Ik ben het niet met je eens Hezik. Een eigen draaibank en freesmachine is absoluut noodzakelijk om dit te kunnen maken. De kennis om met deze machines te kunnen werken is daarmee ook noodzakelijk. Voor veel modelbouwers, nee, voor verreweg de meeste modelbouwers is dit om die reden al geen haalbare kaart meer.
Dan heeft deze man ook nog eens zelf tandwielen gemaakt, tandwielfrezen is het moeilijkste onderdeel om te maken en vereist ook specialistische apperatuur met daaraanvast weer specialistische kennis. Er zijn genoeg mensen die heel goed kunnen frezen, maar geen tandwielen kunnen maken.
Ik kan gemakkelijk praten als gediplomeerd machine bankwerker, fijnbankwerker en fijn mechanische technieken met daarbuiten een zeer groot assortiment lasdiplomas en certificaten tot aan hardsolderen aan toe. Wand ook dat laatste moet je bij dit kleine materiaal zeer goed in de vingers hebben met natuurlijk de benodigde apparatuur. En zo zullen er meerdere modelbouwers zijn die een kleinmetaal achtergrond hebben en daardoor een ruime basis aan kennis. Maar dan blijven er nog vele modelbouwers over die hunzelf het metaalbewerken hebben aangeleerd en hier dus nog een flinke kluif aan zullen beleven. Omdat dit veel verder gaat dan basiskennis alleen omdat er met messing wordt gewerkt die heel andere snijhoeken en snijsnelheden kent. Als je daar met een staalbeitel in gaat zitten krijg je de zaak voor je gezicht.
Als ik dan het financiele aspect erbij pak; als je een draaibank koopt, dan moet het geld hebben voor 2 draaibanken. Waarom?, omdat er nog een draaibank aan waarde bij komt aan snijgereedschap, wisselhouders, centers, brillen. Met dit kleine frutselwerk voeldoet een standaard beiteltje niet meer. Bijvoorbeeld de koelribben op de cilinders vereisen een zeer dunne steekbeitel of de kennis en de machiene om die zelf te kunnen maken uit een toolbit. Zelfs de standaard 3 klauw voldoet op een bepaald moment niet meer en zul je een onafhankelijke 4 klauw moeten hebben omdat je anders het werkstuk niet kan inspannen. Bats weer 250 euro erbij voor een klein 35 tot 50 TDC draaibankje. Heb je per ongeluk een AI Hembrug, zet er dan nog maar een 1 voor. Nog een stap verder, deze man maakt onderdelen zo klein dan een klauwplaat ze niet meer kan beetpakken, je moet dan met spanbussen gaan werken en die moet je kopen. Weer een paar honderd euro weg. Oh, ja, de draaibankjes die spantangen kunnen installeren zijn natuurlijk weer de duurdere en ook onder de kleine hobbybankjes...
Ditzelfde geld voor een freesmachine waarbij nog eens een vrij duur verdeelapparaat bij komt kijken als je tandwielen wil gaan maken. En natuurlijk een moduulfrees die gelijk 8 tot 10 keer duurder is dan een gewone vingerfrees.
Dan heb ik het nog niet eens aan een kapitaal aan schuifmaten, schroefmaten, meetklokken, blokhaakjes en vele andere meetgereedschappen waar je niet buiten kan. Zonder meten kan je niets maken en zeker niet als je een exact schaalmodel maakt zoals deze Bell 47G.
Hoewel dit misschien een vergezocht verhaal lijkt, draagt dit wel degelijk bij aan de haalbaarheids en mogelijkheidsgraad van een dergelijk project. Voor verreweg de meeste modelbouwers is dit niet haalbaar. Ik heb ook de mazzel dat mijn ouders die wel een centje te besteden hebben mijn grootste sponsoren waren in mijn motorcross tijd en er daardoor hier een klein, maar leuk assortiment metaalbewerkingsmachines staat met alles wat erbij hoort. Ik heb alleen aan snijplaatjes al een nieuwe Trex liggen. Welke Trex?, maakt niets uit, zoek er maar willekeurig één uit. Dat is natuurlijk wel een luxe positie om na al die jaren weer terug in de modelbouw te komen. Ik wil hier niet mee opscheppen, maar aangeven dat als je met verschillende materialen werkt, je verschillende geometrieën aan snijplaatjes nodig hebt en het bedrag dan al leuk oploopt terwijl er aan het project zelf nog geen slag is gedaan.
Je ziet ook dat hier op het forum de mensen die dit kunnen maken qua kennis, qua machines, toch vaak ook beroepshalve met fijnmetaal bezig zijn. Die bij de baas over een machine kunnen beschikken of zelf juwelier, gereedschapsmaker of klokkenmaker zijn.
Een project als deze helicopter is in elk facet moeilijk. Het bewijs hierin is dat er wereldwijd gezien verrekte weinig mensen zijn die dergelijke projecten maken. Verreweg de meeste projecten bestaan voor een groot gedeelte uit een samenvoeging van kant en klaar gekochte onderdelen. (ik heb de behoefte om op te merken dat ik deze modelbouwers niet als een lagere orde bekijk, mocht die indruk ontstaan)