de connector licht vertinnen, daarna de boel samen solderen met toevoeging van een klein beetje tin.
   
 15. Mugen MRX-3

  Mugen MRX-3

  Lid geworden:
  21 jan 2004
  Berichten:
  660
  Locatie:
  st Willebrord
  Precies wat Rick zegt wilde ik ook al melden,
  Zodra je gaat veilen aan de punt kan je hem wegknikkeren......
   
 16. Peter58

  Peter58

  Lid geworden:
  4 nov 2019
  Berichten:
  1.412
  Locatie:
  Vrouwenparochie
  Tja oude bout is nog van koper, dus niet zo als de moderne soldeerbouten.
  Die regelbaare zijn erg duur :eek: zal morgen eens kijken naar een 80watt bout, heb nu al 3 bouten van 10, 30 en 40 watt.
  Die oude groten weet ik niet wat het vermogen is.
  Grt peter
   
 17. evbragt

  evbragt

  Lid geworden:
  6 jan 2009
  Berichten:
  1.551
  Locatie:
  Oss / MVC Berlicum
 18. Peter58

  Peter58

  Lid geworden:
  4 nov 2019
  Berichten:
  1.412
  Locatie:
  Vrouwenparochie
  Tnx, direct besteld :)
  Grt peter
   
 19. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  12.133
  Locatie:
  Woerden
  Met een oude bout en een goed punt moet het ook kunnen maar dan moet je het wel goed doen. Dat is lastiger dan het lijkt vooral als je het iemand ziet doen die het goed kan. Voor mij is het min of meer dagelijks werk dus met een goede soldeerbout is het geen probleem en ook met die oude lukt het me. :rolleyes: Dat betekent niet dat ik een goede temperatuur geregelde soldeerbout niet prefereer!
  Als je een voor "ons hobbyisten" best goed soldeerstation wil kopen kan je aan DIT station denken. Het kost niet zo gek veel en presteert best goed. Zelf heb ik zo'n ding nu een jaar of 7 en hij doet het gewoon goed. Pas wel op waar je hem koopt want de prijzen kunnen verschillen van €60 tot wel €150 voor precies het zelfde station. Bij een "professioneel" bedrijf verkopen ze precies het zelfde soldeerstation voor de belachelijke prijs van maar liefst €154,50 ex BTW! Waar halen ze de moed vandaan. :stout:
  Voor het zwaardere werk zoals landingsgestellen solderen heb ik een 60W Weller bout en voor het nog zwaardere werk een klein gasbrandertje. Die laatste is voor de elektronica natuurlijk totaal ongeschikt. ;)
  De temperatuur moet hoog genoeg zijn om je tin te smelten maar dat gebeurt al bij ongeveer 200°C afhankelijk van de samenstelling van het soldeertin. Waarom dan de bout op meer dan 300°C instellen? Omdat je al het metaal wat je wilt solderen heet genoeg moet maken (>200°C) zodat het soldeertin er mee kan legeren dus hechten. De warmte die daar voor nodig is wordt onttrokken aan je stift die dus afkoelt. Als je een grote dikke stift hebt zal daar een flinke "voorraad" warmte in zitten dus wordt alles snel genoeg warm om te kunnen solderen. Een te dunne of te koude stift koelt te ver af waardoor de zaak niet warm genoeg wordt en het tin net wel smelt maar niet kan hechten aan het andere metaal, vooral aan die dikke contacten van de connector. Je bent dan geneigd om de bout er langer op te houden om alles warm genoeg te stoken maar ondertussen zal het plastic ook warm worden en gaan smelten. Je moet dus een balans vinden tussen de warmte en de tijd om zo iets goed te kunnen solderen, dat is best lastig als je daar nog weinig of geen ervaring mee hebt.
  Overigens is dit niet perse een probleem voor hobbyisten (niet verkeerd bedoeld!). Het bedrijf waar ik werk maakt allerhande elektronica voor even zo vele klanten. Nog niet zo lang geleden moesten we een print maken met daar een nogal speciale connector op. Volgens alle specificaties kon die connector met de machine geplaatst worden en in de reflow oven gesoldeerd worden. Helaas bleek dat niet te kloppen, alle connectoren zakten tijdens het solderen in elkaar omdat het plastic smolt. De oven konden we ook niet kouder instellen want dan zou het soldeer niet meer smelten. Uiteindelijk bleken de specificaties niet helemaal (helemaal niet?) te kloppen en hebben we alle connectoren met de hand moeten plaatsen en solderen. We konden niet alle 12 pennen in één keer achter elkaar solderen, dan werd alles ook nog te heet. Dus de eerste connector plaatsen en 1 pen solderen, dan de tweede en 1 pen solderen dan de derde en 1 pen solderen. Dan terug naar de eerste en de tweede pen solderen en zo verder. Een hoop werk en tijdverlies waar wij verder niets aan konden doen maar waar de klant niet blij mee was. Het komt dus vaker voor. ;)
   
  RTrider en verfbrander vinden dit leuk.
 20. Tbird2

  Tbird2

  Lid geworden:
  7 nov 2008
  Berichten:
  521
  Locatie:
  Doesburg
  Alternatieve optie is natuurlijk een andere stekker gebruiken.
  Ik ben geen fan van de XT60 en XT90 stekkers, niet alleen voor het solderen, maar vind ze ook moeilijk los komen.

  Ik gebruik losse 4mm pluggen of EC3, maar meest EC5.
  Kun je gewoon met een zware bout een smelt-badje tin in de plug maken, kabel er langzaam in laten zakken, en ik denk dat ik dan een goede verbinding heb.
  De pluggen steek je dan later in de stekker, presies zoals je wilt.

  Is mischien een optie.
   
  Helikapoter vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina