HobbyKing Graphene Lipo test!

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door DutchRC, 10 mrt 2016.

  1. 666yeti666

    666yeti666

    Lid geworden:
    22 jul 2004
    Berichten:
    3.862
    Locatie:
    Nijmegen
    Komt zeer goed uit de testen dus!
     
  2. Frits37

    Frits37

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    158
    Ik heb twee graphenes van HK ontvangen, 3S 2200 mAh. Bij het gebalanceerd laden bleef de eeste op 12,25 volt steken ('full')en de cellmeter gaf 4,200, 4,009 en 4,019 volt aan. Gevalletje garantie of nog te redden? De andere graphene laadt wel netjes door tot 12,60 volt. Ik laad met een Imax B6 van ongeveer 1,5 jaar oud; geen dure lader maar hij doet het tot dusverre prima.

    N.b. op de verpakking staat een waarschuwing in het rood: 'shipped at 30% charged, return to storage charge asap'. Misschien zijn ze te voorzichtig geweest voor het vervoer.
     
    Laatst bewerkt: 8 okt 2016
  3. DutchRC

    DutchRC

    Lid geworden:
    26 jun 2011
    Berichten:
    1.933
    Locatie:
    Zwolle - Overijssel - NL - Earth
    Dat lijkt me wel een garantie gevalletje inderdaad.. Dat verschil zou ik te groot vinden...
     
  4. Adop

    Adop

    Lid geworden:
    22 jun 2007
    Berichten:
    813
    Locatie:
    Putten
    We zijn weer wat verder met het testen 2200mah 4S 45C, de hoofddraden blijken niet goed vast te zitten bij beide lipo's zijn
    ze inmiddels los van de lipo's gelukkig geen crash veroorzaakt.
    ook zijn ze ''bol'' aan het worden belasting is tussen de 70-80A ongeveer 40x geladen
    dus het positieve is er iets van af inmiddels
     
  5. Frits37

    Frits37

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    158
    Ik heb de discutabele lipo een keer ontladen tot ca 3,4 volt per cel en daarna gebalanceerd opgeladen. Het duurde ruim 3 uur, met heel lang 0,1 tot 0,3 Amp. per cel, maar hij ging uiteindelijk wel door naar 12,60 volt. Dus misschien is 'ie toch OK.
     
  6. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    91
    Locatie:
    Helden
    Hoi
    ADOP
    testen 2200mah 4S 45C en belasting is tussen de 70-80A is 36C?
    helaas moet ik je toch mededelen dat een lipo van 36 C ik nog niet gemeten heb met mijn Wyane Gills lipo checker.
    Je mag blij zijn als je 25C haalt ( max dus 55 A ) dat je LIPO's dus "bol " worden is dan ook wel te verwachten.
    Frits37
    Een lipo moet normaal binnen 45-60 minuten vol geladen kunnen worden als hij op 20%staat, 3 uur is echt belachelijk te lang.
    Zou er toch een garantie claim van maken nu het nog kan.

    mvg Hans
     
  7. Frits37

    Frits37

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    158
    timmybeetle, bedankt voor je reactie: ik zie het nog even aan. Als het zo lang blijft duren (hij gaat redelijk snel naar de 12,4 volt en begint dan te 'zeuren' met tienden van ampères erbij), dan maak ik er een garantiekwestie van.
     
  8. Adop

    Adop

    Lid geworden:
    22 jun 2007
    Berichten:
    813
    Locatie:
    Putten
    Hans het zal niet geheel altijd kloppen maar als er 45C tot 90c op staat dan ga ik er vanuit dat ze het aankunnen maar hoe meet je deze juiste waarde ik ken er geen meter voor ?
     
  9. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    536
    Locatie:
    Amsterdam
    De juiste meter is de ESR meter van Wayne Giles, deze meet door de lipo met een pulse van 16 amp te belasten. Met het resultaat geeft deze een waarde waarbij je de lipo veilig en langdurig kan belasten. Met de Graphene 2200 45/90 is 40C is haalbaar, mits je de lipo voorverwarmd naar 40 graden. Tot op heden houden mijn Graphene lipo's het goed, ik belast ze met max 30C. Nu het weer kouder wordt verwarm ik ze of belast ze niet zwaar.
    Ik heb nog geen lipo's gemeten van welk merk dan ook, die met een temperatuur van 21 graden de aangegeven C waarde halen.

    Zie mijn bericht op pag 1:

    Als ik de graphene lipo's meet met een ESR meter van Wayne Giles krijg ik de C waardes waarbij ik de lipo veilig kan belasten. Lipo's in het algemeen kunnen meer leveren als ze zijn voor verwarmt tot een graad of 40. Het verwarmen van de lipo door overbelasting is killing.

    Ik kom ongeveer op deze waardes uit:
    45/90C
    21graden 23-25C
    40graden 40-42C (voorverwarmt)

    65C/130C
    21graden 29-31C
    40graden 46-48C (voorverwarmt)
     
    Laatst bewerkt: 20 okt 2016
  10. cdrom flyer

    cdrom flyer

    Lid geworden:
    19 mrt 2006
    Berichten:
    4.200
    Locatie:
    Uithoorn
    Volgens mij maak je er een te groot probleem van.
    Als aan het einde van het laden de stroom tot minder dan 1/10 van de ingestelde waarde is gezakt breek dan het laadproces af als ook het balanceren nagenoeg correct is uitgevoerd.
    Het verder laden kost meer tijd dan dat het vliegtijd oplevert.
    Het warm worden tijdens belasten is trouwens ook een goede indicatie of er sprake is van over overbelasting.
    De C waarde is een grove indicatie van wat een nieuwe lipo zou moeten kunnen leveren.
    In de loop van de levensduur zal de lipo echter steeds meer moeite hebben om deze waarde te halen.
    Pas lang na de in gebruikname van een nieuw type lipo krijgen we inzicht in de lange termijn kwaliteit van lipos.
     
    Laatst bewerkt: 22 okt 2016
  11. Frits37

    Frits37

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    158
    Na een paar keer laden en ontladen gaat het nu beter. Alsof 'ie op gang moest komen.
     
  12. Adop

    Adop

    Lid geworden:
    22 jun 2007
    Berichten:
    813
    Locatie:
    Putten
    Hans bedankt voor je uitleg en metingen ik had erover heen gelezen op pagina 1 ,ik heb een verwarmde lipo''zak'' inmiddels
    maar 40graden zal niet meevallen zeker niet de middelste cel , op zich zou je zeggen indien ik ze rustig ''warmvlieg'' dan bereikt hij vanzelf die 40gr alleen ja wanneer is dat precies je zou een temp sensor erop moeten plakken en rond de 40gr dan pas belasten maximaal
     
  13. HeliKoper

    HeliKoper Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    436
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Ik heb van een servosnoertje een laadsnoer met 2 pennen gemaakt. Daarmee kun je makkelijk de celspanningen via de balanceeraansluiting meten en ook 1 cel apart opladen met een kleine laadstroom. Dat scheelt je het eindeloos balanceren bij een pack wat om een of andere reden uit balans is.

    image.jpeg
     
    Arthur Hendriks vindt dit leuk.
  14. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.235
    Locatie:
    Woerden
    Prima idee maar pas wel heel goed op dat je de + en de - niet omwisselt!! Dan kan je best snel een fikkie creëren. Bij deze oplossing is die kans vrij groot, vooral ook omdat je twee zwarte bananenstekkers hebt gebruikt.
    Zeg nu niet dat je heel goed oplet en dat het nog nooit fout is gegaan. Dat zeg ik ook wel eens en dat is tot nu toe altijd gelogenstraft. Murphy (de optimist) schreef het ook al: "alles wat fout kan gaan zal ook fout gaan. ;) Helaas maar het zal jou dus gegarandeerd ook overkomen. :rolleyes: Meestal heb je dat wel op tijd in de gaten en zal (grote) schade voorkomen kunnen worden maar Murphy (de optimist) schreef ............
     
  15. HeliKoper

    HeliKoper Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    436
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Ik kijk naar de kleur draad :)
    Maar je hebt gelijk: het is tricky, zeker als je een cel middenin bv een 6S moet hebben.
     
  16. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    8.889
    Locatie:
    Nootdorp
    Dat is vragen om problemen ! Gegarandeerd dat je hem een keer verkeerd insteekt en dan heeft 1 cel van je pakket dus een oplazer gehad.
    Waardoor je hele pakket om zeep is wegens ongelijke cellen.
     
  17. HeliKoper

    HeliKoper Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    436
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Je hebt helemaal gelijk. Dit is veel veiliger:hammer:

    Serieus: het is voor die ene keer dat zoiets nodig is. Ik pas wel op en probeer meneer Murphy op gepaste afstand te houden.
     
  18. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.235
    Locatie:
    Woerden
    Alles wat fout kan gaan ......
     
  19. Arthur Hendriks

    Arthur Hendriks

    Lid geworden:
    15 okt 2016
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Schipluiden



    Waarom hoe je bij de test niet dezelfde vliegtijd aan. En verschil van 2 minuten vind ik nogal veel.
     
  20. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.315
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Ik heb ook zoiets, en op het moment dat ik hem verkeerd insteek (bewust een keer getest met een gare lipo) zegt mijn lader dat hij verkeerd om zit en laadt dan niet. Geen risico dus, met een redelijke lader. Mijne is een kloon B6.

    Hugo
     

Deel Deze Pagina